Világválság - Országcsőd

32 válasz [Utolsó bejegyzés]
prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

V I L Á G V Á L S Á G !

 

Mondják a bankok, hirdetik magukat a mágnások, számunkra felfoghatatlan összegeket bukva, miközben elszegényedésünk folyóit löttyentik poharukba egy-egy munkaebédnél. Kölcsöneinkkel bélelik szunnyadó párnáikat, majd takaróként rúgnak le bennünket az ágyról. Vagy mondjuk egyszerűen térképnek, hol hálnak? Mert bizony, csak nekünk vannak határaink, (vonallal körberajzolt politika) miközben vízum sem kell a gazdagsághoz. Az országot már teljesen kiárulták, a polcokon csak a kisember gubbaszt hatalmas adósságaival. A szegénység aranytartaléka talán, egy-egy tojásra, ha futja, viszont azok a tartalékok, miktől rogyadoznak jobbnál jobb országok széfjei, csak egyféle üzletet hoznak, mikben csakis az egyik fél jár jól... Agymosás mindenütt! Minden illuzionista a bevételt duzzasztja úgy, hogy tapsra áll kezünk. Az Ő törvényeik nem a mieink, nekünk az apró betűs magyarázat jut. Viszont az üt! Hatalmasat! Tőzsdére viszik értékeink, (alul licitálnak úgyis) valós pénz már egyikünk mögött sem áll, így ha buknak, csak nekünk lesz kevesebb. A szegény ember szaporasága, nem csupán leredukált genetikája. A világ rostáját állandóan szűrik, és mostanában egyre nagyobbak azon a lyukak. Tőke, a mozgásban van. Minél jobban átforgatják a dolgozót, annál busásabb a haszon. Folyamatos „adóátrendezésüket” már a kutya se érti, mégis azé a teher, aki „minimálkenyeret” majszol. Érezzük, hogy nem vezet sehová ez a rohanás, de nem tudunk szabadulni az egyre nagyobb követelményektől. Aki egyszer járomba dugta a nyakát, az csak előre húz. Minden Messiás latorrá szelídül, ahogy elnyerik a választásokat. Történelmet hamisítanak, tanulmányaikból kimaradt az erkölcstan, az etika, a jellemépítés. Az egyszerű embert azért könnyű becsapniuk, mert egy erősebb, igazságosabb kódrendszerrel rendelkezik, ami alapján nem kellenek mázsás törvényrendszerek, zsigerből tudja mit jelent a jóság, és mi a gonosz. Manipulált átrendeződésekkel folyamatosan el lehet venni a javakat úgy, hogy elhiggyük, már közel voltunk a célhoz. Ezért nem adjuk fel soha, hiszen látjuk a célszalagot lebegni, csak egy a baj: az a szalag, az orrunkra van kötve, míg a stafétával futunk.

Ja?.. hogy melyik csapatba tartozunk?..
Nos, kedves olvasó, hovatartozásod magadnak kell eldönteni.

 

prayer

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
mickey48 képe
mickey48
Offline
Csatlakozott: 2009/01/30

Én is Horival értek egyet - túl a mostani helyzeten, mely igencsak mindnyájunkat érint - mindenki aggodalmát megértve - azonban valóban - ez egy Irodalmi portál...

Szívemben a nyár sosem ér véget.

femis képe
femis
Offline
Csatlakozott: 2008/07/13

Horival értek egyet.

Femis

mickey48 képe
mickey48
Offline
Csatlakozott: 2009/01/30

A hazudás, a valóság elfedése, nagyon fontos kelléke a Politikusnak - meg sem kell szólalnia - írásban is hazudik...magának is hazudik egész életében...vagyis jó politikus...

Szívemben a nyár sosem ér véget.

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Megnéztem, ezt a bizonyos felvételt. Eddig is tisztában voltam vele, hogy a világot, így Hazámat is bizonyos „erők” irányítják, amelyek manipulációi nem kedveznek se a Hazámnak, se nekem. Ez már nagyon régóta így van. Mindazonáltal el kellene dönteni, hogy ez egy irodalommal és művészetekkel, illetve kulturális eseményekkel foglalkozó oldal, vagy sem (??) és szerintem ezt a fajta politizálást hagyjuk meg az erre szakosodott portáloknak.

- hori -

targoncas képe
targoncas
Offline
Csatlakozott: 2008/07/11

"Honnan tudni, hogy egy politikus hazudik?

Mozog a szája..."

no komment

@ngela

Zsigai Klára képe
Zsigai Klára
Offline
Csatlakozott: 2008/07/31

Lehet csukott szemmel is járni, de ahhoz már túl késő! Rose, és még sokan  nagyon jól látják!

http://postaimre.tk/

"Adni úgy kell tudni, hogy el is lehessen fogadni.Elfogadni pedig csak azt lehet, amit úgy adnak!" (zsigaiklara)

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Bár ne lenne valóságalapja, de sajnos más forrásból, más csatornákon keresztül is hallottam már ilyeneket, ehhez hasonlókat. Tény, hogy sok a hazugság a világban, és nehéz kiigazodni a hatalmas információhalmazban, hogy mit utasítsunk el, és mit higgyünk el. Azért érdemes megnézni a dolgokat minden oldalról, akár a szélsőségek felől vizsgálva is, hogy aztán leszűrjünk belőle valamit, ami közelebb áll a valósághoz. Az igazság meg úgyis középen van valahol. Az írott történelemben is annyi, de annyi hazugság van, hogy akkor milyen alapon hinnénk el bármit épp a médiának vagy a sajtónak?

Egy biztos. Ha csődhelyzetet emlegetnek, méghozzá elég nyíltan, akkor még annál is sokkal, de sokkal nagyobb a baj. Valószínű nem csődhelyzet van, hanem már régen bent csücsülünk abban a bizonyosban... "Nem kicsit, nagyon!"

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Zsigai Klára képe
Zsigai Klára
Offline
Csatlakozott: 2008/07/31

Ezt mindenkinek, minél előbb látnia, hallgatnia kell!

video.google.com/videoplay 

"Adni úgy kell tudni, hogy el is lehessen fogadni.Elfogadni pedig csak azt lehet, amit úgy adnak!" (zsigaiklara)

femis képe
femis
Offline
Csatlakozott: 2008/07/13

Szerintem pedig ez nem ide való! Ez már úszítás és szélső jobb propaganda. Ide nem kéne feltenni.

