Mit olvasol éppen?

43 válasz [Utolsó bejegyzés]
blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Gál György Sándor: Honthy Hanna

Ha volt a huszadik századnak magyar "királynője", az kétségkívül Honthy Hanna volt. Őfelsége, az operettkirálynő. Elképzelhetetlen sikerű, ünnepelt művész, akiről legendákat meséltek, mert ő maga is legenda volt. Könnyed, szellemes, ironikus, bájosan fanyar, színes, szép, szárnyaló. "Kiemelkedő, rendhagyó egyéniség. Nagyon nehéz bárminő műfaj dobozába zárni - ahogy életrajzírója, Gál György Sándor írta 1971-ben. - A könyv, amit róla írok - bízom benne -, rendhagyó lesz szintén. A prózát egyesíti az operettel. Regényt a tanulmánnyal. Románcot a történelemmel. Emlékezést a rideg tényekkel." A mű Honty nyolcvanadik születésnapjára jelent meg először, 1973-ban. Százezrek olvasták akkor, s máig sem veszített frissességéből. Egy nagy művész regénye. Egy korszak regénye. Egy műfaj regénye.

MmeDegard
Offline
Csatlakozott: 2008/09/19

Érdemes elolvasni:

Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

 

http://terebess.hu/keletkultinfo/igazak1.html 

"Ahhoz, hogy a lehetséges valóra váljon, meg kell kísérelnünk a lehetetlent!" (ismeretlen)

Minden jót Neked és Általad!

MmeDegard
Offline
Csatlakozott: 2008/09/19

Ha végre hozzájutok, akkor Müller Péter írásait olvasgatom.

Nyelv Lélek-süti...

Tudja valaki, ki a szerzője az "Erőleves a léleknek" c. könyvnek?

"Ahhoz, hogy a lehetséges valóra váljon, meg kell kísérelnünk a lehetetlent!" (ismeretlen)

Minden jót Neked és Általad!

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Blanchot, Maurice: Mikor eljön az idő
Fordította Bende József
Kalligram Kiadó - Pozsony - 2009.
 

Ha valaki átrágta magát Blanchot esszéin, például az Irodalmi tér-en, akkor ez a kisregény már egyszerűbbnek tűnik. De mégsem annyira. Nekem sokkal inkább agytorna volt, mint élvezetesen olvasható elbeszélés. Ha nincs minden szó a helyén az ember fejében, azonnal olvashatjuk elölről a mondatot, különben megszakad a fonal, tehát nem árt a szoros olvasás. Amikor átsiklanánk egy-egy gondolaton, de helyette megállunk inkább újraértelmezni, különös élményt nyújt. Csak 87 oldal, de épp az előzők miatt sokkal többnek tűnik, tehát egy nap alatt nem lehet csak úgy végezni vele.

A hivatalos ismertető:

A Blanchot-sorozatunkban másodikként megjelenő könyv „története” első pillantásra egyszerűnek tűnik: a férfi narrátor meglátogatja egykori szerelmét, aki már egy nővel él együtt. Jóllehet tisztában van a viszonyuk jellegével, ott marad velük, s kezdetét veszi egy féltékenységgel és vágyakozással teli közös élet. A lakás fokozatosan átalakul a három szereplő közötti összetűzések, jelentőségteljes gesztusok álomszerű terévé, s feltűnnek a szerző írásaira olyannyira jellemző jelenetek: a szereplők sötét szobákban találkoznak, gyengéden megérintik egymást, vagy éppen erőszakkal vetik magukat a másikra, néha pedig mintha felcserélődnének vagy feloldódnának egymásban. A narrátor egyre inkább visszavonul gondolatai magányába, így a könyv különös tudatregényként is olvasható, amelynek középpontjában az idő és az emlékezés problematikája áll, végeredményben pedig az írás lehetősége, illetve lehetetlensége.
Blanchot e sorokkal ajánlotta könyvét: „Pusztán annyit szeretnék mondani róla, hogy amit elmesél, az igaz. Ugyanakkor ahhoz a pillanathoz közelít, ahol nincs semmiféle igazság, ahhoz a ponthoz, ahol semmi nem mutatkozik meg, ahol a rejtőzködés mélyén a beszéd még csak a beszéd árnyéka, szüntelen és véget nem érő mormolás, melyre csendet kell kényszerítenünk, ha azt akarjuk, hogy végre meghalljanak.”

