Most múlik pontosan...

11 válasz [Utolsó bejegyzés]
Tides képe
Tides
Offline
Csatlakozott: 2009/07/08

Egy népszerű sláger érdekes szöveggel.

Kíváncsi lennék, hogy kinek mit mond ez a szöveg? Ki hogyan értelmezi? Miről, vagy kiről szól?

Quimby: Most múlik pontosan

Most múlik pontosan,
Engedem hadd menjen,
szaladjon kifelé belőlem
gondoltam egyetlen.
Nem vagy itt jó helyen,
nem vagy való nekem.
Villámlik mennydörög,
ez tényleg szerelem.

Látom, hogy elsuhan
felettem egy madár,
tátongó szívében szögesdrót,
csőrében szalmaszál.
Magamat ringatom,
míg ő landol egy almafán,
az Isten kertjében
almabort inhalál.

Vágtatnék tovább veled az éjben
az álmok foltos indián lován.
Egy táltos szív remeg a konyhakésben,
talpam alatt sár és ingovány.

Azóta szüntelen
őt látom mindenhol.
Meredten nézek a távolba,
otthonom kőpokol.
Szilánkos mennyország,
folyékony torz tükör.
Szentjánosbogarak
fényében tündököl.

Egy indián lidérc kísért itt bennem.
Szemhéjain rozsdás szemfedő.
A tükrökön túl, fenn a fellegekben
furulyáját elejti egy angyalszárnyú kígyóbűvölő.
 

"Minden embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Góth László képe
Góth László
Offline
Csatlakozott: 2012/10/01

---

Góth László

Góth László képe
Góth László
Offline
Csatlakozott: 2012/10/01

Látom, leállt az elmélkedés. Engem is megragadott a dal, most mégis higgadt leszek.
Dalszövegíró rutinom alapján azzal kezdem, hogy a zene fegyelmezett ritmusú, világos dallamvezetésű, a szöveg pedig hiánytalan prozódiával illeszkedik hozzá, ami azt bizonyítja, hogy az alkotási folyamat az 1.sz. sémát követte, előbb volt egy zenedarab, ahhoz íródott ez a szöveg. Vajon miért ez?
A YouTube-on ősidők óta megvan a Quimby és a Csík felvétele. Ugyanakkor sok helyen felbukkan a Trianon-himnusz, amelyről Csík János váltig tagadja, hogy az ő zenekara vette volna fel, pedig a hangzás nagyon hasonló, Majoros Marianna hangja pedig olyan hamisíthatatlan, mint mondjuk Zs.-é. Ha lenne Mo.-n még egy ilyen hang, az is híresség lenne. QED.
A szövegíró nem ismert, valószínűleg egy rejtett klasszikus. Feltevésem, hogy a mű ezzel a szöveggel született, fel is vette a Csík, majd beijedt. A zene elsőrangú, nem lehetett veszni hagyni, ezért a Quimby új felvételt készített. Nehéz nem észrevenni, mennyire más ez, mint Kis Tibor egyéb zenéi, de innen már rosszindulatú fantáziálás következne. Szóval, Kis Tibor élettársa írt egy új szöveget. Állítják, hogy a hölgy drogos, nem is adta nevét a dalhoz. A mámor nem jelenti, hogy értéktelen lenne az alkotás, sőt!
Most végre a versről:
Egy része valószínűleg mámorban, vagy lázálomban íródott, más része viszont gondos csiszolgatás terméke. amit összhangba kellett hozni az ihletett részekkel. Mikor megismertem a dalt, a következő mondanivalót láttam bele:
Az alapmotívum az elhagyott szerelmes lázálma. Kifelé tart az életéből az az Egyetlennek hitt valaki, akit nem képes visszatartani. Látja, hogy "Őtőle" már csak dühödt mennydörgést kaphat, mert tényleg szerelmes valaki másba.
Innen a szenvedés szimbólumai következnek. Ez egy kimódolt rész, csak a ritmus által diktált, ötletszerű töltelék-szöveggel. "Magamat ringatom...": jöjjön a könnyítő alkohol.
Harmadik versszak: álmodozás a törésmentes folytatásról, benne olyan emlékképekkel (indián ló, táltos), ami két ember zárt páros életében jelentett csak valamit. A konyhakés szándékos felpiszkáló betétszó. A sár és ingovány a valóság reménytelenségét érezteti.
Negyedik vsz.: A mesterséges mámor ezután már tompuló fájdalomba ringat. Az otthon üres lett nélküle, a falak a távolba úsznak, ez a kőpokol. Hallottam egy magyarázatot, miszerint az utolsó négy sor a heroin-beadásról szól: a szilánkos menyország a tűszúrás, a folyékony torz tükör a kanálban felolvasztoztt drog, a szentjánosbogarak fénye pedig a füves cigik fénye a sötétban. Meglehet, hálistennek nem tudom.
Az indián lidérc ugyancsak egy páros emlék, nem konkretizálja. Valószínűleg volt egy indián-tematikájú bizalmas játékuk. Az utolsó két sor egyértelmű erotikus utalás.

