Olvasóvá varázsolja-e gyermekeinket Harry Potter?

16 válasz [Utolsó bejegyzés]
kajuk gyula képe
kajuk gyula
Offline
Csatlakozott: 2009/08/08

yermekkorom legboldogabb karácsonya az volt, amikor ajándékképpen tucatnyi olcsó könyvet kaptam... és szüleim, valamiféle vendégségbe elmenvén, magára hagytak velük. A széles franciaágyon szétterítve zsákmányomat, szabadon csaponghattam a nyomdaillatú, papírkötéses kötetek között, felvéve, letéve, beléjük merülve és bújva, senki által nem megzavarva, elmerülhettem az olvasás csodálatos óceánjában.

A regények zöme a kor ifjúsági irodalmának terméke volt, emléküket kitörölte agyamból a múló idő. De az a négy-öt Verne kötet! Máig megdobban szívem annak a nagy kalandnak a pezsdítő emlékére, amit akkor jelentettek nekem. A szürke hétköznapok világából elröpítettek távoli tájakra, ismeretlen, egzotikus világokba, az űrbe, Afrika és Amerika dzsungeljeibe, a tengerek és a Föld mélyébe. Átélhettem a hősök viszontagságait, azonosulhattam a nemeslelkű, találékony, minden viszontagságot legyőző fiúk és férfiak alakjával. Lehettem hajósinas, kalóz és én lehettem maga a titokzatos, misztikus Nemo kapitány, aki csodás hajójával, a Nautílussal járja világ kincseket rejtő óceánjait...

Ma már tudom, hogy ezek a titkot rejtő mélységek bennünk vannak, saját agyunkban, tudásunkban rejlenek a válaszok a talányokra és háborgó érzelmeink viharára.

Miért idéztem fel ezeket az emlékeimet? Mert szeretnék választ kapni egy régóta bennem bújkáló kérdésre.
Valóban haldoklik-e a Gutenberg-galaxis? Gyermekeink gyerekei fognak-e olvasni még? Vagy a képek, filmek, klipek reklámok hangos zenével leöntött áradata elsöpri még az igényét is a magányos, elmélyült olvasásnak?

A közelmúltban megjelent Harry Potter könyvekre a szülők, sőt a pedagógusok jó része is úgy tekintett, mint valami csodaszerre. Némi családi nyomásra én is megvettem e könyveket két kisiskolás lányunokámra. Bár bizonygatják, de én magamban, legbelül, korántsem vagyok meggyőzve arról, hogy valóban elolvasták. Persze, ismerik a szereplőket... és a történetet is. De azt alítom, hogy inkább a jóval többször látott filmfeldolgozásból, mintsem magából a nyomtatott szövegből.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak e téren? Olvasóvá varázsolja-e gyerekeinket Harry Potter?

Hogy ne ragadjunk ebbe a kérdésbe bele, rögtön ki is bővíteném a gyerekeknek szóló tévé műsorok témájával is. E téren egészen elképesztő tapasztalataim vannak. Bizonyára nektek is, bőven...

 

 

 

 

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Érdekes téma...először is két fiam van, és egyik sem olvasta a Harry Pottert, pedig Geri fiamnak abból kellett olvasónaplót készíteni 5. osztályban. Mire való az internet? Többek között erre is.

Olvasás: fiaimat kicsi koruk óta arra szoktattam, hogy szeressék a könyveket, becsüljék meg. Ne szakítsák be a lapjukat, használjanak könyvjelzőt. Nagyobbik gyerekem nem lehetett a könyvtárba beíratni, de néha itthon levesz a polcról egy-egy könyvet, vagy kap olyan könyvet osztálytársaitól, illetve annak szüleitől, amely érdekli. (orvosi igazszágügyi, bűnügyi könyvek, helyszínelés) Már gondolatban megfogant, hogy megveszem neki a könyvet, de amikor bementem a boltba kiderült, hogy 8-10 ezer forintos könyvekről van szó. Kicsi fiam könyvtári tag, jön-megy. Csak a tudományos könyvek érdeklik, azokról szívesen mesél, beszél másoknak. (csillagászat, autók, vulkánok, tigrisek stb.)

