Holdvilágos éjszakán... miről álmodik a lány ...dik a lány ...dik a lány...

Lyrian képe

... azaz hogyan menjünk "elegánsan" férjhez...

Reggel képeket keresgéltem a neten, és megakadt a szemem az újabban nagyon felkapott esküvői-rendezvényes hirdetéseken. Belekukkoltam. Egy aránylag "olcsó" és "silány" "ereszdelahajam" csak!!! 900.000 huffos pízt taksál. Aztaaaa! ... és ebben sehol nem láttam semmiféle különlegességet. Mondjuk olyanokat, ami az én agyamból kipattan, aztán ők majd megvalósítják, ha tudják...biztos nem tudják! ... mert ugye az én ötleteim, melyek spontánok...

Az én esküvőm mindenféle rendezvényes felvonulás nélkül sem volt piskóta!

Már az időpont sem. I.e. nagyonrégen, május 02. prrrééntek! Hogy miért péntek? Mert szombat munkanap volt. Az Elseje miatt! Ezt úgy elképzeltétek? A zenével is gondok voltak, mert amit én szerettem volna, az seholsenem volt fellelhető. Hetekig ültem a Filmintézet hatalmas vetítőjében, és néztem egymás után a sok-sok Rómeó és Júliát, mert nekem akkoris, csakis, kizárólagis Az A Zene kellett…

A ruhaválasztás ment a legkönnyebben. Ne legyen bidres-bodros tüllcsoda, csak egy egyszerű valami. Fátyol neeeem, neeeem, ééés neeeem! (Végül lett! Anyósi nyomásra! - "Hogy néz ki egy menyasszony fátyol nélkül???" Szerintem marhajól. Én csak valami kis virágot szerettem volna beletűzni a hajamba, semmi szemfedelet magamraaggatni...)

A kajálásos-ivászatos balhét apámra bíztam. Nem is tudtam volna másra, mert biztos szétsértődte volna magát, hogy kedvenc lánya esküvőjét nem ő szervezheti. Bármelyik profi esküvőrendező megírigyelhette volna a módszerét. Igaz, hogy néha kicsit drasztikus volt, de még azt is elintézte, hogy a Feneketlen-tó szökőkutasszórós-víznyalábjai pontosan azon a napon beinduljanak. Egyébként még egy jó hónapot kellett volna rá várni. Ő még erre is gondolt, hogy feldobja vele a „Nagy Napot”.

... és elérkezett. Igaz, előző nap hatalmas balhé volt, mert lány-, és legénybúcsú helyett a Majálison kóricáltunk a haverokkal, jól besöröztünk, és amikor hazaértünk, kaptuk a nagy fejmosást, hogy nekünk otthon kellett volna ücsörögnünk, és fogadnunk a szállingózó rokonságot... majd leendő férj otthonába távozott, enyhén spiccesen, az ugyancsak becsiccsentett jövendő nej pedig álomra hajtotta buksiját.

Hajnalban kivertek az ágyból... és elkezdődött az őrület, a borzalom, a "jujjjjdeeeeéneeztneeeemakaroooom"!!! Pedig hogy is van ez a filmekben? Őszibarack-orcájú menyasszony kinyitja szemét, csodálkozva körbenéz, édesanyja megsimogatja az arcát, nyugtatja, hogy nem lesz semmi baj, minden simán fog lezajlani, majd felvilágosítja az előtte álló nászéjről (ha kell, ha nem – általában teljesen feleslegesen), lányka visszahanyatlik párnájára, anya ki, leendő férj ablakon be, "jajjjjnemszabadengemlátniesküvőelőtt", "deigenis", csókcsattogás, kimászás, lezakózás a kertbe, sántítás eltitkolása kínos vigyorral, jányka pedig a tükörben nézegeti ábrándozva az arcát… csapó! - Hááááát, ez nálam csak odáig stimmelt, hogy az "őszibarack-orcájú menyasszony kinyitja szemét, csodálkozva körbenéz…", majd fejét két kezébe fogja, és megpróbálja elhallgattatni a többezer manót, aki éppen benne kalapál…és akkor megcsörrent az az átok…

