Fonák

Németh Anikó Ködmadár képe

Olvastam egy cikket. Az írót nagyon jól ismerem. Hajléktalan. A mű kiváló, és szívbe markoló. Istennel vitázik a sorsa miatt. Az olvasónak bűntudata lesz, amikor olvassa a meleg lakásában, a laptopján, interneten. Az érzés órákkal később is ott motoszkál benne. Gondolkodik.

Negyven négyzetméteren lakunk hárman a fiaimmal. A nagy már dolgozik éhbérért, a szakmájában nem tud elhelyezkedni. A kicsi még tanul. Az idén érettségizik.
A hiteleim a rezsivel durván százhatvanezer, a maradék harminc az összes többire megy. Az első gyermekem születése óta így folyik az életem. Huszonegy éves voltam akkor.

Azóta érettségiztem, kitanultam több szakmát, felsőfokú szakvizsgát tettem. Mindezt szabadidőmben, saját pénzemen. Az így megszerzett tudással kerültem egyre jobb-magasabb beosztásba.  Soha le nem tiporva másokat.

Bélelt nadrágot varrtam magamnak, mert olcsóbb így. Áthúztam a konyhai székeken a huzatot, mert a régi foszlásnak indult. Falat csiszolok, glettelek, festek néhány évente.
Folyékony mosószert készítek mosószappanból, ecetet, sót használok fehérítésre, meg szódát. Hasonló praktikákat bevetve takarítok is.
Az ételeimet magam készítem el. Egy üzemi konyhai étkezés árából így négyszer lakom jól.
Dohányzom. A cigarettámat magam tömöm.

Most itt van jó tollú hajléktalanunk, a megható soraival. Nem általánosságban beszélek, hanem konkrétan róla.

Nem fizet se hitelt, se lakbért, se rezsit. Nem költött bútorra, mosógépre, hűtőre, tűzhelyre se. Csak lakik valakinél mindig, aki szereti és szánja őt. Volt idő, amikor éppen nálam. Életem második fedél nélkülije volt. Korábban éveken át segítettem már egy nincstelen kamionost.

De térjünk vissza most sanyarú sorsú írónkhoz.
Valaha lakása volt Budán, gyönyörű kilátással, és hatalmas háza a Duna-kanyarban. Két diplomával volt jó állása is. Most szakmunkásként dolgozik, nincs bejelentve. Már nem bírná a bezártságot egy irodában - mondta.
Naponta legalább egyszer ingyen étkezik könyörületes barátnői jóvoltából. A többi étkezést frissen sült pultokból oldja meg.
A laptopot - melyen remekei születnek - ajándékba kapta, ahogyan a ruhatárát sem maga finanszírozza.
Dohányzik ő is, kész cigarettát szív, bár többen is megajándékoztuk már töltővel. Pocsék a házi készítésű - mondja, miközben kér egy szálat tőlem. A gyógyszer ingyen jár neki. Én egy heti kosztpénzért váltottam ki a gyógyszereimet, mert megfertőztek influenzával a ügyfeleim.

Amikor visszakértem a lakásom kulcsait, nem vette a fáradságot, hogy visszahozza. Nem nézett azóta sem a szemembe. Nem mondta, hogy köszöni, amit eddig érte tettem. Azt se, hogy Isten veled! Már másik nőnél lakik, és egy harmadikkal jár. Kitörölt az ismerősei közül a Facebook-on, sőt letiltott. Kényelmetlenné váltam számára. Hasznavehetetlen tárgy lettem. Megunt kacat. Idegesítő jelenség. Leginkább használt WC papírnak érzem magam.

Az írását amolyan karácsonyi meglepinek kaptam (a névnapomon), miután megköszöntöttem az övén – bár mint kiderült, nem ünnepli sosem. Érthető. Neki bármelyik nap lehet ünnep. És azzal tölti, akitől éppen kap valamit. Nekem elvétve akad egy-egy jeles nap az életemben. Pont annyi, mint általában másoknak.

