Ízes történetek. 19.

Nagy Vendel képe

Nagy Vendel 

Ízes történetek. 19.

 

SÖR, BOR, PÁLINKA, LEHETEK E  BOLDOG....

 


   Minden napi gasztronómiánkhoz szervesen hozzá tartozik az ivás is, s  nem valami úri huncutságból kifolyólag, hanem mert az emésztéshez, és a  szervek fenntartásához szükség van a  folyadékra.
Testünk hetven százaléka víz, ezért létfontosságú a  folyadék bevitele.
   Első sorban a  jóféle, és egészséges ivóvízre gondoljunk, ami a  sejtek éltető eleme, de vannak élvezeti cikkek is, amelyeket folyékony formájában veszünk fel  a  szervezetbe.  Lehetnek ezek különféle keverékek, teák, üdítők, szörpök, természetes folyadékok, mint például a  tej, de igen fontos helyet foglalnak el a  különféle szeszes italok, melyek lehetnek kedvező hatásúak , vagy ártalmasak.
Legősibb folyadékunk  a  víz volt, akár folyó,vagy patakvíz, és a  különféle források vizei, de víztartalmú élelmiszerekkel is hozzájuthattunk a  szükséges nedvességekhez. Például a  gyümölcsök, tökfélék, édes gyökerek,és gumók.
Az  édességet az állatok is szeretik, így a  majmok is megeszik a  lehullott gyümölcsöket, és ha túlérettek, akkor a  gyomrukban megerjedt, és még ma is láthatunk bódult majmokat, vagy dülöngélő libákat vagy másféle cefre evő jószágokat.  Az  ember is évezredek alatt rájött hogy kellemes hangulatba hozza egy kis erjesztett gyümölcs nedve , mint például a  vadon termett szőlőé, melyet már évezredek óta erjesztenek a  hozzáértők, és borként ismerik. Tulajdonképpen mindenből lehet szeszt csinálni, amiben van cukor.  legyen az szőlő, alma, körte, füge, bodza, és ribizli, valamint a  megy, cseresznye és mindenféle más.
  Az  erjesztett kancatej, az egy másféle kategória.  Nem ugornék nagyot érte.

 

A bor miatt még háborúk is dúltak, és mikor a  vizek rosszak voltak és megmérgezték a  kutakat, víz helyett is fogyasztották a  bort mindenfelé. Néhány nemes asszonyról is feljegyezték, hogy naponta négy öt litert is megittak, mint például Kinizsi Pál felesége a  nagyvázsonyi várban, de ez természetes volt annak idején.

 

A hadak is szekéren hordták magukkal a  bort  és nagyon vigyáztak rá, hogy meg ne savanyodjon a  hosszú út során. Attila , hun királyunk vizes állatbőrökkel takartatta le a  hordóit, a  meleg elől, nem adhatott ecetes bort a  hódolásra elébe járult királyoknak.   Időközben kialakultak a  különféle borvidékek, főleg ott, ahol az éghajlat miatt bőven termett a  szőlő, főleg a  mediterrán vidékeken, de Európa területén szinte minden vidéken termeltek bort, amiből még tizedet is vontak, és dézsma pincék tanúskodnak, hogy adóként is elfogadták .
Hazánk területén is számos borvidék van, a  tokaji, villányi, badacsonyi , és a  szekszárdiborvidék,a  névsor nem teljes.
Jelen esetben minket a  szekszárdi borvidék érdekel, többféle szempontokból.

 

  Életem során mindig is jelen volt a  szőlő és bortermelés, valamint a  szőlőművelés és borkészítés folyamata.
Nem tartották igazi szekszárdinak azt, akinek egy kis szőlője , vagy tanyája, pincéje ne lett volna.
Évszázadok óta termelnek bort ezen a  vidéken, bizonyítja a  sok ezernyi pince , és a  hegyek , dűlők nevei.
A  Bartina, a  Baktai  dombok, a  Kadarka utca, a  dézsma pincék sokasága, a  szőlő és bor ábrázolások kőkoporsón és az irodalomban egyaránt.
Van decsi hegy, és mözsi hegy, és Istifán gödre, ahol az Orbán püspök szobra áll, mint védőszent.
Szekszárd első emeletes háza is egy borkereskedőé volt, aki a   pápának szállította a  helyi nedűt.