Virágcsokrom összeállítója (kolléga) telefonált, hogy még mindig nem nyíltak az orchideák (már napokkal előtte fogadásokat kötöttünk, hogy fehér, vagy halványrózsaszín virágokból lesz-e a csokrom, ugyanis a kertészsrác elfelejtette felcímkézni a bokrokat, meg amúgysem tudtuk, melyik színű fogja először nyílásra adni a fejét)… és itt nemcsak a csokorról, hanem az összes pasi gomblyukas-virágáról, az autódíszről, meg az asztali gazokról is lemondhattam, ha neeem nyííílnaaak… Két tanti azonnal, önként, és villámsebesen elrohant a közeli templomba, és megígérték, addig pergetik a rózsafűzért, amíg nem lesz nyílogatás (csak ne felejtsek el értükmeneszteni valakit, mert a szertartásról semmiféleképpen nem óhajtanak lemaradozni). Én közben fennhangon szavaltam folyamatosan: "Még nyílnak a völgyben az orchideavirágooook…"

Fényképészem (kolléga) virágos után pár percre jelentkezett, hogy szaporamenése van, ha ő nem, majd más, de még nem tudja ki, majd szól… Közben rohanás a fodrászhoz. Bejelentésre. Akkor megfogadtam, hogy soha többé nem megyek mesterfodrászhoz. Rövid, szőke hajamat összebongyorkázta, besütögette, csigabigázta, és büszkén nézte a végén művét. A tükörből egy lófejű iszonyborzadály nézett velem farkasszemet. Nagyon "megriantam" magamtól. Főleg akkor, amikor a végösszeget is hozzátette, meg az aggodályos szövegét is, hogy mit ne csináljak, merre ne forduljak, hogyan ne tegyem fel (mármint az arai szemfedőt).

Mire hazaértem, már ott sertepertélt leendőm, no, nem azért, hogy engem lásson még utolsó lánykori perceimben, hanem azért, mert a közben a vendéglőhöz érkező italt kellett lepakolászkázni. Nem volt csókcsattogás, meg semmiféle romantikus izébizé, de volt nála is törpikekopácsolás, anyázás, sörösrekesz nagylábujjraejtése (itt a sántítás azért stimmelt), aztán irány haza átöltözni.

Én a szomszédban készülődtem. A hajammal semmit nem tudtunk kezdeni, hajmosásra, és újracsinálásra nem volt idő, a virág még mindig kétséges volt, többen felajánlották, hogy elmennek lopni kertekbe, aztán majd összepakolásszuk, rádobáljuk kocsira, rászórjuk asztalokra…fényképész viszont reményteli hangon szólt oda, hogy már enyhülnek a tünetek, meg amúgy sem talált mást maga helyett… majd két csattogtatás között elrohangál a mellékbe…

Sminkes kolléganő távollétével tüntetett, elérni lehetetlenség volt (később kiderült, hogy egy előző napi bulit próbált kiheverni valahol, valakivel). Nosza, elő az összes kenceficét, ami csak a táskákban, és nekem volt. Szépen felvakolták a képemre az alapozót, rámborították a sminkesasztalt, meg a piperetáskákat, aztán fel a ruhát. Odavonszoltak a tükörhöz, ahol halálsikolyt hallattam. No, nem a ruhától! Az arcomon csodálatos, vörös foltok ütköztek kifelé, lettek egyre, és egyre nagyobbak, majd összefolytak…egymással, és a csurgó könnyeimmel… Levakarás... pirosító sem kellett már. A szemem alatt könnytáskák, a fejem ló, rajta a borzadályos koszorú a szemfedéllel. Majd kiűzettettem a folyosóra, mert máshol nem fértem el a nagy abroncsommal. Onnantól odahordták a piát, a cigit, és mikor kibicsaklott a bokám, a fáslit is. Sántikálva hol sírtam, hogy röhögtem, és csak szaladt az idő, és egyszercsak megjelent a virágoskolléga a csokorral (fehér nyílogatott végül), szétosztogatta a kisvirágokat, páran lerohantak a kocsit felbokrétázni, többen az étterembe szétszórni, de majdnem elfeledkeztünk a tantikról, utolsó pillanatban szaladt értük el két gyerek. Már bütykösre térgyepelték magukat a rózsafűzérkoptatásban.