Egy kicsit megreformálnám a kötelező olvasmányokat. Azt vettem észre, ha egy gyerekre rákényszeríjük, hogy mit olvasson el, akkor nem veszik le a könyveket a polcról még arra sem méltatják őket, hogy megnézzék a könyv borítóját. Úgy gondolom, hogy rá kellene bízni a gyerekekre, hogy mit vegyenek le a polcról, hiszen mindegyiknek meglesz a maga érdeklődési köre. Egymás között megbeszélik, esetleg abból írnak olvasónaplót, fogalmazást és ezáltal érdekessé tehetik még a szépirodalmat is, hiszen nem mindenki olvas Harry Pottert.

Nekem tömören ennyi a véleményem.

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Lehet, hogy furcsa de én olvastam Homéroszt, nem is egyet (Íliászt és Odüsszeiát is) és élveztem is! Lehet, hogy velem van a baj?

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

anyatka képe
anyatka
Offline
Csatlakozott: 2008/12/16

Hori, nem azt mondtam, hogy betiltanám a könyvek ajánlását, csak, hogy ne legyen kötelező olvasmány alsóban. Mit is kezdenék az első félévben? Sokat olvasnánk könnyebben feldolgozható meséket, történeteket, amikről beszélgetnénk, elmondhatnák ők mit éreznek, mit értettek belőle, esetleg eljátszanánk szerepekre osztva, így is megismernék a szereplők jellemét, s a tanár ott van, mindenképpen terelgetheti a helyes irányba a csapatot . Fokozatosan bővíteném az olvasnivalót, vinnék ízelítőt könyvekből, részleteket, szépen észrevétlenül ismernék meg a könyvet, anélkül, hogy fenyegető teherként jelenne meg előttük. A már említett Harry Potter után unalmasnak vélt gyönyörű leírásokat is megmutatnám, mondjuk 3., 4., osztályban, persze nem egyszerre a gyerekre zúdítva, hanem adagolva, emészthetően. Érdekes lehet, hogy jelenítenének meg festékkel ecsettel mondjuk egy tájat azok után, hogy elolvastuk ott órán.
Tulajdonképpen ugyanazt csinálnám, mint Te, csak nem egy könyvre koncentrálva, hanem több, rövidebb íráson keresztül tanítanám meg a szövegértést, mire, hogyan kell odafigyelni, mi a jó, mi a rossz, merre a helyes út. Még azt hozzátenném, mindezt sok-sok játékkal, beszélgetéssel, és rengeteg dícsérettel fűszerezve.
Persze én nem vagyok tanító, pedagógus, én csak egy szülő vagyok. Azt sem tudom, hogy mennyire kapnak szabad kezet a tanítók, biztosan a tanterv erősen köt.
Még egy megjegyzés. Az a tapasztalatom, hogy a körülöttem élő gyerekek közül, akiknél a családi háttér kevésbé szerencsés, most sem olvas, így sem, hogy vannak a kötelező olvasmányok, sőt ők azt sem olvassák el. De azt is állítom, hogy ha csinálnánk egy közvéleménykutatást, és mindenki az igazat mondja, akkor kiderülne, hogy a nagy átlag nem olvasta el az összes könyvet, ami kötelező volt.
Be kell valljam, én magam sem olvastam el akkor mind.

Szeretettel: Andi

 

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Rendben, mondtál egy lehetőséget, én, mint szülő elfogadom.
Azért, ha említettél volna néhány példát, mi is lenne az, amit olvasni kellene, örültem volna.

- hori -

kajuk gyula képe
kajuk gyula
Offline
Csatlakozott: 2009/08/08

Hori, barátom! Tedd a szívedre a kezedet! Nem kétlem, hogy Te elolvastad az elsőtől az utolsó sorig Homéroszt. De van-e a baráti körödben még legalább két ember, aki megtette ezt?
De nem az a fontos. Verne szerintem igenis poros. (Ja, ne az unos-untalan idézett 3-4 könyvét, hanem a többi 80-at tessék érteni ezalatt...)

