MUTATVÁNYSZÁM 200

Nagy Vendel képe

https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif

MUTATVÁNYSZÁM 200

 


KEDVES OLVASÓK.

 

  Talán észrevették, hogy ujságunk a négyhetilapból, kéthetilappá
 lépett elő.
Ezért a magazinunk tárgyhó első napján, és tizenötödikén jelenik meg. Tehát ezek az új számok.

 

  Mivel az ujsághoz sok új olvasó csatlakozott, igény van arra, hogy a régi számokat is újra elküldjük.
Most vált aktuálissá, hogy elkezdjük a közlést, és így minden héten kapnak ujságot, és az arhíválást is megtehetik szép sorjában.
 Aki már megkapta a régi számokat, kérem ne bosszankodjon, hanem olvassa el ujra, mert mindíg találhat benne felfedezni valót, de ha mégsem akarja a gépét terhelni, akkor egyszerüen törölje ki a régi ujságot.
Megértését köszönöm.  szeretettel   vendi. 
Szekszárd  2013  szept. 25.

 

....

 

 

 

 

 

   MEGSZÓLALOK
________________________________________________

 

M. M. M.  MŰVÉSZETI MAGAZIN
 
KULTÚRÁLIS ÉS SZÓRAKOZTATÓ FOLYÓIRAT
Független, és ingyenes négyheti lap
Alapítva: 2011-ben, ELVI SÍKON
Szerkesztő: Nagy Vendel MAGÁNZÓ
1. Évfolyam: 2011.  Alkalmi megjelenések
2. Évfolyam: 2012.  0. Mutatványszám szeptember
 
MOTTÓ:  TÖREDÉKEKBŐL ÁLL ÖSSZE AZ ÉLET EGÉSZE.
 _________________________________________________

 

ÚJSÁG BEKÖSZÖNTŐ

 

FŐOLDAL
 
ÚTMUTATÓ AZ M.M.M. HASZNÁLATÁHOZ
 
 
    Tisztelt Látogatónk, Kedves Olvasónk!
   Szeretettel köszöntelek a MEGSZÓLALOK MŰVÉSZETI MAGAZIN jelen számával.
Elnézést a bizalmasnak tűnő megszólításért, de gondolom ezt a lapot barátaim, vagy híveim olvassák és nem az ellenségeim, mivel nem nekik szánom.
Nagy Vendel vagyok, Szekszárdon élek, s több mint negyven éve írogatok különféle lapokban, antológiákban, különböző műfajokban és stílusokban.
Vers, próza, cikkek, glosszák, humor, stb. Mindig volt valamilyen megjelenési lehetőség, de a mai gazdasági világban ez teljesen megváltozott.
Már nem terem babér a magunkfajta számára. Önálló verseskötettel is jelentkeztem, köszöntve az új évszázadot.
Sajnos sok minden az anyagiakon múlik, de ehhez párosulhat még a kortársak hiúsága, és kicsinyessége, ami megakadályozza az érvényesülést ebben a belterjes művészvilágban.
Éppen ezért más módszerhez kell folyamodnunk, s egyénileg kell a sorsunkat a kezünkbe venni. Régóta gondolkodom egyéni könyvkiadásban, ami részben, egy könyv erejéig anyagi haszon nélkül megvalósult. A másik ötlet egy saját lap indítása, de a nyomda, papír, és terjesztés költségei szintén horribilis összegbe kerülnének. Ki vesz manapság könyvet, vagy újságot? Az elvetemült!
    Egy irodalmi műalkotás publikálásához három nehezítő elem adatik: a mű megírása, kiadása, és eladása. A kor adottságait kihasználva egy elektromos lap megjelentetésén fáradozom.
Internet, jó cím, jó írások, és kész is. Gondoltam, persze nem így van.  Ha a Hócipőre gondolok, az enyém csak Dorkó lehet. Mivel magamnak, és írogató barátaimnak megjelenési,
meg szólalási lehetőséget szeretnék biztosítani, jobb ötlet híján  a lap címe:  MEGSZÓLALOK
 
