Vers és prózaverseny 2012.10.01 - 2012.10.07.

152 válasz [Utolsó bejegyzés]
Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

1. helyezett próza:

 

Próza-4

ermi-enigma - Orgonavirág

Ugye nem kell mesélnem a varázslatos májusi éjszakákról? Amikor a lágy szellő simogatja arcunkat, a csillagfényes égen apró tüzek gyúlnak, a vén hold is elnézőn mosolyog rajtunk, amikor valami furcsa hangulatban ringatózunk, amikor a szívünk hevesebben dobban, amikor szeretnénk a világot magunkhoz ölelni (ha nem is mindenkit de legalább egy valakit). Szóval a szerelem játszik velünk az év legszebb hónapjában. A természet megújulása hat a lelkünkre, szívünkre is. Csodálatos dolgok történnek ilyenkor velünk. Mint velem is - valaha - több évtizede.

Egy alföldi kisvárosban épp a 17. születésnapomhoz közeledtem amikor egy randevúról igyekeztem este tíz óra körül az albérlet felé (a kollégium egy hónapig tűrt meg a falai között, aztán visszanyertem a szabadságom - anyámék legnagyobb "örömére" - mivel elég szép pénzt kértek már akkor is egy szobáért). Még számon égett az a néhány lopott csók amit a Berettyó partján csentem egy kicsi lánytól (16 évesen de szépek is). Élveztem a lágy meleget, a csillagok fényét és a virágok illatát. A templom-kert mellett haladtam ahol hatalmas orgonafák álltak a kerítésen belül és ontották az illatokat. Valóban fák voltak már. Sokszor láttam, hogy kisgyerekek másznak fel rájuk, akiket néha a pap kergetett el. Jót nevettem egyszer, mert az öreg pap még káromkodott is (persze nem az Istent szidta, de mégis csúnya volt az az ő szájából).

Ez a történet járt a fejemben amikor egy reccsenést hallottam, vele egy sikolyt és valaki a nyakamba esett, valamint orgona-eső hullott rám. Bevallom megijedtem én is, de aki a nyakamban ült talán még jobban, mert kiabálni kezdett rám:
     - Tegyél le azonnal, tegyél már le a földre, mit képzelsz itt fogok ücsörögni!
Elnevettem magam:
     - Mégis mit gondolsz? Én cibáltalak a nyakamba? Mindig így szoktál a fiúkkal ismerkedni? Lesben ülsz egy fán és a nyakába ugrassz? Azonkívül biztos jó lábad van, de ha így szorítod a nyakam vele akkor rövidesen megfulladok.

Ezzel leguggoltam, hogy a lába a földre érjen. Éreztem, hogy átlép a fejem felett. A cipőjét láttam. Sima tornacipő volt, aztán csak a lába - jó sokáig, mivel a miniszoknyája igen fent ért véget (na ez képzavar, de számítsa bele mindenki, hogy én alulról indultam el). Azonnal megállapítottam, hogy ilyen szép, formás lábakat, combokat még nem láttam. Ahogy emelkedtem úgy konstatáltam, hogy a lány többi része sem marad alul az előzőekhez képest (megint képzavar, ez az alul-felül itt furán jön ki).

Formás volt a testhez simuló vékonyka garbó is rajta. Ami pedig a legcsodálatosabb volt: a haja. Derékig érő holló-fekete hajzuhatag omlott alá. Látva elképedésem, rám nevetett:
     - Nagyon megütöttem a fejed, hogy így elvagy bambulva?
Visszanevettem:
     - Nem! Csak most mondok köszönetet az égieknek, hogy egy ilyen angyalt küldtek nekem. Mit csinálsz ilyenkor egy fa tetején - ha szabad megkérdeznem?
     - Mivel holnap ballagás van - és az én osztályom díszíti a termeket virágokkal, hát kell némi beszerzés is. A pap már alszik ilyenkor, úgyhogy gyere és segíts te is, ketten hamarabb végzünk. Majd kapsz egy jutalompuszit érte.

Nem puszi volt az, sokkal több. Érdekes, hogy a Berettyó parton lopott apró csókok íze valahogy elszállt amikor az ő ajka megérintett. Az is érdekes, ahogy telt az idő nemhogy hűvösebb lett volna, de egyre inkább melegem lett és úgy láttam neki is. Szóval már lassan majd' éjfél volt mikor hazakísértem. Még ott is támasztottuk a kapufélfát egy kicsit (miután a két nagy-ölnyi orgonát bedobtuk a kertjükbe). Lehet reggelig ott vagyunk, ha az édesanyja (később megismertem őt is - de sokat "takargatta" a dolgainkat a Gizella apja előtt - merthogy a lány Gizella névre hallgatott).