Személy szerint engem felháborít amit képvisel ez a videó!

Femis

gubanc képe
gubanc
Offline
Csatlakozott: 2009/02/07

Femissel értek egyet!

gubanc

MmeDegard
Offline
Csatlakozott: 2008/09/19

talán OFF: Svejc lépett egy érdekest. Elő a patt.kukoricát, izginek tűnik!

"Ahhoz, hogy a lehetséges valóra váljon, meg kell kísérelnünk a lehetetlent!" (ismeretlen)

Minden jót Neked és Általad!

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Sajnos annyi mindent tudnék a hozzászólásba írni, ami mind ijesztő és elkeserítő, de nem teszem. Inkább félek, de remélek. Az írás ígaz, őszinte és hiteles. Köszönöm Zoli!

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Egy kicsit olvasgattam a hsz-ket, Aud több ponton egyetértek veled, de én visszahoznám a halálbüntetést, valahogy úgy vagyok, hogy szemet szemért, fogat fogért elvet képviselem...no, és azt, hogy amelyik kézzel elloptad, azt vágják le, tudom kőkorszaki módszer és azt hiszem, hogy a parlamentben és sok vezetői szinten nagyon csonka emberek lennének, de mivel annyira gátlástalanok, hogy nem sajnálnám őket, mert jelen pillanatban minket sem sajnálnak.

Egyébként, ami itt meg az nem a hét bőr lenyúzása, hanem annál is több. Amíg a vezetők dőzsölnek és mindent megtesznek,hogy az ő juttatásaik meg is maradjanak és csak zsigerelik a népet anyagilag, érzelmileg, és mindenhogy addig itt nem lesz rend. Az biztos, ha bevezetik egyszer az eurót azt nagyon-nagyon meg fogjuk szenvedni.

Egy mondat még, Aud azért vállalj gyereke, mert ki tudja mi történik, és most pillanatnyilag nem a válságra értettem. - bocs mellékzönge volt.

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Első felindulásból nekem is mindig ez jut eszembe, de az erőszak csak további erőszakot szül. Erőszakot erőszakkal lefegyverezni nem lehet.
A társadalom hibája, hogy engedi a gazt méteresre nőni, ahelyett, hogy már akkor kitépné gyökerestől, amikor még épp csak kibújni készül a földből. Itt Magyarországon (de a világon) is, minden úgy történik, hogy amikor már akkora  a baj, hogy katasztrófa fenyeget, akkor esetleg elkezdenek gondolkodni, hogy mit is kellene csinálni. Akkor, amikor már késő. Vagy még akkor sem. Lsd. Kínát, aki miatt a föld hamarosan végveszélybe kerül, mert nem hajlandóak csökkenteni a károsanyag kibocsátásukat, hiszen a ő gazdaságuk most pörög legjobban!

Én csak azon csodálkozom, hogy miért hagyjuk ezt. Régen ennél sokkal kevesebb kellett egy forradalomhoz, vagy ahhoz, hogy tömegesen kivonuljanak az emberek az utcára. Most meg mindenki fásult, közömbös és tehetetlen.
Az időseket már talán nem érdekli annyira, hogy mi lesz. A fiatalok meg nem látják át a helyzet kritkus voltát. Aki meg dolgozik, nem ér rá utcára vonulni.
De szerintem egy hatalmas agymosás folyik itt! És mint valami zombik, mindent eltűrünk, amit tesznek velünk!!!

- Rose -

„Tőlem ne várjon

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Tudod miért nem mennek ki az utcára? Azért mert van olyan réteg, ahol akad kenyér az asztalon, kifizetik a számlákat, és féltik a gyerekeket, valamint a munkahelyeket, mert, ha nem lesz, akkor lesz gond...

Akik meg lopásból, csalásból tartották fenn magukat, azoknak meg mindegy, hogy mi is lesz, mi történik. Nem érdekli.

Szerintem a magyar néz sohasem volt összetartó nemzet. Sajnos.  

Zsigai Klára képe
Zsigai Klára
Offline
Csatlakozott: 2008/07/31

Lenne mit hozzáfüzni, de ahhoz új néven kellene születnem!Mosoly))

http://hirhatter.com/

http://postaimre.tk/

"Adni úgy kell tudni, hogy el is lehessen fogadni.Elfogadni pedig csak azt lehet, amit úgy adnak!" (zsigaiklara)

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Nem tudom, én az állami terrortól nem igazán félek. Nem volt benne részem, és azt hiszem, mint törvénytisztelő, becsületes, dolgozó, magyar állampolgárt, nem érhet semmi inzultus a hatalom részéről. Ha igen, az már tényleg a világvége. Akkor a Sátán van hatalmon.
Vagy ha arra gondolsz, ami Argentínában történt, szerintem itt annyira nem rossz a helyzet. Az Unió tagállamaként jobban védve vagyunk.

A szocializmus megbukott, de a kapitalizmus is, ez való igaz. De ez nem jelenti azt, hogy a világvége közeleg. Majd kitalálnak egy újabb, egy működőképesebb rendszert. A tudás alapú társadalmaknak kell átadni a helyet, ez az én utópiám.

Ami Magyarországot illeti, kihalhatna végre az a múlt rendszerbéli kóros csökevény, amely abban gyökerezett, hogy minden közös, így aztán vittek is mindent, ami mozdítható volt. A mai napig sokan így gondolkoznak! Ma már a gyárakban ezt nehéz megtenni, mert a magántulajdont védik, de a közpénzekkel nem kell elszámolni, azokat nyugodtan zsebre lehet tenni. És csodálkoznak, hogy miért sarkall ez a hozzáállás sokakat adóelkerülő magatartásra.

Vérforraló, ami itt zajlik. Komolyan mondom, megérdemelné a vezetés, meg az a sok semmittevő, hogy a legnagyobb terhek viselői, az aktív dolgozók egyszer csak letegyék a munkát, aztán azt mondják: ebből elég volt, és kivándorolnának ebből az országból mindannyian. Aztán majd megnézhetnék magukat a vezetőink, hogy mit csinálnak azzal a sok ingyenélővel, meg dolgozni nem akaróval. (És nem a nyugdíjasokról és a gyerekekről beszélek.) Miből élnének odafent olyan jól? Kénytelenek lennének maguk is megragadni a kapanyelet.
Itt kb. 1,5 millió ember tart el 6 milliót. Ez a dühítő!!! És ez nem csak a csökkenő gyerkszám miatt van így....