Részlet a könyvből:

 „ …Éjszaka délen, amikor felkelek, tudom, hogy nincs szó sem közelségről, sem távolságról, sem egy hozzám tartozó eseményről, sem egy beszélni képes igazságról, nem egy jelenet ez, nem is a kezdete valaminek. Egy kép, ám hiábavaló, egy pillanat, ám terméketlen, valaki, aki számára én nem vagyok senki, és aki az én számomra senki – kapcsolat, kezdet és cél nélkül –, egy pont, és ezen a ponton kívül nincs semmi a világban, mi ne lenne számomra idegen. Egy arc? Ám név nélkül, nincs életrajza és elutasítja az emlékezet, egy arc, mely nem vágyik arra, hogy elmeséljék, mely nem akar túlélni; jelen van, de nincs itt; távol van, ugyanakkor sehol másutt nincs, itt; igaz? teljes mértékben kívül áll az igazságnak megfelelően. Ha azt mondják: az éjszakához kötődik, ezt tagadom; az éjszaka nem ismeri. Ha azt kérdezik tőlem: de miről beszél maga? Azt válaszolom: akkor hát senki sincs, ki megkérdezze tőlem. És a nappal? A nappal nem kér tőle semmit, nem érintkezik vele, nem tartozik neki sem hűséggel, sem bizalommal. Én magam pedig nem kerestem, nem kérdezgettem, és ha arrafelé járok, nem állok meg. Milyen a kapcsolatunk? Nem tudom. Ugyanakkor sejteni vélem, hogy a nappal valamilyen módon kötődik hozzá. Létezik közöttük valami, nem egyetértés, hanem a kölcsönös kísértéseknek egyféle takargatása, a kölcsönös vonzások finom érintkezése – kétségtelenül ez tűnik fel akkor, amikor feladatai közepette dologtalanul a nappal mintha frivol hatalommal játszana, mely még könnyedebbé és még szabadabbá teszi. Azt mondhatom, hogy ennek a játéknak, már ha játék ez, a szemtanúja voltam. Azonban ha őrület, akkor látom, részt veszek benne…”
 

- hori -

gubanc képe
gubanc
Offline
Csatlakozott: 2009/02/07

Judás elveszett evangéliuma

gubanc

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Elárulsz róla valamit? (Annak ellenére, hogy tudom, miről szól... )

- hori -

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ruhát és bútort nem vennék használtan soha. De könyvet azt bármikor. Nincs ellenérzésem. Persze az új mindig jobb, mert olyan nyomdaillata van a lapoknak, de a könyvek sajnos elég drágák. Sokszor inkább be sem megyek a könyvesboltba, mert csak elcsábulnék.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ez nagyon érdekesnek hangzik. Lehet, hogy a Vaterán is megvan...  Hihetetlen, milyen ritka könyveket is be lehet szerezni interneten keresztül! Próbáltad?

- Rose -

„Tőlem ne várjon

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Csak rendkívüli esetben veszek használt könyvet, ezidáig talán három esetben fordult elő, hogy vettem-kaptam. Nekem ez olyan, hogy más után sem olvasom el az újságot szívesen. Sőt, használtan sikerült megszereznem az Ulyssest, és alig várom, hogy 2012-ben megjelenjen az új kiadás, és megvehessem (bár ennek más apropója is van). Ezért nem is kérek kölcsön könyvet, inkább megveszem újonnan, ha lehet.

Vaterát? Nem.

- hori -

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Bail Murray: Eukaliptusz
Ulpius-ház,1999 -- 230 oldal

Már olvastam, de ma újból a kezembe került, és elkezdtem ismét. (Hiába, ma időmilliomos voltam.)

"Ausztrália. Egy férfi különös fogadás révén hatalmas birtokhoz jut, s míg leánya gyönyörű fiatal nővé serdül, ő eukaliptuszok százait ülteti, mintegy virtuális múzeummá alakítván birodalmát. Leánya 19. születésnapján kihirdeti döntését: az nyeri el a lány kezét, aki megnevezi a birtok összes eukaliptuszát. S míg az apa a kérőket vizsgáztatja, a lány egy titokzatos idegenre talál, aki varázslatos történetek tucatjait meséli Férfiról, Nőről, távoli tájakról, sivatagokról, országokról és a végtelen Természetről... "

A "mesék" valóban érdekesek, és beleszövődnek a fő történetbe, csakúgy, mint a fák ismertetései. Már ezért is érdemes elolvasni, hogyan oldotta meg ezt az író. Ráadásul az eukaliptuszokról is gyarapítjuk ismereteinket. Több díjat is nyert,  1000 Ft körüli ára pedig igazán nem sok ezért a szokatlan és érdekes könyvért; kellemes olvasmány.