   Nem túl meghökkentő cím, de a dolog lényegét kifejezi. Néhány gondolat a tartalomról, és a formáról. A cím sugallja, hogy bárki, aki jogilag kinyilvánítja, hogy az írása megjelenhet lapunkban, akkor, ha megfelel az írott és íratlan szabályoknak, előbb utóbb meg is jelenik az aktualitás jegyében. Csupán néhány írott, és íratlan szabályt kell betartani.
Az írás nem lehet alkotmány és nemzetellenes, ízlésromboló, trágár, erkölcsi normákra fittyet hányó magyartalankodó, és túlzottan napi politizáló.Napi politikával nem foglalkozunk, persze ez nem jelenti azt, hogy nincs véleményünk róla.  Írás közben elkerülhetetlen a történelmi visszatekintés, de a határt a kettőezredik évszámnál meghúzzuk. Megjelentetnénk cikkeket, novellákat, riportokat, humoreszkeket, verseket, dalszövegeket, reklámokat, tudományos ismertetőket, érdekesen megírt recepteket, stb.
Az írások tartalmának valódiságáért a szerző felelős. A szerzői jogokat fenntartjuk, a lapból máshol publikálni tilos, a lapot egyben továbbítani szabad.
   Az újság terjesztése elektronikus úton történik e-mail címre, mindenki egyénenként megkaphatja, ha kéri, de ugyanígy le lehet mondani. Titkos vágyam, hogy a határokon túl élőkhöz, vagy más földrészekre került honfitársainkhoz is eljusson ez az olvasnivaló. A lap ingyenes, nem kérünk érte pénzt, de nem is tudunk fizetni, pl. honoráriumot. Az ingyenességnek is megvannak a veszélyei, mert azt sugallja, hogy értéktelen  a termék. Pedig csak gesztus az olvasó felé. Persze semmi sem ingyenes, ezért ha valaki támogatni szeretné a magazint, megteheti irodalmi munkával, tárgyi dolgokkal, vagy némi kp-vel, ami egyéni megbeszélés után történhet. Mindezt a magazin fejlődése, és fennmaradása érdekében kérjük.
(elektronika, megunt, leselejtezett laptop, nyomtató, stb.) A külalak technikai okokból egy hasábos. Így kezdetleges eszközeinkkel egyszerűbb, de pl. vakoknak, akik remélhetőleg olvasóink lesznek, az olvasó programjuk könnyebben boldogul ezzel a tördeléssel. Később, technikánk fejlődésével fotókat, festményeket, és egyéb illusztrációkat is szeretnénk közölni, színesítve a lapot. A számokat havonta küldjük, visszamenőleg is, hiszen később is csatlakozhatnak hozzánk, ha Ti is propagáljátok fejlődő folyóiratunkat.
 
         Barátok között add tovább!
Kíváncsian várom a reagálásokat.
Elérhetőség:
telefonon: 06 30 550 51 06
e mail-ben   nagy.vendi@freemail.hu
megszolalok@freemail.hu
Megrendeléseket, írásokat, hozzászólásokat erre a címre kérem. Mindenkinek kellemes olvasást, és jó szórakozást kívánok.Az esetleges sajtóhibákért elnézést kérek. Egyebet
nem mondhatok.  A  szerkesztő...
 _______________________________________________________________________________________________________________________________
 
MEGSZÓLALOK
...............................
Egyéni hitvallás
 
A tribünön és
A szószéken
Én nem értem el
Semmilyen sikert,
Számomra csak a
Katedra, és a
Színpad termett
Némi babért.
Igazán nem is
Törtem magam
Efféle jutalomért,
De mondani valóm van
Erről a cudar világról,
S magányomból
Csak az írással
Tudok kitörni,
A Magyarok
Gyönyörű nyelvén
Sokakkal pörölni
Hangos, hamis szóra
Magamat nem ragadtatom,
Mint némely
Szószátyár szónokok,
Nem mondok szónoklatot.
A literatúra az
Amivel dicsően szólhatok,
Mondom, mondom,
A magamét
Míg levegőt kapok,
Amíg a Teremtő akarja:
Megszólalok.
                                    2012  augusztus 1.
 ....................................................................
 