 

 

 

- Rose -

„Tőlem ne várjon

pistike (nem ellenőrzött)

"nem érhet semmi inzultus a hatalom részéről"

A totalitáriánus (katonai erővel élő jellegű) diktatúra fő ismérve, hogy nincsenek elvei! Egy központi direktíva köré szerveződik az egész:  a megkérdőjelezhetetlen drasztikus hatalom! Senki nincs ez előtt biztonságban.

A fasiszta Németországban, igen korán, rögtön a hatalomra jutás kezdetén építették meg az első koncentrációs táborok tucatjait. Saját német állampolgáraik számára. Kiűrítették az elmegyógyintézeteket, a polgári börtönöket, az un. elfekvőket, és ........, az öregek otthonait. Minden inaktív elem számukra fölösleges teher volt. A racionális, pragmatikus gazdasági szemlélet szerint. Az így elpusztított majd egymillió német állampolgárnak csak csekély része volt, a köztörvényesek ill. a valódi politikai ellenfeleik csoportja, még ha a csupán bármilyen mértékben, jelleggel másként gomdolkódokat is ide számítjuk. Mindenki aki így, vagy úgy teher, inaktív, vagy potenciálisan más volt. Akár még korábbi híveik is.
Pl. a demokratikus választással hatalomra jutott náci párt, az őt hatalomra segítő, jórészt a kispolgári rétegekből verbuválódott, és a tömegek megnyerésére hangoztatott szociális tartalmakban (munkahelyek-megélhetés, szociális igazságosság, rend, stb.) hívők csoportja, a fegyvertelen félkatonai szervezet, az SA (barna ingesek), már fölöslegessé vált szervezetével egyetlen éjszaka, a "hosszú kések éjszakája" alatt számoltak le.Akiket nem őltek meg, ezrek végezték táborokban, értetlenül, hogy miért is, hogyan is..?

Állami terrorban nincs biztonság!

"A tudás alapú társadalmaknak kell átadni a helyet, ez az én utópiám."

Kinek volna érdeke bármilyen változás? Kinek, kiknek akiknek van is bármilyen hatalmuk ezen érdekek megvalósítására? Ancsel Éva és merőben más ideológiai alapon Solt Ottilia mindta: "A merőben új globalizmus rendszerében, soha többé, soha már, senkinek!"

Aztán meg, épp ezaz! A "Tudás" Hisz ki ért ma az iszonyú bonyolulttá vált hétköznapi folyamatokhoz, technikához? Egy új papság van kialakulóban! "A tudás (a) hatalom !"

Csak is a közösön belüli egyéni tulajdonban lehet még gondolkodni, semmi másban! Ez a két mondott, bukott rend szintéziséből is következik! (Amikor Ti, mind arról szóltok, hogy "ellopták a köz vagyonát", és "adják vissza!", nem is értitek, hogy ez társadalmi szinten mit jelent? Hogy képzelhető ez el? Hogy X meg Y szépen a summákat visszafizeti az államkasszába, hogy onnan majd más x-k, és y-k lophassák ki újra? Hisz a lopás állami, intézményesített módon történt, türténik! Ez a kapitalizmus. (Egy korai közgazdász mondta: "A magántulajdon lopás!" Hisz bármilyen "tulajdon", dolog, közös, emberiség eredetű! A közös, évezredes tudásból eredő.) Tehát, ezzel szemben csak is állami szinten lehet eljárni, s ezt a társadalmi folyamatot úgy hívják: "Államosítás"!!! Ami, ugye a kommunisztikus ideológia gyakorlatának, a szocializmusnak az alap(ot)vető eljárása! Jó kis paradoxon!

Túlnépesedési, és ezzel együtt demográfiai válságban élünk. Sok az öreg, az inaktív, az eltartandó. Túltermelési és ezzel együtt túlfogyasztási válságban élünk.
Sajnos kézenfekvőek a lehetséges megoldások.
(háborúk mint "ritkítók", és prosperítást hozók, népírtások, progromok, etnikai-, vallási, ideológiai konfliktusok, stb. Lásd napjaink világát.)

Olvasd össze az utóbbi 10 év, hazai, öregeket, nyugdíjasokat érintő külön-külön, -- mert még nyíltan egybekapcsolni senki sem merte --, törvényeit, rendelkezéseit! Egyértelműen intézményesített "öregek eutanáziája" folyik! A nyugdíjkorhatár világszerte kinyújtásától már csak egy veréb lépés annak kimondása, hol, kinek, meddig szabad élni?! Mindezt lehet szociális, vagy épp vallási sztaniolba csomagolni. Utópiák ezrei írnak le ilyen lehetséges világokat.

A vélágvége nem eljön! Benne élünk, zajlik!

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Csak abban reménykedem, hogy a fentiekben ismertetett totalitáriánus diktatúra soha többé nem születhet újra. Azt gondolom, nincs is létjogosultsága, sem pedig esélye, mert az emberiség azóta egy szinttel feljebb lépett, és a múltbéli információk birtokában már meg tudja akadályozni azt. Lehet helyette más, persze, vagy akár hasonló, csak humánusabb köntösben, de ugyanúgy soha többé nem történhet meg. Az információrobbanás korszakát éljük, nem lehet elrejtőzni, titokban nem képes egyik ország sem fegyvernagyhatalommá nőni. Hála a műholdaknak... Ha itt újra háború lesz, az úgyis gombnyomásra fog működni, semmi szükség nem lesz sem hadifogoly-, sem koncentrációs táborokra. Nem lesz szelektív népirtás, mert mindenki pusztulni fog. Soha ne kelljen ezt megérnünk.