A mostani karácsonyt akár bűntudatban is tölthetném. Nem vagyok elég jó. Nem vagyok elég empatikus. Nem dobok minden koldusnak húszast, és nem adok cigit sem minden kéregetőnek. Sőt a lakásomba sem engedek be idegeneket melegedni.
Már egészen pocsékul érzem magam. December 23-án, megajándékozva egy súlyos teherrel. Nem is igazi ajándék ez. Azt írta hozzá, hogy „nesze”.

De várjunk csak! Tizenhat éves korom óta fizetem becsülettel az aktuális adókat és járulékokat. A maradék pénzem már ennek is csak a harmada, s ebből fizetem még vásárláskor az ÁFÁ-t is. Nem stadionokra és focisták menedzselésére szántam. Nem politikusokat akartam jóllakatni belőle. Gyerekeket. Iskolákat szeretnék, ahol mindenki tanulhat. Lakásokat, hogy legyen tető mindenki feje felett. Munkahelyeket és jól működő vasútvonalakat. Jobb életet itt mindenkinek. Szóval rengeteget szánnék szociális kiadásokra.
El is mentem szavazni. Arra a pártra, aki szerintem szociálisan érzékeny. És támogatom, hogy legyen mindenkinek alapjövedelme. Mert aki megszületett, annak joga van élni emberhez méltó módon. És Te, Barátom, voltál-e szavazni? Tudom, hogy nem. Mondtad. Más dolgod volt. Csak segítséget vársz. Csak sajnálatot ébresztesz. Mert a tehetségedet csak erre tudod használni.

Vitatkozhatsz persze Istennel. Mondd, mit akarsz még tőle? Adott már neked bőven vagyont, tudást, tehetséget. Adott családot, lehetőségeket. Mit tettél mindezekkel? Hogyan jutottál idáig? Azon gondolkodtál-e már? Magadért mit tettél? Emlékszel-e még azokra, akiken átgázoltál eddig?

Mégis nyugodtnak ígérkezik számomra ez a karácsony. A második napjára havat is ígérnek a meteorológusok. A kedvesem biztosan felvisz majd a Mecsekbe megint. Nyáron is voltunk ott, amikor minden harsogó zöld volt, meg ősszel, amikor ezer színben pompázott a hegység. Forralt bort tölt majd nekem a termoszból – magának meg teát, mert vezet. Én fűszeres csókot adok cserébe, és soha többé nem gondolok azokra, akiket a barátaimnak hittem. Hiszen kitöröltek az életükből.

zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

Nem könnyű...
Nekik sem eljutni odáig, hogy már csak azt nézzék ki is az, aki ad... addigra meghal bennük valami, amit mi boldogan őrzünk!
A "hajléktalanoktól" kaptam már hideget, meleget, de amíg a szívem és a pénztárcám engedi, adok.
Köszöntem ezt az írásod.

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Németh Anikó Ködmadár képe
Németh Anikó Kö...
Offline
Csatlakozott: 2014/07/19
En is adtam es adok. A vegso megoldas megsem ez szerintem, hanem egy igazsagos tarsadalmi rendszer kiepitese. (Igazsagnak az alapveto Emberi Jogokat tekintem). Ezert is tamogatom pl. az Alapjovedelmet mindenkinek mozgalmat. Fontos lenne, hogy minel tobb ember megismerje es magaeva tegye! Az alamizsna adas es a kozmunka csak tunet kezeles, szelmalom harc. Adott pillanatban megnyugtatja a lelkiismeretet. Semmi esetre sem vegso megoldas.
Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Én is hasonlóképpen érzek... Valahogy úgy gondolom, a dolgozóknak se könnyű! Sajnálom őket, de szerintem felelősek is. Sokan hagyhatnánk el magunkat így, mégis harcolunk az életben maradásért ...

