Vers és prózaverseny 2012.12.03 - 12.09

43 válasz [Utolsó bejegyzés]
Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Gratulálok a múl theti győzteseknek....mozgalmas hét volt...szép írásokkal.

Ezen a héten némi változások lesznek a kiírásban. El kell fogadnom azt, hogy ha vállaltam akkor felelős vagyok a fórum működéséért. Tehát nekem már a beküldésnél el kell bírálnom, hogy az adott írás megfelel-e a feltételeknek vagy sem. Amennyiben nem, akkor kénytelen vagyok az írást visszaküldeni korrigálásra. Ezt el kellett fogadnom. Tehát figyelmesen olvassátok el a feladot és minden szempontból tartsátok be.  Még egy változás: személyenként csak egy vers és egy próza küldhető be, tekintve, hogy csak feltett írások elejét olvassátok el (legaláb is ez látszik a véleményezésekből, mert a végén már semmi nincs a verseknél).

Vers:

A héten egy régi versformát vegyünk elő: a BALLADÁT. Nem kell Arany Jánosi méretekben gondolkozni. Elég az eredeti három verszak + ajánlás forma.

A versszakok 3x8 sorosak legyenek....minden versszaknál + 4 soros refrén...(ami minden verszakban azonos) és egy 4 soros "ajánlás"-ban végződjön a ballada..Tehát 3x12 sor + 4 sor "ajánlás"..összesen 40 sor. Rímképletük: 8 sorosaknak: a b a b b c b c, a refrén b c b c ,  a négysoros ajánlásnak. c d c d. Természetesen sok más rímképletű balladát is olvashatunk...de nekünk ez lesz a feladat. Lehet bonyolultnak tűnik de ha végiggondoljátok akkor rájöttök, hogy egyszerű ez. Olvassatok néhány balladát mintaként. Pl Villont Faludy átköltésében. Csodálatosak. A téma kötetlen, ellenben adok egy zenét amihez a vers valamilyen formában kötődjön, elég a hangulata is. Fantázia kérdése csak. Tessék:

 

 

Próza:

Legyen egy llethelyzet: ...valaki "megtéved"...valami olyat követ el ami emberi értékeivel ellentétes, amit elítél és mégis megteszi, de aztán saját maga mond "ítéletet" önmaga felett. Emberileg is megalázó helyzetbe kerülhet, de vállalja és "bűnhődik". Nincs megszabva a próza hosszúsága...akár regény is jöhet...Mosoly)..

jó játékot mindenkinek.....Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Heti nyertes:

próza-2ermi-enigma - FREE ALCOHOL

A kamerát figyelte - a kamera pedig őt, lassan fordulva a negyvenöt fokos szögben amire programozták. Az utóbbi nem adta jelét annak, hogy bármi gondja lenne a világgal.
Amikor belépett a "mini" Tescóba, és megcsapta a légkondicionált világ kellemes érzete, mély levegőt vett. Érezte, hogy az izzadtság cseppek az arcán eltűnnek, az ujjatlan póló a hátán szinte hideggé vált. Kellemesen megborzongott.
Reggel épp olyan nap köszöntött rá mint előtte bármelyik - azzal a különbséggel, hogy negyven fok feletti meleget jósoltak mára. Fáradtan ébredt. A negyedik emeleti panel lakásban még éjfélkor is 37 fokot mutatott a hőmérő - igazi pihenésről szó sem lehetett. De talán még nyugodt körülmények között is nehéz lett volna elaludnia.
A gondolatai csapongtak. Egyre inkább úgy érezte, hogy megfojtja a világ és kiutat nem látott. Bele is fáradt a céltalanságba. Nem volt már fiatal. Régen elromlott házasság. Néhány kapcsolat, inkább felszínes mintsem igazi kötődés. Talán egy éve, hogy valóban lángra lobbant valaki iránt - aki őszinte szerelemmel viszonozta ezt. Ő is férjnél volt - de sokszor megoldották, hogy találkozzanak és nem csak egy-két órára, de napokra is. Jó volt vele elaludni és jó volt vele felébredni.
A kamerára nézett, az mintha gúnyosan nézné őt. Furcsa volt. És más is nézte. Az elhízott, tunya biztonsági őr ott állt a kínáló sor végén. Őt figyelte.
Zsebébe nyúlt. Elővette az aprópénzét - bankjegy már nem volt. Két nappal a nyugdíj előtt honnan is lenne. A havi 47 ezer forint hamar elfogyott. Rezsi fele az övé, az húszezer, telefon (kellett a kapcsolata megtartásához) tíz körül. Cigarettázott és bizony még a maga által töltött napi tíz-tizenöt darab se volt olcsó. Általában valami leveskockából forralt lét evett kenyérrel. Megszokta már. Húst talán két hónapja evett utoljára. Vigyorgott egyet: legalább az egyik rákkeltőtől mentes így. Hála Istennek inni soha nem ivott. Volt, hogy hónapok elteltek alkohol nélkül. Most jól esett volna ebben az embert tikkasztó hőségben egy hideg sör, de arra már nem volt pénze. Megszámolta, a végeredmény 275 forint volt. Ezen vesz egy kiló kenyeret és két kiflit, két napig már kihúzza vele.
A kamerába nézett ismét. Furcsa volt, hogy nem forgott - csak őt figyelte. Ezen elmosolyodott. Tudta, hogy a programozás szerint nem mindig pásztáz. A biztonsági őr eltűnt a közeléből.
Lassan bandukolt a sorok között. Amíg lehet élvezi a hűvöset. A kenyeres pultnál egy szeletelt kilósat választott ki és mellé két kiflit. Nézte a a szép nagy töpörtős pogácsát ami kilencvenöt forintért kínálta magát. Nyelt egyet. Szinte érezte az ízét.
A kamerába nézett. Az újra lassan mérte a fokokat. A pénztárak előtt látta a biztonsági embert. Egy vörösre festett hajú, pattanásos pénztároslánynak sütötte el idétlen vicceit, aki fel-fel vihogott. Ahogy kinézett úgy lehet más nem is látja benne a nőt, mint ez az idétlen, elhízott semmit-érő.
Elindult feléjük. Aztán egyet gondolt - még élvezni akarta hűvöset. Átment az üzlet másik végére. Nézegette a tejek, sajtok, margarinok, felvágottak, csomagolt húsok hűtőjét. Kezdett éhes lenni. Jobb is arrább menni, valami olyat látni ami nem étel.
A kamerába nézett - a kamera őt nézte.
Kezdett fázni a mezítlábra húzott szandálban, rövidnadrágban, ujjatlan pólóban. Elindult a pénztárhoz. Kezében az elhasznált nylon szatyrot lóbálta amiben mindig benne volt egy  füzet és egy toll és egy szakadozó cigarettás doboz pár szál füstölni valóval, öngyújtóval. Az italos hűtő pultnál megállt. Két nagydarab fickó válogatott a sörök között - láthatóan már nem az első kortyokat pakolták a kosárba ma.
A kamerára nézett - az a másik sarkot pásztázta. Megállt. A biztonságit nem látta sehol. Úgy érezte meghal ha nem ihat egy hideg sört. A két behemót férfi mellett állva érezte, hogy a biztonsági kamerától takarásban van, a másik kamera pedig csak a hátát látja. Egy mozdulattal a nylon szatyorba csúsztatott egy dobozos sört. A márkát se nézte. Mindegy, csak sör legyen..
Mintha mázsás súlyt rakott volna a szatyorba, hatalmas terhet cipelt - talán nem is kezében, hanem valahol a lelke környékén. A kamerára nézett. Mereven állt - őt nézte. Izzadni kezdett, miközben rázta a hideg. Egy vevő megfogta a könyökét: - rosszul érzi magát?
- Nem ... válaszolta és lépett tovább.
A biztonságis egy üres pénztár szalagjához támaszkodva a körmét piszkálta. Rá sem nézett.A kenyeret és a kifliket a szalagra dobta. Az üres kosarat a szalag alá, a többi már ott lévő tetejére tette. Görcsösen szorította a nylon szatyrot. A pénztárosnő sürgetőleg nézett rá. A markában szorongatott pénzt a műanyag tálkára helyezte...
...és...
...és...
belenyúlt a szatyorba. Elővette a doboz sört. A kifli mellé helyezte. A kenyeret felemelte a szalagról és a peremre rakta:
- Csak a kiflit és a sört viszem. Elnézést, majd visszaviszik a kenyeret.
Megkönnyebbült. Rámosolygott a fiatal lányra:
- Ne haragudjon. Nem akarok elhízni, és hát nagyon szomjas vagyok ebben hőségben.
A lány nem különösebben méltányolta a humorát, de őt nem érdekelte. Mosolygott. Mégse lett "bűnöző".
Felemelt fejjel, jókedvűen lépett ki a hűvös boltból a tűző napra. Keresett egy fák árnyékában lévő padot. Leült. "Fonnyadt" szál cigarettát halászott ki a foszladozó dobozból. Meggyújtotta. Az első mély slukk után kipattintatta a sörös doboz fülét és nagy kortyot húzott belőle. Az ízén elfintorodott. Ránézett mit is iszik... Nem akart hinni a szemének... Aztán csak nevetett, fuldokolva nevetett... Sőt, ez már röhögés volt. Egy néni sétált el a pad előtt. Ijedten nézett rá és megszaporázta a lépteit. Nem törődött vele, mással se, nem érdekelte ki látja és hallja. Csak nevetett, röhögött és a doboz feliratát nézte:

FREE ALCOHOL

prayer

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Heti nyertes:

Vers 3.

Csillagvirág - Csavargó

Csavargó lettem, ide sodort az élet,
háborgó lelkem nem érdekel senkit,
lábtörlő testem, ez lett az ítélet,
kukákból eszem, honnan lenne pénzem,
alkohol íze, hú de jól is esne,
berúgni végre, szép lenne a képem,
elszívni cigit, egy egészet persze,
ébredj már, te marha...ki adna ennyit!
Istenem, áldozz fel engem,
kínomtól szabadíts örökre,
Istenem, átkozz el engem,
világtól szabadíts örökre!

Csavargó lettem, te elüldöztél végleg,
rajtad kívül sosem akartam senkit,
álmaimban hozzád néha benéztem,
lestelek, tested kívántam, becéztem,
leráztam magamról már a kezedet,
eszembe sem jutna, hisz te vagy a végzet,
szabadságot akartam neked, nekem,
utcára kerültem, szívom a benzint.
Istenem, áldozz fel engem,
kínomtól szabadíts örökre,
Istenem, átkozz el engem,
világtól szabadíts örökre.

Csavargó lettem, csak írom a zenémet,
kutyát sem érdekli ez a kis fecni,
pályaudvar az otthon, az az édes,
bámulnak, ruhám koszos néha véres,
nagy a harc ebben a mocskos életben,
kit is kell most eltaposni végleg,
legyek akkor már én az, aki elmegy,
feladom, nem akarok megfelelni.
Istenem, áldozz fel engem,
kínomtól szabadíts örökre,
Istenem, átkozz el engem,
világtól szabadíts örökre.


Ajánlás

Ne ítélj előre a kinézet alapján,
ismerd meg az embert, mint barát,
beszélgess, mesélj, dalolj, mint a madár,
akkor leszel nagy majd nagy ember igazán.


Tiszteletem Hobónak, MÉZ-nek, Ferenczy Györgynek, Takáts Tamásnak és sorolhatnám...

 

prayer

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers - Próza végeredmény:

 

Versek:

1.  vers-3 Csillagvirág – Csavargó  19 pont
2. vers-4 barnabyy - Rendhagyó virág ballada (egy utcalány panaszaiból...)  12 pont
3. vers-1 Gemini – Egy utcalány balládája  11 pont
4, vers-2 ermi-enigma - A kamionos balladája 6 pont

Prózák:

1. próza-2 ermi-enigma – FREE ALCOHOL 17 pont
2. próza-1 siktár éva – Bűntudat 16 pont
3. próza-3 Donna Ihunte Mária – A bűn a sajtospultnál ólálkodik 15 pont

 

GratulálokBarátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Anylla képe
Anylla
Offline
Csatlakozott: 2011/05/07

Szavazás:

 

Vers: 3,-2,-4,

 

Próza: 3,-2,-1,

 Anylla

 

"A SZERETET BENNÜNK LAKOZIK!"

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

Szavazatom:

Vers: 3 - 4 - 1

Próza: 2 - 1 - 3

Gratulálok minden résztvevőnek! A héten is izgalmas, jó játékot élvezhettünk. Mosoly

Barátsággal Marika

 

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

Imre szavazata! ( Felhívott és így adta le! )

Vers: 1 - 2 - 4

Próza: 3 - 1- 2

Imre üzeni: Mivel 3 próza van, a saját prózáját mindenki a 3. helyre tegye.

Zolinak üzeni: holnap reggel adja fel az új feladatot.

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Szavazok:

Vers:l 3  ll:1  lll:2

Próza:l:1  ll:2  lll:3

Gratulálok szívből mindenkinek:)

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

Szavazásom:

Vers:  4-3-1

Próza: 3-1-2

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

Szavazásom:

Vers: 1 - 3 - 4

Próza:2 - 1 - 3

Szeretettel gratulálok minden résztvevőnek!

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Én is szavazok, úgysem leszünk nagyon sokan!

Próza:

I. helyezett a 2.sz. próza,

II. helyezett a 3.sz. próza,

III. helyezett a 1. sz. próza

Versek (balladák)

I. helyezettnek javaslom a 3.sz. balladát,

II. helyzettnek javsalom a 4.sz. balladát,

III. helyezetnek javaslom a 2.sz. balladát.

Szeretettel gratulálok minden kedves cinketársamnak, akik részt vettek!

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-4

barnabby - Rendhagyó virág ballada (Egy utcalány panaszaiból...)

Én voltam az utca legszebbik virága
minden nyálas tróger, vágyta is a testem
álmaiknak lettem gyönyörű babája
lázzal égett kéjnek szolgálója lettem...
Ittak a cipőmből, tenyeremből ettek
lettem én az anyjuk, szemetesládájuk,
ordas farkasokból, báránnyá vedlettek
nekem panaszkodtak, én vigyáztam rájuk
Királynőként éltem, rabszolgává tettek
szerelemre vágytam, ó én szerencsétlen
amikor elmondtam, majdnem agyon vertek...
Akkor azt gondoltam, nem is vagyok ébren...
 
 
Nézd a repedt-sarkút, hogy kinyílt a szája,
"álmodik a nyomor", szerelembe esett!
Lopott a körme is, megkopott a bája
indulj az utcára, s nem érhet "baleset"...
Rászoktam a fűre, nem út szélén termett,
"elhúztam a csíkot", könnyebb lett az élet
sokszor elbujdostam, ha rendőrt észrevettem
spóroltam a pénzzel, ám az semmivé lett...
Királynőként éltem, rabszolgává tettek
szerelemre vágytam, ó én szerencsétlen
mikor ezt elmondtam, majdnem agyon vertek..
Akkor azt gondoltam, nem is vagyok ébren...
 