A fasiszta Németország mesterséges szelekcióját nem mosnám össze a nyugdíjkorhatárok emelésével. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Ez nagyon durva és erős ferdítés.
Egész Európára jellemző a társadalom öregedése, ez ugye köztudott. Egyre kevesebb gyermeket vállalnak, és ennek következtében az aktív dolgozói réteg egyre szűkül. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy egy idő után már nem lesznek képesek a dolgozók eltartani az időseket. Erre egyetlen megoldás van, a korhatárok kitolása. Amire nem lenne szükség, ha a lélekszám növekedne, és nem csökkenne. Tehát nem állam bácsinak fáj az a sok eltartott, akinek nyugdíjat kell fizetni, hanem inkább az aktív dolgozóknak, akik nem bírják a terheket. Persze mi tehetünk róla, mert halomszám kéne gyártani a gyerekeket. Csak ez azt jelentené, hogy a nők nem tudnák kivenni a részüket a kenyérkereső munkából, egy fizetésből viszont nehéz eltartani egy nagycsaládot. Ez egy ördögi kör.
Öregek intézményesített eutanáziájáról szó sincs! És nem is lehet. Kizárólag gazdasági racionalizmusról van szó. Irrálisnak tűnik, valóban, hogy 65 évesen még dolgozni kelljen, és nem is tudom, ki fog alkalmazni 60 fölöttieket, pláne fizikai munkára, mert ez nem jellemző. De ez az egyetlen megoldás a demográfiai problémára. Ez majd kikényszeríti újra a gyermekvállalási "kedvet". A világ így működik: egyik végletből a másikba. Vannak bizonyos természetes szabályzók, amik nem embertől valók, de bölcsen elrendezi, korrigálja a hibákat. Már ez miatt sem félek a világvégétől. Világunk ugyanis végtelen, minden irányban. Az elmúlt pár ezer évben már sokszor jósoltak világvégét, mert az valakiknek az érdekét szolgálja. Ez már lejárt lemez. Ha pusztul is a világ nagyobbik része, mindig lesznek túlélők! Mindig! Ha emberek nem maradnak, akkor maradnak mikroorganizmusok, amelyek majd újabb évmilliók alatt újabb evolúcióban fejlődnek intelligens lényekké. Ha ők is elpusztulnak, és mindent elnyel egy feketelyuk, akkor majd a végtelen sűrűségű anyag egy ősrobbanásban újra szétárad, és új bolygókat hoz létre az élet lehetőségével. Ennek soha nincsen vége. Ez az Univerzum törvénye.

"Hisz a lopás állami, intézményesített módon történt, türténik! Ez a kapitalizmus. (Egy korai közgazdász mondta: "A magántulajdon lopás!" Hisz bármilyen "tulajdon", dolog, közös, emberiség eredetű! A közös, évezredes tudásból eredő.) Tehát, ezzel szemben csak is állami szinten lehet eljárni, s ezt a társadalmi folyamatot úgy hívják: "Államosítás"!!! Ami, ugye a kommunisztikus ideológia gyakorlatának, a szocializmusnak az alap(ot)vető eljárása! Jó kis paradoxon!"

Ez tévedés. Ez nem a kapitalizmus. A kapitalizmus nem erről szól. A kapitalizmus arról szól, hogy aki tehetségesebb, és jobban tudja az adottságait kihasználni, vagy jobban képes az anyagi javakkal gazdálkodni, annak több jut a közösen megtermelt jószágokból.  A kommunizmus ezzel szemben azt jelenti, hogy vedd el attól, akinek több van (az ügyesebb), és add oda az ügyetlennek. Ami legalább annyira igazságtalan. A dolgok igazságos vagy igazságtalan volta mindössze attól függ, kinek a szemszögéből nézzük: a veszteséből, vagy a nyertéséből.
Szolidaritásra azért szükség van, mert emberek vagyunk, és nem dzsungellények. Ez azt kell jelentse, hogy ha bármikor, bármelyikünk önhibáján kívül  munkaképtelenné válik, akkor jogosult arra, hogy a közösbe befizetett szolidaritási összegekből részesedjen, magyarul: ne haljon éhen szerencsétlen. Ennek az összegnek a nagysága a befizetett összeg nagyságával arányos kell legyen. Ez eddig stimmel.
A gond leginkább ott kezdődik, hogy egyesek, saját lustaságuknál, kényelemszeretetüknél, vagy egyéb hibás meggyőződésüknél fogva úgy gondolják, nekik alanyi jogon jár, hogy a többi gürcölő eltartsa! Ami a gürcölő szemszögéből nézve tök igazságtalan,  nemde?

Szükség van arra, hogy a mindenki a képességének, befektetett munkájának, felelősségének, intelligenciájának megfelelő arányban részesedjen a közösen megtermelt javakból. Az emberhez méltó egészséges jóléti szintet biztosítani kell a piramis alján elhelyezkedőknek, és ezen felül kinek-kinek érdeme szerint. Ez már messze jobb, mint ahogy a természet világában működik. Ott a szelekció kiirtja a gyengébbeket.  De sajnos az ember mindent kiforgat. Aki keményen dolgozik, tanul, érdemi szintű gondolkodó tevékenységet végez, alul van értékelve! Ezzel szemben az ügyeskedők, az erőszakosak, a gátlástalanok magukhoz ragadják olyan hányadát a közös javaknak, amiért nem dolgoztak meg, és ami nem illeti őket!
És itt bukik meg a dolog...

A megoldást az alábbiakban látom, de ez a mindenkori hatalom érdekeit nem szolgálja, így aligha fog megvalósulni a közeljövőben:

1) Nagyobb hangsúlyt fektetni a képzésre, a hasznos tudás elsajátítására
2) Új, humán értékrend felállítása és közvetítése az emberek felé
3) Szigorú jogrend, igazságszolgáltatás, beépített kontroll a társadalom minden szintjén
4) Kollektív felelősség hangsúlyozása
5) Halálos ítéletek helyett életfogytig tartó közmunka a szabályok ellen súlyosan vétőknek

Még sorolhatnám, de hosszúra nyúltam....