- hori -

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Sajnos kizárt, ha az ember még éjjel is dolgozik, mint én most.... Szomoru((

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Hát irigykedem, mert hozzám képest időmilliomosnak tűntök. Bármilyen bizarr, többször megfordult a fejemben, hogy milyen jó volna, ha bezárnának egy börtönbe, persze rengeteg könyvvel. Akkor végre annyi időt szentelhetnék az olvasásnak, amennyit csak akarok.
Én nagyon lassan haladok, mert szintúgy megrágok minden egyes mondatot, azonkívül erőteljes koncentrációs zavarokkal küzdök, mert gondolatban folyton elkalandozok. Ez számomra tanulási nehézségeket is jelentett mindig.
Mostanában leginkább a lelki nyugalmam nincs meg az olvasáshoz, amúgy nálam is legalább három párhuzamosan megkezdett könyv van.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Létezik egy nagyon nagy igazság, amit te is tudsz: az ember arra ér rá, amire időt szentel, amit fontosnak tart. Hat órát alszom éjjelente, és megtanultam úgy is olvasni, hogy közben megy a tv. 

- hori -

Aylon képe
Aylon
Offline
Csatlakozott: 2008/07/22

Mazsoláztam a könyvajánlót.  Csak az idő az ellenség felettem, de ,,visszafelé" olcvasom  Nagyon tetszik ez a tartalmas fórum!  Nagyra értékelem, ha egyszerű megfogalmazásban önállőan gyúrt eszmeiséget találok. 

Ezért remek ez a fórum itt, helyben vagyok. Mosoly

- Jah mit olvasok éppen? Lehet hogy megmosolyogjátok, de én szoktam szimultán 2 könyvet olvasni, mikor,  milyen hangulatom van, aznap ahhoz a könyvhöz nyúlok.  Nem nagy léptekkel haladva, kivéve, ha eszméletllen jóó.

Egy Miskolczi Miklós könyvet vettem a kezembe:  Hazudni boldog hitvest c. Ezt amolyan elmélkadős könyv a kapcsolatrendszerek manipulációk hálójában.

 Dan Brown :  A Da Vinci-kód  (ezt már egy ideje nyúzom.)

Aylon

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Akkor én most überellek téged, mert én szimultán 3-4 könyvet olvasok. A fentebb említettet most fejeztem be, mellette elkezdtem Derrida Grammatikáját, a közepénél tartok a Feyerabend könyvnek (lásd fent), ezen kívül  Pynchon "Súlyszivárvány"-ának utolsó 150 oldalát gyűröm le. Hangulatomtól függ, melyikhez nyúlok. Mindig emlékszem, melyikben, hol tartottam, mert nagyon figyelek a szövegre, nem olvasok felületesen (elveszne a szavak, a trópusok, az alakzatok szépsége). Most rendeltem két könyvet: Blanchottól az "Amikor eljön az idő"-t, és Paul de Mantól "Az Olvasás allegóriái"-t. Úgyhogy nincs megállás. Természetesen a meglévő könyveket is fogyasztani kell apránként, mert különben minek vettem vagy kaptam(?)

- hori -

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Clarissa Pinkola Estés
Farkasokkal futó asszonyok

 


 

"Minden nőben él egy zabolátlan és időtlen lény, az Ősi természeti asszony a maga hatalmas erejével, éles ösztöneivel, szenvedélyes kreativitásával és korlátlan tudásával. A társadalomba való beilleszkedés során azonban többé-kevésbé megszakadt vele a kapcsolatunk, a civilizáció merev szerepekbe kényszerít bennünket és elfedi előlünk saját lelkünk életadó üzeneteit. Ha, már nem találjuk az utat e hatalmas éltető forrás felé, félelemmel szorongásokkal teli túlszelídített, eltiport lényekké válunk. Clarissa Pinkola Estés élvezetes stílusban megírt könyve megtanít arra, hogyan lehet helyreállítani a megbomlott egyensúlyt, újra megtalálni a női vitalitást és a korlátlan tudást, mely ott rejtőzik minden asszony tudatának ősi rétegeiben. A jungiánus elemző és mesemondó szerző harminc évnyi kutatás és gyógyító gyakorlat eredményeit osztja meg olvasóival, népmeséken, tündérmeséken, mítoszokon álmokon át vezet el az állandó változásban lévő női lélek legbelső életébe."