Mi a teendő? Írni kell jobbat!  Hogy kinek?
Hát momentán, itt és most, ki a lófüttyel levelezek én most, Barátom, mint Veled és még más jónéhány, gyermeke sorsáért aggódó, amúgy meg íráskészséggel jócskán megáldott szülővel.? Hát Neked, Nekem, Nekünk...  És igenis, vannak szülők, akiknek ma már akár tévécsatornák, könyvkiadók gröndolására is futja... És akkor már el is jut a kölkeinhez és barátain kölkeihez is az a mondanivaló, ami szerintünk helyes, jó és erkölcsös...

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Az már igaz, én elolvastam, egészen fiatal koromban, lehettem, úgy 20-21 éves. És az is igaz, hogy csak egyetlen embert ismerek közelebbről, aki olvasta. De ettől még érték lehet. Nem a mű színvonalának kell lesüllyednie az olvasóhoz, hanem az olvasónak kell felnőnie a műhöz (ez jó téma lehetne az elkövetkezendőben...)

Aztán még az is igaz, hogy Vernétől 5-6 könyvet olvastam, a leghíresebbeket.

Hogy engem ajánlottként vagy kötelező olvasmány írójaként emlegessenek...(?)  Úgy legyen. Mosoly) Bár gyermekirodalom írására még nem gondoltam. Mosoly

 

 

 

 

- hori -

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Jó. Tegyük fel, hogy alsóban nincs kötelező olvasmány, se ajánlott. De azért azt belátod, hogy olvasni azért kell valamit. De mit ajánljon a tanár, az iskola, ha a szülő ezt nem teszi meg? Mondjuk, nem elég iskolázott. Te egy gondoskodó és olvasott szülő vagy, aki képes felmérni a gyereke helyzetét, igényét, stb., ezért ellátod a neki alkalmas irodalommal, sőt, olyan lelkiismeretes is vagy, hogy alaposan megbeszéled vele, hogy mindent megértsen, még a tanulságokat is levonjátok együtt, stb.
De mi van, ha más szülő nem ilyen, nem foglalkozik a gyerekével, nem mondja neki, hogy édes fiam vagy lányom, ne a tv-t nézd, hanem vedd elő a Magyar népmeséket, vagy vegyél a kezedbe egy Csukás könyvet. Ennek a gyereknek csak az iskola marad, hogy terelgesse. És az iskola erre azt mondja, hogy nincs kötelező és ajánlott, akár nem is kell olvasni, vagy mindenki válasszon olyat, ami érdekli. Ez a gyerek semmit nem fog olvasni. Mert nincs szülői háttere (vagy egyszerűen csak kényelmes szülői háttere van, ahogy írtad is).

Ha nincs kötelező, akkor az első félévekben szokásos, a tanórákon történő együtt feldolgozás sincs.  Márpedig, lássuk be, ezen olvasmányok pedagógus által vezetett szakszerű feldolgozása igen hasznos. A szereplők jellemének megbeszélése, megvitatása, a téma feldolgozása szintén. Élethelyzetek átbeszélése is. Tanulságok levonása. De sorolhatnám. Számtalan dolog van, amire érdemes felhívni a figyelmet. Ezek hasznosságát ne vitassuk el, ez mind fejleszti a gyereket.
Tehát, az első félévekben a tanmenet erről szól. Akkor most ezt mind felejtsük el, oké.

Mit javasolsz helyette, mit tanítson a tanár alsóban, az első félévekben?

Az olvasás szeretetére nevelés azt is jelenti, hogy megtanítom a gyereket, mire kell odafigyelni, hogyan kell értelmezni egy könyvet, illetve a fejezeteit, milyen karakterek vannak, milyen élethelyzetben milyen típus hogyan viselkedik, megmutatom neki, mi a jó és rossz, illetve mi a pozítv és negatív cselekedet. Mindezt könyveken keresztül lehet demonstrálni, olyan könyveken, amiket az egész osztály elolvasott. Akkor meg tudjuk beszélni együtt, akkor tudunk vitatkozni róla, akár csoportokban is feldolgozhatjuk egyes fejezeit, stb.