- Rose -

„Tőlem ne várjon

pistike (nem ellenőrzött)


Der Spiegel

A német magazin Frank Schirrmacher hosszú, „A százévesek forradalma” című esszéjét közli. Schirrmacher írásában azt állítja, hogy az európai civilizáció az öregedés forradalma előtt áll. Hiszen még soha, egyetlen kultúrában sem haladta meg az idősek aránya a fiatalokét. 1871-ben a Német Császárság kikiáltásakor a 80 felettiek aránya alig, 0,4 százalékot tett ki, 2050-re arányuk eléri a 12 százalékot, az összlakosság nyolcadát. Erre az időre már a lakosság fele idősebb lesz, mint 48 éves, más számítások szerint ez akár 52 is lehet. A legoptimistább becslések szerint is addigra a népesség egy tizede elfogy, s hogy a 2000-es munkavállaló/nyugdíjas arányt fent lehessen tartani, a most 82 milliós országba 180 millió bevándorlót kellene beengedni.
A szerző idézi többek között Hungtingtont, aki az iparilag fejlett államok elöregedésével, a harmadik világban, ezen belül is a muzulmán országokban a fiatalok arányának növekedését állítja szembe. Még radikálisabb fogalmaz James Hewitt, aki szerint a XX: század véres konfliktusai mindig a tinédzserek számának megemelkedésével kezdődtek.
Amerikai demográfusok szerint Európában megállíthatatlanul megkezdődött az öregedési recessziónak nevezett folyamat, mely a gazdasági, politikai és kulturális instabilitás bázisa lehet. Ilyen körülmények között nem hiányoztak az olyan jóslatok, melyek szerint eljöhet annak az ideje, mikor az idősek önkéntes halálát, már akár a hazafias önfeláldozás egyik formájának kívánják majd eladni bizonyos propagandisták.
Schirrmacher azzal zárja esszéjét, hogy az idősödő társadalmaknak – melyek abszurd módon soha sem látott fiatalság kultuszt űznek – fel kell készülniük arra, hogy felvegyék a küzdelmet a mind erősebbé váló idősek elleni „rasszizmussal” szemben.

pistike (nem ellenőrzött)

Csak 2 gondolatot szeretnék ide tenni, igyekszem rövid lenni.

1.) a gazdasági csőd, összeomlás nem csak ezt, a gazdasági nehézségeket jelenti, hanem, ami ennél sokkal ijesztőbb: az elszabaduló jogos/jogtalan indulatokat, a társadalmi terrort (lásd: napjaink!), és/majd az ezzel szemben, mint szükségszerűség, fellépő állami terrort! Ha úgy lesz, ezrek, ha nem tíz-, százezrek fognak elpusztulni, nem az éhségtől, a nyomoruságtól, hanem ............................................. ISZONYÚ!

2.) a kommunizmusról és annak realizált formájáról a szocializmusról kiderült, hogy életképtelen, hogy nem működik.
A világ vezető gazdasági szakemberei, gazdaság és társadalom kutatói, a legújabb filozófiai, ideológiai megnyilatkozások sorra arról szólnak, hogy olybá tűnik az elöbb említettnek az ellentétjeként definiált kapitalizmus sem életképes!  !!!!!!
Ma már nyilvánvaló tény, amiről korábban elhitették velünk, hogy csak a szoc., a komm. érthetően ellenkező alapállása mondatta ki: a kapitalizmus haldoklik világszerte!
/Sajnálatos, hogy a legtöbb "perspektíva" -- jobb híján? --, "kemény kezű államról", diktatúráról, terrorról szól.....? A Globalizmus újfajta értelmezéséről!/

(Miközben, ezzel párhuzamosan haldoklik maga a természeti Világ is! Úgy Globálisan! Egyáltalán nem utolsó sorban, e két bukott renszer, természeti és gazdasági jellege miatt..)

Ez a helyzet.

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ebben egészen biztosak lehetünk. Azok, akiknek a döntés a kezükben van, nem veszítenek egy ilyen válsággal semmit! Tudják, mibe fektessenek, ami értékálló.

Az igazi vesztesek azok, akik elvesztik az állásukat, és akiknek most hitele, devizahitele van. Nekem nincs sok, csak 2 millát vettem fel 5 évre, de ijesztő, ahogyan a törlesztő részletek emelkednek egy ilyen csekély összegnél. Mi lehet annál, aki 10 milliót vett fel? Kész csőd....

De el ne higgye senki, hogy az eladósodottság csak magyar módi. Mi még nem is állunk olyan rosszul a Nyugat-Európához képest... Ott jobban el vannak adósodva az emberek. Az USÁ-ról meg ne is beszéljünk.
A hitel végülis a gazdaság motorja. Enélkül nem lennének fellendülések a gazdaságban. Persze ugyanúgy a mostani mélypont sem lenne.
Ettől függetlenül sok embernek meg kell tanulnia megtakarítani, és nem olyan pénzből élni, amiért még nem dolgozott meg.
A hitel tökéletesen érthető egy lakásvásárlásnál, vagy házépítésnél, hiszen az egy család önálló életének fontos része, és nehezen is menne önerőből. Na de egy mosógépet vagy hűtőt, netán karácsonyi ajándékot áruhitelre vásárolni, az már ostobaság. Sajnos vagy nem tudják kiszámolni, mennyit kell visszafizetniük, vagy egyszerűen nem tudnak lemondani a vágyaikról. Pedig annak a hűtőnek az árát össze lehet spórolni hónapok alatt, és messze nem kerül annyiba, mint annak, aki ezt hitelre veszi. Szerintem egy kis várakozás kevesebb áldozat, mint a kétszeresét kifizetni egy termék árának!

Azt pedig, hogy egy uzsora-intézmény napi szinten reklámozhat a tévében kölcsönt 400%-os THM-mel, egyenesen vérlázító. Szerencsétlenek, akik ebbe beugranak....

A régi öregek még tudták: Csak addig szabad nyújtózkodni, ameddig a takaró ér...

- Rose -

„Tőlem ne várjon

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

... s majd újból kivándorol sokezer emberünk...

(De a gazdagok pénze talán már ki is vándorolt biztonságosabb helyekre. )

- hori -

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

A felsővezetés még soha, semmit nem oldott meg. Egyik zsebből a másikba nyúkáltak, aztán csak csak olyanokká váltak, mint a mesében, ahol a királynak nem jutott kenyér, mert míg a liszt végre a királyi pékhez került, minden továbbadó kezéhez tapadt egy kicsi belőle.
Csak hogy, itt forditott sorrend a divat!
Naponta sikkasztanak akár így, vagy úgy abban a körökben.
Mert ugye, hivatalosan lopni mégis csak más, megengedett, etikusabb, mint mondjuk elemelni egy kiflit a polcról, csak úgy!

