Érted szól a harang...


„Senki sem különálló sziget; minden ember
a kontinens része, a szárazföld egy darabja;
ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz
kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el,
vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden
halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az
emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért
szól a harang: érted szól.”

/John Donne/


Régebben sehogy sem fért a fejembe, miért választotta Hemingway regénye bevezetőjének a fenti idézetet, mint ahogy az sem, mit is akart tulajdonképpen a 17. századi angol költő ezzel mondani. Nem értettem, miért is számítana nekem, ha a világ másik felén meghal egy ember? Hiszen halnak meg sokan, nap mint nap. Ez az élet rendje. És mivel a világon mindig többen születnek, mint ahányan meghalnak, valójában nem leszünk kevesebb…

Ma már másképpen értelmezem. Meg kell arra érni, hogy az ember ama bizonyos lépcsőfokokon egyre feljebb és feljebb léphessen. Valakinek egyetlen élet is elég, és van, akinek száz élet is kevés a tanulásra. A tapasztalatot nem szerezzük ingyen. Megszenvedünk minden egyes kockakőért, amellyel utunkat rakjuk le lépésről lépésre. Mindenkinek van egy sajátja, amit végig kell járnia az üdvözülésért, és ez nem pusztán vallási kérdés. Ez olyan törvényszerűség, mint az Erő, amely a bolygókat a pályájukon tartja, vagy amely csillagok születését, illetve halálát okozza. Ez is egyfajta evolúció, a lélek evolúciója,  amely azáltal, hogy földi testbe születésekor sorsfeladata determinálódott, ezen küldetések teljesítése révén kerül egyre közelebb és közelebb Teremtőjéhez.

Parányi részecskék vagyunk, amelyek kilökődtek a nagy egészből, s elveszítve a tökéletesség harmonikus egyensúlyát, sebzett állatként rángatózunk az Univerzum végtelen hálójában. A részecske még kisebb alkotórészekre bomlik a fizika törvényszerűségei szerint, és azok még kisebbekre. Máskor meg összeállnak egésszé, és egyre bonyolultabb rendszereket alkotnak. Mindezt maguktól? Olyan intelligens volna az anyag? Vagy inkább valami előlünk rejtett törvényszerűségnek engedelmeskedve viselkedik így. De a hatalmas Világegyetem sem tesz másképp. Azt mondják róla: tágul. Na de a végtelenségig? Mi az a végtelen? Én azon elméletet osztom, miszerint a nagy ősrobbanás adta kezdő lendület hajtja, űzi a bolygókat, csillagokat, naprendszereket, tejútrendszereket, galaxisokat egyre távolabb egymástól, egészen addig, amíg ez az energia tart. Akár egy láthatatlan gumiháló, amit feszítek, egyre feszítek, de egy bizonyos határ után tovább már nem feszíthető. Egyszer csak visszarántja a kiindulópontja, és az égitestek, amelyek egykor még távolodtak, most közeledni fognak egymáshoz, egészen addig, amíg egyetlen pontban nem egyesülnek újra, mint a kezdetek kezdetén. Pontosan ugyanaz történik tehát a parányi részecskével, mint a hatalmas Univerzummal. Egyetlen pontban találkoznak, ami azt jelenti, hogy a végtelenül kicsi azonos a végtelenül naggyal. Közös metszetük a pont, a kiindulás, a kezdet. Ha magát az atomot tekintjük, részecskéinek mérete és a köztük lévő távolság aránya a világűr méreteit képezik le. Tehát az atom részecskéje szemszögéből végtelenül nagy. Számunkra meg végtelenül kicsi. Valójában mindegy, hogy melyik szemszögből nézzük, a végtelen fogalmán a hangsúly. A „végtelen” felfoghatatlan számunkra, akár időt, akár teret értünk alatta. De csak azért, mert mi végesek vagyunk időben és térben is. Amennyiben különálló részekként fogjuk fel magunkat. Mert mi is történik velünk, ha a lélek evolúciós lépcsőit mind megjártuk? Visszatalálunk egyszer mind, igen, a Teremtőhöz, hogy egyesüljünk benne s általa. Ahogy a részecskék is visszatalálnak egymáshoz, és összekapcsolódnak egységes egészet alkotva. Majd kilökődnek megint a Világegyetem örök körforgását fenntartó törvények szerint. Örökkévalóságunk záloga tehát nem bennünk, individualizált lényekben rejlik, hanem Mindannyiunkban együtt, ami alatt nem csak az emberi lényeket kell érteni, hanem minden élőlényt, és minden élettelent, minden anyagit, és minden nem anyagit, minden létezőt, és minden nem létezőt egyaránt.