Nagyon ajánlom e könyvet minden nőnek, de olyan férfi olvasóknak is, akik elég bátrak ahhoz, hogy megismerjék a nőben lakozó farkast. Nem a vérszomjas vadat, hanem a természettel szinkronban lélegző és létező, szabad, független, és erős entitást, amely megtestesíti az életet és a természeti bölcsességet. Nem véletlenül a farkas az indiánok kedvelt totemállata.
Bármennyire is zavarbaejtően hangzik ez a farkas-hasonlat, sok igazságra és hasznos tanácsra lehet bukkanni a sorok között. Az írónő, egy már nem túl fiatal amerikai pszichológusnő, sok időt töltött az indiánok között, megismerhette a természeti népek bölcsességét, életfelfogását, és rengeteg tudásanyagot merített a népmesékből, amelyeknek az alapos elemzése teszi ki a könyv jelentős részét. Amikor mesét olvasunk, hajlamosak vagyunk csak a történetre figyelni, azt szó szerint értelmezni, aztán legyinteni, hogy ez csak egy mese. Valójában, ha jobban odafigyelünk, minden mesének szimbolikus mondanivalója van, amit csak a beavatottak értenek. Az elemzéssel félelmetes rejtett igazságok tárulnak fel, amelyek mindvégig ott vannak szem előtt, és mégsem látjuk őket. A könyv egy megoldókulcsot ad a kezünkbe, a főbb szimbólumok értelmező kéziszótárát, amelynek birtokában döbbenetes összefüggéseket ismerhetünk fel világunk működésével kapcsolatban.
Azt gondolom, sokan szenvedünk attól, hogy eltávolodtunk saját ősi természetünktől, attól, ami a génjeinkbe van kódolva, csak a civilizáció évezredeken keresztül elnyomta, felülírta. A nőnemű lények egyetlen természeti kultúrában sem elnyomott cselédek, vagy szexuális rabszolgák. A nő a törzsi összetartás jelképe, a bölcs irányítás fontos szereplője, a földanyával való harmonikus kapcsolat fenntartója, a spiritualitás hordozója, az élet legfőbb védelmezője.

Elképzelni, megtalálni, dédelgetni magamban a farkast: valahogy erőt ad a mindennapok túléléséhez.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Jacques Derrida - 
Marx kísértetei

(Az adósállam, a gyász munkája és az új Internacionálé)

Jelenkor Kiadó - Pécs - 1995

Jacques Derrida francia filozófus volt, a dekonstrukció* atyja, aki a posztmodern filozófia egyik fő képviselője, Spectres de Marx című könyvével eléggé meglepte a világot. Sokat lehet róla olvasni, sok helyen, de könyveit megszerezni annál nehezebb. Ilyen a Marx kísértetei is. Talán az enyém lett az utolsó, ami újonnan megvásárolható volt az országban, egy hónapomba került.

Derridát bosszantja, hogy a kapitalizmusnak az államszocializmusok felett aratott győzelmének bódulatában a politikus Marxot is megpróbálják véglegesen eltemetni. Miért aktuális Marx szelleme? Azért, mert arra figyelmeztet bennünket, hogy szükséges gondolkodnunk egy kapitalizmuson túli társadalmi berendezkedésről. És ne higgyük azt, hogy az amerikai Fukuyama által beharangozott történelem vége eljött, és győzedelmeskedett a liberális demokrácia. Derrida megidézi a szellemet (szellemeket?), és az általa kifejlesztett dekonstrukciós módszerrel (ami egyelőre idegen tőlem) bebizonyítja, hogy Fukuyamának nincs igaza. Marx eszméi nagyon is bennünk élnek, és ha akarjuk, ha nem, nem vész ki gondolkodásunkból. Marx életművét pedig egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A könyvet rendkívül nehéz olvasni, bár ha az ember ráérez a dekonstrukcióra, akkor már sokkal könnyebben megy. Egyelőre az első olvasás vége felé vagyok, a második olvasás remélhetőleg könnyebb lesz. Analítikus alkat lévén nem hagyhatom annyiban...

A könyv fejezetei:

Exordium
1. Marx parancsolatai
2. Bűvölni - a marxizmust
3. Nyűttségek (képek egy kortalan világból)
4. A forradalom nevében, a kettős barikád (tisztátalan "tisztátalan  tisztátalan fantomtörténelem")
5. A nem látszó látása: a fenomenológiai "szemfényvesztés"

A könyv eredeti címe inkább spektrumra - tükröződésre utal, és nem kísértetre, de a könyvet olvasva rájövünk, hogy mégis csak alkalmas a kísértet szó.