Ha a gyerek megtanulja hogyan kell értemezni az olvasottat, milyen szempontok vannak, akkor odafigyel ezekre, és akkor jobban meg is érti. MIndebből reményeim szerint az következik, hogy könnyebbé válik az olvasás, és megszeret olvasni. És ha még ezt nem is ismeri be, húzza magát (naná, inkább focizni menne), de idővel a módszereket alkalmazni fogja, amikor idősebb lesz.
Lásd, nálad is így történt.
(Talán jó a hasonlat: megtanul a gyerek zongorázni, zongorázás nélkül? Mellesleg zongorázni nem is könnyű. Munka, munka, munka! Én kicsikartam a lányomból, hogy napi rendszerességgel játssza el a vizsgadarabjait, lám, a vizsgán csak ő nem rontotta el.)

De abban teljesen megegyezik a véleményünk, hogy a korosztályának megfelelő könyvet kell a gyerek kezébe adni. Ez az iskola felelőssége is.

Olvasni nem könyű, mint ahogy tanulni sem. De aki többet tanul, az egyre kíváncsibb lesz, egyre többet akar megtudni a világból, mert egyre könnyebben megérti... ugyanígy az olvasás is. Minél többet olvasunk, annár többet akarunk olvasni. De a gyerek életéből az alsós 4 évet elpocsékolni??? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás, amit javasolsz.

Kicsit hosszúra sikerültem, bocs.

 

- hori -

anyatka képe
anyatka
Offline
Csatlakozott: 2008/12/16

Valószínűleg nem fokozom a népszerűségemet a véleményemmel. Nem a Harry Potterrel van a baj, aki nem olvas, szerintem a varázslófiú kalandjait sem olvassa el.
Az előző vitában az oktatással kezdtem, de végiggondoltam még egyszer és most úgy kezdeném ( már az elsőt is így kellett volna), hogy mi szülők vagyunk ott, mikor elindul a csemeténk felfedezni a nagy világot, sokat tehetünk azért, hogy a megfelelő étlap kerüljön az asztalra. Nézzünk csak magunkba. Mennyivel könnyebb bekapcsolni a dobozt, és odaültetni a gyereket, hiszen annyi, de annyi "mese"csatorna van, egyikre csak rákatt és kész is, el van foglalva a gyerek.  Lassan függővé is tesszük a srácot, ezt csak halkan jegyzem meg. Ismerek több családot is, ahol ez a módi, s a gyerekszobába is tv-t tesznek, hogy ne zavarják anyut amikor épp a délutáni sorozatát nézi, mert nagyon izgi, hogy Hoszé Ármándó meg Izolda Bugyuta végre rájönnek arra, hogy tulajdonképpen testvérek, így mégsem házasodhatnak össze. Mert ugye a szülőnek is jár a kikapcsolódás.
Szerencsére nem mindenki gondolja így a gyereknevelést. Van aki odaül a picihez és játszanak, mondókáznak, énekelnek, még az én gyönyörű fahangom sem volt akadály, nyerő volt a Lencsibabás dal Mosoly))). És most jön az olvasás. Kedvencünk volt a Csodaország sorozat, a Pöttyös Panni, a Cini-cini muzsika verses könyv,  Szutyejevtől a Vidám mesék, a teljesség felsorolása nélkül említeném meg ezeket a könyveket. S mikor mesét akartak nézni, nagy szemekkel bámulták a Kis vakondot, Kukori és Kotkodát, Magyar népmeséket stb. 
Sajnos időnként beférkőzött egy-egy pokemon és társai is, de nem szigetelhetők el mindentől.
Jó, erős alapra szép ház építhető.
Aztán jön az óvoda, iskola felelősége is, tudom Hori nem ért egyet, de én kitartok amellett, hogy nem a kötelező olvasmányok tesznek szívesen olvasóvá senkit. Az olvasás szeretetére kellene nevelni először, és az igényességre. Tudjátok a jó étlap, ami nem feltétlen kötelező, legalább az alsó tagozatban ne legyen kötelező.
Egyébként meg ismerek jó pár gyereket aki elolvasta a Harry Pottert, és tetszett neki, majd szívesen olvasott mást is, komolyabbat, s még a Szent Péter esernyője is kedvére volt.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de szerintem egyébként is folyton változik, hogy épp mire  "éhes" a lelkünk, mit olvasunk szívesen. Van, hogy egy nem túl magasröptű regény kell, amolyan ponyvaféle, hogy ki tudjak kapcsolódni, olyan, amin nem kell gondolkodni,  máskor meg Radnóti Miklós verseire vagyok kiéhezve.
Elférnek bennem, s nem érzek emiatt bűntudatot.