Nem hiszem, hogy a teljes igazság kideríthető. Mindenki a saját élményei és ismeretei alapján talál magyarázatot. Nekem hasonló lelkiállapotban, de teljes józanságban született a "Válás után" c. versem, ezelőtt éppen 45 évvel.

Góth László

zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

László!

Ez kimerítő, mindenre kiterjedő vélemény!

Bizony sok igazság van abban amit írsz. Részemről köszöntem! Mosoly

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Az én érzéseimet egyik gyakran énekelgetett slágeremről pontosan tudod. Inkább nem adnék publicitást nek! 

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

Tides képe
Tides
Offline
Csatlakozott: 2009/07/08

Oké Zsuska, nem fogalmaztam pontosan! Mosoly Rátapintottál a lényegre!  Kicsit még várok a végkifejlettel... Mosoly))

Edit

"Minden embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja

Tinian képe
Tinian
Offline
Csatlakozott: 2011/10/19

Edit!

Ezt nem lehet pontosan, kínos precizitással megfogalmazni, mert...ahogy te is írod, amire kíváncsi vagy! ... mindenkinek mást jelent! Csupán érezni lehet, csak sejteni, ott belül, a mélyben!
Van erre egy örök vita, amiben  - azt hiszem! - nem lehet az EMBER számára elfogadható magyarázatot adni: a predesztináció - az eleve lerendeltetés - kérdésére.. Valahogy így szól a kinduló gondolat:
"Nem értem ezt a predesztinációt. Ezek szerint ha egy ember aki egész életében lopott, hazudott, esetleg embert ölt, ugyan úgy üdvözülhet mint egy Istenhívő ember? És egy Istenhívő jó ember aki egész életében példásan élt, juthat akár örök kárhozatra is? Kérem valaki magyarázza ezt el nekem!"
A sorsunk - ha megírott előre! - csak egy út, amin végig kel mennünk, és semmi többet nem ad annál, mint ami ebbe be lett "építve"! Ha mégse így van, és van "beleszólásunk" abba, hogy mi, és hogy történjen - erre mondja az EMBER, hogy: Mindenki saját sorsának kovácsa! - akkor se vagyunk "beljebb" egy lépéssel se, hiszen az ember gyarló, önző, és ami legjellemzőbb tulajdonsága: gyáva! A biztosat, a meglévőt nehezen, vagy egyáltalán nem adja fel egy bizonytalan, ködbe vésző "valaimért", amiről csak sejti, vagy érzi, hogy arra van az ő további útja! Inkább punnyad, behúzza fülit-farkát és... neki ereszti álmait a messzinek, hogy azok pótolják helyette a valót! Mióta tudjuk, hogy van virtuális világ bátrabban merünk álmodozni, hiszen, ha egy "döntés" rossznak bizonyul csak egy kattintás, és előlről lehet kezdeni mindent, onnan, amikor még..."biztos" volt minden!
Ha mernénk, ha hinnénk, ha őszinték volnánk ... magunkhoz(!), akkor kiderülhetne, hogy "működik"-e a predsztináció, vagy csupán egy gát, amit a gyávák találtak ki azok elen, akik egykoron próbálták ennek az ellenkezőjét bizonyítani!
"Pastor Aeternus" - a pápa tévedhetetlen, mondta ki IX. Pius alatt a vatikáni zsinat, de... még az egyházból se értettek vele egyet sokan, így megkezdődött a katolikusok kilépése az egyház soraiból! (Már akkor voltak kételkedők?!)
Mi nem tudunk hová "lépni", hiszen be vagyunk "zárva" önmagunkba.. egy életen keresztül! DE - borzasztóan rossz egyedül lenni...magunkkal! Kell valaki, aki a TÁRSUNK lehet, lesz, és ami a legfontosabb: ÖNSZÁNTÁBÓL tegye ezt!
Valahol itt lehet az a mély érzés, amit mi emberek, szerelemnek hívunk! Ám, hogy mi is ez pontosan, azt csak érezni tudjuk, és éreztetni! Ehhez kellenek a szavak, mert ezek hordozzák a színeket, amiket mi érzéseknek élünk meg! Így adjuk tudtára a világnak, hogy élni akarunk...ÉLNI, és nem csak lenni!
"Omnia vincit amor!" - bárcsak hinnénk is benne mindíg, mindannyian!