Csodálatos volt a május-június - amíg véget ért a tanítás - aztán a nyár még sok találkozást hozott. Ősszel én a régi iskolámban folytathattam a tanulást. a szülővárosomban (kissé eltértem korábban ott a diákokra vonatkozó rendszabályoktól - de egy év után bocsánatot nyertem). Még pár levél, aztán egyre ritkábban jutott eszembe - úgy lehet ő is így volt ezzel - ki tudja ma már ezt megítélni.

Tíz év múlva - mikor a munkám révén a városában jártam - az utcán futottunk össze. Egy-egy puszi. Néhány szóban mindketten elhadartuk az eltelt idők alatt megélt sorsunkat. Valahogy zavarban voltunk mikor a családunkról beszéltünk - hiszem arról álmodtunk valaha, hogy miként fogunk együtt élni.
Rám mosolygott:
    - Gyere, itt lakunk egy utcányira, bemutatom neked a fiam. Négy éves stramm kölyök. Érdekes, hogy fekete a haja és kék a szeme mint neked, de sokkal szebb mint te! - nevetett, én vele nevettem. Kicsit másképp dobbant a szívem, hogy vele voltam.

   A kisfiú a nagymama mellől szaladt az anyja elé. Szégyenlősen bújt mögé és onnan kérdezte:

   - Anyu, ki ez a bácsi?

   Gizella rám nézett és halkan így felelt:

    - Kisfiam...  ő...  ő... majdnem az apád... volt.

Fénylett a szeme és nekem is valami bogár szállhatott bele, mert titokban egy árulkodó könnycseppet dörgöltem szét.

 

prayer

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

1. helyezett vers:

 

Vers-9

Dóra - Koma-nóta
 
 
Szekér iramlik szőlődomb alatt,
kerekek alól földgöröngy repül,
nem térhet nyugovóra addig a nap,
míg termésünk a tőkén szenderül.
Barátom! Kedved bánat ne szegje,
kapd a puttonyt, ma még dolgozni kell,
mézédes, zöldellő fürtökkel telve,
a fehérnép karján ringó veder.
Holnap a hordó aljára nézünk,
óborral hasában táncol a pohár,
gigánkat biz’ isten nem kíméljük,
férfiember szesztől lesz csapodár!
         Igyunk, bár tudjuk: megvet a világ,
         díszítse orrunk nyíló borvirág!

 

prayer

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-1 dreaming58 – Jókedvre derítő
Vers-2 siktár éva – Szüret
Vers-3 Bakos Erika – Istenek vére
Vers-4 ermi-enigma – Ősz-takaró
Vers-5 Gemini – Csók lesz
Vers-6 Mandolinos - Október, szüret, must, bor és – humor…
Vers-7 barnabyy – Szüret
Vers-8 hubervili – Veres lé
Vers-9 Dóra – Koma nóta
Vers-10 Dombyné Szántó Melánia - Szüret

Próza-1 siktár éva – Az első csók
Próza-2 Bakos Erika – Gyerekszerelem
Próza-3 Dóra - Szemüvegen át
Próza-4 ermi-enigma - Orgonavirág

Versek végeredménye:

1. helyezett 9-es 16 ponttal
2. helyezett 4-es, 6-os vers 15 ponttal (itt nem vettem figyelembe a beküldő önmagára szavazását)
4. helyezett 3-as vers 9 ponttal
5. helyezett 1-es vers 8 ponttal
6. helyezett 5-ös vers 7 ponttal
7. helyezett 2-es, 7-es vers 5 ponttal
9. helyezett 8-as vers 2 ponttal
10.helyezett 10-es vers 0 ponttal

Prózák végeredménye:

1. helyezett 4-es próza 22 ponttal
2. helyezett 3-as próza 21 ponttal
3. helyezett 1-es próza 20 ponttal
4. helyezett 2-es próza 15 ponttal

Gratulálok minden helyezettnek és minden résztvevőnek.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Veronka
Offline
Csatlakozott: 2010/08/25

A versek közül a 4 és az 5-ös tetszett. Nekem élethűek voltak.

Prózában,  az 1-es tetszik, mivel a leányt is Veronikának hívják. Szép kis történet.
Egy igaz,  tiszta, szerelem indulásáról. 

 
 
 
 
 

Veronka
Offline
Csatlakozott: 2010/08/25

Próza:

1
2
4
Vers:
3
4
5

 
 
 
 
 

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Veronika....kérlek, hogy műfajonként hármat jelölj meg......első, második, harmadik helyezett írást....Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Katona Béla György képe
Katona Béla György
Offline
Csatlakozott: 2009/12/12

Vers: 4,8,3 ,2     Próza: 4,1,3   Szavazó: Béla

Csak a szél rezgette meg a függönyt

 

Katona Béla György képe
Katona Béla György
Offline
Csatlakozott: 2009/12/12

Szavazatom: A 2-es számú (az utolsó sora nélkül, mert az már-már aygyonveri): De amúgy az Ősz szobra lenne e vers.
Tehát: a 2-es. Szavazó: Béla