16 órakor kezdődött az esküvőm. A polgári. Másmilyen nem is volt. 15.30-kor még leendőm sehol. Rohangáltam a folyosón, virágcsokrom szétverését a fején emlegettem nagy bőszen, aztán belihegett, lelihegtünk, kocsiba be, az abroncsom ráborult a fejére, igazgatni nem volt idő, tehát ő teljes takarásban, és fulladozásban dünnyögött kifelé alóla. Majd autóból ki, és 10 perc késéssel, elfelejtett fásli futásközben letekerésével, "ittenvagyunk" üvöltéssel odavágtattunk a bevonulósajtóhoz. Sípoló lihegésünket (éljen Dárk Vödör!!!) elnyomta a csodálatos zene míg vonuldoztunk, násznép ájuldozott, és szipákolt... én is, mert nagyon kellett volna egy oxigén-sátor, bár egy oxigén-palackkal is beértem volna hirtelen… és a közel két hónapos előkészületes "igen"-kimondásig az én időszámításom szerint kb. 2 perc telt el. Haverok utána megesküdtek, hogy teljes fél órán át tartott. Pontosan! Utána egy óra hosszat csókdostuk a násznépet, ha felnéztem két csattanás között, még mindig ugyanakkora sor kígyózott előttem…szerintem többen újra sorbaálltak. Fényképész kattogtatott… aztán ki az utcára, ahol megdobáltak gyorsrizzsel, ami szépen belehullott a ruhám nyakánál, megállt a derekamnál, és egész este kígyózó mozdulatokkal vakargattam magam tőle. Haver kezében üvöltött a magnóból, hogyaszondja: "…a férjek egyenjogúságááát, követelveee követeleeem ééééén…" (apám majdnem leütötte), aztán be autó, irány vendéglő. Kint még pár óra fényképezgetés mindenkivel, kettesben, többesben, aztán vendégsereg be-, mi meg a tóhoz vonultunk, újabb képek készítése végett. Javában keresgéltük a szépbeállításos helyeket, amikor bősz arccal megjelent apám, és szétüvöltötte a fejünket, hogy miért nem megyünk be, ugyanis amíg mi nem foglalunk helyet, a vendégek nem kezdhetnek se inni, se enni.

Innentől megpróbálom tőmondatokban összefoglalni az eseményeket. Násznép szétdobódott, balra a vőlegény, jobbra a menyasszony rokonságára, középen a haverok. Ők voltak a "választóvíz". Szegénykék szétperzselődtek a két rokoninép megvető pillantásának kereszttüzében... hogy miért gyűlölték egymást annyira, ma sem tudom. Pisilni nem mehettem egyedül, hátha elrabolnak (ezt nekem senki nem mondta – különbenis kiderült, hogy mennyi hülye szabály van egy ilyen "lakomalmon" -, furcsállottam is nagyon, minek kisérgetett engem annyi ember, ha pipikélni indultam), abroncsban egy őrület volt kisdolgozni, az asztal alatt ellopták a cipőimet (közben suttogás lentről: "nehogy megijedj, és pofánrúúúgj!!! csak én vagyok!!!"), később unokaöcsém 47-es gálacipőjében keringőztem, nagyon sikkesen, a cipők több óra után kerültek elő, mert akik ellopták, elmentek kergetőzni a tó körül, és teljesen elfeledkeztek a megszerzett lábbelik visszaszolgáltatásáról, amikor cipőből pezsgőivásra került sor, az egész pezsgő az ölemben landolt, mert drága párórás férjem elfelejtette, hogy elöl nyitott a topánka, és arradöntötte a tartalmát, nem az orcájába, és mivel másnap "dolgozósnap" volt, már 22 órakor menyasszonytáncot tartottunk.