"Nincs jövő Marx nélkül, Marx emlékezete és öröksége nélkül: legalábbis egy bizonyos Marx, az ő géniusza, az ő egyik szelleme nélkül."
Jacques Derrida

"A kísértet, amelyről Marx akkoriban beszélt, ott volt, anélkül, hogy ott lett volna. Még nem volt ott. Soha nem lesz ott. A kísértetnek nincs Daseinje, de nincs Dasein valamilyen kísértet nyugtalanító ismerőssége (Unheimlichkeit) nélkül. Mi egy kísértet? Milyen a történelme, és milyen az ideje?"
Jacques Derrida

Rendkívül érdekes felvetések, amelyek felett nem léphetünk túl gondolkodás és a magunk megnyugtatása nélkül.

Részlet a könyvből:

"...Marx kísértetei. Miért e többes szám? Több volna belőlük? Több mint egy, ez csődületet jelenthet, ha nem tömeget, hordát vagy társadalmat, vagy éppen fantomok populációját, emberekkel vagy azok nélkül, közösséget főnökkel vagy anélkül - ám ugyanakkor a tiszta és egyszerű szétszóródás kevesebb mint egyét is. Az összeszedődés lehetősége nélkül.  Továbbá, ha a kísértet mindig egy szellemtől elevenedik meg, felvetődik a kérdés, ki merészel itt Marx szelleméről, mi több, a marxizmus szelleméről beszélni. És nem csupán jövőt jósolni nekik, ma, hanem a számosságukra, mi több, a heterogenitásukra hivatkozni..."

-----------
(*) dekonstrukció: az alapstruktúra, az architektúra, a nyelv­hasz­ná­lat és az írásmód elemekre bontása, szétszedése, kifejtése. -- Lásd: http://enc.phil-inst.hu/1enciklopedia/fogalmi/filoz/dekonstrukcio.htm

- hori -

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Arthur KOESTLER: A TEREMTÉS (The Act of Creation)
Európa Könyvkiadó, Budapest, 1998.
1018 oldal

A könyvet már nem olvasom, de gondoltam megosztom veletek.

KOESTLER polihisztor, a tudományok, művészetek, a filozófia ismerője, ez mellett kiváló író és újságíró; ebben a könyvben minden oldaláról megcsillantja képességeit.
Alapossággal és mégis élvezetesen, ráadásul újszerűen beszél az emberi kreativitásról több mint 1000 oldalon keresztül úgy, hogy közben teljesen leköti az olvasó figyelmét. A könyvet mégsem tartom nehéz olvasmánynak, sőt, számomra megdöbbentő információkat is nyújt olyan dolgokról, amiket korábban evidensnek tartottam, vagy éppenséggel csak legyintettem. A műnek semmi köze az Univerzum létrejöttéhez, ezért a cím magyar fordítása nem szerencsés.


A könyv alaposabb ismertetője itt:

http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li2635

és itt:
http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9911/koestler.html

Azoknak ajánlom, akik nem restek órákat is elmerengeni néhány oldal felett, és rácsodálkozni Koestler egy-egy mesterien megfogalmazott körmondatára. A könyvnek a polcon a helye, amelyet bármikor elővehetünk, mert hatalmas ismeretanyagát nem lehet memorizálni.
 

- hori -

targoncas képe
targoncas
Offline
Csatlakozott: 2008/07/11

Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem (Önéletrajz)

"Beszarás" öööö..., sorry, nagyon jó, nem tudtam letenni.

Mindenkinek ajánlom!

Gyerekkori első szerelem, hogy szökött ki Amerikába, Filmstúdió, fogatlan oroszlán... Még a koncentrációs tábori részt is annyira vidámra, morbidra veszi, hogy attól drámai is! Döbbenet!

Aki tudja olvassa el, nem bánja meg! Tanulságos...

@ngela

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ez valóban forradalmi! Már régóta szkeptikus vagyok a tudomány mindenhatóságát illetően. Elfogadunk bizonyos törvényszerűségeket, hogy úgy vannak, holott sosem tapasztaltuk meg. Hol van itt az objektivitás? Az pedig való igaz, hogy az igazi tudományos áttörésekhez mindenkor irracionális gondolkodásra volt szükség, máskülönben hiányzó láncszemek ismerete nélkül nem lehetett volna eljutni A pontból B-be. A kvantumfizika bebizonyította, hogy a fizika általunk ismert törvényei bizonyos körülmények között nem működnek. És gyanítom, hogy így van ez más tudományterületekkel is.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

 