Csak a szél rezgette meg a függönyt

 

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Vers:

1
2
6

Próza:

2
3
1

prayer

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Kedves játszótársak! Ha vannak előírt szavak, téma, formai kellékek (a mellékelt minta alapján), akkor tessék aszerint verset alkotni! Én még a címet is előírnám, vagy lehetne az előírt szavak közül címet választani. Számolni mindnyájan tudunk, megismerjük a rövid és hosszú magánhangzókat, érezzük a "tititát" (kalap-titi, kabát-titá, bárka-táti, párás-tátá, tátika-tátiti, kapitány-tititá, stb.), ismerjük Petőfi: Szeptember végén, valamint Arany: A walesi bárdok c. versét, azok ritmusát szépen tudjuk skandálni. Nem kell tudni, mi az a jambus, daktilus, trocheus, stb., de ettől még érezzük a lejtést, a dallamot, a lüktetést. Központozás nélkül is úgy kell írni, hogy tökéletesen egyértelmű legyen, mely szavak alkotnak egy összefüggő gondolatot. Nem az előírt szavak belekombinálása a nehéz, a témát is adják ezek a szavak! A minta (ha van...) szerinti forma követése, az az igazi kihívás, és attól a játék még játék marad! És a minta alapján illik felismerni a sorok szótagszámát, tagolását, rímképletét, tititáját. Az előírt formát nem követő verseket nem is fogom véleményezni, rangsorolni. Vagy ne adjunk/írjunk elő külön formát, és mindenki írjon úgy, ahogy akar, elég, ha szavazunk a dobogós trojkáról. Viszont az általunk rangsorolt 1-3. helyezetthez minden szavazó írjon legalább 1-1-mondatos indokolást. Persze, ezek csak az én esetleges ajánlásaim...

Don Füliig DiStJames
Offline
Csatlakozott: 2012/09/28

Nem állt szándékomban "játékot rontani". Megtették ezt már mások... jóval előttem...

 

Don Fülig

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Don Fülig, nevezd meg, légy szíves, azt a személyt, aki szerinted elrontotta a játékot! Máskülönben valamennyien úgy érezzük, hogy névtelen levélben mindnyájunkat megrágalmaztál... Akkor pedig mit keresel ebben a játékban?

Don Füliig DiStJames
Offline
Csatlakozott: 2012/09/28

Hálásról még nem volt szó...de talán összejön...Kacsint

 

Don Fülig

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Rejtő főhős..........Majd eldönti.....de azért nem kellene itt ez.......kilóg a lóláb....így az egész értelmetlen.....kár elrontanod mások "játékát"....Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Don Füliig DiStJames
Offline
Csatlakozott: 2012/09/28

Szavaznák...(csakis gemini kedvéért)

vers: I:9 II:3,III:1

prózsa: I:3 II:1, III:2

Don Fülig

Gemini képe
Gemini
Offline
Csatlakozott: 2012/07/05

Don(gócskának)

 

Mi közöd neked hozzám? Mi közöm nekem a te szavazásodhoz ? Az én kedvemért egyet tehetsz, nézegesd a magyar helyesírás szabályait, aztán a "szavaznák" helyett írd úgy, hogy

szavaznék

 

 

Gemini

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Gemini.........Azt hiszem a Don szavazatát figyelmen kívül kell hagynunk...de majd Zolit megkérdezem...ezen kívül volt valaki aki ÖNMAGÁRA is szavazott...ez kissé nonszensz......Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Gemini képe
Gemini
Offline
Csatlakozott: 2012/07/05

Imre,

fogalmam nincs, mi történik itt, nem tudom és nem is értem. Csak azt látom, hogy légy van a levesben.  A Don miért hivatkozott rám, azt kitalálni képtelen vagyok, nem is érdekel, de ne labdázzon az én nevemmel, játszadozzon inkább saját magával, ne kelljen leírnom, pontosan mire gondolok éppen ...

Gemini

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Gemini....ne írd...tudom....:DDD......valóban "légy van a levesben" ...mindig akadnak ilyen emberek akik akkor érzik jól magukat ha másokat bosszantanak.......én már átnézek ezeken mint az üvegen de itt felelek a fórum "tisztaságáért"...ezért szóltam rá....Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Katona Béla György képe
Katona Béla György
Offline
Csatlakozott: 2009/12/12

Imrus! Itt valami nagyon nem jó... Honnan tudod, hogy valaki önnönmagára szavazott, mikor számozva vannak a versek?