 

Nekünk is volt egy darab szőlőnk, nyolcszáz öl. Éppen elég ahhoz, hogy sok munka legyen vele, de igazi nagy jövedelmet nem hozott, mivel ahhoz kicsi területnek bizonyult.
Valójában egy kis hobbi szőlő, ami csaknem mindent megtermett ami a  ház körül elfogyott.
Csemegeszőlőt, bort, szilvát, almát, diót, mandulát, barackot, és ami a  mama kedvenc fája volt, a  cseresznyefa.

 

Az első ami elkészült, az az   általunk rakott pince lett, ami igen csinosra sikeredett. Majd köréje épült a   tanya, ahol a  feldolgozó présház helyezkedett el, és a  padlástérben pedig egy pihenő szoba várta a  fáradt gazdát, de ezt ritkán használtuk, mivel nem értünk rá ott ücsörögni.
A szőlő a  szorgalmas, görnyedt hátú gazdát szereti.
Gyalog szőlőként vettük a  birtokot, aztán folyamatosan átalakítottuk kordonossá, de ez évekig elhúzódó munkának bizonyult.
Kezdődött a  kivágással, majd a  támrendszer felépítésével, oszlopok  leásásával, újra telepítéssel, drótok kihúzásával és már három év múlva lehetett is egy kevéske mutatkozó termést szüretelni, aztán minden évben több lett a  szőlő.

 

Sokat dolgoztunk , de mégis csodálatos évek voltak, a  metszéstől a  permetezésen át a  szüretig és a  borkészítésig nagyon élveztük a  kintlétet. Kellett daráló, kádak, hordók, prés , meg mindenféle kerti szerszámok. ez eddig mind veszteséges dolog volt, de ha leültünk a  teraszra egy kancsó borra, és ránéztünk az egyenes , tiszta s   sorokra, büszkeség töltött el mindannyiunkat. 
A  csodálatos kadarka íze pedig mennyei megkoronázása a  munkánknak.
A  rokonság szedte a  szőlőt, kalákában, ami még dívott sokáig, de mamár kevésbé fordul elő, mivel tiltott dolog. A puttonyosok hordták be a   darálókra a  csömőgét és tellett a  kád. A gazda  kíváncsian mérte a  mustfokot, és mérgelődött, ha kevés volt a  szám a  fokolón, annál több cukrot kellett ráönteni a  kádra, bonyolult számítás mondta meg hogy mennyit.
Általában délre megtellett a  kád, és addigra elkészült a  szüreti kokas pörkölt , s  mindenki élvezettel falta a  kellemes ebédet, itták a  tavalyi óbort, és megkezdődött a  beszélgetés hosszú folyamata.  A  kádon lenyomkodták a  csömöszlővel a  csömögét, kipróbálták a  kád csapját, és pár vödörrel ráöntöttek, hogy  a  lé ellepje, nehogy megégjen másnapig, mire újra felkellett jönni a  hegyre hogy lenyomkodjuk a  szőlőt.
Pár nap múlva hangos zubogással forrt a  must, és vigyázni kellett a  mustgázra, nehogy baleset történjen, minthogy minden évben megjárt valaki  a  saját tanyájában megfulladt.
Elő jöttek a  bogarak is, s a gazda mondogatta,   legszebb madár a  muslinca.
Egy hét múltával megállt a  forrás, ilyenkor feljön a  törköly a  lé tetejére, és már nem szabad lenyomkodni, mivel alul már tiszta a  bor. Szedtünk sok levelet a  tőkékről és ráterítettük a  kádra a  szőlő tetejére és lesároztuk a  kádat.
Aki inni akart, az a  csapon engedhetett magának a  már kész újborból kóstolóként, mivel az igazi borkóstoló majd Márton napján lett  esedékes liba evés alkalmával.

 

Aki ráért a  saját munkája végeztével , az elpréselte a  termést, de akinek sok volt, vagy még más dolga is akadt az őszi betakarításkor, azok csak késő ősszel, vagy már a  havazás beálltával préseltek.  Addigra már a  kádon látszott az árulkodó horpadás a  sározáson, alóla már leengedték jócskán a  bort.  Elsőként amúgy is a  tiszta bor leengedése volt a soron, a  kimosott és lekénezett hordókba hordták le vödrökben a  levet, majd leszedték a  sarat és megkezdődött a  préselés időigényes , és lassú munkálata.