A könyvet nagy nehézségek árán sikerült újonnan megszereznem, ma kezdtem olvasni, így nem tudnék hozzátenni. Ezért következzen a "hivatalos" ismertető:

PAUL FEYERABEND
A módszer ellen

Atlantisz Könyvkiadó -- 2002.
650 oldal


„Könyvem megfogalmaz egy tételt, és következtetéseket von le belőle. A tétel így szól: azok az események, eljárások és eredmények, amelyekből a tudomány felépül, nem rendelkeznek egységes struktúrával. „
A módszer ellen meglehetősen szerény bevezető mondatait olvasva talán nem is gyanítanánk, hogy egy olyan könyvet tartunk a kezünkben, amely alaposan felkavarta a 20. század második felének filozófiai életét. Szerzője, a bécsi születésű Paul Feyerabend mindent elkövetett, hogy az utókor ne unalmas szobatudósként emlékezzen rá. Bár operaénekesi tanulmányait megszakította, és a Brecht mellett felkínált asszisztensi állást sem fogadta el, a művészetekből (különösképpen az avantgárd radikalizmusából) merített inspiráció tudományos pályafutása során is meghatározónak bizonyult. Voltak, akik hivatásos provokatőrnek tekintették, mások anarchistának vagy a filozófia udvari bolondjának. Bármelyik jellemzést fogadjuk is el, ki kell egészítenünk annyival, hogy Feyerabend nemcsak a tudomány képviselőivel szemben támasztott elvárásokat vette semmibe, hanem valami mást is, amivel még inkább felbosszantotta kollégáit. a tudomány tekintélyét.
A természettudomány sajátos rangot vívott ki magának a nyugati kultúrkör szellemi életében. Művelői és propagátorai egyaránt úgy tekintettek (és gyakran ma is úgy tekintenek) rá, mint a világról való tudásunk kizárólagos letéteményesére, amely a vallással, a művészettel és a különféle babonákkal szemben objektív módszerrel rendelkezik.
Feyerabend ennek az elképzelésnek az alapjait igyekszik megingatni. Történeti példák sokaságával illusztrálja, hogy a kiemelkedő kutatók nem követnek semmiféle racionális és következetes módszert munkájuk során, ráadásul ötleteiket gyakran a tudományon kívülről merítik -vagyis egyetlen általános szabályra támaszkodnak: bármi megteszi..
Az új elméletek születésük pillanatában gyakran ésszerűtlennek látszanak, s meglehetősen hatékony propagandára van szükség ahhoz, hogy a tudósok közössége elfogadja őket.
Ha egy elmélet polgárjogot nyer a tudomány berkeiben, akkor sem állíthatjuk, hogy jobban megközelíti a valóságot elődeinél, mivel nincs független mércénk ennek eldöntésére. A tudományos tények és megfigyelések sem nyújtanak segítséget, ugyanis mindig az adott elmélet határozza meg, mit tekinthetünk az elmélet mellett szóló bizonyítéknak, és milyen (akár neki ellentmondó) adatokat hagyhatunk figyelmen kívül. Ha elfogadjuk, hogy a tények elméletterheltek, és ebből adódóan az elméletek összemérhetetlenek, akkor le kell számolnunk a tudomány fokozatos és töretlen haladásának mítoszával. Feyerabend ezt örömmel megteszi, sőt ennél is továbbmegy egy lépéssel. A módszer ellen nézőpontjából a tudomány is pusztán egy ideológia a sok közül. Az állam és az egyház szétválasztása már lejátszódott a nyugati társadalmakban, azonban egy újabb összefonódás követte: az államé és a tudományé. Míg minden szülő szabadon eldöntheti, hogy kívánja-e gyermekeit vallásos oktatásban részesíteni, addig a természettudományos tárgyak elsajátítása mindenki számára kötelező. A kórházakban a nyugati orvostudományra kell bíznunk magunkat, s igen ritkán folyamodhatunk alternatív gyógymódokhoz (például az akupunktúrához). Feyerabend szerint egy szabad társadalom egyetlen hitrendszert vagy gyakorlatot sem emelhet a többi fölé - még a sokat magasztalt tudományt sem. Ha kételkedéssel fogadjuk ezt a radikális konklúziót, akkor is el kell ismernünk, hogy A módszer ellen igen erős kihívást jelent meggyökeresedett előítéleteink számára. Ez pedig nem kis eredmény, hiszen hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a tudomány a mi teremtényünk - nem pedig urunk.