Szeretem az egész XX-dik századot.  Számomra a XX-dik század a legkedvesebb történelmi
időszak, mert akkor voltam fiatal, és életem nagyobbik részét akkor éltem. Sorozatunkban ebből az
időszakból mutatunk be jeleneteket, töredékeket a mottó jegyében.
 
A FALU BOLONDJA
____________________________________________________
 
JELENETEK A XX. SZÁZADBÓL:  BOLOND ÁDÁM TÖRTÉNETE
 
 
   Egy régi mondás szerint, az a falu nagyon szegény, amelyik nem tud eltartani a falu végén egy cigány családot, és egy falu bolondját.
 
     Szürke dolgos cigányember volt, sok gyerekével, és soványka feleségével egy viskóban lakott a falu végén. Nyáron üstházat gyártott bádogból, télen fateknőket faragott, és kosarat font. Ezeket eladogatta, szegényesen megélt belőle. Nem bántott senkit, őt sem zaklatta senki. Kedves nótája volt, a Falu végén nem füstöl a kémény...Egyszercsak eltűnt, talán meghalt szép csendesen, ahogyan élt.
 Bolond Ádám vagy harminc éve, gyerekkorában került a községbe.  A lelencből hozta ki egy özvegyasszony, hogy ne legyen egyedül, mert az ura elveszett a háborúban.  Azt gondolta, felnevelgeti szeretetben, s később segítségére lesz majd a munkában a ház körül.  Így is történt, de időközben kiderült, a fiúcska  kissé  bohókás, de szeretni való jó gyerek. Meg volt neki a maga furfangos esze, de mégis bolondnak tartották. Mivel a nevét senki nem tudta. vagy már elfelejtették, mindenki Bolond Ádámnak hívta.
      Sokmindent nem lehetett rábízni, és nem is kapkodott a dolog után, többnyire a faluban tekergett.  Legnagyobb mániája az volt, hogy állandóan, fennhangon, és sokat beszélt.
A leghangosabb asszonyokat is túlbeszélte. Hozta, vitte a híreket, a pletykákat.  Mindig az útközepén járt, és hangosan szidta a rendszert, és párbeszédet folytatott a politikusokkal, trágár szavakat is használva. Ilyenkor az asszonyok riadtan becsukták az ablakokat. A fején egy régi katonasapka volt, az első világháborúból. Büszke volt rá, soha le nem tette, télen, nyáron viselte. Senki nem tudta hogy hol szerezte, bizonyára kapta valahol, mert ő maga sohasem volt katona, pedig szeretett volna lenni.Minden házba bejáratos volt, mindenhol családtagként fogadták.  Valahol reggelit kapott, vagy ebédet, vagy csak egy darab kalácsot, vagy egy pár szem almát.  Ruha, cipő is akadt a levetettekből, Senki nem eresztette el üres kézzel.
Mikor megunták a sok furfangos beszédet, mondták neki, most dolguk van, és ő békésen továbbállt. Főleg így volt ez, amikor már a Mama is meghalt, egyedül maradt.
    Legszívesebben a központban lévő fodrászüzletben szeretett ücsörögni, mert ott sok ember fordult meg minden nap. Az üzletre az volt írva, Fodrász, de az azért csak borbély műhely volt. Az öreg mestert is úgy hívták: Borbély János. Valamikor régen kijárt a gazdagabb házakhoz borotválni, vagy fogat húzni, de mamár csak a boltot nyitja ki, azt is csak unalomból, és a régi kuncsaftok miatt, kedvességből. Madzaggal kiakasztotta az ajtót, és előtűntek a régi frizurák az ajtó belső lapján.
   Ádám ott ült a fényesre koptatott lócán, és nézte az olajos padlóra lehulló ősz hajszálakat, amit időnként lelkesen összesöpört a kopottas seprővel.  Néha őt is megborotválta a mester, mert haja nemigen volt Ádámnak, AZÉRT MÉGIS CSAK SZERETTE  A VIDÁMAN DOLGOZÓ OLLÓ CSATTOGÁSÁT.
-  Nem vagy egy nagy kuncsaft, mondja neki a mester nevetve.
  S Ádám hallgatja az öregek katonatörténeteit, és egyéb régi dolgokat, aztán ő is mondja a maga bugyuta MONDANIVALÓJÁT. Néha lódít is nagyokat, ilyenkor a férfiak felemelik
a lábukat, mondván: hadd gurítson a fiú. Ő is mesél a háborúról, holott sohasem járt ott.
-  És mikor jöttek a partizánok, szaladtak ki a nagy hóból, és be a zöld kukoricásba...- lódította Ádám.
-  Mikor vittek a fogságba, a vonatkeréken köszörültük a borotvakést, és a derékszíjunkon fentük meg,  kezdődött a másik igaznak hitt történet.
 Mikor igazolást vár a mondókájára, megkérdezi:
-Igazam van?
Mivel nincs válasz, újra kérdezi. Ugye hogy igazam van? S MÁR TÜRELMETLENEBB, mert hogy most sincs felelet, jólesően nyugtázza:
-Hát persze hogy igazam van!
S a dolgok mai állása szerint, ez így van rendjén. Egy napon a falu bolondja is eltűnt, mondogatták hogy meghalt. Sokáig emlegették, aztán a falu is elszegényedett, mamár alig lakik ott valaki, de több a futóbolond mint azelőtt.
                                                                         2012  aug.17.
 ______________________________________________________________________________________________________________
 