Szeretettel: Andi

 

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

A kisebb gyerekektől elvonatkoztatva, akkor azt mondod, hogy Homéroszt se olvassunk, mert régi? Ez benne a pláne.

Verne "poros", de alternatíva meg nincs...(?) Tehát elégedjünk meg a silánnyal, mert ez a mai kornak megfelelő?
Lássuk be, a könnyű írodalom nem fejleszt. A gyerekek kényelmessé váltak, nem akarnak olyan dolgokon gondolkodni, amit meg is nézhetnek a tv-ben vagy dvd-n.
A közhelyeket, sztereotípiákat könnyű befogadni. A tömegnek szólnak. Nem kellene engednünk, hogy gyerekeink az átlagba, az átlag alattiba tartozzanak.

Ha az iskolákból is eltűnnek az igényes ajánlott és kötelező olvasmányok, elmondhatjuk, eljött egy új korszak: a bábok, a beprogramozott, tv-t néző zombik korszaka. A Magyar hagyományainkat adjuk fel? Mások bezzeg, nem ezt teszik.

Én először az általam fentebb jellemzett tv-csatornákat törölném el a föld színéről, azt az iparágat, ami az ott sugárzott filmekre épül. Akkor nem lenne most ilyen problémánk, hogy mit olvasson a gyerek. És azt az érdekcsoportot, aki ezt begyűrűztette... De ha már ezeket nem lehet kitakarítani innen, akkor legalább a szülők tennék meg a megfelelő lépéseket. És a könyvesboltokba nem engedném be a csicsás, silány könyveket. Ez a kiadók felelőssége is.

Úgy gondolom, feláldoztuk a gyerekeinket és a következő generációkat a profitért, hazai, de főleg külföldi érdekcsoportoknak.

 

 

- hori -

kajuk gyula képe
kajuk gyula
Offline
Csatlakozott: 2009/08/08

Én már abban sem vagyok ám biztos, hogy a srácok többsége valóban átrágta volna magát a szülőktől kikövetelt Pottereken. A legtöbbje csak átlapozta, a történetet pedig a filmfeldolgozásokból jegyezte meg. Amelyik meg mégis, az már amúgy is gyakorlottabb olvasó volt.
Szerintem az olvasáshoz a "tiltott gyümölcs" igézete vezet el igazán. A gyerek szeretne belelátni a felnőttek világának egy rejtett szegletébe. S ha ehhez meg kell tanulni olvasni, akkor bevállalja a munkát, erőfeszítést. Itt van a "kötelező olvasmány" problematika gyökere is. Amit ajánlanak, erőltetnek, kötelezővé tesznek - az nem kell. Hányan vannak, akik felnőtt korban eszmélnek rá, hogy mit is hagytak ki dacból...
Amúgy ezeknek az ajánlott műveknek bizonyos része felett, ha tetszik, ha nem, eljárt az idő. Azok a városi gyerekek, akiknek a világon semmi falusi életélménye nincsen, nem tudja mihez kötni pl. Móra prózáját. Minél régebbi egy könyv, annál több ismeretlen fogalom, jellem, élethelyzet fordul benne elő és ezeket magyarázat nélkül képtelenség megemészteni. És itt nem "magyartanári" globális és irodalomtörténeti, hanem szülői magyarázatra gondolok.
Belelapozva számos gyerekkori olvasmányomba, bizony, meg kell mondjam, már nem adnám mai gyerek kezébe. Pl. kedves Vernéim zöme fölött teljesen eljárt az idő. Tartalmuk, ideológiájuk, nyelvezetük poros lett és érdektelen egy mai gyerek számára.