Együtt vagyunk a része annak a hatalmas nagy egységnek, amelynek a határai számunkra felfoghatatlanok, és ebben mi csak apró részecskék vagyunk. Olyan ez kicsit, mintha a testünk sejtjei gondolkodni tudnának, és azt hinnék magukról, hogy különálló „szigetek” mind, és egymástól függetlenül léteznek, és mit érdekli az egyik sejtet, ha elpusztul a másik, hiszen ő tovább él. Holott létük csak egy sokkal magasabb szerveződési forma létezését szolgálja, mondjuk egy szövetét, a szövet a szervét, a szerv a szervrendszerét, és így tovább. A sor végén valahol van egy emberi test. A szív sem gondolhatja úgy, hogy ő most csak önmagától és önmagáért dobog. Őt is szolgálják, mint ahogy ő is kiszolgál egy magasabb szintű létezőt. Miért gondolná hát az ember balgán, hogy ő csak úgy saját magáért születik, él és hal? Hiszem, hogy a részei vagyunk csak egy nagyobb és intelligensebb egységnek, ezért mi emberek nem vagyunk egymástól függetlenek, sem elszigeteltek. Tér és idő van közöttünk, ami elválaszt, de tér és idő – Einstein szerint is – pusztán illúzió.

Egyek vagyunk mindannyian, ezért ha születik, ha távozik közülünk valaki, igenis mindannyiunkat érint. Kevesebbek leszünk minden egyes halállal. A többes szám nem is helyénvaló: csak EGY van. És mi mind az az EGY vagyunk. Te is és én is. Ha bántasz engem, magadat bántod, és fordítva. Ha magamra hagysz, Te magad is magányos leszel.

Ezért hát nem lényeges, kiért szól az a bizonyos harang. Bárkiért szólhat. Mindig Teérted szól.

Norvi képe
Norvi
Offline
Csatlakozott: 2008/10/05

Nagyon izgalmas, jól felépített gondolatsorok... jó része közel áll hozzám, ám van az írásban gondolatébresztő mondanivaló is... és ez jó...köszönet érte...

Az első írásaim tizenévesen írtam, de azokon még nagyon érződtek az olvasmányaim. Később különböző stílusokat próbálgatva kerestem önmagam. 1995-ig inkább csak a fióknak írtam, akkor kerültem be egy irodalmi közösségbe, ahol már nyomtatásban is megjele

Desert_Rose (nem ellenőrzött)

Örülök, hogy új gondolatot találtál benne... És köszönöm, hogy elolvastad! Mosoly)

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Egykoron én is elgondolkoztam ezen az idézeten, talán meg is tanultam kívülről… Több perspektívából közelíted meg a problémát, és a végén jól kanyarodsz vissza a kiinduláshoz.  A világegyetem tágulásának és összezsugorodásának elvével értek egyet, bár nem bizonyított, mert mi van, ha elszakad az a bizonyos kötél, és elszabadul minden? Ráadásul a galaxisok nem csak egyenes irányban távolodnak egymástól, hanem kis mértékben oldalirányú sebességgel is, ami azt jelentheti, hogy nem tartózkodtak egy helyen. (De ez, esszéd esetében most lényegtelen.) Az Univerzum egységnyi, ennek mi is apró elemei vagyunk, csillagporból gyúrt össze minket a teremtő, és akármilyen furcsa, a legkisebb részecske is hat a többire (gravitációs erő) akármilyen messze is lelhető fel a másik. Ezért minden részecske számít, mindnek helye és szerepe van, tehát értékes. Így kiváló a párhuzam.
Örülök írásodnak!