VERSEK A NAGYVILÁGBÓL:
 
Nagy Vendel:  ÉJSZAKÁK ÉS NAPPALOK
 
Száguld a széllel
A didergő hajnal.
Előtte nyargal
A szélffútta éj.
Útjukat állja
Délhez közeledvén
Fényben tündöklő
Aranyos meredély.
Délután szendergő
Megnyúló árnyék
Omlik a fákról,
Kúszik a fény.
Puhapihe párnákon
Oson az este,
Feltámad álmából
Újra a szél.
Átveszi birodalmát
A langymeleg éj.
Fáradt lelkemnek
Ad nyugodalmat
Egy puha levél.
                                2012
 .................................................................
 
Peszeki Benkő Éva:  SZMOGBAN ÉLÜNK
 
      Ősi idők, magyaros táj.
      Madár se rebben, nem mozdulnak a fák.
      Megrettenve állnak az út szélén.
      Talán nem bírják az autók moraját.
      Hol vannak a tarka pillangók?
      Hol a régi nyár?
      Szmog uralja a tág teret
      Suttogva kérdezik a fák.
      Mit csináltok?-emberek!
.................................................................
 
Se verse:  BEFONTALAK
 
Befontalak képzeletembe
rácsot szőttem belőled,
hogy ne szabaduljak,
S kívül maradtam.
Repüljetek szilánkok
lelkem fűrészével
szétvágom a rácsot.
Te ne zárj be senkit,
boldogság tömlöcödbe,
én befogadlak az enyémbe,
sokkal tágasabb.
 ..................................................................
 
Horváth Ilona: KÉK AJÁNDÉK VERS
 
Az égbolt, s a tenger
Ajándékot küldött bölcsőmhöz,
Mikor megszülettem.
Azóta őrzöm vigyázva
Kék színét
Álmodó szememben.
................................................................
 
 
Wirgill Zemánek : LÁTTÁL-E MÁR

 

A Falu végén faragnak az ácsok...dallamára, mikor
már senki nem tudja a szöveget.
 
Abszurd humor

 

Láttál-e már vízben buborékot?
Láttál-e már vízben buborékot?
Ha nem láttál vízben buborékot
Látsz majd egyszer vízben buborékot.
 
A változatosság jegyében új versszak születik.
 
Láttál-e már borban buborékot?
Láttál-e már borban buborékot?
Ha nem láttál borban buborékot,
Látsz majd egyszer borban buborékot.
 
FRÖCCS.
 .......................................................................
 
Nagy Vendel : AKROPOLISZ
 
Istenek kövei,
Kövek Istenei.
Isteni kövek,
Kő Istenek.
..........................................................................
 
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK FOGYATÉKKAL ÉLŐ OLVASÓINKAT:
 
VAKON-DOK-OK   vers trilógia 1.
A SZÁZSZORSZÉP országos irodalmi pályázat harmadik helyezett verse.
 