PÁPAY GYÖRGY

- hori -

Lara képe
Lara
Offline
Csatlakozott: 2010/02/08

Star Wars... Mosoly)))))))

A klasszikus trilógia utáni trilógiákat kezdtük el Norbival. Mosoly)) Amolyan estimese bugyuta filmek helyett.

anyatka képe
anyatka
Offline
Csatlakozott: 2008/12/16

Cinkék írásait:))))) Mindenkinek ajánlhatom jó szívvel!

Szeretettel: Andi

 

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Éppen végeztem már, de elmondom:

John Killes - Aztán mennydörgést hallottunk

Nem először olvastam. Utoljára pont, mikor katona voltam. De most is ugyan olyan hatással volt rám. Nagyszerű a könyv, csak ajánlani tudom azoknak, akik a katonás regényeket szeretik úgy, hogy nem bánják, ha néha nevetni, vagy épp sírni kell.

prayer

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Egy embertelen korszak megrendítően emberi krónikája. Így összegezhetnénk Emily Wu (Vu Ji-mao) drámai visszaemlékezését gyermekkorára, jobban mondva arra a korra, amely elvette tőle gyermekkorát. A regény Mao Ce-tung diktatúráját, s benne a Kínai Kommunista Párt ideológiai megtisztítására irányuló kulturális forradalom (1966–76) kíméletlen időszakát örökíti meg személyes, mégis történelmileg hiteles és tárgyilagos formában. A vörösgárdisták tébolyult brutalitása és milliók Mao elnökhöz fűződő erős ideológiai és érzelmi kötődése szövi át a regényt, amely nem csupán ezernyi kiszolgáltatott élet szívszorító nekrológja, hanem a szellemi, érzelmi, eszmei ártatlanság elvesztésének drámája is. A gyermekéletnek sem kegyelmező „forradalmi” időszakban az emberi sors annyit ért, s annyira volt irányítható, mint egy madártoll a szélben. Emily Wu egy távoli világ általunk alig ismert korszakába kalauzolja az olvasót, felfedve a kínai diktatúra arcát és logikáját, a forradalom természetét, a kommunizmus ideológiai fordulatait, és az emberi kérdésekre adott politikai válaszait. Az önéletrajzi regény a szerző ifjúkorát örökíti meg hároméves korától Mao elnök 1976-ban bekövetkezett haláláig.
Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Remek összefoglaló, de azért az idézőjeleket légyszíves tedd ki... Mosoly)

- Rose -

„Tőlem ne várjon

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

SZJA-t olvastam, de nem tudom minek? - igazából nem is érdekel, csak kellett valamivel tisztába jönnöm...talán sikerült...kössz...

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Szólj, én már kikupálódtam belőlük.

Bocs, hogy kijavítlak, de nem apeh-törvényeknek hívják, hanem:

-  SZJA törvény, pontosabban 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, vagy

- ART, azaz a 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről, vagy

- ÁFA-törvény, azaz 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról, vagy

- stb.

Rengeteg törvényünk van, a jogalkotóink fáradságos munkájának hála..... Mosoly)))
Szakértő legyen, aki kiigazodik köztük!

- Rose -

„Tőlem ne várjon

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Apeh-törvényeket...csak éppen kiigazodni nem tudok rajtuk...ez is valami))))

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Jeannette Walls: Üvegpalota

 szülők a szabadság szerelmesei, így aztán a gyerekek, bár nyomorban, de nyitottan, szabadon gondolkodhatnak, s szabadon elképzelhetik még a vacsorát és a fűtött szobát is. Alkoholista apjukra - aki remek koponya, amikor józan - éppúgy nem számíthatnak, mint anyjukra, akit a családi lét kötöttségei zavarnak eladhatatlan könyvei és sivatagi képei megalkotásában. A család folyton költözik, menekül az adósságok elől, s közben a négy gyerek egymást segítve-védve nő fel, hogy aztán, szép sorban, mind New Yorkba menjen megvalósítani önmagát. Végül a szülők is New Yorkba érnek, de ők a hajléktalan létet választva maradnak szabadok.. Hát, itt az amerikai álom: szabadság… siker...

 

Emeraude
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Sylvia Plath - Üvegbúra

---és hajajj de szuper!!!----

 

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

MmeDegard
Offline
Csatlakozott: 2008/09/19

Mary Poppinst.... a parkban! :) Szeretem!

"Ahhoz, hogy a lehetséges valóra váljon, meg kell kísérelnünk a lehetetlent!" (ismeretlen)

Minden jót Neked és Általad!

