Egy éjszaka Tihanyban

Desert_Rose képe

A teraszról csodálatos kilátás nyílik a tó szelíden fodrozódó víztükrére. Különösen esténként, amikor a parti fények csillagkoszorúként ölelik körbe, és a vízen sikló kishajók imbolygó lámpásai valami romantikus fénykavalkádba öltöztetik a sötétlő Balatont. Varázslatos panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre, amely mint egy hosszan kiöltött nyelv, úgy nyúlik el kecsesen, egészen a tó közepéig. Csillagok milliói ragyognak vissza felfelé tartott arcomra az ég bársonyáról, miközben testet-lelket átjárón, mélyet szippantok a hűvös, párás éjszakai levegőből. Elnyúlok a széken, és a lábaim a korlátra téve kényelembe helyezkedem.
- Soha ennél jobbat! – sóhajtok fel, és a tekintetem most egyenesen a férfira szegezem. A férfira, aki ott ül mellettem, csak épp az asztal másik oldalán. Közöttünk mindössze két pohár, egy üveg bor, meg egy viharlámpa sejtelmesen vibráló lángja, amely megvilágítja nemes metszésű arcának ugyan már nem fiatal, de annál kellemesebb vonásait. Ő is egy mélyet szippant, de nem a csodálatos balatoni levegőből, hanem a cigarettájából, majd a fejét hátrahajtva, szertartásosan, és meglehetősen hosszan kifújja a füstöt. Alaposan megfigyelem ezt a jól begyakorlott mozdulatát. Amúgy nem szeretem, ha cigarettáznak a környezetemben, de neki elnézem ezt is, mert valahogy olyan jól megy a stílusához. Ekkor tétován rámpillant, majd elmosolyodik. Ilyenkor a szeme körül megjelennek azok apró ráncok, amelyek arcának mimikáját annyira ellenállhatatlanná teszik, de nem vagyok benne biztos, hogy ezzel tisztában van. Az italáért nyúl, egy jóízűt kortyol a zamatos balatonvidéki borból, majd a maradékot komótosan pörgetni kezdi a pohárban. Figyelem, ahogy feszes bőrű, napbarnított alkarja elővillan az ingujjból, miközben szép hosszú ujjai között lazán és kecsesen táncol a borospohár. Szeretem a kezét. Kiszáradt ajkam arra ösztönöz, hogy én is igyak egy kortyot. Hagyom, hogy a pincehűvös nedű íze először szétáradjon a nyelvemen, akár egy érzéki csók, majd lassan lecsorogjon a torkomon.
- Soha ennél jobbat! – feleli halkan, majd hozzáteszi – Nézz ide! Látod a glicerincsíkot a tetején? Ez ám a jó bor!
- Persze, mert Te csináltad! – felelek nevetve. Nem jön zavarba, sőt, a büszkeség jeleit látom feltűnni az arcán.
- Nem azért, hanem mert ez a legjobb hely a szőlőnek. Vulkanikus talaj, meredek déli lejtők, sok fény, és persze a Balaton varázsa…
Hosszú történetet mesél arról, hogyan kerül a szőlő a palackba, mire kell figyelni préseléskor, milyen fajtákat szabad összekeverni, milyen fából készül a legjobb hordó, és milyen gyakorisággal kell kénezni, majd lefejteni. Igazi szakértő, én pedig érdeklődve hallgatom immár többedszerre a szőlő borrá változtatásának titokzatos misztériumát, mert valóban az. Sohasem ittam meg korábban a bort, csak miatta szoktam rá, mert mindig olyan csodálattal vegyes tisztelettel beszélt erről a hobbijáról, hogy bűnnek éreztem volna nem megtapasztalni mindezt a maga valóságában. És végre kezdtem megérteni valamit ebből a különös szenvedélyből, amelynek immár a részese akartam lenni.