Hálaimát mormoltunk, amikor elindultunk hazafelé... én mezítláb, visszakapott cipőim a kezemben lóbáltam, fehér ruhám lebegett a szélben, kb. úgy, mint Merilin Monróónak azon a híres képén, szemfedelem fickósan párom derekövébe tűzve… nagyon romantájkos látvány lehettünk a kocsiúton átkelve, mert többen dudáltak, és üvöltöztek kifelé a kocsiból, csak nem értettük micsodát. Biztosan "sok boldogságot" kívánhattak, csak azt nem értettük, ehhez miért röhögtek annyira.

A szobánkban lehámoztuk magunkról a ruhát, kiszedegettem a bugyingómból a rizsszemeket, és megpróbáltunk nászhajnalozni alvásilag. Másra nem lett volna energiánk. Innentől 10 percenként ébresztgettek minket, halk, majd erősödő, később ajtóveregető kopogtatással, hogy: "nem láttatok valahol egy barna táááskáááát???"... de mi csak aludtunk, aludtunk, aludtunk…

Tudjátok, amikor elváltam, megfogadtam, ha még egyszer esküvő szikrányi villogása is átcikázna az agyamon, akkor irány a Tááájgeeetosz, és lökjenek le!!!!

Most milyennek képzelném el ezt a fergeteges eseményt? Úgy igazándiból? Egyszer, teljesen mindegy, hol, mikor, és mit csinálunk éppen, forduljon felém, és csak ennyit kérdezzen:

- Igen?
- Igen... és Te?
- Én is.

... és megköttetne…
... minden cécó nélkül…
... s szívünk dobbanása lenne hozzá a tanú…

Áááámeeeen!!!


2008. március 19.

nora képe
nora
Offline
Csatlakozott: 2008/07/22

hé Te lány legközelbb én kötöm  a csorot, és én sminkelek...jó???????

nora

Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

drága nórám, nem kockáztatom a Tájgetoszt! Mosoly

nora képe
nora
Offline
Csatlakozott: 2008/07/22

ha én csinálom e két műveletet a kockázat minimálisra csökken., hiszen ez két legnehezebb feladat...a többi gyerekjáték:)

nora

Molnár Péter képe
Molnár Péter
Offline
Csatlakozott: 2008/09/24

Gondolod? Nagyon erős mérget ne vegyél rá. Van ezeknél sokkal nehezebb...

Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

Rendben, igazán felemelő lesz csodálatos virágbukétával, és szépen kisminkelve alázuhogni a Tájgetoszról. Mosoly

nora képe
nora
Offline
Csatlakozott: 2008/07/22

Bátyó két láynt adtam férjhez tudom mit beszélek, de ha nem hát nem.....Mosoly

nora

Molnár Péter képe
Molnár Péter
Offline
Csatlakozott: 2008/09/24

Én meg kettőt vettem el... úgyhogy én is. :oDDD

nora képe
nora
Offline
Csatlakozott: 2008/07/22

de nem én asszisztáltam Bátyó..és ez óriási külömbség:)

nora

Molnár Péter képe
Molnár Péter
Offline
Csatlakozott: 2008/09/24

Hm... Ebben viszont lehet valami. Egyébként valaki azt mondta egyszer, táncolni akar az elbűvölő esemény alkalmával...

Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

Hmmm... Mosoly

Lyza képe
Lyza
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

Nagyon jó, humorral tűzdelt írás!...Remekül szórakoztam rajta!...)))))Felejthetetlen lett számomra is!...Gratulálok!...Puszi: Lyza


Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

Hát még számomra! Mosoly pussz: Lyr

Eroica képe
Eroica
Offline
Csatlakozott: 2008/08/14

Kedves Ifiasszony! A Te esküvődön -én-viszont- nagyon jól éreztem magam.Meg kék filmesíteni!Mosoly)) Gratulálok!