 
Apám megtagadott, én meg az anyámat
rabja lettem drognak, fehér porban lelkem
Loptam, s kiraboltak, eltörték a lábam
a halált kívántam, jöjjön, de siessen...
Átkozott világ ez, elhagyott az Isten
koptatom a járdát, lépteim koppannak
Forró fürdőt vennék: lehet szentelt vízben?
Szajha lett a nevem, de Te ne hívj annak...
Királynőként éltem, rabszolgává tettek
szerelemre vágytam, ó én szerencsétlen
amikor elmondtam, majdnem agyon vertek...
Akkor azt gondoltam, nem is vagyok ébren...
 
 
Anyám, hogy ha hallasz, bocsásd meg a vétkem
ölelj úgy magadhoz, mint régen, kicsi lányod.
Apám ne tagadj meg, szeress úgy, mint régen
mielőtt elmegyek, már csak ezt kívánom...Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

Olyan tökéletesre írt ballada. Hibátlan. Jó ez?

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

Szavaznék:

Próza: első:1

            második:2

            harmadik:3

Vers: első:3

          második:4

         harmadik:1

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Nagyon jó a mondanivalója ennek a balladának is. Szívet szaggató "képek", hogy ilyen életek is vannak. Jó az ajánlás is, egy "tékozló leány" kérései szüleihez. Összességében nagyon jónak itélem. Szeretettel gratulálok!

Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Vers 3.

Csillagvirág - Csavargó

Csavargó lettem, ide sodort az élet,
háborgó lelkem nem érdekel senkit,
lábtörlő testem, ez lett az ítélet,
kukákból eszem, honnan lenne pénzem,
alkohol íze, hú de jól is esne,
berúgni végre, szép lenne a képem,
elszívni cigit, egy egészet persze,
ébredj már, te marha...ki adna ennyit!
Istenem, áldozz fel engem,
kínomtól szabadíts örökre,
Istenem, átkozz el engem,
világtól szabadíts örökre!

Csavargó lettem, te elüldöztél végleg,
rajtad kívül sosem akartam senkit,
álmaimban hozzád néha benéztem,
lestelek, tested kívántam, becéztem,
leráztam magamról már a kezedet,
eszembe sem jutna, hisz te vagy a végzet,
szabadságot akartam neked, nekem,
utcára kerültem, szívom a benzint.
Istenem, áldozz fel engem,
kínomtól szabadíts örökre,
Istenem, átkozz el engem,
világtól szabadíts örökre.

Csavargó lettem, csak írom a zenémet,
kutyát sem érdekli ez a kis fecni,
pályaudvar az otthon, az az édes,
bámulnak, ruhám koszos néha véres,
nagy a harc ebben a mocskos életben,
kit is kell most eltaposni végleg,
legyek akkor már én az, aki elmegy,
feladom, nem akarok megfelelni.
Istenem, áldozz fel engem,
kínomtól szabadíts örökre,
Istenem, átkozz el engem,
világtól szabadíts örökre.


Ajánlás

Ne ítélj előre a kinézet alapján,
ismerd meg az embert, mint barát,
beszélgess, mesélj, dalolj, mint a madár,
akkor leszel nagy majd nagy ember igazán.


Tiszteletem Hobónak, MÉZ-nek, Ferenczy Györgynek, Takáts Tamásnak és sorolhatnám...

 

prayer

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

Mindig is szerettem a blues zenét. Ez a vers számomra több mint ballada, mert engem bizony a blues világába is elsodort.

Nálam mindkét kategóriában nyerő. Mosoly

Barátsággal Marika

 

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

Jó írás, a történet is ballada, igazából az ajánlás, ami megfogott.

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Ez a ballada nagyon tetszik nekem, roppant kíváncsi vagyok az írójára. Szeretettel gratulálok!

Egyébként a ballada mint műfaj nem a szívem csücske, de ez az írás nagyon "megfogott".

"Ne itélj előre kinézet alapján,

ismerd meg az embert, mint barát,

beszélgess, mesélj, dalolj, mint a madár,

akkor leszel nagy majd nagy ember igazán."

Szeretettel gratulálok: Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

próza-3

Donna Ihunte Mária - A bűn a sajtos pultnál ólálkodik

A kis Bendegúz alig múlt 3 éves, de roppant büszke rá, hogy egyedül mehet vásárolni a házuk melletti boltba. Törékeny kis legényke volt, akiből, első látásra nem nézné ki egy idegen, hogy milyen ügyesen tud fára mászni! Ez volt az egyik kedvenc játéka. A környék összes fáját megostromolta már, és néhány mecseki fán is kipróbálhatta az ügyességét. Még csak tanulgatott járni, amikor először kimászott a rácsos kiságyból. Akkor tanulta meg, hogyan kell kapaszkodni, és hogy a kapaszkodót soha ne engedje el, mert segít, ha úgy érzi bajban van. Ennek a tudásának többször is hasznát vette, amikor lecsúszott a lába a faágról, vagy a mászókáról, és mégsem huppant le a földre. Mivel konok is volt, csak végső esetben engedte, hogy valaki segítsen, egyedül küzdötte vissza magát a biztonságot jelentő támasztékra. Ilyenkor mindketten nagyon büszkék voltak, és együtt örültek. Virgonc volt és gyors észjárású, de anyukája még azt a pici fiúcskát látta benne, aki nemrég csak térden kúszott- mászott, és szótár kellett, hogy valaki megértse a szavait, mert halandzsázni azt nagyon tudott. 

Most is, mint mindig, indulás előtt többször elismételték, mit kell vásárolni, és merre találja meg a boltban. A biztonság kedvéért a kezébe nyomott egy kis cédulát, amire  fel voltak írva a vásárolnivalók.

- Tudod, kisfiam, ha bármi gond van, elfelejtenéd mit kell venni, nem találod, vagy csak nem éred el, mutasd meg valamelyik néninek a céduládat, és kérd meg, hogy segítsen!

- Jaj, Anyu, én már nagyfiú vagyok, ősszel ovis leszek! – de közben már nyargalt is lefelé a lépcsőn.

Az eladók és pénztárosok jól ismerték a talpraesett kisfiút, naponta jött vásárolni, mindig kedvesen köszönt , és nagyszerűen eligazodott a sokféle áru között. A sajtos pultnál majdnem mindig megállt nézelődni. Míg más gyerekek a csokiknál időztek, ő a sajtot szereti. Csak állt ott sóvárgó szemekkel, nagyokat nyelt, aztán továbblépdelt…  A trappista sajt volt a kedvence. Azokon a ritka napokon, amikor vettek belőle, anyukája mindig kért neki is külön egy szeletet, amit aztán a pénztárig jóízűen meg is evett.

(Hamar meg kellett tanulnia, hogy sajtra csak ritkán futja kevéske pénzükből, pedig anyukája két helyen is dolgozott, hogy előteremtsen minden fontosat. Ő akarta ezt a gyereket, mindenáron, még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált, az apuka nem vállalja. Ezt a döntését soha nem bánta, egyetlen pillanatra sem, csak elszomorodott, amikor nem tudott neki megadni valamit… Valamit, ami nem igazán fontos, nem létkérdés, éppen „csak” a kisfia nagyon örült volna neki.)

Ma csak 3 kiflit és tejfölt vásárolt. A pénztárnál fizetés után megtorpant, mintha nagyon gondolkodna valamin.

- Elfelejtettél valamit, Benike? – kérdezte a pénztárosnő mosolyogva.