Mikor is lesz a következő juttatásuk megvitatása önmaguk közt?!

prayer

MmeDegard
Offline
Csatlakozott: 2008/09/19

Én úgy látom, hogy ennek a helyzetnek a felelősei nagy ívben lesajnálják a mi kis országunkat, ideértve az EU-t is.

Hopp, semmi baj.

A baj ott van, hogy a mi vezetőink és tehetőseink nagyobb része is ugyanígy gondolkodik.

Izland hihetetlen gyorsasággal fog talpra állni, úgy sejtem.

Mi? Rajtunk múlik. Nehéz lesz, és nem feltétlen fog sikerülni, mert az "ellenség" sajnos köztünk is ott van.

Kevés az olyan ember, akit nem lehet agyonmanipulálni, mert tudni akar- és meg is szerzi a tudást, amit akar. A legtöbb inkább elmegy, vagy meghúzza magát, mert azt is tudja, hogy sok megtévesztett és/vagy egyenesen buta emberrel szemben szinte semmi esélye. A politikusokra, nagyfejesekre véleményem szerint ne is számítsunk.

Hirtelen ez a véleményem van most. Remélem, nem kell ilyen lesújtónak maradnia.

"Ahhoz, hogy a lehetséges valóra váljon, meg kell kísérelnünk a lehetetlent!" (ismeretlen)

Minden jót Neked és Általad!

pistike (nem ellenőrzött)

Eltitkolta a kormány az államcsőd veszélyét (+videó)

Eltitkolta a kormány, hogy hosszabb ideje lényegében a fizetésképtelenség határán állt az ország. Az Európai Központi Bank (EKB) döntése alapján a kockázatosabb európai értékpapírokat is beszámítják, mint amilyen a magyar állampapír is.

Az államkötvény piac múlt heti leállása óta Magyarország lényegében a fizetésképtelenség határára sodródott. A hír TV-nek nyilatkozva Boros Imre közgazdász, volt PHARE-programért felelős miniszter kijelentette: „A magyar állam kötvényeit nem veszik, nemcsak hogy nem veszik, egy normális nekik dukáló piaci áron, hanem egy sokkal magasabb piaci áron nem veszik. El ne felejtsük, 11-12 százalékon sem mentek el azok a kötvénycsomagok, amiket szántak. Ez azt jelenti, hogy az az eladó, nevezetesen a Magyar Állam, csődben van”.


Az Európai Központi Bank minden megtesz, hogy enyhítse a piaci feszültséget, ezért mostantól alacsonyabb besorolású értékpapírokat és devizákat is elfogadnak fedezetként. Ilyen, alacsonyabb besorolású értékpapírnak számít a magyar államkötvény is. Ez lényegében azt jelenti, hogy az európai központi bank felvásárolja a magyar állampapírokat, és gyakorlatilag kezességet vállal a magyar államadósságért. Járai Zsigmond a jegybank korábbi elnöke megjegyzi: ez valószínűleg átmeneti intézkedés.

hírTV

 

 

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ez így van. De ettől függetlenül én nem vagyok nyugodt. Nem árt bevásárolni konzervekből, amíg lehet. Érdemes kicsit még várni, amíg lemegy mindennek az ára, és akkor megrohanni az üzleteket, és felhalmozni. Az nem megy veszendőbe.

A betéteket ki kell venni a bankból, mielőtt a pánik kitör, mert akkor sorok fognak ott kígyózni, és aki későn ébred, az nem tud hozzáférni a vagyonkájához.
Anyukám már külföldre menekítette az euró befektetéseit. Persze ez nem jó az országnak, ha tömegesen mindenki így jár el, de azt hiszem, én nem fogom ölbe tett kézzel várni, hogy majd csak csoda történik.

Argentínában pl. az járt jól, aki aranyat vásárolt fel nagy mennyiségben, amíg még volt vásárlóereje a pénznek. Utána évekig abból élt.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Aylon képe
Aylon
Offline
Csatlakozott: 2008/07/22

Ami még nagyon nagy veszély az agyakban játszódik le.Félelemhullám, pánik érzés mindenhol. Megviseli az idegeket és különböző erők ezt használhatják ki.

A kis embereknek nincsenek tartalékaik, igaz vesztenivalójuk sem sok és ha borul a "polc" akkor már a minden is mindegy lesz..Felelőtlenül nem szabad pánikot kelteni, mert beláthatatlan következményei lehetnek.Meggondolatlan oktondi rossz döntésekkel nagyobb bajt teremt a nép.

A JÓZAN ESZÉRE higgadtságra MINDENKINEK SZÜKSÉGE LESZ!!  Ez biztos!

 

Aylon

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

És akkor még valaki azt mondja nekem, most vállaljak gyereket, mert úgyis válság van, legalább bebiztosítom magam. Mire? Ha az állam nem fog nekem fizetni semmit!!!

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Érdekes volt.... Szóval minden azon múlik, hogy az EU és a nyugati hitelezők hajlandóak-e a zsebükbe nyúlni. Lehetséges. De akkor még hosszú évtizedekre eladósodunk külföldnek. Azért remélem, hogy az nem fog megtörténni, ami Argentínában. Én nem az életszínvonal romlásától rettegek leginkább, hanem a közbiztonságétól. Olvastam, hogy Argentínában mindenkit kifosztottak, és fegyveres bandák támadtak meg utcán embereket. Egy lépést sem tehettek meg biztonságban.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

pistike (nem ellenőrzött)

államcsőd
----------------------------------------------
Az állam fizetésképtelensége esetén a kifizetéseknek teljes vagy részleges megszűntetése
----------------------------------------------
Forrás: Lapoda Multimédia 
*******************************
Milyen is az államcsőd?  FN.hu
2009. február 19. 06:53 Bardócz Iván
 
Azonnali, 60-70 százalékos infláció, tömeges munkanélküliség, a megtakarítások elértéktelenedése, a középosztály megszűnte – ez lehet egy valutaválsággal kezdődő államcsőd hatása. A kilábalás pedig nemcsak lassú, de kétséges is. Az FN Argentína és Izland példáját vizsgálta. Magyarországon nincs ekkora vész, végső esetben az EU-ban bízhatunk.