MÁSSÁGOM MÁSKÉPP
 
Azt gondolod rólam,
Más vagyok?
Igen!
Hiszen egyre
Szűkebb résen ér
Szememhez a világosság.
De azért én ugyanúgy
Gondolok Terád.
Kérlek ne félj tőlem,
Hidd el nem harapok,
Csupán csak
Vak vagyok.
Hiszen valamiben
Mindenki más.
Van aki szép,
Van aki csúf
Van aki jó,
Van aki rossz.
Van aki gonosz.
Van aki kövér,
Van aki sovány.
Van aki süket,
Van aki néma.
Van aki sánta,
Van aki béna,
De olyan is akad,
Aki lát!
Én is átélhetek
Ezernyi csodát.
De van egy titkom,
Neked elárulom.
Ez az én másságom.
Senki sem tudja,
Mikor álmodom.
                                   2012 szept 6.
.......................................................................................
 
HUMOR:
 
RÓMEÓ ÉS JÚLIA  GYERMEKKORÁBÓL... részlet
 
Verona híres városában sétálgatott két öt- hat éves gyermek, Rómeó, és barátja Merkució.  A nyári melegben gondolataikba elmerülten andalogtak a kockaköves utcákon, a gyönyörű paloták között. Élvezték a szép időt, és az úri gyerekek gondtalan életét, és a semmittevést.  Egyszer csak kivágódott a Kapulett ház ajtaja, és kiszáguldott rajta a család három éves kislánya, Júlia.  A rohanás olyan heves volt, hogy a két jóbarátot ledöntötte a lábáról.
-Ki volt ez a csámpás?  kérdezte Merkució
-Mit tudom én. felelte Rómeó a barátjának.
-De majd  ezért egyszer  adok még neki...
Nagyon fiatalok voltak, semmit sem gyanítottak.
                                                                              2012. aug.  14.
..........................................................................................................................................
 
REKLÁM, HÍRDETÉS:
 
REKLÁMSZÖVEGEK- HÍRDETÉSEK- PARÓDIÁK
 
Üde, friss
Lehellet,
Szopogasson
Lámpabelet.
 
Sárgarépa
Zöldribizli.
Egészséges
Biciklizni.
 
Megszületett
Tizenkettő.
Kiskutya
Ingyen elvihető.
A szomszédból.
 
Hosszú lófarkas
Erényes leány,
Hasonló adottságú
Párjára vár.
.......................................
 Piás hirdetése
 
Alkoholista vagyok.
Nősülni akarok
Sör, bor, pálinka,
Lehetek-e boldog?
Jeligére a hirdetőbe.
.........................................
 
DVESÍTSÜNK, VAGY NE DVESÍTSÜNK?
 
Meg ne-
dvesíteni
és felra-
gasztani.
.........................................
 
AZ UTOLSÓ MOZI ELŐADÁS
 
Bezár a mozi.
Ez van a plakáton
A vak asszony visszanéz
És a
Hatan egy lovon
Amerikai dzsungelfilm,
Lesz a vásznon.
Vakoknak féláron.
                                     2012
..........................................................
 
Megjegyzés:  Hirdető újságnál dolgoztam évekig...,ne
tudd meg..
 
HÍRDETÉSEK:
 
GYŰJTŐNEK, eredeti, jó állapotban lévő, zöld színű,
szovjet kerékpár olcsón eladó
Irányár: 6000 forint.
Érdeklődni a szerkesztőségben.
 
Új Révay lexikon sorozat, az eredeti árnál olcsóbban
eladó.Érdeklődni:  a szerkesztőségben.
...................................................................................
 
UNIVERZUM:
 