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

Németh Anikó Ködmadár képe
Németh Anikó Kö...
Offline
Csatlakozott: 2014/07/19
Tudod Judit, en is felelosnek erzem magam. Amit lehet, meg is teszem. Nem vagyok hajlando viszont ezek utan meg buntudatban elni, ha az uton nem dobok penzt minden keregetonek! Tarsadalmi szinten kell megoldani ezt a problemat. A megoldas pedig nem az, hogy az unnepeken etelt osztanak az utcan! Lehetoseget kell adni mindenkinek az emberhez melto eletre. Aki azzal sem el, azt viszont nem sajnalom. Aki miatt itt tollat ragadtam, o nalam mar szazszor tobb lehetoseget kapott...
Góth László képe
Góth László
Offline
Csatlakozott: 2012/10/01

Az irodalom hatalmas ölelésébe bele is illik, meg nem is a publicisztika, ezen belül a privát publicisztika. Anikó műve ide tartozik. Az alkotó zsilipein áteresztve, a nyers magánvalóságot írja meg. Olvasva az idézett "ajándékot", egy pillanatra sem a meghatottság fogott el. Egy férfi talán könnyebben átlát a szitán, felismeri a bevált cseleket, hiszen született érzéke van a félrevezetéshez még akkor is, ha nem gyakorolja. A nőknek meg született érzékük van az emócionális alapú gyors döntésekhez, emiatt sokkal könnyebben besétálnak a csapdákba. Azt hiszem, a szappanoperák ezért sikeresebbek a nők körében, hiszen ott minden érzelmi alapokon megy, a happy end pedig igazolja a hozzáállás üdvös voltát. Anikó szappanoperájába is belerondítottak páran a tisztára nem mosható kezükkel. Megette a fene az olyan tehetséget, amely önsorsrontásban a legtehetségesebb. Vannak, akiken nemhogy nem érdemes, de nem is szabad segíteni. (Egy Dóra versére írt FB-kommentáromban már kifejtettem, hogy léteznek és virágoznak a koldus-maffiák, ahol a "gazda" havi jövedelme tízmillió forintos nagyságrendű.) 

Egyetlen jótanács jut ilyenkor az eszembe: válassz olyant, aki a veled töltött időt imádja, és csak azt követően bármi mást. Aki élete minden percét neked akarja adni, és még ezt is kevesli. Menj a Mecsekbe, valaha jártam ott én is!

Góth László

Németh Anikó Ködmadár képe
Németh Anikó Kö...
Offline
Csatlakozott: 2014/07/19
Laszlo, mar megtalaltam magamnak a Mecsekben Tunder Lalat! Nagy vigyor
Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Kedves Anikó!

Figyelemmel olvastam írásod - részben azért mert érintett vagyok. Önmagam hibája miatt hasonló helyzetben toporgok, mint az ismerősöd. Sőt. Az írásaim affelé tendálnak, hogy magam sajnáltassam és elérjem, hogy a jóindulatú emberek segítsenek. Sajnos én - koromnál és betegségeimnél fogva - már nem vagyok az a férfi akit a nők meghívnak ("lakj nálam") és tudná az elvárt ellenszolgáltatást nyújtani. Ráadásul rendkívül sértődékeny vagyok és még nekem áll feljebb, ha bármíly finoman is, de szembesítenek önmagammal. Még olyan szokásom is van, hogy kisebb összegeket kölcsönkérek és "elfelejtem" megadni. Így per-pillanat négy embernek tartozom összesen 18 ezer forinttal (ez négy év alatt gyűlt össze). Bár az írásaimat Szlovákiától Kanadáig itt-ott közlik, de sehol nem fizetnek érte. Jelenleg 37 ezer forintból létezek, amiből 20 ezer a rezsirészem. És még cigarettázom is (bár a gyári dobozost már nem ismerem és volt idő mikor falevelet töltöttem). Tehát az ilyen embernek (mint nekem is) valami nagy bűnt kellett elkövetnie, hogy ennyire társtalanná, sikertelenné, boldogtalanná és kiszolgáltatottá vált.