 Veres: nem kell államcsődtől tartani 16 százalékkal több a csőd Magyarországon Utcai harcokra készül a brit rendőrség
Egyre több elemzésben találkozhatunk a napokban az államcsőd kifejezéssel, amely a szaksajtót legutóbb tavaly októberben, az izlandi gazdaság látványos összecsuklásakor foglalkoztatta. Az FN Argentína és Izland példáján tanulmányozta, hogyan üt be a krach, mi vezet odáig, és mi lehet a megoldás. Hazánk hivatalosan egyszer, a 80-as évek elején járt már a szakadék szélén, amikor perceken múlott az éppen aktuális adósságtörlesztés átutalása; akkor megúsztuk.

Valutaválsággal kezdődik

A versenyképtelen argentin gazdaság 141 milliárd dolláros adósság súlya alatt roppant meg végleg 2002 februárjában. Akkor a kormány és a jegybank végérvényesen eltekintett a peso árfolyamát a dollárhoz 1:1 arányban rögzítő valutatáblától, és szabadon engedte az argentin deviza árfolyamát.

A valutaválság napokon belül drámaivá fokozódott: egy dollárért az addigi egy helyett 2,5 pesót adtak – mintha most egy euró 600 forintot érne. A kormány akkor úgy rendelkezett, hogy a banki megtakarításokat a pénzintézeteknek 1/1,4-es árfolyamon kell pesóra váltaniuk, vagyis a pesó összeomlásából eredő veszteséget megosztották a betétesek és a bankok között. A kitört pánik mértékére jellemző, hogy a rendőrség megszállta a jegybank épületét, miután az a pletyka terjedt Buenos Airesben, hogy valakik külföldre akarják csempészni a központi bank devizatartalékait.

A valutaválság azonnal romba döntötte a gazdaságot: a behozatal pesóban mért drágulása nyomán 2002 első negyedévében hivatalosan 10 százalékos volt az infláció, de fogyasztóvédelmi szövetségek beszámolói szerint a háztartások költségei éves összevetésben 60 százalékkal emelkedtek – miután a keresetek természetesen a korábbi szinten maradtak. 100 ezer üzlet zárt be, 22 százalékosra nőtt a munkanélküliség, és a lakosság 45 százaléka a hivatalos szegénységi küszöbnél kevesebb pénzből élt. A káoszt növelte, hogy a kormány a közalkalmazottak fizetését a pénzjegynyomda beindításával finanszírozta.


Az általános sztrájkok és zavargások mindennapossá váltak, volt olyan összetűzés, amelyik 25 halálos áldozatot követelt. Argentínának 2001 decembere és 2002 januárja között három elnöke volt.

Izlandon három helyi nagybank összeomlásával kezdődött a mélyrepülés tavaly októberben: a pénzintézetek összesen 61 milliárd dollárnyi adósságot hagytak maguk után. A csődök nyomán Izland adósságát senki nem volt hajlandó finanszírozni, így a koronának – vevők hiányában – nem is volt árfolyama a devizapiacon. Az izlandi – egyébként banki részvényektől „túlsúlyos” - tőzsdeindex azonnal elveszítette értéke 77 százalékát.

A deviza akkora érték lett hirtelen, hogy a feketézés visszaszorítása érdekében csak az kaphatott hivatalosan eurót, fontot vagy dollárt, akinek érvényes hajó- vagy repülőjegye volt. Cégek csak úgy juthattak kemény valutához, ha igazolták: létfontosságú cikkeket – üzemanyagot, élelmet, orvosságot – vásárolnak rajta. A határt nyilván nehéz volt meghúzni: Izland a geotermikus energián és a halon kívül minden szükségletét külföldről fedezi.

A szigetország jegybankja kapkodni kezdett: először a gazdaság élénkítése érdekében 3,5 százalékponttal, 12 százalékosra csökkentették az alapkamatot, ami elemzők szerint a bankóprés beindításával egyenértékű döntés. Október végén 18 százalékosra emelték a kamatszintet az elszabaduló infláció miatt.

Novemberben már 17 százalékos volt az infláció, a pénzügyminisztérium hivatalos prognózisa szerint idén 9,6 százalékos lesz a gazdasági visszaesés. Elemzők 2009-re 75 százalékos inflációt is elképzelhetőnek tartanak, és a szigeten addig ismeretlen munkanélküliséghez is sok család hozzászokhat csakúgy, mint a politikai elit a tüntetésekhez és a sztrájkokhoz: január végén például körbevették, ütögették és tojással dobálták a miniszterelnök autóját.

Mindig az eladósodottság visz csődbe

A fedezet nélküli pénzteremtést lehetővé tevő valutatábla 1991-es bevezetése leszorította a korábbi hiperinflációt, és fényes perspektívát teremtett Argentína gazdasága számára. A szolid növekedésben és a dollárhoz rögzített pesóban bízva a lakosság, az önkormányzatok, és az állam is eladósodott – persze devizában, hiszen a hazai pénzben törtnő hitelezést az árfolyamrendszer korlátozta.

A rossz gazdaságszerkezet – például a pazarló, de jó érdekérvényesítő képességű állami nagyvállalatok jelentős és mérséklődni képtelen aránya – és Argentína devizabevételeit elsősorban jelentő euró leértékelődése nyomán a gazdasági növekedés lelassult, majd megállt. Az egyre növekvő küladósság pedig bedöntötte a gazdaságot.

Izland útja is hasonló volt a csőd felé. A kis ország gazdaságát a hazai tulajdonú bankszféra és a túlfűtött (magas inflációval és adóssággal járó) növekedés jellemezte a gazdasági világválság beköszöntekor. A bankok a 15,5 százalékos jegybanki alapkamat mellett egyre kedvezőbb, zömében devizaalapú hitelekkel vonzották a friss pénzt a lyukak betömésére, egészen addig, amíg Amerikából kiindulva be nem fagytak a devizapiacok. Az összeomló három izlandi nagybank a sziget GDP-jének tizenkétszeresét hagyta hátra adósságként.

Felállni hosszú és fájdalmas

A hét évvel ezelőtti argentin összeomlás utóéletéről persze többet tudunk, de egyértelműen jó hírek nem érkeztek Dél-Amerikából. A peso összességében 70 százalékos leértékelődése beindította az argentin agrárium motorjait és a kivitelt, valamelyest nőtt a foglalkoztatottság és a fogyasztás is, így az ország GDP-je 2003-ban 8,4, 2004-ban 9, 2005-ben 8 százalékkal bővült, bár volt honnan: 1998 és 2002 között 20 százalékkal zsugorodott az ország gazdasága. A sztrájkok, felvonulások, tiltakozások azóta is megszokottak Buenos Airesben, a középosztály erősödéséről pedig nem kaptunk hírt.