- Neeem… - válaszolta bizonytalanul, és a szokásosnál halkabban köszönt el. – Csókolom.

Az ajtónál ismét megállt egy pillanatra, tanácstalanul visszanézett, mintha azt várná, hogy valaki visszahívja, aztán futott hazáig. Gyorsan lepakolt a konyhaasztalra, letette a visszajáró pénzt is, és szó nélkül eltűnt a szobájában. Mi lelte ezt a gyereket, tűnődött el az anyukája, nem szokott ő ilyen lenni?! Abbahagyta a főzést, és besietett a szobába megnézni, mi történt. A gyerek az ágy szélén üldögélt, előtte egy Mackó sajt, és potyogtak a könnyei. Rekedtes, elcsukló hangon, összeszorult torokkal kérdezte:

- Kitől kaptál sajtot, Benikém?

- Én nem akartam… - kezdte most már hangosan zokogva – Vissza akartam tenni, de annyira szerettem volna… és valahogy egyszer csak benne volt a zsebemben.

- Nézz rám, Benike! Most nagyon komolyan el kell beszélgetnünk…

Alig telt el negyed óra, amikor ismét megjelent a boltban de most már anyukájával kézen fogva, aki egész idő alatt bíztatóan, bátorítóan nézett rá, és viszonozta az aprócska kéz szorítását . A pénztárosnő elé letette a sajtot, erősebben szorította anyukája kezét, lehorgasztott fejjel, kipirult  arccal vett egy mély lélegzetet, és egyszuszra hadarta:

-Ne tessék haragudni, én zsebre tettem ezt a sajtot, de nagyon megbántam, és anyukámmal visszahoztuk. –  egy hatalmas megkönnyebbült sóhajjal zárta a mondandóját, de közben lázas izgalommal taposta egyik kis lábával a másikat. A szeme is tele volt félelemmel vegyes várakozó izgalommal. Még szőke, göndör hajtincsei is önálló életre keltek, de most sokkal izgatottabb volt, mint hogy a szemét félig takaró rakoncátlan hajtincseket próbálja megzabolázni.

A pénztárosnő arcán őszinte meglepetés tükröződött. Naponta találkozott olyan apróságokkal, akik a pénztárnál a kezükben szorongattak valamit, amit aztán a szüleik pironkodva tettek a pultra, Nagyon jól tudta, mekkora  kísértés egy kisgyerek számára a sok elérhető magasságban elhelyezett finomság, hiszen ők csak most ismerkednek az élet szabályaival. Ami meglepte, és egyúttal meg is hatotta, hogy Benike ez a karakán kisfiú oda mert állni elé,  és bevallotta, hogy rossz fát tett a tűzre. Maga adta vissza, az elcsent sajtot, és bocsánatot kért …. Kiszaladt a kisfiúhoz felemelte, és megpuszilta.

-Derék ember lesz belőled Benikém! – és valami furcsa csillogás látszott a szemében.

 

Kisunokám tágra nyílt szemekkel csodálkozva nézett rám:

- Mama, köszönöm, hogy elmesélted nekem ezt a történetet! Most már értem, miért nem haragudott Apu, amikor…Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

Szépen felépített, igényes munka. Végig átszövi a történetet anya és fia szeretetre és bizalomra épülő kapcsolata.

Gratulálok.

 

Barátsággal Marika

 

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

Tanulságos, emberi történet. Beni esete nem ritka. Jól megírt történet, de szerintem ez sem ballada.

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

Kedves Ilona, A prózára kiírt feltételek nem azonosak a versekével! Mosoly

Barátsággal Marika

 

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Szeretettel olvastam prózádat, mely a feladványban szereplő összes kritériumnak megfelel. Úgy gondolom, hogy egy gyermek életében a szülői példamutatás nélkülözhetetlen, hiszen mi vagyunk a példaképük gyermekeinknek. Végül is igaz, szeretetre méltó jellemre vall Benike jelleme, pedig még csak gyerek volt, de érezte, hogy rosszat tett. Nem minden gyerek érzi ezt (sajnos), de én amondó vagyok, hogy ahol szuper a családi háttér, nem lehet gond.

Gratulálok!

Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-2

ermi-enigma - A kamionos balladája

Negyven tonnával alattam járom az utam
és mindenki menekül ahol én száguldok,
nem érdekel semmi szabály, gázon a lábam,
időm kevés, pénz kell a zsebembe, dolgozok,
csavargó élet ez, ételt otthonról hordok
mosdás egy hideg csapnál, néha gatyacsere,
ha már nem bírom tovább, a fülkében alszok,
látjátok, ilyen a kamionos élete,
   speditőr ugat, tachográf kattog, száguldok,
 vámosok figyelnek, nyúlnának a zsebembe,
 rabja vagyok egy gépnek, jobbat én nem tudok,
 csak szolgálom és nincs rajtam az Isten szeme.
 
Tachográf trükközés sora tart menetben,
nagy-néha százzal is pislantok egyet, alszok,
pisálni útszélén, vagy csupaszon a seggem,
mert szarni kell, és hát van, hogy egyet farkalok,
útszéli kurvákhoz a zsebben gumit hordok,
az asszony messze van, kényszer hajt, nincs mit tenni
azt otthon úgysem tudják meg, hogy félrekúrok,
az egyszeműt itt is ki kell elégíteni,
    speditőr ugat, tachográf kattog, száguldok,
 vámosok figyelnek, nyúlnának a zsebembe,
 rabja vagyok egy gépnek, jobbat én nem tudok,
 csak szolgálom és nincs rajtam az Isten szeme.
 
 
Orosz sztyeppe fagyos jege szívja erőmet,
Olasz csizma mint, hőguta, bőrömet marja,
Britt eső mossa szőrös pofám, az Ír sziget
nekem nem zöld, csak a hosszú út szürke sávja,
a táj csak térkép, ki utamban áll megbánja,
eltiprok mindenkit, negyven tonna én vagyok,
csavargó élet, a kamionost senki sem várja,
(az asszony is mással kúr otthon, jól rábaszok)
     speditőr ugat, tachográf kattog, száguldok,
 vámosok figyelnek, nyúlnának a zsebembe,
 rabja vagyok egy gépnek, jobbat én nem tudok,
 csak szolgálom és nincs rajtam az Isten szeme.
 
Ajánlás:

Ifjú "vitéz" ha csábít a kaland, ne itt keresd,
légy inkább tintanyaló, egy papucska otthon,
becsüld a békét, feleséged imádd és szeresd,
tudod száműzött lennél itt, vagy halott - egy úton.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

A kamionosok klumpát hordanak...ez a vers olyan össze-visszának tűnik, balladához pedig nincs sok köze.

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Ilona...a kamionosok tényleg holland fapapucsban vezetik azokat a nagy dögöket?....Azt elmondod, miért is nincs köze a balladához ennek a versnek?...Úgy látszik elég tudatlan vagyok....tekintve, hogy bármit is nézünk...mindenben megfelel a követelményeknek...(persze nem tudom, Te Arany Jánosra hegyezed-e ki, vagy hallottál Villonról is).. Verstanilag vajon hol találsz hibát?..Erre különsen kiváncsi vagyok....Köszönöm, ha válaszolsz....Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-1

Gemini - Egy utcalány balladája

Szajha vagyok, gyönyörök bérelt kelyhe,
idegen férfinak néhány perc kéj,
belém merülve vágyik szerelemre,
szomjazó teste mély kutat remél.
Combom széttárom, ajkaimtól se fél,
húsba döfő falloszát szolgálom,
éjek izzadt szagát szívja a remény,
álmot ölelek álmatlan ágyon.
Szajha vagyok, elbaszott élet, fehér
szirmú vétkes virág, majd pislákol
síromon a holdvilág, s kurvapecér
emleget: szép szajha volt, sajnálom.