- hori -

Desert_Rose (nem ellenőrzött)

Íme a szkeptikus emberi elme, kedves Hori: "Mi van, ha elszakad az a bizonyos kötél?"
Mosoly)) Hát Isten keze ott van, hogy összekösse a végeket... Nem? Annyira végtelenül bölcsen van megalkotva az egész Univerzum, én azt hiszem, nem kerülhet porszem a gépezetbe. És az alábbi megkezdett mondatod akár meg is támogathatná az asztrológia létjogosultságát:
"a legkisebb részecske is hat a többire (gravitációs erő) akármilyen messze is lelhető fel a másik." De még mennyire, hogy hatással vannak egymásra! Mosoly))
Köszönöm Neked.

Könyves Tóth Enikő képe
Könyves Tóth Enikő
Offline
Csatlakozott: 2008/07/27

Kedves Rose nagyon szép ez az esszé, mert a természet harmoniájában végtelen finomsággal szőtted bele a gondolat nagyságát, gratulálok, szeretettel


Desert_Rose (nem ellenőrzött)

Kedves Enikő! Enyém az öröm, hogy elnyerte tetszésedet.... Nem volt könnyű összhozni, hogy közben ne veszítsem el a fonalat.
Értő olvasásod köszönöm! Mosoly)))

Piba képe
Piba
Offline
Csatlakozott: 2008/09/24

Kedves Rose nagyon jol megirtad, en nemfogok vitatkozni ezen hogy igy lessz vagy sem, ami megvan az bisztos hogy igyvan.

Udv Piba.

Steven Gombos

femis képe
femis
Offline
Csatlakozott: 2008/07/13

Igen érdekesnek találom írásodat, a téma engem is foglalkoztat. A Te megközelítésed, méltóan Hozzád, a tudomány talajára épült, az enyém, inkább az érzelmekre. A végkövetkeztetés ugyanaz. Talán ez is azt jelenti, egyek vagyunk, mindegy honnan indulunk, ugyanoda érkezünk. Azt gondolom, a Teremtő vigyáz az egyensúlyra, a harmóniára.

 

Femis

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Ha a NAGY BUMM fogalmát kilökődésnek tartjuk, akkor nem csoda, hogy maga az EMBER is eképpen szaporodik és pusztul el.
...Pont úgy, ahogy a "Harang" is az ősrobbanás része!
Így, a lelkek is a NAGY összesége.

Értékes gondolatokat ébresztettél bennem!

prayer

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Szulik József: Népdal / Volkslied toni 2024/02/21 - 08:31 2024/02/21 - 08:31
Irodalom Feleki Sándor Őszi Rózsa / Herbstaster toni 2024/02/20 - 07:42 2024/02/20 - 07:42
Irodalom Rigó Tibor Vannak időszakok / Es gibt Zeiten toni 2024/02/19 - 09:48 2024/02/19 - 09:48
Irodalom Ifj. Téglás Gábor Két csillag / Zwei Sterne toni 2024/02/18 - 08:46 2024/02/18 - 08:46
Irodalom Szász Károly Petőfí bölcsője s sírja / Der Wiege und das Grab von Petöfi toni 2024/02/17 - 08:25 2024/02/17 - 08:25
Irodalom Ifj. Téglás Gábor Az angyalokhoz / Zu den Engeln toni 2024/02/16 - 08:26 2024/02/16 - 08:26
Irodalom Jankovics Marczell Elszegényesedés / Verarmung toni 2024/02/15 - 08:24 2024/02/15 - 08:24
Irodalom Gottfried Keller: Im Schnee / A hóban toni 2024/02/14 - 09:08 2024/02/14 - 09:08
Irodalom Tibor Rigo: Körforgok / Ich drehe mich im Kreiss toni 2024/02/13 - 10:43 2024/02/13 - 10:43
Irodalom Rigó Tibor: Tavasz / Frühling toni 2024/02/12 - 09:57 2024/02/12 - 09:57
Irodalom Gottfried Keller: Abendlied / Esti dal toni 2024/02/11 - 09:08 2024/02/11 - 09:08
Irodalom Reményik Sándor: Hópelyhek / Schneeflocken toni 2024/02/10 - 08:48 2024/02/10 - 08:48
Irodalom Egy őszülő gavallér toni 2024/02/09 - 09:41 2024/02/09 - 09:41
Irodalom Bartók Lajos: Harangszó / Glockenklang toni 2024/02/08 - 08:51 2024/02/08 - 08:51
Irodalom Hugo von Hofmannsthal Schneeglöckchen / Hóvirág toni 2024/02/07 - 07:58 2024/02/07 - 07:58

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40