RÉSZECSKEGYORSÍTÓ A FÖLD ALATT
 
Hit és tudomány
 
Részecskék ütköznek
Egy alagútban.
Új fekete lyuk
Készül.
Klónozott emberek
Járnak közöttünk.
Befurakodnak
Végül.
De mi tudjuk, hogy
Valami más is van,
Valami még létezik
Az Univerzumban.
Én nem értettem a
Szentháromságot
De amióta
Gyűröttebb homlokkal
Járom a világot
Rájöttem: csupán csak
Hinni kell.
S aki a hit erejével épít
Piramist, vagy Katedrálist,
Vagy agyából
Kipattant néhány
Örökérvényű gondolat,
Eljutott máris
A halhatatlanságig.
S aki tudja, hogy
Istené a dicsőség,
Ő nem akar
Saját jogán
Eljutni a
Golgotáig.
A SVÁJCI ALAGÚTBAN
SÚLYTALANUL SZÁGULDANAK
az Isteni részecskék,
Bizonyosságul
A hitetleneknek.
Talán mostmár
Megtudjuk a
Valóságot.
Itt állunk a
Teremtett világ
Vékonyka fonalán
A végtelen időben
Várva a csodát,
Az Isteni szikrát
A feltámadást,
Amely minden hívő
Léleknek megadatik.
Remélve az
Örök életet,
Az örökkévalóságban.
                                         2012
......................................................................................
 
Megjegyzés    Na megtalálták a svájci alagútban az 
Isteni szikrát miszerint az univerzum nem csak anyagi
eredetű., mi jöhet még?   2012 július  04. én
A neve.  Isteni részecske.   Világszenzáció.
 RÉSZECSKEGYORSÍTÓ A FÖLD ALATT
....................................................................................
 
HÍSTÓRIA:
 
Történelmi alakok, történelmi események.
 
ATTILA A HUNOKRÓL    452-ben
 
Távolról fegyverzörgés
És erősödő zúgás hallik,
Vonuló csapat morajlása.
Húszezer testőr előtt
Attila száguld
Apró, keleti lován.
A csapatot zoltánok vezetik,
Mutatják az utat,
Ők tudják csak
Hol a had dereka.
A sokadalomban.
Egy zoltán két lovon áll.
Karjával előre mutat,
Egész teste
Egy üvöltő száj.
Míg az ellen nyilaitól
Sündisznóvá válik.
A bomlott elme
Így látja, ha megcsapja
A vér szaga.
Attila arcán csodálkozás:
Miért késlekedtek Hunok?
Mikor én vezetem seregem.
S összeroppan középen
A két had
Csattog a csákány,
És a   buzogány
A nyilak erdeje
Már elzúgott elébb.
Jaj az elöl jövőknek.
S a haldoklók is nyújtják
Feléje kezüket,
S százezrek ajkán
Zúg az Áldás.
A Huj huj hajrá.
S harcol hát
Aki már rádühödött.
A Hun csak a csatában vad,
Arat a halál.
S hátrál már a római
Ezernyi véresen habzó
Piros, gazdátlan ló torlódik.
A veres patakból
Jóllakott farkas iszik.
Attila harmadszor
Fordítja lova fejét
Róma felé.
Hogy elvigye nekik
Kelet fénylő csillagát
A hanyatló, romlott nyugatnak.
De hozzák már végzetét
Erős őrizettel
A szőke, sváb királylányt,
A büszke, megszeppent Ildikót.
Mint a behódolás zálogát,
Fatornyos palotába
A Tisza partjára.
S öntik már a
Hármas koporsó
Arany, ezüst
És vas fedelét.
A nászéj hajnalára.
Hogy készen álljon,
És takarja sírját
A Tisza egyik ága.
Hol a víz
Némán, s bölcsen hömpölyög
Rejtve örökre titkait.
Hol hű szolgái
Reá borulva alszanak.
Miután elzúgtak a nyilak.
 
Az Isten ostora,
Rábízza népét
Csaba királyfira.
Haj de a pártoskodók
Más vezért akarnak,
S egymást öli a Hun,
E büszke nép maradéka
Határt őrizni a
Kárpátokba visszavonul.
S porlik,
Akár a szikla.
                          2012
........................................................
 
CSAK A DAL...
 
ÁLOM ÉS VALÓSÁG
 
UTCASARKI RAPP
 
 
Álom és valóság
Két különböző dolog,
Álom és valóság,
Egymástól oly távol áll.
Álom és valóság
Ebből az álom egyszerű,
Álom és valóság,
A valóság meg nagyszerű.
 