Aztán hosszú hallgatás következik, de már elég ideje ismerem őt ahhoz, hogy ettől ne érezzük magunkat kényelmetlenül. Nem kínos a közénk telepedő csend, sokkal inkább meghitt. Egyikünk sem érez feltétlen kényszert arra, hogy megtörje a pillanat varázsát, vagy megszakítsa a gondolatok tovahömpölygő folyamát. Csak barátok vagyunk. - Csak barátok… - ismétlem magamban inkább hitetlenkedve, mint meggyőződéssel, s legott őszinte sajnálattal. Ábrándozunk. Az ő álmait ugyan nem ismerem, mert ritkán beszél róluk. A sajátjaimat viszont annál inkább, többnyire hasonló motívumok szerepelnek benne, talán csak a helyszínek mások, és a helyzetek. De a férfi mindig ugyanaz. Talán, mert minden férfiban ugyanazt keresem. A férfit, akinek a közelében megnémulok, és megbénulok, aki megbabonáz, s aki mellett az lehetek, aki nélküle senki sem lenne. Megint elszorul a torkom.
Egy könnycsepp mögül az apátsági templomot nézem a félszigeten, gyönyörű, amikor ki van világítva. Körbe kellene sétálni, ilyenkor éjszaka, amikor nem jár arra senki. Aztán leereszkedni a partra valamelyik oldalon, leülni a fűbe, és némán gyönyörködni a fényekkel játszó víztükörben. Majd belekiabálni a nevét a messzeségbe, hogy visszhangozza a környék. Aztán már ő is ott van velem, és fogja a kezem, pontosan úgy, ahogyan az első szerelmem tette még kislány koromban. Mellettem áll, érzem testének forróságát, szívének lüktetését, ahogyan lázasan pulzál ereiben a vér. A vállára hajtom a fejem. Biztonságot nyújtó, széles válla van. Úgy érzem, az idők végezetéig képes volnék így állni, együtt, vele. A szinte mozdulatlanul sima víztükör, mint valami fénylő lepedő: hívogat… Arcomon huncut mosoly suhan át, majd a füléhez hajolok, és belesuttogok. Még látom, amint kéken ragyogó szeme felcsillan, gyorsan elrejti pillanatnyi zavarát, amit a ruhák finom suhogása követ, ahogy testünk vonalát követve aláhullanak a puha fövenyre, egyik a másik után… Aztán már lépkedünk is befelé, eleinte még kissé szégyellősen, majd ahogy fokozatosan mélyül, egyre magabiztosabban merülünk alá a jéghideg a vízbe, amit némiképp ellensúlyoz az egymás előtti első meztelenségünk fölött érzett izgalom túlfűtöttsége. Egymásba kapaszkodunk, ahogy lassan és észrevétlen eltűnik lábunk alól a talaj, és már tempózni kell, hogy a felszínen maradhassunk. Ezernyi mécsest gyújt fölöttünk az ég, s a hold felhőbe takarja arcát az összesimuló testek mámoros percei fölött, amikor tétován és lopva, egymásra talál két reszkető, elkékült száj…
Feltámad a szél, s a következő pillanatban eloltja a kis viharlámpást az asztalon. Kényszerűen visszatérek a jelenbe, majd a valóságba. Újra egyedül vagyok, és az üveg is kiürült. Azon tűnődöm, vajon ő mit csinálhat éppen, és hogy gondol-e rám, amikor dolgozószobája ablakából az éjszaka fényeit kémleli. Szorosabbra húzom a kendőt a vállamon, majd a korlátnak támaszkodva egy utolsó pillantást vetek a félszigetre lefekvés előtt. Belesuttogok egy szót az éjszakába.