Csak a szél rezgette meg a függönyt

 

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

KBGY...hát onnan, hogy mint a fórum kezelőjének nekem küldik el az írásokat és én teszem be a fórumba mint egy-egy hozzászólást...nem látod?...én tudom ki mit küldött...elvileg csak én és a beküldő tudhatja...hogy megmaradjon az anomitás.....így láttam, hogy valaki a saját versére szavazott....ami ugye elfogadhatatlan?

mi ezzel a probléma?Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Látom...."kihegyezted" egyetlen személyre...és természetesen az nem Gemini volt....ügyes vagy....hálás érte legalább?...Mosoly))Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Dóra képe
Dóra
Offline
Csatlakozott: 2012/08/21

Nyugi, kedves Imre! Legalább annyira hálás leszek, mint Barna Csillagvirágnak az előző fordulóban tett szavazatáért!

"Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis."

"Kirohanok a létből anélkül, hogy a fő-fő célt pedzeném...hej, ha elölről kezdhetnék mindent, mindjárt a közepén kezdeném!"

Csillagvirág képe
Csillagvirág
Offline
Csatlakozott: 2012/09/13

Szavaznék...

VERS: I- 7  II.-2  III.-1

PRÓZA: I.-4  II.-1  III.-2

MINDENKINEK SZERETETTEL GRATULÁLOK, SZÉP MUNKÁK...

 

"akkor lesz itt szép világ, ha égig ér a szarkaláb, és az úton sündisznócska, riszálja a popsiját"

Dóra képe
Dóra
Offline
Csatlakozott: 2012/08/21

Ügyes...egy pont oda...Ahogy látom, az infó megvolt...

 

"Kirohanok a létből anélkül, hogy a fő-fő célt pedzeném...hej, ha elölről kezdhetnék mindent, mindjárt a közepén kezdeném!"

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

ennek semmi értelme Dóri.....nyugalom......Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Csillagvirág képe
Csillagvirág
Offline
Csatlakozott: 2012/09/13

Kedves Dórika!!!

Semmiféle infót nem kaptam senkitől sem, ez saját véleményem, talán egyedül is el tudom dönteni, hogy melyik tetszik és melyik nem. De legközelebb, ha nyerni szeretnél, mert ez annyira fontos írd meg kérlek, hogy melyik a tiéd!!!!

szeretettel ölellek

 

"akkor lesz itt szép világ, ha égig ér a szarkaláb, és az úton sündisznócska, riszálja a popsiját"

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Csillagvirág....az előbbi válasz rád is vonatkozott.......Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

juldan
Offline
Csatlakozott: 2012/07/03

Ha még nem késtem el a szavazással: vers  4, 6, 3 és próza: 3, 4, 1. Ezek tetszenek Mosoly

Dóra képe
Dóra
Offline
Csatlakozott: 2012/08/21

Vers: I-6, II-5, III-1

Próza: I-4. II-2, III-1

"Kirohanok a létből anélkül, hogy a fő-fő célt pedzeném...hej, ha elölről kezdhetnék mindent, mindjárt a közepén kezdeném!"

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Szavazatom:

vers: 4, 6, 3,

próza: 3, 4, 1

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Eddig 5 szavazó volt, várható még minimum további 5... De nagyon úgy néz ki, hogy csak azok szavaznak szinte, akik művet küldtek be, a többi "cinkés" nemigazán érdeklődik e "nemes" versengés alakulása felől... Hát, így vagyunk, de nem lep meg. Minden irodalmi netes portálon száz- és ezerszámra vannak a tagok, de a hozzászóló olvasók kevesebben, az aktív alkotók még kevesebben. Igazából én is alighanem "túllihegem" a formai boncolgatást, de azt remélem, hogy legalább a verset beküldők elolvasság a saját alkotásukról írt szubjektív véleményemet. Természetesen nem kell velem egyetérteni, de ha valaki lényegesen eltérő vagy homlokegyenest ellenkező megállapításra jut, akkor becsületbeli dolgának tartom, hogy igyekezzen itt írásban is védeni a maga mundérja becsületét. Különben nem is örülnék, ha itt túlságosan elárasztanának versekkel az oldalt, mert akkor aligha tudnék valamennyiben "elmerülni". Ahogy a többiek hsz-ait olvasom, jó lesz, ha visszafogom magam, mert megárt a nemlétező "népszerűségemnek"... Ilyen csekély, pl. 10-fős keretnél már a régebbi verselő tagok szerintem be is tudják azonosítani a szerzőket a stílusjegyeik alapján. Én még új fiú vagyok, nekem ez még nem megy, de talán jobb is. Így nem tudok "kedvezni" a portálhoz közelállóknak, mindenkiről egyformán - részben talán igazságtalanul és alaptalanul is - leszedem az elfogulatlan "keresztvizet"...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Mandolinos.....nagyon szépen köszönjük a kritikákat....és továbbra is legyél ilyen "kegyetlen"....tanulunk belőle........de azért ez meg fog maradni egy JÁTÉKNAK.............Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Javaslat a jövő heti versversenyre: nem kell mintavers, ami kell az az X-számú adott szó, a téma címe (a X szó közül legyen választva az egyik), a sorhosszak azonosítója, pl . 12-es felezős, 11-10-11-10, 4x8 vagy 4x6, mindegy, csak pontosan legyen megadva. Százféle lehet a sorhossz-verzió, de a megadotthoz mindenki ragaszkodjon. Én már írtam saját verset teljesen azonos tartalommal, de 8-féle sorhossz-verzióban. Minden megoldható, megcsinálható. Tartalmilag valamennyi versben benne volt a lényeg, a 7 szó, ezt egymással szinte nem lehet versenyeztetni. Igazából a verseny a FORMA megoldásának tetszetőssége alapján dől el - szerintem. Hogy a rímek tisztasága, a sortagolásból fakadó ritmus, dallam, a pontos szótagszámok, a rímpárok színes magánhangzó-változatossága, a lejtésből fakadó gördülékenység, alliterációk alkalmazása, netán sorközi rímek beiktatása, stb. Tehát a formai előírást is szigorúan meg kell szabni, és azt betartani! Nem lehet az almát a körtével összevetni az eltérő formák miatt. A 7 megadott szó már vonz magához 14 odapasszoló főnevet, alanyt, állítmányt, stb., és ez a 21 szófaji elem már teljesen egykaptafájúvá teszi a verseket, pláne a túl rövidet. És még valami. Itt én nagyon szívesen láttam volna a Shakespeare-szonett eredeti angol szövegét, mert az angolul tudók, értők (én köztük vagyok) sokat profitálhatnak belőle, az angolul nem tudókat pedig nem fogja zavarni, mert ők azt el sem olvassák. Mint közel 250-300 orosz, német és angol vers fordítója tudom, hogy neves költőink és műfordítóink is néha nagyon elvetették a sulykot, hol formai, hol tartalmi tekintetben, feláldozva a szépen hangzás oltárán... A nyelvet nem tudó olvasó meg úgysem látja, úgysem olvassa, úgysem érti az eredetit. Persze, csak akkor volna szerintem szükség ilyesmire, ha a mintavers szerzője nem magyar, de a magyar fordítását tesszük föl mintának. Kicsit bonyolult voltam, de szerintem értitek, miről van szó...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Mandolinos......az már egy másik játék.....javasold Zolinak....biztos örül neki, hogy kettő is fut....ezt hagyjuk így ahogy volt, vagy vedd át tőlem...szívesen odaadom Neked...(én pl angolul sem tudok)....

amúgy meg ismerlek a "Holnap"-ról.......

Üdv...

ImreBarátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Imre!

Jó, maradjon a régi szisztéma!. Attól tartok, hogy a szorosabb formai megkötés miatt elfogynak a verselők, mert nem tud vagy nem akar mindenki előírás szerint verset faragni. Másik játékot nem indítok, így is sok időt elvesz a számos irodalmi portálon való szinte folyamatos jelenlétem. A Holnap-on is ezzel a nick-névvel vagy jelen? De örülök, hogy ott is megtaláltál, és én is szeretném megnézni, hogy oda te miket küldesz....

Üdvözöl

Dávid

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Dávid....oda nem küldtem már két hónapja semmit. A havi versenyekben szoktam résztvenni, de most nagyon felfordult a világ köröttem és nem volt időm rá. Amúgy egy éve a nyomtatott folyóiratuk közöl tőlem minden hónapban egy-egy verset. Majd igyekszem aktívabb lenni ott is.

Egyébként ezen héten jött legtöbb szerzőről írás mióta csinálom a fórumot. Majd beindul ez (ha nem túl kemény kritikákat kapnak tőled....-vicc-.....) Ne bonyolítsuk túlságosan a felezős témával....ha Te elmondod akkor értik ők..és tanulnak belőle.....

 Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Eheti versverseny rangsora szerintem: 1. - 9. 2. - 6, 3. - 5

Dombyné Szántó Melánia képe
Dombyné Szántó ...
Offline
Csatlakozott: 2012/01/19

 

Vers:

I.-6. ,

II.-9.,

III.-2.

Prróza:

I.-4., II.-2., III.- 3.

Meláni

"Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret" (József Attila)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Szavazásom: (több versre - az általam leírtak miatt - nem tudtam szavazni:)

Vers: 5 - 7 - 3

Próza: 2 - 1 - 3Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

Szavazaztom!

Vers: I-9, II- 4, III-6

Próza: I-3, II-1, III-4

Szeretettel gratulálok mindenkinek!

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Elolvasva az össze s verset, és prózát, nagyon nehéz a döntés...legszívesebben két első, két második ,és harmadik helyezettem lenne...de nem lehet sajnos...

Így szavazatom:I:9  II:4 III:1

Próza: I:1II:3  III:4

Gratulálok mindenkinek szeretettel:B

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Cinketársaim!

Meg mondom őszintén nagyon nehéz feladatra vállalkoztam, hiszen olyan sok a jó és szabályos "alkotás", hogy legszívesebben mindenkit a dobogóra helyeznék. De mivel csak hármat lehet, mielőtt ide vésném az általam legjobbnak ítélt versek és prózák sorszámait, engedjetek meg nekem egy kis történetet.