Sajnos, jó példákkal meg alig-alig lehet szolgálni. A temérdek eladott mesekönyv java minősíthetetlen. Vagy a régi klasszikusok végtelenül lebutított változata (no, amikor Andersent a Walt Disney rajzfilmek alapján öklendezik vissza, az külön csúcs...) vagy nyakatekert, giccses vagy bornírt, ügyefogyott történetet adunk a gyerekek kezébe...
Talán már jobb is, ha nem olvassák el...

 

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Sajnos igazat kell adjak az előttem szólóknak. Egészen elkeseredve tapasztalom a mai világ televízión és számítógépeken felnőtt gyermekeinek lélektelenségét és iszonyatos trágár beszédsílusát. Úgy vélem a Harry Potter semmiképpen sem az az irodalmi mű, amit egy gyerek kezébe adnék. Számomra most is a Kincskereső kisködmön, a Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, Kele, Vuk, Bogáncs és társai jelentik a kamasz irodalmat. Én a Téli berekkel,  Matula bácsival és Verne Gyulával vagy éppen a Kis herceg tanításaival és versekkel neveltem a gyermekem. Sajnos azóta nagyon is más irányt vett az élete, ám néha Maga is verseket ír és megmutatkozik azért a sok szép emlék. Én máig nagy szeretettel gondolok gyemekkorom leghűbb társaira: a könyvekre. Milyen szép is volt kislámpa mellette fél éjszakákat átolvasni... Hát igen. Változik a világ, változom én is. A számítógép mellett mostanában valódi könyvet csak ritkán olvasok. Oka ennek a kevés szabadidő és a rossz szem... A témára visszatérve azoonban, szépirodalomra van szükség és nem Harry Potterre...

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Tv csatornáin látható rajzfilmekről... Szuperhősök és szupergonoszok harcai, közben átalakulnak, kezükkel és szemükkel villámokat lövöldöznek, és/vagy bugyuta történetek, amelyek elbutítják a gyereket. A cél, ne gondolkodjon, ne olvasson, maradjon a tv előtt, minnél többet. Addig sem tanul, tehát felnőtt korára munkást nevel.
Jól ki van ez találva. (Nem akarom ideírni, kik állnak e csatornák hátterében.)

A Mézga család és a hasonlók unalmassá váltak, már csak a felnőtteket érdekli.

Egyetlen megoldást látok, el kell hangolni a tv-ket ezekről a csatornákról. Tudom, mindenkinek más az igénye, de nekem 5-6 csatorna mond valamit, a többit elő sem fizetném, ha lehetne. Sajnos, olyan csatornakiosztásokat találnak ki, hogy meg kell vennem a szennyet is. Undorító ez az üzletpolitika.

Engem már elég nehéz átvágni, de a gyerekek beleesnek a csapdába...

 