Köröm karmol, jelet karcol keblemre,
menekülni nincsen semmi esély,
fekszem bábként, ördög néz a szemembe,
ágyamhoz kötöz a kemény legény.
Jaj, mit vétettem, ó, Istenem beszélj,
csuklómra rozsdás bilincset láncol
a sorsom, és lelkemen gennyes fekély
fakaszt halálos sebeket fájón.
Szajha vagyok, elbaszott élet, fehér
szirmú vétkes virág, majd pislákol
síromon a holdvilág, s kurvapecér
emleget: szép szajha volt, sajnálom.

Megfakul a rúzs, az idő megy egyre,
arcomba évek rajzolnak be mély
ráncokat egy éjszakát sem feledve,
mintha megbüntetnének mindenért.
Krákogva leköp a koldus: na te vén,
kiélt némber, velem együtt ázol.
Nem ölelget más, csak a lenge szél,
már nem jut csók a csúf világtól.
Szajha vagyok, elbaszott élet, fehér
szirmú vétkes virág, majd pislákol
síromon a holdvilág, s kurvapecér
emleget: szép szajha volt, sajnálom.

Ne zavarjon, hogy rongyos a kabátom,
volt nekem sok szép ruhám hajdanán,
pénzem, ékszerem, piros rúzs a számon,
s most végtelen vagyonom a magány.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

Nem vagyok álszent, de biztosan lehetett volna más szavakat is használni...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

A ballada rímképleténél persze az ötödik sortól nem szentírás a B C B C ...lényeg az, hogy forduljon a rím irány...tehát a 4. és 5. sor azonos legyen...és onnan fordul meg ....ha valaki ezt nem érti privátban kérdezzen rá...de azt hiszem egyértelmű...

.)))Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

próza-2

ermi-enigma - FREE ALCOHOL

A kamerát figyelte - a kamera pedig őt, lassan fordulva a negyvenöt fokos szögben amire programozták. Az utóbbi nem adta jelét annak, hogy bármi gondja lenne a világgal.
Amikor belépett a "mini" Tescóba, és megcsapta a légkondicionált világ kellemes érzete, mély levegőt vett. Érezte, hogy az izzadtság cseppek az arcán eltűnnek, az ujjatlan póló a hátán szinte hideggé vált. Kellemesen megborzongott.
Reggel épp olyan nap köszöntött rá mint előtte bármelyik - azzal a különbséggel, hogy negyven fok feletti meleget jósoltak mára. Fáradtan ébredt. A negyedik emeleti panel lakásban még éjfélkor is 37 fokot mutatott a hőmérő - igazi pihenésről szó sem lehetett. De talán még nyugodt körülmények között is nehéz lett volna elaludnia.
A gondolatai csapongtak. Egyre inkább úgy érezte, hogy megfojtja a világ és kiutat nem látott. Bele is fáradt a céltalanságba. Nem volt már fiatal. Régen elromlott házasság. Néhány kapcsolat, inkább felszínes mintsem igazi kötődés. Talán egy éve, hogy valóban lángra lobbant valaki iránt - aki őszinte szerelemmel viszonozta ezt. Ő is férjnél volt - de sokszor megoldották, hogy találkozzanak és nem csak egy-két órára, de napokra is. Jó volt vele elaludni és jó volt vele felébredni.
A kamerára nézett, az mintha gúnyosan nézné őt. Furcsa volt. És más is nézte. Az elhízott, tunya biztonsági őr ott állt a kínáló sor végén. Őt figyelte.
Zsebébe nyúlt. Elővette az aprópénzét - bankjegy már nem volt. Két nappal a nyugdíj előtt honnan is lenne. A havi 47 ezer forint hamar elfogyott. Rezsi fele az övé, az húszezer, telefon (kellett a kapcsolata megtartásához) tíz körül. Cigarettázott és bizony még a maga által töltött napi tíz-tizenöt darab se volt olcsó. Általában valami leveskockából forralt lét evett kenyérrel. Megszokta már. Húst talán két hónapja evett utoljára. Vigyorgott egyet: legalább az egyik rákkeltőtől mentes így. Hála Istennek inni soha nem ivott. Volt, hogy hónapok elteltek alkohol nélkül. Most jól esett volna ebben az embert tikkasztó hőségben egy hideg sör, de arra már nem volt pénze. Megszámolta, a végeredmény 275 forint volt. Ezen vesz egy kiló kenyeret és két kiflit, két napig már kihúzza vele.
A kamerába nézett ismét. Furcsa volt, hogy nem forgott - csak őt figyelte. Ezen elmosolyodott. Tudta, hogy a programozás szerint nem mindig pásztáz. A biztonsági őr eltűnt a közeléből.
Lassan bandukolt a sorok között. Amíg lehet élvezi a hűvöset. A kenyeres pultnál egy szeletelt kilósat választott ki és mellé két kiflit. Nézte a a szép nagy töpörtős pogácsát ami kilencvenöt forintért kínálta magát. Nyelt egyet. Szinte érezte az ízét.
A kamerába nézett. Az újra lassan mérte a fokokat. A pénztárak előtt látta a biztonsági embert. Egy vörösre festett hajú, pattanásos pénztároslánynak sütötte el idétlen vicceit, aki fel-fel vihogott. Ahogy kinézett úgy lehet más nem is látja benne a nőt, mint ez az idétlen, elhízott semmit-érő.
Elindult feléjük. Aztán egyet gondolt - még élvezni akarta hűvöset. Átment az üzlet másik végére. Nézegette a tejek, sajtok, margarinok, felvágottak, csomagolt húsok hűtőjét. Kezdett éhes lenni. Jobb is arrább menni, valami olyat látni ami nem étel.
A kamerába nézett - a kamera őt nézte.
Kezdett fázni a mezítlábra húzott szandálban, rövidnadrágban, ujjatlan pólóban. Elindult a pénztárhoz. Kezében az elhasznált nylon szatyrot lóbálta amiben mindig benne volt egy  füzet és egy toll és egy szakadozó cigarettás doboz pár szál füstölni valóval, öngyújtóval. Az italos hűtő pultnál megállt. Két nagydarab fickó válogatott a sörök között - láthatóan már nem az első kortyokat pakolták a kosárba ma.
A kamerára nézett - az a másik sarkot pásztázta. Megállt. A biztonságit nem látta sehol. Úgy érezte meghal ha nem ihat egy hideg sört. A két behemót férfi mellett állva érezte, hogy a biztonsági kamerától takarásban van, a másik kamera pedig csak a hátát látja. Egy mozdulattal a nylon szatyorba csúsztatott egy dobozos sört. A márkát se nézte. Mindegy, csak sör legyen..
Mintha mázsás súlyt rakott volna a szatyorba, hatalmas terhet cipelt - talán nem is kezében, hanem valahol a lelke környékén. A kamerára nézett. Mereven állt - őt nézte. Izzadni kezdett, miközben rázta a hideg. Egy vevő megfogta a könyökét: - rosszul érzi magát?
- Nem ... válaszolta és lépett tovább.
A biztonságis egy üres pénztár szalagjához támaszkodva a körmét piszkálta. Rá sem nézett.A kenyeret és a kifliket a szalagra dobta. Az üres kosarat a szalag alá, a többi már ott lévő tetejére tette. Görcsösen szorította a nylon szatyrot. A pénztárosnő sürgetőleg nézett rá. A markában szorongatott pénzt a műanyag tálkára helyezte...
...és...
...és...
belenyúlt a szatyorba. Elővette a doboz sört. A kifli mellé helyezte. A kenyeret felemelte a szalagról és a peremre rakta:
- Csak a kiflit és a sört viszem. Elnézést, majd visszaviszik a kenyeret.
Megkönnyebbült. Rámosolygott a fiatal lányra:
- Ne haragudjon. Nem akarok elhízni, és hát nagyon szomjas vagyok ebben hőségben.
A lány nem különösebben méltányolta a humorát, de őt nem érdekelte. Mosolygott. Mégse lett "bűnöző".
Felemelt fejjel, jókedvűen lépett ki a hűvös boltból a tűző napra. Keresett egy fák árnyékában lévő padot. Leült. "Fonnyadt" szál cigarettát halászott ki a foszladozó dobozból. Meggyújtotta. Az első mély slukk után kipattintatta a sörös doboz fülét és nagy kortyot húzott belőle. Az ízén elfintorodott. Ránézett mit is iszik... Nem akart hinni a szemének... Aztán csak nevetett, fuldokolva nevetett... Sőt, ez már röhögés volt. Egy néni sétált el a pad előtt. Ijedten nézett rá és megszaporázta a lépteit. Nem törődött vele, mással se, nem érdekelte ki látja és hallja. Csak nevetett, röhögött és a doboz feliratát nézte:

                                                                                 FREE ALCOHOLBarátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

Én nem annyira a megbánást érzem ki ebből az írásból, sokkal inkább a biztonsági őr és a kamera  figyelmétől való félelmet. Ezzel együtt is végig ébrentartotta a figyelmem, az érdeklődésem, de az ellendrtukkerek táborához csatlakoztam... Elégtételt jelentett számomra, hogy alkoholmentes sört vett. .. Úgy kellett! Mosoly

Nálam nyerő ez az írás.

Barátsággal Marika

 

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Mária...az írásban egyértelműen benne van, hogy a biztonsági őr és a kamera TÖKÉLETESEN KIJÁTSZVA.....tőlük már nem fél......mindössze a LELKIISMERETE az ami megakadályozza, hogy lopjon. Máskor figyelmesebben olvasd el.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

A történet megrázó, de mitől ballada?

Dóra képe
Dóra
Offline
Csatlakozott: 2012/08/21

Kedves Ilona! Miért is szeretnéd, hogy ballada legyen? Merthogy a ballada verses műfaj, tehát ez az előírás nem a prózákra vonatkozik!

"Kirohanok a létből anélkül, hogy a fő-fő célt pedzeném...hej, ha elölről kezdhetnék mindent, mindjárt a közepén kezdeném!"

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Úgy gondolom, hogy Ilona nem olvasta el tüzetesen a feladványt. A ballada egy irodalmi műfaj, amint Dóri is írja, a versek lehetnek balladák. A prózához semmi köze. Kár, hogy nem olvasta át rendesen így véleménye okafogyottá válik.

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

Igazatok van, elnézést az alkotóktól. Félreértettem...azt gondoltam prózából is ballada a feladvány.

Ennyit magamról.

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Szuper sztori!
Nagyon tetszik Mosoly

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

A sztori jó, csak én hiányolom belőle azokat a dolgokat amely a feladványban meg volt szabva. ("Élethelyzet, amikor tudja, hogy rosszat tett, de mégis megteszi, majd bűntudat gyötri, de végül rádöbben cselekedetének súlyára")

Ebben a prózában inkább izgalom volt olyan szinten, hogy figyeli az őt figyelő kamerát - sokáig -, míg végre nagy nehezen elcsórná a  sört, de megszólal a lelkiismerete. De ettől függetlenül nagyon tetszik ez a novella és leginkább a végkifejlet, hogy a sör olyan volt, amilyen. Vannak ilyen élethelyzetek - sajnos -, szeretettel gratulálok az írójának.

Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Évi....akár meg is beszélhetnénk mi az ami hiányzik ebből az írásból a kiíráshoz viszonyítva. Kínosan ügyeltem rá, hogy minden pontja be legyen tartva.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

próza-1

Siktár Éva - Bűntudat

Dóra és Vera szinte kislány koruk óta jó barátnők voltak. Együtt jártak iskolába, ismerték egymás tini-titkait, mindent megbeszéltek, egy hullámhosszon, mindenben egyetértettek, azonos volt az életfelfogásuk, értékrendük, így volt ez éveken keresztül. Felnőtté cseperedve is nagyon szerették egymást, már amikor érett nővé váltak, akkor sem változott közöttük a kapcsolat. Lehet azt mondani, hogy igazi barátság volt az övéké, tűzbe tették volna a kezüket egymásért. Amikor Dórát megérintette a szerelem, együtt örült barátnőjével, együtt sírt, amikor Dórának bánata volt egy-egy szerelmi csalódást is szinte eggyé vált lelkivilággal éltek át.

Amikor Dóra férjhez ment, Vera volt esküvői tanúja, boldogság tükröződött az ő szemeiben is, együtt tudott örülni barátnőjével. Ugyanígy volt ez akkor is, amikor Vera szívét találta el Ámor Isten nyila, mely végül szintén beteljesebb boldog házassággá alakult.

Teltek az évek, boldogan éltek, mint a mesében, de Vera kapcsolata a férjével egy idő után megromlott, olyannyira, hogy válás lett a vége. Vera végtelen szomorú volt, mert a férje megcsalta az egyik kolleganővel, amit soha nem tudott neki megbocsájtani. Dóra rögtön ott termett, vigaszt nyújtva barátnőjének aki lassacskán újra magára talált, rendeződtek gondolatai, fájdalmai is már csak a múlt fel-felbukkanó rezdülései voltak.

Egy novemberi délutánon megszólalt Vera ajtajának bim-bamm csengője, barátnőjét és annak férjét várta.Miután ajtót nyitott, kedvesen üdvözölte vendégeit, majd kávéval, sütivel és egy kis likőrrel kínálta őket. Vera soha nem fogyasztott alkoholt, de most úgy gondolta kivételt tesz - barátnője Dóra unszolására -, magának is töltött egy kupicával.

- Drága Barátnőm! Arra gondoltunk Ákossal, hogy igazán eljöhetnél velünk a Mátyás-pincébe egy nosztalgia estre. Jó lesz a hangulat, rád fér egy kis kikapcsolódás - mondta kedvesen Dóra.

- De hiszen nekem nincs barátom, tudod,  lehet, hogy zavarnálak benneteket, nem, nem megyek én csak ünneprontó lennék. Kivel táncolnék mondjuk ha szeretnék, tudod, hogy én idegenekkel nem igazán tudok ellazulni. Főleg nem táncolni, hiszen még fáj kissé a férjem "árulása", de már megbírkózom vele. - mondta Vera kissé szomorúan.

- Ugyan már, hiszen mire valók a barátok? Ákossan is tudsz táncolni - én megengedem, és egy gyönyörű mosoly jelent meg Dóra arcán - no öltözz, meglátod, hogy jól fogod érezni magad velünk.