A történet kb. 2o évvel ezelőtti, titkárnőként dolgoztam és a főnököm megkért, hogy beszélgessek el a meghirdetett munkakörre -számlázói - jelentkező emberekkel, hogy melyiket gondolom a munkakör betöltésére, természetesen az önéletrajzuk alapján, mert ő nem ér rá, el kell mennie. Paráztam ám rendesen és hiába mondtam a főnöknek, hogy én nem vagyok alkalmas erre a feladatra, hiszen hogyan, ne hülyéskedjen már, de ő hajthatalan volt. Összeszedtem minden "bátorságomat", 5 jelentkező volt, elbeszélgettem velük és amikor befejeztük, visszavonultam az irodámba és roppant kényelmetlenül éreztem magam. Hiszen én mindenre kiterjedően figyeltem a jelentkezőket, szimpátia, kedvesség, rugalmasság, intelligencia, számítógépismeret, közgazdasági fogalmak ismerete és úgy itéltem meg - magamban - hogy mindegyik alkalmas lenne a munkakör betöltésére, mert mindegyik emberben megfogott valami. Nem tudtam dönteni. Visszajött a főnök, én ott "görcsöltem" az önéletrajzok felett, átolvastam már százszor, magam elé képzeltem a jelentkezőt, cikáztak a gondolatok az agyamban. A főnök rám kérdezett, látta, hogy milyen "állapotba kerültem", átnézte az önéletrajzokat és újból rám kérdezett. Elmondtam, hogy melyik miért tetszett, egyikről sem tudtam rossz, negatív véleményt mondani, a főnök meg is kérdezte:

- Ilyen nincs, neked mindegyik tetszett?- kérdezte mosolyogva.

- Igen, nekem mindegyik tetszett valamiért, mert összességében láttam, tapasztaltam mindent. De azért egy hangyányit billent a mérleg serpenyője - és rámutattam arra az önéletrajzra, melyre gondoltam - erre az emberre.

- Oké, fel van véve! Értesítsd holnap telefonon, hogy jöjjön be, én is szeretnék vele elbeszélgetni.- mondta a főnököm.

Megkönnyebbülni csak másnap tudtam, amikor közölte velem a főnök, hogy felvette a kolleginát. De addig én olyan lelkiismeret-furdalást éreztem a többiek irányában, hogy elmondani nem tudom. Soha többé nem vállalkoztam ilyen feladatra.

Ezt csak azért írtam le Nektek, mert most is hasonlóan érzek.

Pedig tudom, hogy ez "csak" egy játék, de felelősségteljes játék én úgy gondolom, főleg a helyezésekre véleményezni.

De megteszem, mert megigértem.

Vers kategória:

I. helyezettnek javaslom: 6. sz. verset,  II. helyezettnek javaslom a 9.sz. verset,   III.helyzettnek a javaslatom az 1.sz. vers.

 

Próza kategória:

I. helyezett a 4.sz. próza,   II. helyezett a 3.sz. próza,  III.helyezett a 2.sz. próza.

Hogy miért ezekre a versekre és prózákra szavaztam? Azt hiszem választ adtam a bekezdésemben a történetemben.

Szeretettel üdvözlök Mindenkit!

Évi.

 

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Évi...nem kell megmagyarázni miért így szavaztál....AZÉRT MERT NEKED EZEK TETSZETTEK......MosolyBarátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Próza-4

ermi-enigma - Orgonavirág

Ugye nem kell mesélnem a varázslatos májusi éjszakákról? Amikor a lágy szellő simogatja arcunkat, a csillagfényes égen apró tüzek gyúlnak, a vén hold is elnézőn mosolyog rajtunk, amikor valami furcsa hangulatban ringatózunk, amikor a szívünk hevesebben dobban, amikor szeretnénk a világot magunkhoz ölelni (ha nem is mindenkit de legalább egy valakit). Szóval a szerelem játszik velünk az év legszebb hónapjában. A természet megújulása hat a lelkünkre, szívünkre is. Csodálatos dolgok történnek ilyenkor velünk. Mint velem is - valaha - több évtizede.

Egy alföldi kisvárosban épp a 17. születésnapomhoz közeledtem amikor egy randevúról igyekeztem este tíz óra körül az albérlet felé (a kollégium egy hónapig tűrt meg a falai között, aztán visszanyertem a szabadságom - anyámék legnagyobb "örömére" - mivel elég szép pénzt kértek már akkor is egy szobáért). Még számon égett az a néhány lopott csók amit a Berettyó partján csentem egy kicsi lánytól (16 évesen de szépek is). Élveztem a lágy meleget, a csillagok fényét és a virágok illatát. A templom-kert mellett haladtam ahol hatalmas orgonafák álltak a kerítésen belül és ontották az illatokat. Valóban fák voltak már. Sokszor láttam, hogy kisgyerekek másznak fel rájuk, akiket néha a pap kergetett el. Jót nevettem egyszer, mert az öreg pap még káromkodott is (persze nem az Istent szidta, de mégis csúnya volt az az ő szájából).