 
Állnak a lányok a
Rákóczi téren
a HUSZAS ÉVEIK LEGELEJÉN
miniszoknyában nyáron is fáznak,
gyere el vélem te szőke legény
foguk hiányzik
nincs is rá szükség elöl
egyik retiküljével torolja a sértést.
ötszáz forintos kurva,
ehhez ennyi elég.
Mondja a nő,
s lépcsőházban bambán
ezer forintért is
korlátra könyököl ő.
s jönnek a lányok
a szemrevalók,
állnak ki mustrára,
mert szófogadók,
ha szólítja őket a strici
de bőrét a
vásárra ő viszi.
kevés pénzt kap az iparért,
de otthon ordít az ivadék.
Isten áldja a tisztes ipart.
egykoron szép arca
megkopott mára,
sok pénz kell ruhára,
kevés a kajára.
néha ő dönti el,
fekve vagy állva.
itt már nem kell
várni a csodára.
álom és valóság
két különböző dolog,
egymástól oly távol áll
de van egy titkom,
nektek elárulom
senki sem tudja,
hogy közben
Kiről álmodom.
                                   2012
 _________________________________________________
 
SZERKESZTŐI ÜZENETEK
 
Kedves olvasó!   
Ön a Megszólalok Művészeti Magazin legújabb számát olvassa. Jelentkezését, hozzászólását a következő  elérhetőségekre várjuk.
Postacím: MMM szerkesztősége 7100 Szekszárd József
Attila u. 3
Telefon: 06 30 550 51 06   8-tól  20- ig.
e-mail:
nagy.vendi@freemail.hu
megszólalok@freemail.hu
A lap ingyenes, kérje a szerkesztőtől. Írásaink tartalmáért az adott írás szerzője felelős. A szerzői jogokat fenntartjuk. Köszönjük a szerzőtársak közreműködését.
Kérjük jelezze, ha megkapta, vagy azt is, ha nem kapta meg az újságot. Ha elmenti, megmenti, később is előveheti!
 _________________________________________________
 
VÉGE-ENDE-KONYEC-FIN-END-FINÍTÓ
200

 

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom G. Diószeghy Mór: Tudom / Ich weiss toni 2022/07/25 - 08:19 2022/07/25 - 08:19
Irodalom Kulcsár Ferenc: Sírvirágok / Grabblumen toni 2022/07/24 - 09:33 2022/07/24 - 09:33
Irodalom Friedrich Nietzsche: Das trunkene Lied / A részeg dal toni 2022/07/23 - 17:28 2022/07/23 - 17:28
Irodalom Tegnap még Karácsony... Markovics Anita 2 2020/12/27 - 17:17 2022/07/18 - 22:28
Irodalom Fliesz Henrik: Valamikor / Irgendwann toni 2022/07/16 - 11:35 2022/07/16 - 11:35
Irodalom Szentirmay Elemér: Búcsúszó / Abschiedswort toni 2022/06/15 - 08:30 2022/06/15 - 08:30
Irodalom Czelder Márton: Nyár / Sommer toni 2022/06/11 - 09:25 2022/06/11 - 09:25
Irodalom Ha a Tiszát meglátod toni 2022/06/09 - 08:28 2022/06/09 - 08:28
Irodalom Fliesz Henrik: Gondolsz-e néha rám / Denkst du manchmal an mich toni 2022/06/08 - 06:15 2022/06/08 - 06:15
Irodalom Baka Elek: Fényes utcza sarkán / An hellen Straßeneck toni 2022/06/07 - 08:02 2022/06/07 - 08:02
Irodalom Zempléni Árpád: Örök magyar / Ewig Ungar toni 2022/06/06 - 07:27 2022/06/06 - 07:27
Irodalom Majthényi Flóra: Bérc és róna / First und Ebene toni 2022/06/05 - 09:24 2022/06/05 - 09:24
Irodalom Nádor Béla: Hit, remény, szeretet / Glaube, Hoffnung, Liebe toni 2022/06/04 - 07:08 2022/06/04 - 07:08
Irodalom Ady Endre: Az ős Kaján / Der hämische Ahne toni 2022/06/03 - 08:57 2022/06/03 - 08:57
Irodalom Szendrői Holozsnyay Cyirill: Ha elborong / Wenn es bewölkt wird toni 2022/06/02 - 08:08 2022/06/02 - 08:08

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40