 

Megrakták a  prést, és ritmusos kattogással nyomakodott lefelé a  deszkalap, és  a  rések közt bugyogott a  bíbor vörös préslé, amit külön hordóba kellett önteni, mivel idővel leülepedett a  seprű, ahogy ezt  hívták. Azt majd később lekellett fejteni, ami egy másik fontos munka.
Mellékesen megemlítem, hogy  a  kádba valósi  szűrőként használatosseprűt mindenki magának termelte  a  szőlősorok végében, ahogy a  póréhagymát is, amit mindig ettünk a  hideg étkezésekkor.
A  gazdák azt mondják, hogy a  legjobb munka a  préselés és a  borfejtés. Na meg a  pálinkafőzés. 
  Alaposan meghúzzák a  prést, és egy órán át állni hagyják, hadd csöpögje ki magát, s  közben lehet iddogálni, vacsorázni, kártyázni. , majd újra húzni a  présen.
Eltarthat ez akár reggelig is.  Néha átjönnek a  szomszédok is, ahol szintén lázas munka folyik, s  megkínálják egymást a  saját boraikból, s megállapítják, hogy mellik lesz a  guggolós bor, ami elég szégyen a gazdára nézvén, hiszen az azt jelenti, hogy a  szomszéd guggolva megy el az ablak alatt, nehogy behívják egy italra.
Télen, mikor nyugszanak a  pincékben a  borok, s  csak néha kluttyan egy kotyogó a  fehér  boron, a  gazda akkor is feljár a  tanyára, ellenőrizni nincs e  gond, nem szakadt e  el a  hordó valamelyik abrincsa és  nincs e  szükség a  kármentőre.
Otthon leakasztott egy hurka karikát a  füstről és pár hagymát rakott a  zsebébe, és egy félkilós vekni kenyérrel felballagott a  hegyre és kizárta a  tanyaajtót, eldobálta a  havat, kicsomagolta a ropogós zsírpapírból a  húsoshurkát és néhány pohárka bor kíséretében megette a  frissen füstölt ínyencséget.
Mindezeknek megvolt a  maga romantikája, és áradt belőle a  béke és a  nyugalom.
Ez volt a  borkészítés folyamata évszázadokig, mamár nem hordókban érlelik a  bort, hanem vastartályokban, és ez már ipari munka, amiben már nincs semmiféle romantika. Akkoriban kétféle borunk volt, a  vörös és a  fehér, manapság a  fejlődésnek következtében százféle borféleséget gyártanak és árulnak horror árakon.

 

Száraz, édes, félédes, vörös,fehér, muskotályos,rozé,s  még ki tudja mennyi féle, házasítás után a  bikavérek, amiben négyféle bor is található, igazi szomerié kell ehhez, aki eligazodik ezen.
Hallottam , mikor a  borszakértő elemezte milyenféle illatokat lehet érezni a  boron , és az eper izét, a  gyümölcsöket, a  zöldpaprikát, a selymet, a  lágyságot, s  közbevágott a  régimódi gazda, szőlő ízű bor nincs?
A  gazda mindig tudta, hogy mikor, milyen napszakban, évszakban és melyik ételekhez milyen italt kell inni.  Értett hozzá magától is.
A  tanyára nem illik sört vinni, és inni a  borok szentélyében, bár annak is megvolt a  maga bája...
 Csőszerelőként dolgoztam sörfőzdében is, és ott feltalálták a  boros sört. Magát a tulajdonost hívták borosnak, és reklámként, ami bevált, boros sörnek nevezte el a saját főzésű italát.
Hatalmas ötlet.

 

Legvégső munkának maradt a  pálinkafőzés, a  zord időkben, mivel ez is eléggé időigényes feladat volt a  maga nemében.
Elsőként  a  gyümölcs cefrét főzték ki, az összedarált különféle kertben termett gyümölcsöket rakták a  rézüstbe, majd a  kipréselt törkölyt  főzték ki pálinkának. Aztán vígan várhatták az újesztendőt.
Néha  a  finánc kiszagolta a  főzést, elvitte a  masinát, de egy rendes gazdának akadt egy másik főzője eldugva a  padláson. Mire visszafelé jöttek már újra folyt a  boszorkányok könnye.  Csak legyintettek, megkóstolták, és elmentek.

 

A  szekszárdi gazda megtermelte magának az italt is a  jóféle ételekhez, és reggelire a  pálinkát, és nem vedelte, hanem egészséggel itta, akár orvosságként, étvágygerjesztőként, temetésre búfelejtőként, lakodalomra vígságként használta.
Keresztelőn szenteltvízként.
Büszkén kérdezte magától, sör, bor, pálinka,  lehetek e  boldog?