Ez a történet járt a fejemben amikor egy reccsenést hallottam, vele egy sikolyt és valaki a nyakamba esett, valamint orgona-eső hullott rám. Bevallom megijedtem én is, de aki a nyakamban ült talán még jobban, mert kiabálni kezdett rám:
     - Tegyél le azonnal, tegyél már le a földre, mit képzelsz itt fogok ücsörögni!
Elnevettem magam:
     - Mégis mit gondolsz? Én cibáltalak a nyakamba? Mindig így szoktál a fiúkkal ismerkedni? Lesben ülsz egy fán és a nyakába ugrassz? Azonkívül biztos jó lábad van, de ha így szorítod a nyakam vele akkor rövidesen megfulladok.

Ezzel leguggoltam, hogy a lába a földre érjen. Éreztem, hogy átlép a fejem felett. A cipőjét láttam. Sima tornacipő volt, aztán csak a lába - jó sokáig, mivel a miniszoknyája igen fent ért véget (na ez képzavar, de számítsa bele mindenki, hogy én alulról indultam el). Azonnal megállapítottam, hogy ilyen szép, formás lábakat, combokat még nem láttam. Ahogy emelkedtem úgy konstatáltam, hogy a lány többi része sem marad alul az előzőekhez képest (megint képzavar, ez az alul-felül itt furán jön ki).

Formás volt a testhez simuló vékonyka garbó is rajta. Ami pedig a legcsodálatosabb volt: a haja. Derékig érő holló-fekete hajzuhatag omlott alá. Látva elképedésem, rám nevetett:
     - Nagyon megütöttem a fejed, hogy így elvagy bambulva?
Visszanevettem:
     - Nem! Csak most mondok köszönetet az égieknek, hogy egy ilyen angyalt küldtek nekem. Mit csinálsz ilyenkor egy fa tetején - ha szabad megkérdeznem?
     - Mivel holnap ballagás van - és az én osztályom díszíti a termeket virágokkal, hát kell némi beszerzés is. A pap már alszik ilyenkor, úgyhogy gyere és segíts te is, ketten hamarabb végzünk. Majd kapsz egy jutalompuszit érte.

Nem puszi volt az, sokkal több. Érdekes, hogy a Berettyó parton lopott apró csókok íze valahogy elszállt amikor az ő ajka megérintett. Az is érdekes, ahogy telt az idő nemhogy hűvösebb lett volna, de egyre inkább melegem lett és úgy láttam neki is. Szóval már lassan majd' éjfél volt mikor hazakísértem. Még ott is támasztottuk a kapufélfát egy kicsit (miután a két nagy-ölnyi orgonát bedobtuk a kertjükbe). Lehet reggelig ott vagyunk, ha az édesanyja (később megismertem őt is - de sokat "takargatta" a dolgainkat a Gizella apja előtt - merthogy a lány Gizella névre hallgatott).

Csodálatos volt a május-június - amíg véget ért a tanítás - aztán a nyár még sok találkozást hozott. Ősszel én a régi iskolámban folytathattam a tanulást. a szülővárosomban (kissé eltértem korábban ott a diákokra vonatkozó rendszabályoktól - de egy év után bocsánatot nyertem). Még pár levél, aztán egyre ritkábban jutott eszembe - úgy lehet ő is így volt ezzel - ki tudja ma már ezt megítélni.

Tíz év múlva - mikor a munkám révén a városában jártam - az utcán futottunk össze. Egy-egy puszi. Néhány szóban mindketten elhadartuk az eltelt idők alatt megélt sorsunkat. Valahogy zavarban voltunk mikor a családunkról beszéltünk - hiszem arról álmodtunk valaha, hogy miként fogunk együtt élni.
Rám mosolygott:
    - Gyere, itt lakunk egy utcányira, bemutatom neked a fiam. Négy éves stramm kölyök. Érdekes, hogy fekete a haja és kék a szeme mint neked, de sokkal szebb mint te! - nevetett, én vele nevettem. Kicsit másképp dobbant a szívem, hogy vele voltam.

   A kisfiú a nagymama mellől szaladt az anyja elé. Szégyenlősen bújt mögé és onnan kérdezte:

   - Anyu, ki ez a bácsi?

   Gizella rám nézett és halkan így felelt:

    - Kisfiam...  ő...  ő... majdnem az apád... volt.