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Magyar Hírlap

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Origó híreket

MmeDegard
Offline
Csatlakozott: 2008/09/19

Most Madártestvéreket.

Amúgy:

Robert Fulghum: Már lángolt, amikor ráfeküdtem

Rém szórakoztató életen elmerengős okosodós történetek egy hótjózan, ám mégis szórakoztató ember előadásában.

 

Agatha Christie: A Sors kapuja

Beresfordék újra beletenyerelnek!

 

Egely György: Tiltott találmányok

A világ előrehaladásának kerékkötői, avagy miként állította meg az önérdek az örökmozgót?

 

Előkészületben: A. J. Christian: A Teljesség tekintete  (Istenképző  :)  )

"Ahhoz, hogy a lehetséges valóra váljon, meg kell kísérelnünk a lehetetlent!" (ismeretlen)

Minden jót Neked és Általad!

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Cinkéket...)))))

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Popper Péter: Út a tükrökön át  c. Izraeli naplóját lassan, ja és persze Benneteket CINKÉKET

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Semmit....

Dógózó nőnek nincs ilyesmire ideje.... Szomoru(((((((

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Lénárd József képe
Lénárd József
Offline
Csatlakozott: 2008/08/23

Flavius Josephus:  A zsidó háború. Most ajánlom mindenkinek

Legyen bármi amit festenének,
ha szép nekem dal, madárének.

Nurse képe
Nurse
Offline
Csatlakozott: 2009/02/12

Most csak egy laza, könnyű könyvet a buszon: Ken Follett - Kaland Afganisztánban

Amikor tudok figyelni, akkor Reiseinger János: A lelkiismeret című könyvét.

Jövő héten már mást... Mosoly

Készülök megvenni az Éjszakai állatkertet, de nem kapható Szomoru

Zsigai Klára képe
Zsigai Klára
Offline
Csatlakozott: 2008/07/31

Polgári Törvénykönyvet:))) de még visszatérek!Mosoly)))

"Adni úgy kell tudni, hogy el is lehessen fogadni.Elfogadni pedig csak azt lehet, amit úgy adnak!" (zsigaiklara)

anyatka képe
anyatka
Offline
Csatlakozott: 2008/12/16

Most készülök könyvet venni: Jean-Dominique Bauby: A Szkafander és pillangó

Szeretettel: Andi

 

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Rigó Tibor Elfogyni látszik minden / Es scheint alles zur Neige gehen toni 2024/02/23 - 08:44 2024/02/23 - 08:44
Irodalom Rigó Tibor Csak egy lépéssel / Wen wir nur ein Schritt toni 2024/02/22 - 09:00 2024/02/22 - 09:00
Irodalom Szulik József: Népdal / Volkslied toni 2024/02/21 - 08:31 2024/02/21 - 08:31
Irodalom Feleki Sándor Őszi Rózsa / Herbstaster toni 2024/02/20 - 07:42 2024/02/20 - 07:42
Irodalom Rigó Tibor Vannak időszakok / Es gibt Zeiten toni 2024/02/19 - 09:48 2024/02/19 - 09:48
Irodalom Ifj. Téglás Gábor Két csillag / Zwei Sterne toni 2024/02/18 - 08:46 2024/02/18 - 08:46
Irodalom Szász Károly Petőfí bölcsője s sírja / Der Wiege und das Grab von Petöfi toni 2024/02/17 - 08:25 2024/02/17 - 08:25
Irodalom Ifj. Téglás Gábor Az angyalokhoz / Zu den Engeln toni 2024/02/16 - 08:26 2024/02/16 - 08:26
Irodalom Jankovics Marczell Elszegényesedés / Verarmung toni 2024/02/15 - 08:24 2024/02/15 - 08:24
Irodalom Gottfried Keller: Im Schnee / A hóban toni 2024/02/14 - 09:08 2024/02/14 - 09:08
Irodalom Tibor Rigo: Körforgok / Ich drehe mich im Kreiss toni 2024/02/13 - 10:43 2024/02/13 - 10:43
Irodalom Rigó Tibor: Tavasz / Frühling toni 2024/02/12 - 09:57 2024/02/12 - 09:57
Irodalom Gottfried Keller: Abendlied / Esti dal toni 2024/02/11 - 09:08 2024/02/11 - 09:08
Irodalom Reményik Sándor: Hópelyhek / Schneeflocken toni 2024/02/10 - 08:48 2024/02/10 - 08:48
Irodalom Egy őszülő gavallér toni 2024/02/09 - 09:41 2024/02/09 - 09:41

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40