 

  Ha  valaki koccint mostanság ezekkel a  borokkal, gondoljon a  régi öregekre is, egy pohárka erejéig, hálával köszöntve elődeinkre.

 

Végezetül emlékezzünk meg iker testvéremről, aki már nincs köztünk egy hozzá irt bordallal .

 

 

Nagy Vendel

HÁTSÓ CÍMKÉRE 

Mindenképpen bor lesz
A mustból,
Ha az erőt beleszorítja
A dongára feszülő
Hordóabrincsa.

 

A szekszárdi dombvidék
Sugárzó melegét.
Bíboros színét,
Bársonyos ízét

 

A Napfény tüzét
Töltöttük bele,
Ebbe az üvegbe.

 


Jóska bátyám
Nemsajnálja
A borát,
Megkínálja
Jó borivó
Barátját.
Az Isten
Tartsa meg
A szokását.

 


2012

 


Megjegyzés:   tíz éve elhunyt testvérem emlékére.

 

.......

 

 

 

 

 

 

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Fűtty-madár tamiska 8 2018/04/27 - 08:12 2018/05/27 - 12:08
Irodalom A hibáid lásd be, vagy kérdezz toni 1 2018/05/25 - 21:50 2018/05/27 - 10:45
Irodalom Hajnali vers Góth László 1 2018/05/21 - 01:57 2018/05/22 - 23:24
Irodalom Bőszen hömpölyög Dyona 3 2018/05/10 - 18:28 2018/05/22 - 20:16
Irodalom vágyódó Krisztina 6 2009/03/11 - 12:20 2018/05/22 - 20:11
Irodalom Sóhajom szállong Dyona 6 2017/12/15 - 21:48 2018/05/17 - 20:43
Irodalom Törő Zsóka: Hulló levél / Fallendes Blatt toni 4 2018/04/10 - 10:25 2018/05/15 - 10:06
Irodalom Fakó-kék szerenád Góth László 1 2017/10/17 - 06:52 2018/05/14 - 20:39
Irodalom Örökség (női hangra) Góth László 2 2017/10/22 - 03:41 2018/05/14 - 20:12
Irodalom Ki tudja toni 4 2018/03/23 - 18:29 2018/05/11 - 09:29
Irodalom Angyali dallam leng Dyona 4 2018/04/29 - 17:09 2018/05/10 - 18:24
Irodalom Gáztűzhely Góth László 5 2017/06/17 - 01:45 2018/05/09 - 22:10
Irodalom Kinek toni 18 2018/04/11 - 11:45 2018/05/09 - 21:54
Irodalom Akácok zsuska 3 2018/05/03 - 21:11 2018/05/09 - 21:33
Irodalom Anyák napjára zsuska 2 2018/05/05 - 21:47 2018/05/09 - 21:31

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Andy Baron: Hősparádé (Abszurd humorú jelenet) ambrusa 1 2018/02/17 - 17:08 2018/05/09 - 22:59
Audió Andy Baron: Képzelje el! ambrusa 1 2018/04/03 - 18:15 2018/05/09 - 22:38
Audió Andy Baron: A szék, akit Lajosnak hívtak ambrusa 1 2018/04/03 - 18:19 2018/04/24 - 09:12
Audió Tárnok Mihály - Az élet szerelmese prayer 9 2014/12/28 - 19:04 2018/03/23 - 17:07
Audió Andy Baron: Sziúk ambrusa 2018/02/16 - 23:00 2018/02/16 - 23:00

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16
Fórumtéma Meghívó Balázsné Gyöngyi 2016/01/07 - 18:39 2016/01/07 - 18:39

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény CIVIL Piknik capek 2018/05/23 - 18:40 2018/05/21 - 07:26
Rendezvény "Színvilág" Pandur Mária kiállítás megnyitója capek 2018/05/04 - 17:00 2018/04/26 - 21:44
Rendezvény Húsvétváró Civil Nap capek 2018/03/29 - 10:00 2018/03/26 - 17:29
Rendezvény Sándor, József, Benedek napi tavaszvárás capek 2018/03/23 - 17:00 2018/03/18 - 21:10
Rendezvény Civil Hétvége capek 2018/03/09 - 17:00 2018/03/09 - 10:45