Eroica

Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

Köszönöm az Ifiasszonyozást, de ez oly régen volt már... mikoris??? 1986-ban, szóval valamikor a pliocén és a holocén korszak környékén... Nagy vigyor Úgyhogy nekem már a T-Rex-ek is "kézcsókolom néni"-vel köszönnek. Mosoly A filmesítésen még gondolkodom, jó ötletnek tartom. Mosoly

femis képe
femis
Offline
Csatlakozott: 2008/07/13

Borzalom egy ilyen esküvő, és mégis mennyien végigcsinálják...? Azon sem csodálkozom, hogy ma már sokan nem kérnek belőle és inkább csak az együttélést választják, az legalább nem macerás. Nagyon jól felelevenítetted, részletekig menően. A humorod Isteni!

Femis

Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

Én kimondottan utáltam, femis. Szomoru De ugye a szülők!!! .... borzalmas volt, de ugye ma már csak a vígságra emlékezünk. Mosoly

se képe
se
Offline
Csatlakozott: 2008/07/18

végigkuncogtam itt az egészet,hajnali négykor a nővérpult mögött,csak azért nem röhögtem hangosan,nehogy felébredjenek a betegek:)))

Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

szegényke Mosoly akkor sokat fuldokolhattál Mosoly

szucs istvan képe
szucs istvan
Offline
Csatlakozott: 2008/08/24

És a következő években mindíg könnybelábadt szemmel emlékeztél visza az eseményre

Üdv István

Lyrian képe
Lyrian
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

István, azalatt a három év alatt, míg "bekötött" fejjel rohangáltam, nem ezért sírtam, bár az más másik történet... és nem éppen vidám Szomoru

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Agyagási Károly: Két jóbarát / Zwei gute Freunde toni 2023/03/23 - 08:42 2023/03/23 - 08:42
Irodalom Thurzó Lajos: Rügyfakadás / Knospenaufbruch toni 2023/03/22 - 07:20 2023/03/22 - 07:20
Irodalom Bálintffy Etelka: Nem tart örökké semmi / Nichts währt ewig toni 2023/03/21 - 08:11 2023/03/21 - 08:11
Irodalom Madách Imre: Próza és Poézis / Prosa und Poesie toni 2023/03/20 - 09:27 2023/03/20 - 09:27
Irodalom József Attila: Kukoricaföld / Maisfeld toni 2023/03/19 - 07:40 2023/03/19 - 07:40
Irodalom Kölcsey Ferenc: Költő / Dichter toni 2023/03/18 - 07:44 2023/03/18 - 07:44
Irodalom Thurzó Lajos: Hangulat estefelé / Stimmung gegen Abend toni 2023/03/17 - 08:04 2023/03/17 - 08:04
Irodalom Ölvedi László: Megint Petőfi / Petőfi ermahnt toni 2023/03/16 - 08:06 2023/03/16 - 08:06
Irodalom Szenteleky Kornél: Bácskai éjjel / Batschka nachts toni 2023/03/15 - 07:38 2023/03/15 - 07:38
Irodalom Szenteleky Kornél: Csodálkozó sóhaj az idegenhez / Ein Seufzer des Staunens über den Fremden toni 2023/03/14 - 08:14 2023/03/14 - 08:14
Irodalom Petőfi István: Nos barátaim / Nun, meine Freunde toni 2023/03/13 - 08:01 2023/03/13 - 08:01
Irodalom Lévay József: Édesanyám / Liebe Mutter toni 2023/03/12 - 09:42 2023/03/12 - 09:42
Irodalom Jókai Mór: Életphilosophia / Lebensphilosophie toni 2023/03/11 - 08:44 2023/03/11 - 08:44
Irodalom Bajza József: Isten hozzád / Gott sei mit dir toni 2023/03/10 - 07:08 2023/03/10 - 07:08
Irodalom Greguss Ágost: A búbos galamb / Der Hauben Taube toni 2023/03/09 - 09:15 2023/03/09 - 09:15

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40