Könyves Tóth Enikő képe
Könyves Tóth Enikő
Offline
Csatlakozott: 2008/07/27

Kedves Rose, milyen szép ez a novellád, igazi női érzékekkel, romantikus,és költői köszönöm, hogy elhoztad.


Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Köszönöm, kedves Enikő! Örülök, hogy szépnek találod... Igen, ez én vagyok. Így látom, így érzem...

- Rose -

„Tőlem ne várjon

erda
Offline
Csatlakozott: 2008/07/19

Nagyon tetszik ez a finoman szőtt, sejtelmes kitárulkozás. Igen, valóban nőies és gyönyörű. Mosoly

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Vajon mitől nőies egy írás? Most ezen tűnődöm... A férfiak is tudnak néha szentimentálisak lenni... Örülök, hogy olvasóm voltál, kedves Erda! Mosoly))

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Eroica képe
Eroica
Offline
Csatlakozott: 2008/08/14

Ismét Tihany, Balaton-part. Romantikus, szeretettel-teli írás. Mosoly

Eroica

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ismét? Hiszen még nem is volt.... Mosoly)) Ez még a jövő! Legalábbis remélem... Köszönöm, Erika! Mosoly

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Molnár Péter képe
Molnár Péter
Offline
Csatlakozott: 2008/09/24

Most elolvasom még egyszer. Utána lesz kapsz, azt hiszem... Meglepetes)

Eroica képe
Eroica
Offline
Csatlakozott: 2008/08/14

Enikő is Tihanyról és a Balatonról írt  éppen:)

Eroica

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Balaton... remek ötlet, egyrészről azért, mert gyerekkorom óta vonzódom hozzá, talán jobban, mint a tengerhez (és talán egyszerűbben is megközelíthető? Mosoly, magaménak érzem, a miénknek, és azért, mert varázsa van, akármilyen is. Tetszik az ötlet, ahogy a nő elképzeli a szituációt a szerelmével (barátjával... de hol a határ?). Az is tetszik, ahogy a férfi a borral bánik és mesél, a nő pedig tanul (borosgazda lévén különösen értékeltem). És ugyebár a csend, ami nekem (valamiért) nagyon fontos. Meghittséget, nyugalmat, sugároz írásod, és egy olyasféle kiegyensúlyozott gondolkodást, ami szintén közel áll hozzám. Nem tartanám feltétlenül nőies írásnak, még akkor sem, ha itt most a nő a megfigyelő, de ahogy megközelíted a férfit, ahogy láttatod, és amit a jelenetből kihozol, az valóban nagyon tetszett. Néhány szófordulattal nem vagyok kibékülve (persze izlések és pofonok...), de összességében, rég olvastam ehhez fogható prózát, nagyon kellett már (nekem) ezen a portálon!

- hori -

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Örülök, hogy tetszett. Mosoly)) Semmi sem véletlen, ami ebben az írásban előfordul. Sok élményt és tapasztalatot, álmot gyúrtam benne össze. Ami a szófordulatokat illeti, nyugodtan megírhatod nekem, melyek nem odaillőek. Szívesen fogadom a kritikát. Sőt, megköszönöm! Mosoly))

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Molnár Péter képe
Molnár Péter
Offline
Csatlakozott: 2008/09/24

Akkor pillants a postaládikádba. ;o)

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Rávilágítottál az írás gyengeségeire... Így már tényleg rémes! Mosoly) Mindent köszönök. Ígérem, figyelek ezekre a jövőben.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

se képe
se
Offline
Csatlakozott: 2008/07/18

Balaton,holdfény,bor,szerelem!? Jó dolgok ezek külön-külön is,de így együtt?! Hatványozódnak...még képzeletben is:))))

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Én halmozni szeretem leginkább az élvezeteket... Mosoly) És mindenekfelett a Férfi! Mosoly))
Köszönöm olvasásod.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Lyza képe
Lyza
Offline
Csatlakozott: 2008/07/20

Lenyűgöző, romantikus, tele szebbnél szebb költői képekkel!...Meg kell hagyni, gyönyörűen írsz!...Gratulálok Rose!...Puszillak!...Lyza


Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Épp ezen képek miatt kaptam kritikát is, de jogosan... Nem szabadna a giccs irányába elmennem... Még sokat kell gyakorolnom, szerintem. De ha az élmény megérintette az olvasót, akkor érdemes volt megírni. Köszönöm a hozzászólást, Lyza.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

szucs istvan képe
szucs istvan
Offline
Csatlakozott: 2008/08/24

Nagyon tetszett

Üdv István

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ha Te mondod, István!!! Mosoly)) Én meg köszönöm Neked.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Zsigai Klára képe
Zsigai Klára
Offline
Csatlakozott: 2008/07/31

Nagyon tetszett írásod, kedves Rose:)) Balaton, fények, borocska, és az egész hangulata.Imádom Balatont, sok szép emlék köt oda Balatonfüredre, a molóra, hisz énekkarral sokat utaztunk, és közösen egy hetet eltöltöttünk , pihentünk, -éjszakai szerenádokat adtunk, ja és éjszaka fürödtünk is, csak úgy:)))) hihetetlen szép időket hoztál elő emlékeimben, és nagyon jól indul a napom is most:)))Köszönöm!