Vera gondolkodott kicsit, hiszen miért is ne, olyan rég volt már egy szórakozóhelyen, annak pedig az idejét sem tudja, hogy mikor táncolt utoljára. Öltözködni kezdett, csinos szeretett volna lenni, hiszen mindig irigyelték a munkatársai szépsége, alakja miatt, mert rajta minden ruha jól állt, különleges érzékkel rendelkezett a ruhák kiválasztása, a hozzá illő smink, frizura tekintetében és nem utolsósorban a parfüm kiválasztása terén. Minden alkalomra, minden évszakra vonatkozóan tudta - érezte -, hogy milyen parfüm illik, no és elsősorban az egyéniségéhez. De leginkább  fűszeres illatokat részesített előnyben, az enyhén kesernyés, de ugyanakkor édes, nem kiabáló, hanem suttogó parfümöket kedvelte. Tett néhány pöttyöt a füle mögé, a kézfejére és a dekoltázsra úgy, ahogy azt az édesanyjától tanulta, látta. Megállapította a fürdőszoba nagy tükrében nézve magát, hogy igen, jól választott most is ami az összképet illeti. Még egy utolsó simítás a hajfürtjeinél - amely félhosszú, bogár fekete színű volt - és indulásra készen kilibbent a nappaliba a barátaihoz.

- De jól nézel ki kedves Vera, erre innunk kell még egy kupicával, mielőtt elindulunk -mondta Ákos és mintegy egyetértést várva feleségétől Dórától - töltött a poharakba. Dóra egyetértett férjével, kedvesen mosolygott és egyáltalán nem volt féltékeny, hiszen maximálisan megbízott a  a barátnőjében . Gondolták, hogy hívnak egy taxit, de közben megcsörrent Dóra telefonja, a főnöke hívta, hogy sürgősen be kellene mennie az irodába, - ő volt az ügyvitel vezető, titkos iratok kezelője az intézetben - egy titkos minősítésű iratot kellene kiadni a páncélszekrényből, melyhez csak Dórának volt kulcsa, mivel egyszemélyi felelősséggel tartozott munkaköréből adódóan. Vera kissé bosszús lett, de megígérte főnökének, hogy taxiba ugrik és bemegy.

- Jaj, drágáim, be kell ugranom az intézetbe, a főnökömnek kiadom gyorsan a titkos anyagot, mert hajnalban útba indul és az előjárótól az imént kapta a faxot, hogy reggel o8.oo-ra Balatonfüredre kell érkeznie értekezletre és vinnie kell magával. Itt leszek én hamar - remélem -, addig érezzétek jól magatokat, aztán jót ne halljak felőletek! - mondta Dóri és pajkosan rákacsintott férjére.

De miután beérkezett az intézetbe, akkor tudta meg, hogy nem csupán az irat kiadásáról van szó, hanem le kell gépelnie vagy 7o oldalt - akkor még nem volt számítógép, mechanikus írógéppel történt az adminisztráció - ami a leggyorsabban gépelő gépírónál is cirka 2-3 óra feltéve, ha a főnök nem vacakol sokat. De ez a főnök sokat vacakolt, úgy hogy oda is telefonált Dóra Verához, hogy hajnalig ne is számítsanak rá, érezzék jól magukat Ákossal, ő már nem megy oda hozzájuk, örül ha hajnaltájban ágyba zuhan.

Vera és Ákos jól érezték magukat, igencsak a pohár fenekére néztek, bár Vera eleinte tiltakozott, de amint a likőr a fejébe szállt, olyan könnyű és gondtalan lett az élet, a hangulat pedig kiváló. Beszélgettek az élet nagy dolgairól, barátságokról, munkáról, szerelemről, apropó szerelemről... Egy hirtelen ötlettől felbátorodva Ákos végig simított Vera gyönyörű keblein, vágyakozva nézett Vera két szép szemébe. Vágyott rá, kívánta, magához ölelte és lágyan megcsókolta. Vera nem tiltakozott, visszacsókolt, de közben józan esze - ha józan maradt volna - azt diktálta valahonnan a messzeségből, hogy nem szabad, nem szabad ilyet tennie, hiszen Dóra a legjobb barátnője, de el tudta elhessegetni magától a gondolatokat. Annyira vágyott egy férfi után, hogy nem tiltakozott többé, lefejtették egymásról ruháikat és végtelen gyengédséggel egymáséi lettek. Egymás karjában aludtak el, majd Vera hirtelen ébredezni kezdett, már hajnalodott, feje rettenetesen fájt, lüktetett és borzalmas lelkiismeret-furdalás gyötörte. Te jó ég - gondolkodott -, mit tett ő, hiszen soha életében nem tett még ilyet, ez nem ő, nem lehet, hogy ő ezt meg tudta tenni. Hiszen Dóri a legjobb barátnője, rettenetesen utálta és szégyellte magát, gyötrődött, szerette volna meg nem történtté tenni ezt az éjszakát. Gyűlölte magát, olyannyira, hogy azonnal fel akarta hívni a barátnőjét, hogy mindent elmondjon neki, de ekkor ébredezni kezdett Ákos is, aki kikapta Vera kezéből a telefont.

- Ugyan már, ne csinálj butaságot, amiről nem tud az ember az nem fáj. - mondta Ákos hideg fejjel.

- Micsoda? Miről beszélsz Te nekem Ákos? Hogy mondhatsz ilyet? Neked nincs lelkiismeret -furdalásod, tudod te egyáltalán miről beszélsz? Megcsaltuk - igen mindketten - a feleségedet, az én egyetlenegy igaz barátnőmet és rettenetes bűntudat gyötör.-mondta Vera könnyeivel küszködve.

- Ez nem volt igazán megcsalás hidd el, hiszen ha nem ittunk volna annyit amennyit, ha nem kellett volna Dórinak bemennie dolgozni, ha haza jött volna éjszaka, akkor ez nem történhetett volna meg.- mondta Ákos egy italt töltve magának.

- No most menj el, de nagyon gyorsan, mert mi lett volna ha..., nem ez nem így működik, nem lehet mindent a körülményekre fogni kedves Ákos barátom, azonnal tűnj el innen, a te értékrended nem egyezik az enyémmel, én megbántam rettenetesen amit tettem és a Dóri bocsánatáért fogok esedezni - mert el fogom neki mondani az biztos -, mert én ilyen bűntudattal a lelkemben nem tudok tovább élni, nem tudok Dóri szemébe nézni. Menj el kérlek, te azt csinálsz amit akarsz, de én mindent bevallok Dórinak.

Ákos szedelőzködött, nem értette Verát, nem értette, mert az ő életvitele, életszemlélete mást diktált, nem most fordult elő először, hogy alkoholos állapotban megcsalta a feleségét - persze Dóri mit sem sejtett erről -, de ugyanúgy ahogy a részegség is elmúlt, a mámor is tovaszállt Ákos "szívéből, lelkéből".

Vera nagyon maga alá zuhant. Már előre érezte minden porcikájában Dóri megvető pillantását, döbbenetét, kiábrándultságát és egyben végtelen gyűlöletét, de nem bánta, elhatározta, hogy akkor is megmondja, bevallja bűnét. Aznap nem ment dolgozni, erőt gyűjtött, mert másnapra tervezte, hogy mindent bevall barátnőjének. Rettenetesen érezte magát, szerette volna felpofozni, megkínozni - pedig nem volt agresszív - a testét (is) mert a lelke az már vergődött és konstatálta, hogy az effajta lelki gyötrődésnél talán nincs is nagyobb fájdalom. Nem tudott aludni, nem, ezen az éjszakán csak nézte a plafont, nézte az órát, mert megbeszélték Dórival, hogy reggel nyolckor találkoznak, Dóri felugrik hozzá. Nyolc előtt felkecmergett az ágyból, lezuhanyozott, fel sem öltözött, köntösben várta a barátnőjét. Rettenetesen érezte magát. Megszólalt a bim-bamm csengő, ajtót nyitott.