Nagyon igazad van....a volt "barátod" és az én esetemben....de mi van azokkal akik egy félresikerült társdalom embert gyilkoló mocskában fuldoklanak? Mi van azokkal, kik semmiről nem tehetnek? Vagy mégis LJ-nak van igaza, aki megmondta, hogy: "akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér" (ronda szóismétlés, de egy havi hivatalosan kétmilliós jövedelmű >>nem hivatalosan "csillagos ég" << politikustól ne várjuk el, hogy ismerje az anyanyelvét.).

Kellene egy modern Tajgetosz ahová az ilyenféléket mint én is felszállítanának (menni hegymenetben nekem már nem megy) és lepöckölnék a mélybe. Nem mártíromkodom, hidd el - csak undorodom magamtól és a hozzám hasonló szemetektől.

De mi nem sokan vagyunk, ellenben az ország népének egy része már éhen-haldoklik - rájuk gondolj és vess nekik alamizsnát.

Én megteszem ha csörög némi forint a zsebemben. Ők is az életre születtek - bár halálraítéltek.



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Németh Anikó Ködmadár képe
Németh Anikó Kö...
Offline
Csatlakozott: 2014/07/19

Kedves Imre!

Persze, segítsünk másokon, ha tudunk! De a megoldás nem ez! El kell menni szavazni pl! És ne okozzon nekem senki lelkiismeret furdalást, mert nem ezt érdemlem!

Elég sokat kardoskodom az Alapvető Emberi Jogok és az Alapjövedelmet Európában Mindenkinek program mellett. Ezek lennének a jó megoldások, így együtt az igazságtalanságok, éhezés ellen.

Szeretettel, Anikó 

Németh Anikó Ködmadár képe
Németh Anikó Kö...
Offline
Csatlakozott: 2014/07/19

Megint duplán ment el a válasz, bocs! Szomoru

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Telekes Béla: Viszontlátás / Wiedersehen toni 2024/03/28 - 09:43 2024/03/28 - 09:43
Irodalom Rigó Tibor: Egyre kevesebb / Immer weniger toni 2024/03/27 - 08:30 2024/03/27 - 08:30
Irodalom Bertolt Brecht: Der Abgerissen Strick / Az elszakadt kötél toni 2024/03/26 - 08:07 2024/03/26 - 08:07
Irodalom Mucsi Antal-Tóni: Egy hópehely toni 2024/03/25 - 21:18 2024/03/25 - 21:18
Irodalom Torkos László: Kerülöm az embereket / Ich übersehe die Menschheit toni 2024/03/25 - 08:37 2024/03/25 - 08:37
Irodalom Szüry Dénes Tavasz volt akkor / Es war Frühling damals toni 2024/03/24 - 10:01 2024/03/24 - 10:01
Irodalom Kozma Andor: Éji dal / Nachtlied toni 2024/03/23 - 09:02 2024/03/23 - 09:02
Irodalom Gyulai Pál: Hölgyeinkhez / An unsere Damen toni 2024/03/22 - 08:33 2024/03/22 - 08:33
Irodalom Ifj. Téglás Gábor Carmen lugubre / Carmen lugubre toni 2024/03/21 - 10:16 2024/03/21 - 10:16
Irodalom Mucsi Antal: …és egy könnycsepp… / …und eine Träne… toni 2024/03/20 - 08:51 2024/03/20 - 08:51
Irodalom Jakab Ödön: A magvető / Der Seemann toni 2024/03/19 - 08:53 2024/03/19 - 08:53
Irodalom Arany János A tetétleni halmon / Auf dem Hügel von Tetétlen toni 2024/03/18 - 08:22 2024/03/18 - 08:22
Irodalom Lampérth Géza: Torinóban / In Turin toni 2024/03/17 - 10:06 2024/03/17 - 10:06
Irodalom Lampérth Géza Új sírok / Neue Gräber toni 2024/03/16 - 08:31 2024/03/16 - 08:31
Irodalom Krüzselyi Erzsike: Az a csillag / Dieser Stern toni 2024/03/15 - 10:20 2024/03/15 - 10:20

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40