- hori -

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

A tévéműsorra nem reagáltam. Nem nézem már a meséket, csak néha véletlenül belepillantok. Hát nem is tudom, mit mondjak. Erőszak a köbön, de ez nem újdonság. Japánból jöttek be ezek a manga-rajzfilmek, amelyeknek ott komoly hagyománya van. A japán gyerekek neveltetése, kulturális öröksége egészen más (gondoljunk a szamurájok világára), ebbe belefér a harcos életfelfogás, a hatalom és az erő gyakorlása mások felett. Ott ezt nem titulálják károsnak a gyerekek személyiségfejlődésére nézve. Ugyanezek a mesehősök hódítanak a tengerentúlon és más európai országokban egyaránt.
Nekem úgy tűnik, mintha olyan értékrendet akarnának kialakítani a gyermekekben, hogy világmegmentő hőssé kell válniuk, mert ez a követendő minta. Ki tudja, talán erre nagy szükség lesz a nem túl távoli jövőben. Hősökre mindig szükség van. Ha fizikailag nem is edződnek a tévé előtt, de lelkileg talán valamennyire mégis.
Az erőszak és a vér ugyanis minden korszak sajátja volt a történelem folyamán. A világháború alatt felnőtt generációk számára a halál, a vér, a gyilkosság mindennapos lehetett. A háború után született generációk számára már szerencsére kevésbé ismert, vagy ismeretlen dolgok ezek a borzalmak, de jobb, ha hazug illúzióban nem hagyjuk felnőni a gyerekeinket. A világ tele van gonoszsággal, a háborúk elkerülhetetlenek, a tömegek élete nem számít, mert soha nem is számított. Ha élni hagynak minket, annak kizárólag csak üzleti oka van. Valakinek dolgozni és fogyasztani kell, hogy ezáltal a világ hatalmasságait gazdagítsa.

Lehet rózsaszín ködben nevelni a legifjabb generációkat, csak aztán annál nagyobbat fognak koppanni, amikor megérkeznek a való világba.
Igazából nem tudom mi a jobb, az ártatlan naivitás, vagy a felkészítés a legrosszabbra.

Megfelelő szülői útmutatással és magyarázatokkal még az erőszakos filmek is lehetnek tanító jellegűek: hogyan nem szabad.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

Desert_Rose képe
Desert_Rose
Offline
Csatlakozott: 2008/11/11

Igazat adok Gézának abban, hogy Harry Potter nem vezet el senkit a szépirodalom világába. Talán nem túlzás azt mondanom, hogy az az inkább középszerű, és nem túl igényes stílusban megalkotott regény kizárólag azért válhatott ilyen sikeressé és népszerűvé, mert olyan témát dolgoz fel, amely jelenkorunk gyermeki érdeklődésének és lelkivilágának tökéletesen megfelel, azt is mondhatnám, hogy rendkívül kényelmes és szórakoztató olvasmány, s egy olyan világba enged betekintést, ahol semmi sem lehetetlen. Varázslóiskola. Napjaink újra felfedezett és divatos témája a misztika, a mágia világa már a gyermekeket is meghódította. Ennek is megvan a maga pszichológiája. Nyilvánvaló, hogy ehhez képes egy Móricz-regény lényegesen "ingerszegényebb" a szórakoztató filmeken és regényeken szocializálódott generációk számára.

Ugyanakkor a regénysorozat mellett szóljon az is, hogy ha ez a trendi olvasmány arra buzdítja a gyerekeket, hogy hosszabb lélegzetvételű írásműveket is elolvassanak, és ennek hatására megtapasztalják, hogy nem is lehetetlen dolog több száz oldalon átrágni magukat, talán könnyebben veszik kézbe a kötelező olvasmányokat, és azon keresztül más szépirodalmi műveket is. Szerintem a mi időnkben is voltak gyerekek, akiket elriasztott nem a Háború és béke, de még egy potom 300 oldalas regény is, főleg ha a téma nem volt annyira könnyen emészthető.
Bevallom, én  Bulgakov Mester és Margaritáját feladtam gimnazista koromban, mert ez a regény teljesen érthetetlen és unalmas volt a számomra. Azóta sem olvastam el. És sajnos rengeteg olyan kötelező olvasmány kerül be az oktatási tematikába, amelyhez az adott korosztály még nem nőtt fel, így nem is értheti meg, következésképpen hamar elveszíti az irodalom iránti érdeklődését.

Talán nem a Harry Potteren keresztül vezet az út, de valahogy az iskolai kötelező olvasmányok nagy része sem igazán alkalmas arra, hogy a fiatalokkal az olvasást megszerettesse. Bár ha valaki az Egri csillagokat és a Kincskereső kisködmönt nem találja elég olvasmányosnak és érdekesnek, az soha nem lesz könyvmoly.
Véleményem szerint bármilyen hatások is érik a gyerekeinket, mindig kinevelődik közülük egy olyan magasabbi igényű réteg, akit nem fognak kielégíteni a ponyvaművek.