Szeretettel ölellek

"Adni úgy kell tudni, hogy el is lehessen fogadni.Elfogadni pedig csak azt lehet, amit úgy adnak!" (zsigaiklara)

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Ugye? Tudom én, mi a jó az életben! Mégha csak álmodozom róla... Külön-külön minden megvan: bor, balatoni nyaraló, férfi.... Csak így együtt megélni a dolgokat, valahogy nem sikerült még. Figyelmedet nagyon köszönöm.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Nem csodálkozom sikereden. Hiába nem fogyasztom az alkoholt, mégis kedvem volt a szertartáshoz, úgy győztél meg annak fontosságáról.  Na és az a vízbecsobbanás! Pont annyi, amennyi kell. Nem hivalkodó, de nem puritán. Az olvasó álmodhassa általad saját kis álmait.
Gratulálok! Mosoly

prayer

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Kedves Zoli! Nem siker, csak sok kedves és figyelmes olvasó! Örülök, hogy álmokat adhattam vele... Köszönöm a hozzászólásodat!

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Aylon képe
Aylon
Offline
Csatlakozott: 2008/07/22

Kedves Rose!

Nagyon megfogott a balatoni novellád GRATULÁLOK!

Üdvözlettel és őszinte elismeréssel:

Aylon

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Szép érzelmek szép köntösbe burkolózva...... Kevés szebb dolog van a tavi légyottnál a szerelmünkkel, aki már tapasztalt hasonlót, tudja miről beszélek........ Köszönöm, hogy csodálatos emlékeket idéztél bennem.... Gratulálok a novelládhoz Mosoly)

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Hiába, ez még most is nagyon jó!

- hori -

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Köszönöm! Mosoly))

- Rose -

„Tőlem ne várjon

zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

Hallottam a suttogást is... Mosoly

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Ady Endre: „A bánat dalai”-ból / Aus „Lieder der Trauer” toni 2021/10/22 - 07:31 2021/10/22 - 07:31
Irodalom Takács Ilus: Cziprus ág egy sírra / Zypern-Zweig auf einem Grab toni 2021/10/21 - 07:06 2021/10/21 - 07:06
Irodalom Pósa Lajos: Minden mulandó / Alles ist vergänglich toni 2021/10/20 - 07:40 2021/10/20 - 07:40
Irodalom Révay Károly: Rákóczi haza jön / Rákóczi kommt nach Hause toni 2021/10/19 - 07:18 2021/10/19 - 07:18
Irodalom Jókai Mór: Az utolsó eszménykép / Das letzte Wunschbild toni 2021/10/18 - 07:40 2021/10/18 - 07:40
Irodalom Petőfi Sándor: Temetésre szól az ének / Das Lied ist für die Beerdigung toni 2021/10/17 - 08:03 2021/10/17 - 08:03
Irodalom Révai Károly: Puszta templom / Vereinsamte Kirche toni 2021/10/16 - 13:28 2021/10/16 - 13:28
Irodalom Pilisi Lajos: Az én székelyemnek / Zu meinem Szekler toni 2021/10/15 - 09:28 2021/10/15 - 09:28
Irodalom Eötvös József: A megfagyott gyermek / Das erfrorene Kind toni 2021/10/13 - 07:34 2021/10/13 - 07:34
Irodalom Jörgné Draskóczy Ilma: A Nap / Die Sonne toni 2021/10/12 - 08:44 2021/10/12 - 08:44
Irodalom Gottfried Keller: Stille der Nacht / Az éj(szaka) csendje toni 2021/10/11 - 08:29 2021/10/11 - 08:29
Irodalom Révai Károly: Ének a kis tanítónőről / Lied über der kleinen Lehrerin toni 2021/10/10 - 08:09 2021/10/10 - 08:09
Irodalom Gottfried Keller: Herbstnacht / Őszi éjszaka toni 2021/10/09 - 08:53 2021/10/09 - 08:53
Irodalom Ady Endre: Március 20 / 20. März toni 2021/10/08 - 08:35 2021/10/08 - 08:35
Irodalom Karl Rudolf Hagenbach: Einem Taubstummen / Egy süketnémának a toni 2021/10/07 - 08:03 2021/10/07 - 08:03

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40