Fénylett a szeme és nekem is valami bogár szállhatott bele, mert titokban egy árulkodó könnycseppet dörgöltem szét.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Próza-4

Jó lesz ez ...csak még írni kell...mármint sallangtalanítani..átírni.....túl érzelmes.......picit a magyar nyelvre is jobban kellene vigyázni...néhol pongyola a fogalmazás....Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Nagyon jónak ítélem a bevezetést, mely rögtön rávilágít a próza mondanivalójára, ugyanis az olvasó az első soroktól kezdve már tudja, hogy szerelemről - az ahhoz tartozó lelkiállapotról, szépségről, csodálatos érzésről - lesz szó, mégpedig "diákszerelemről" hiszen a fiú még csak 17 éves. Nagyon jól körvonalaztad az évszakot, mely szintén jellemzi a szerelmet, hiszen május-június tényleg a szerelem hónapja.

Összességében jónak ítélem a prózádat, a végkifejlet pedig szuper, egy plusz ráadás a történet befejezéseképpen.

Szeretettel: Évi.

 

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-10

Dombyné Szántó Melánia - Szüret

Tovatűnt heve tikkasztó nyárnak
Zöld ruháját a föld színesre festi
Beköszöntött a Szent Mihály hava
Rőt ősz kínálja érett terméseit 
Családokban vidám a készülődés
Szüretre indul öreg s fiatal
Fürtök hullanak, - üresednek tőkék-
Nők vödréből puttonyba gurulnak
Szüretelők szorgosan dolgoznak,
Jó kedvük fokozza felcsengő dal,
egy-egy pohár óbor  a kanyarban,
S a bográcsból szálló étel illata.
      Hordók telnek, nincs helye bánatnak,
      Este szekéren mennek, s mulatnak.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-10.....tetszetős írás....tartalmilag és formailag is.....ha csak mint verset nézem....bár Mandolinosnak igaza van...sok helyen elkelt volna egy-egy határozott névelő...de gondolom a szótagszám miatt kaptad ki őket onnan....nehéz tényleg minden szempontnak megfelelni...

ami nem tetszik -.....a rímképlete:

A-B-C-B-D-C-D-A-A-E-C-C-C-C

hát ez nem felel meg a kritériumoknak...sajnos.....nem kell megsertődni...mint vers jó...de mint Shakespearei szonett kivánni-valókat hagy maga mögött.....

bocs...amúgy meg gratula....

MosolyBarátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Dóra képe
Dóra
Offline
Csatlakozott: 2012/08/21

Kétség kívül lett volna még mit simítani rajta, de gondolom az idő sürgetett. Én a magam részéről gratulálok a versedhez, a "Zöld ruháját a föld színesre festi" sor különösen tetszett.

"Kirohanok a létből anélkül, hogy a fő-fő célt pedzeném...hej, ha elölről kezdhetnék mindent, mindjárt a közepén kezdeném!"

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Dsida Jenő: Tekintet nélkül / Ohne Anbetracht toni 2023/06/08 - 09:10 2023/06/08 - 09:10
Irodalom Thurzó Lajos: Moziban / Im Kino toni 2023/06/07 - 06:41 2023/06/07 - 06:41
Irodalom Sió Ferencz: Átballagok a réten / Durch die Wiese schlendernd toni 2023/06/06 - 07:32 2023/06/06 - 07:32
Irodalom Petőfi Sándor: Sors, nyiss nekem tért / Schicksal, mach Platz für mich toni 2023/06/05 - 07:29 2023/06/05 - 07:29
Irodalom Móra Ferenc: Esti imádság / Abendgebet toni 2023/06/04 - 06:06 2023/06/04 - 06:06
Irodalom Ady Endre: A Halál rokona / Der Verwandte des Todes toni 2023/05/31 - 07:38 2023/05/31 - 07:38
Irodalom Radnóti Miklós: Ötödik ecloga / Fünfte Ekloge toni 2023/05/30 - 08:23 2023/05/30 - 08:23
Irodalom Petőfi Sándor: Az utolsó alamizsna / Die letzten Almosen toni 2023/05/29 - 06:41 2023/05/29 - 06:41
Irodalom Thurzó Lajos: Országúton / Auf der Landstraße toni 2023/05/28 - 07:10 2023/05/28 - 07:10
Irodalom Sántha Károly: Itthon vagyok / Ich bin daheim toni 2023/05/27 - 08:21 2023/05/27 - 08:21
Irodalom Sziráky Dénes Sándor: Az éber Isten / Der wachsame Gott toni 2023/05/26 - 06:49 2023/05/26 - 06:49
Irodalom Sió Ferencz: Elbolyongni / Herumirren toni 2023/05/25 - 09:08 2023/05/25 - 09:08
Irodalom Sántha Károly: A boldogság / Die Glückseligkeit toni 2023/05/24 - 06:56 2023/05/24 - 06:56
Irodalom Garay János: A ligethez / Zu den Aue toni 2023/05/23 - 07:51 2023/05/23 - 07:51
Irodalom Baróti Szabó Dávid: Barátság / Freundschaft toni 2023/05/22 - 06:35 2023/05/22 - 06:35

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40