- Szia Verácskám, hú, de ramatyul nézel ki azt a betyár mindenit, mi a baj? Utoljára akkor láttalak ilyen állapotban, amikor megtudtad, hogy a férjednek szeretője van. No mondd már gyorsan, mert megszakad a szívem a látványodtól! - és átkarolta barátnőjét Dóri, akinek már ömlöttek a könnyei. Leültek a kanapéra, Dóri vigasztalni próbálta Verát, de hirtelen átült vele szembe a fotelba és megrázta Vera vállát.

- No, most már mindent tudni akarok, ne sírj, mondd el, hogy mi a baj, ketten megoldjuk, tudod, hogy rám mindig számíthatsz, én mindig minden körülmények között melletted állok. - mondta Dóra és értelmes tekintetét Verára szegezte.

Vera összeszedte minden bátorságát, borzalmasan érezte magát, azt a lelkiismeret-furdalást, bűntudatot nem kívánta senkinek amit érzett.

- Dóri, én elveszítettem a barátságodat, visszaéltem vele, ugyanis becsaptalak, elárultalak, lefeküdtem a férjeddel azon az éjszakán, tudod tegnapelőtt amikor neked be kellett menned az intézetbe dolgozni. Tudom, hogy megvetsz, gyűlölsz ezért, megérdemlem, vétettem ellened, kérlek szépen bocsáss meg nekem, nem tudtam, hogy mit teszek. Tudom, erre nincs mentség, elveszítettelek ezzel a cselekedetemmel tudom, nem lehetek méltó a barátságodra soha többé. - mondta Vera keserű könnyeit nyelve.

Dóri egyáltalán nem lepődött meg azon a tényen, hogy a férje megcsalta őt, hiszen ismerte a férjét attól függetlenül, hogy ez a téma soha nem került szóba kettejük között, Verával nem, mert szégyellte volna bevallani barátnőjének, hogy Ákos milyen gyenge jellem, könnyen elcsábul, neki a házasság köteléke az első perctől kezdve nem volt szent. Az viszont végtelenül rosszul esett neki, hogy Verát is el tudta csábítani és hogy  barátnője belement a "játékba". De mivel rettenetesen szerette Verát és nagyvonalú volt a végtelenségig, így szólt:

- Figyelj kedves Barátnőm! El tudom képzelni, hogy most mit érzel, mert ismerlek, tudom, hogy Neked jobban fáj ez az egész dolog, mint nekem. No itasd fel a krokodilkönnyeidet, mert én is mindjárt elsírom magam, én megbocsájtok Neked. Megbocsájtok, mert ismerem a férjemet és ismerlek téged is. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod és bűntudatod, ugyan már, az nem való neked, dobd el magadtól, mert te ebbe belepusztulsz! - mondta kissé kesernyés mosollyal a szája szegletében Dóri.

- Vera nem hitt a fülének, nem haragszik rá a barátnője? Hiszen ez meg hogyan lehet? - nézett rá csodálkozó tekintettel, de nagyon fájó, viharos lélekkel.

- Tudod, én is tartozom neked egy vallomással - kezdte Dóri -, Ákos nem olyan férfi, amilyennek én lefestettem neked, egyáltalán nem olyan hűséges tipus, én ezt tudtam, csak nem árultam el neked soha sem, ezért sokszor volt lelkiismeret- furdalásom, hogy becsaptalak téged. Mert te annyira bíztál bennem,  én pedig szégyelltem bevallani, hogy Ákos megcsal engem időnként, de én így is szeretem őt. De te biztos, hogy megvetettél volna engem azért, mert nem mondtam el neked az igazad Ákosról.- mondta Dóri könnyeit törölgetve. Mert nekünk barátság szent dolog, nem szabad becsapni egy barátot semmilyen körülmények között sem.

- Ugyan már, Dóri, - egymás vállán sírtak, mindketten másból kifolyólag - mondta Vera, sírjunk, mindkettőnknek van miért, de azért az én bűnöm sokkal nagyobb! - mondta kissé megnyugodta Vera, hogy a barátnője nem is haragszik annyira rá.

Jól kisírták magukat egymás vállán, majd mindketten megnyugodva kissé, azt kérdezték egymástól, szinte egyszerre.

- Nos, akkor kinek nagyobb a bűntudata?- és elmerengtek kávéjukat kavargatva az élet nagy dolgain. Amíg éltek jó barátságban maradtak, mert egy jó barát mindent megbocsájt.Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

Nálam az alkohol nem mentség, sokkal inkább súlyosbítja az elkövetett bűnt. Természetesen ez a novella értékét  nem befolyásolja.

Nem ritkák a hasönló esetek. Ami ritka, hogy a kettőjük barátsága felül tudott emelkedni ezen a helyzeten.

Gratulálok. 

Barátsággal Marika

 

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

A bűntudat, mi bennünk van nagy úr...gratulálok írásodhoz.

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Tetszik ez a novella is, van benne szerelem?!, vágy, emberi gyarlóság és nem utolsósorban bűntudat. Tudta Vera, hogy bűnt követ el, de mégis megtette, bár talán egy kis mentséget keresek - találok - nála, hiszen lehet, hogy ha nem ivott volna annyit, soha nem következett volna be a megcsalatás. De én úgy gondolom, hogy kellőképpen körvonalaztad a lelkiismeretfurdalást, bűntudatot, lehet, hogy a végkifejlet lehetett volna ütősebb is, de nekem így is tetszik.

 

Szeretettel gratulálok: Évi.

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Szulik József Hajnalban / Am frühmorgens toni 2024/07/21 - 08:57 2024/07/21 - 08:57
Irodalom Erdős Renée Nekem szárnyam volt / Ich hatte Flügel toni 2024/07/20 - 08:24 2024/07/20 - 08:24
Irodalom Makai Emil: Jó asszonyok / Gute Frauen toni 2024/07/19 - 08:48 2024/07/19 - 08:48
Irodalom Gspann Károly A csók / Der Kuss toni 2024/07/18 - 08:17 2024/07/18 - 08:17
Irodalom Gspann Károly Elvitték az angyalok / Die Engel nahmen sie mit toni 2024/07/17 - 08:39 2024/07/17 - 08:39
Irodalom Rédiger Géza Mit dalolsz még / Was singst du noch toni 2024/07/16 - 08:15 2024/07/16 - 08:15
Irodalom Erdős Renée: Nem tanultam meg félni / Nicht gelernt Angst zu haben toni 2024/07/15 - 07:37 2024/07/15 - 07:37
Irodalom Rigó Tibor: Eltorzult holdkorong / Entstellte Mondscheibe toni 2024/07/14 - 08:41 2024/07/14 - 08:41
Irodalom Rigó Tibor: Senki sem szólt / Niemand sagte es mir toni 2024/07/12 - 08:31 2024/07/12 - 08:31
Irodalom Erdős Renée Úgy vettem / So nahm ich toni 2024/07/11 - 08:25 2024/07/11 - 08:25
Irodalom Minke Béla Tavaszi hangulat / Frühlingsstimmung toni 2024/07/10 - 07:58 2024/07/10 - 07:58
Irodalom Rainer Maria Rilke: Das ist mein Streit / Ez a harcom toni 2024/07/08 - 02:30 2024/07/08 - 02:30
Irodalom Szulik József: Egy pap, anyja sírján / Ein Priester am Grab seiner Mutter toni 2024/07/07 - 09:45 2024/07/07 - 09:45
Irodalom Babits Mihály: Erdős Renée / Erdős Renée toni 2024/07/06 - 08:17 2024/07/06 - 08:17
Irodalom Farkas Béla Erdő mélyén / Tief im Wald toni 2024/07/05 - 07:32 2024/07/05 - 07:32

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40