Szeretettel: István
 

Tides képe
Tides
Offline
Csatlakozott: 2009/07/08

Kedves István!

Tetszett kiterjedő okfejtésed ! Igazából nem is a kínos precizitással megfogalmazott dologra vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy ki mit érez bele, vagy mit indít el benne ez a szöveg. Jól megfogalmaztad a benned felmerülő érzéseket. Köszönöm!  Én egyenlőre tartózkodom attól, hogy leírjam, bennem mi fogalmazódott meg, hogy ne befolyásoljak senkit - majd a végefelé! 

Szeretettel üdvözöllek: Edit

"Minden embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja

zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

Látom Téged is foglalkoztat... Mosoly

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Tides képe
Tides
Offline
Csatlakozott: 2009/07/08

Hát persze... - igazából az egyik főnököm vetette fel - de a Te verziódat már hallottam...ő is jót nevetett rajta, de csak az elejére igaz... Mosoly

Edit

"Minden embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja

zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

Edit!

Pontosítás végett említem, hogy nem az én verzióm, csak azt említettem meg, amit nekem is mondtak. Mosoly Az tényleg csak az első versszakra igaz és még annak sem minden sorára.

Most, hogy elolvastam egyben a szöveget magam is elgondolkoztam.

Szerintem bizonyos fokú "kábulat, bódulat" minden esetre szükségeltetett ezen képek előhívásához. Várom a Te verziódat.

 

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Szabó Endre Nem a koldus a legszegényebb / Nicht der Bettler ist der Ärmste toni 2024/05/25 - 08:23 2024/05/25 - 08:23
Irodalom Arany János Mátyás dalünnepe / Mátyás-Liederfest toni 2024/05/24 - 08:45 2024/05/24 - 08:45
Irodalom Rigó Tibor: Akkor / Damals toni 2024/05/23 - 09:00 2024/05/23 - 09:00
Irodalom Ihász Aladár Beszélhet tőlem / Von mir kann man reden toni 2024/05/22 - 08:11 2024/05/22 - 08:11
Irodalom Sas Ede Elsülyedt hajó / Gesunkener Schiff toni 2024/05/21 - 08:13 2024/05/21 - 08:13
Irodalom Illyés Bálint Kossuthné és leánya sírjánál / Am Grab von Frau Kossuth ‘d ihrer Tochter toni 2024/05/20 - 08:43 2024/05/20 - 08:43
Irodalom Jakab Ödön Az én édesanyám / Meine liebe Mutter toni 2024/05/19 - 08:16 2024/05/19 - 08:16
Irodalom Vojnovich Géza: Május / Mai toni 2024/05/18 - 08:59 2024/05/18 - 08:59
Irodalom Kovács Norbert Tépett virágok / Abgepflückte Blumen toni 2024/05/17 - 07:09 2024/05/17 - 07:09
Irodalom Kántor Imre Gyöngyhalász / Perlenfischer toni 2024/05/16 - 07:52 2024/05/16 - 07:52
Irodalom Balla Miklós A sas / Der Adler toni 2024/05/15 - 08:43 2024/05/15 - 08:43
Irodalom Indali Gyula: Barnult avar / Bräunliche Laub toni 2024/05/14 - 07:42 2024/05/14 - 07:42
Irodalom Apostol Bertalan A gyimótvölgyi hársfa / Die Linde von Gyimotstal toni 2024/05/13 - 08:12 2024/05/13 - 08:12
Irodalom Vállaji Sipos Ida Őszi ibolyák / Herbstveilchen toni 2024/05/12 - 08:12 2024/05/12 - 08:12
Irodalom Torkos László: Áldott kezek / Gesegnete Hände toni 2024/05/11 - 07:51 2024/05/11 - 07:51

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40