- Rose -

„Tőlem ne várjon

MmeDegard
Offline
Csatlakozott: 2008/09/19

Horival kell egyetértenem.

Mellesleg annak ellenére, hogy mindet elolvastam.

A Nők Lapja meserovatban közölt részletek miatt kezdtem bele a kalandba.

Ahogy haladtam előre a köteteken át, úgy lett egyre szörnyűbb az egész történet. A "kedves mesécskéből" hátborzongató valami fejlődött. (Gondoljatok bele: Stephen King Tortúráján edződött kicsi lelkem fel-felriadt éjjel a "Félvér herceg" után... XD)

Nem gyerekeknek való. Nekem marad az Egri csillagok, a Téli berek, a Bogáncs...stb. a Könyv. (Na igen és Tortúra, Galaxis útikalauz stopposoknak, Nemezis, A tizenegyedik prófécia...éljen a Káosz!!!)

"Ahhoz, hogy a lehetséges valóra váljon, meg kell kísérelnünk a lehetetlent!" (ismeretlen)

Minden jót Neked és Általad!

hori képe
hori
Offline
Csatlakozott: 2008/07/12

Kérdésedre a válasz: nem.
Káros, mert magasra emeli az ingerküszöböt, ez után a gyönyörű Móricz, Gárdonyi... leírások a gyereknek unalmassá válnak.
H. P. a ponyvák világába vezet.
Egyébként minden ilyen és hasonló film az olvasás ellen hat.

- hori -

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Pósa Lajos: Minden mulandó / Alles ist vergänglich toni 2021/10/20 - 07:40 2021/10/20 - 07:40
Irodalom Révay Károly: Rákóczi haza jön / Rákóczi kommt nach Hause toni 2021/10/19 - 07:18 2021/10/19 - 07:18
Irodalom Jókai Mór: Az utolsó eszménykép / Das letzte Wunschbild toni 2021/10/18 - 07:40 2021/10/18 - 07:40
Irodalom Petőfi Sándor: Temetésre szól az ének / Das Lied ist für die Beerdigung toni 2021/10/17 - 08:03 2021/10/17 - 08:03
Irodalom Révai Károly: Puszta templom / Vereinsamte Kirche toni 2021/10/16 - 13:28 2021/10/16 - 13:28
Irodalom Pilisi Lajos: Az én székelyemnek / Zu meinem Szekler toni 2021/10/15 - 09:28 2021/10/15 - 09:28
Irodalom Eötvös József: A megfagyott gyermek / Das erfrorene Kind toni 2021/10/13 - 07:34 2021/10/13 - 07:34
Irodalom Jörgné Draskóczy Ilma: A Nap / Die Sonne toni 2021/10/12 - 08:44 2021/10/12 - 08:44
Irodalom Gottfried Keller: Stille der Nacht / Az éj(szaka) csendje toni 2021/10/11 - 08:29 2021/10/11 - 08:29
Irodalom Révai Károly: Ének a kis tanítónőről / Lied über der kleinen Lehrerin toni 2021/10/10 - 08:09 2021/10/10 - 08:09
Irodalom Gottfried Keller: Herbstnacht / Őszi éjszaka toni 2021/10/09 - 08:53 2021/10/09 - 08:53
Irodalom Ady Endre: Március 20 / 20. März toni 2021/10/08 - 08:35 2021/10/08 - 08:35
Irodalom Karl Rudolf Hagenbach: Einem Taubstummen / Egy süketnémának a toni 2021/10/07 - 08:03 2021/10/07 - 08:03
Irodalom Zempléni Árpád: Tiszabecs ünnepére / Zum Feier der Tiszabecs toni 2021/10/06 - 07:03 2021/10/06 - 07:03
Irodalom Petőfi Sándor:Távolból / Aus der Ferne toni 2021/10/05 - 07:38 2021/10/05 - 07:38

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40