Izland modell- és kultúraváltással keresi a kiutat. Január végén sikertelen koalíciós alku és torokrák miatt lemondott Haarde minszterelnök, akit a szociáldemokrata és vállaltan leszbikus Johanna Sigurdardottir váltott ideiglenes kormányfőként. Hatalomra jutva lemondásra szólította fel a jegybanktanács tagjait, akiket a válság felelősének tart, és tárgyalásokat kezdeményezett az EU-val Izland csatlakozásáról. Pénzügyminisztere a választási törvény módosításáról, a közvetlen demokrácia erősítéséről és a gazdasági nehézségekkel való nyílt szembenézés fontosságáról beszélt. Izland április 25-én új politikai elitet választ, amely minden bizonnyal két év alatt, gyorsított eljárással az euró védelme alá tereli az ország gazdaságát.

Magyarország más

Hazánk adóssága súlyos, de össze sem vethető Izlandéval: itthon a magánszektor adósságállománya a GDP 62 százaléka, Izlandon ez az arány az összeomlás előtt 407 százalék volt.

A félelem nem is ezért uralja a piacokat manapság: a legrosszabb forgatókönyv szerint az egyre gyengülő forint nyomán nagyon sokan nem fogják tudni kifizetni egyre nagyobb összegű törlesztőrészleteiket, ami az ingatlanpiac összeomlásához, bankcsődökhöz és a pénzügyi szektor után a reálgazdaság megnyomorodásához vezethet. Vélhetően ezért fordultak el a tőzsdén a befektetők az OTP papírjaitól; a bank két nap alatt elveszítette piaci értéke ötödét.

A borúlátó szcenárió megvalósulása nemcsak nekünk fájna, hanem többek között Ausztriának, Németországnak és Olaszországnak is: ezen országok bankjai is nagyon komoly összegeket hiteleztek magyar cégeknek és magánszemélyeknek.

350 forintos euróárfolyamnál tömeges csődök jönnének, amelyek akár az osztrák bankrendszert is megroppanthatják. Ilyenkor ismét igazán számítana EU-tagságunk: van akkora csődhullám, amelyet a közösség nem nézhet tétlenül – mondta az FN-nek Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője szerint radikálisabb reformok kihúzhatnák az országot a bajból: kisebb állami újraelosztás előbb-utóbb erősítené a bizalmat, ami a gyorsan csökkenő kamatszintben is megjelenne.

Vessük tekintetünket Írországra – válaszolta kérdésünkre Samu János. Ott a kormány a GDP értékének dupláját elérő garanciát vállalt hitelekre – amelyeket könnyen érvényesíthetnek –, ráadásul az idei államháztartási hiány elérheti a hazai össztermék 10 százalékát. Az EU eddig hallani sem akart arról, hogy Írországgal közösen bocsásson ki kötvényeket, de a német pénzügyminiszter kedden már hajlandónak mutatkozott a hitelezés beindítására. Vélhetően a közösség többi gazdag országa is hajlandó volna a zsebébe nyúlni – mondta a Concorde Zrt. makroelemzője. Bár hozzátette: Írországban euróval fizetnek.

 

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

A legnagyobb baj az, hogy nem ismerjük a válsághelyzetek szcenárióját. Mi történik ilyenkor? Mire van reális esély? Számíthatunk-e EU segítségre? Mi lesz a kormány első lépése? Mit tehet a magánszemély a túlélésért?
Ezt a számlabefagyasztást nem értem.... Mert akkor a bankok is bedőlnek.... És aki dolgozik, hogy kapja a fizetését? Vagy nem lesz itt semmi? Vagy hogyan kell ezt az egészet elképzelni???

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Kovács Norbert A Homályból / Aus der Düsterheit toni 2024/06/16 - 07:44 2024/06/16 - 07:44
Irodalom Alföldi Géza Ha nálunk született volna / Wenn, er bei uns geboren wäre toni 2024/06/15 - 08:56 2024/06/15 - 08:56
Irodalom Igmándi (József) Miklós: Amit két kezével / Was mit zwei Händen toni 2024/06/14 - 08:38 2024/06/14 - 08:38
Irodalom Erdős Renée Kék pillangók / Blaue Schmetterlinge toni 2024/06/13 - 08:37 2024/06/13 - 08:37
Irodalom Makai Emil :Vége / Das Ende toni 2024/06/12 - 08:38 2024/06/12 - 08:38
Irodalom Gyulai Pál: Honfibú / Landsmann Trauer toni 2024/06/11 - 09:02 2024/06/11 - 09:02
Irodalom Rigó Tibor Nem lehet / Nicht möglich toni 2024/06/10 - 08:39 2024/06/10 - 08:39
Irodalom Bartók Lajos: Ha Petőfi hazajönne / Wenn Petőfi noch heimkäme toni 2024/06/09 - 07:54 2024/06/09 - 07:54
Irodalom Koroda Pál: Viszontlátás / Wiedersehen toni 2024/06/08 - 08:27 2024/06/08 - 08:27
Irodalom Erdős Renée Sappo / Sappho toni 2024/06/07 - 08:06 2024/06/07 - 08:06
Irodalom Nógrádi Pap Gyula: Hazamentem / Ich ging nach Hause toni 2024/06/06 - 11:17 2024/06/06 - 11:17
Irodalom Erdős Renée: Egyszer megnyugszom / Einmal beruhige mich toni 2024/06/05 - 08:51 2024/06/05 - 08:51
Irodalom Hegedűs Sándorné: Síron madárfészek / Vogelnest auf dem Grab toni 2024/06/04 - 08:15 2024/06/04 - 08:15
Irodalom Dömötör Pál Hallgathat –e az emberszív / Darf das menschliche Herz - schweigen toni 2024/06/03 - 10:03 2024/06/03 - 10:03
Irodalom Erdős Renée A Sappho cziklusból 2 / Aus dem Sappho-Zyklus 2 toni 2024/06/02 - 09:15 2024/06/02 - 09:15

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40