A Börzsöny szívében vadásztam

lukacs.maria képe

Ezt az írást a fiam írta, melyet nagy büszkeséggel osztok meg veletek. Remélem nektek is tetszeni fog.

A Börzsöny szívében vadásztam

A vadászház teraszán állva hallom a Kemence patak csobogását. A kiszolgáló épület kéményéből a vastagon gomolygó füst, fojtón betölti  az elnyúló völgyet. Az öreg fenyőfák integetnek az enyhe széltől, ölelve őrzik a nagy múltú épületet. Mesél Királyháza! A vadászlakot kővel burkolták, zöldre festett terasz korlátjával és zsalugátereivel beleillik a meseszép környezetbe. A kihelyezett virágládákban még virágoznak az árvácskák.

Gondolatban visszarepülök a XV. századba, mikor a vad dús bércek oldalán szóltak a kürtök, a nemes vadat hajszoló falka zajától visszhangzott az erdő. Csattogott a lópatkó, repült a dárda, majd pillanatnyi csend után hirtelen felhangzott a kiáltás: „éljen a nagy király, Mátyás az igazságos!”

A hideg végigfutott a hátamon és átadtam magam az érzésnek, hogy e helyen hódolhatok szenvedélyemnek.

Bényei Tamás vadászbarátom, már az autóban várakozott. Mélázásom után elindultunk a területre. Az elmúlt napok esőzései ellenére, a köves talaj miatt jól járhatóak az erdei földutak. Hatalmas idős bükkfák varázslatos látványt nyújtanak, az ősz minden színe megtalálható a természetben. A vastag avarrétegben gyakran elkapart a Niva kereke, de könnyedén leküzdöttük a terepakadályokat. Rövid cserkelés után a Rend-köveken épített lesről gyönyörködhettünk a Börzsöny festői szépségében. A Rend-kövek kisebb andezit sziklacsoportokból állnak, hasonló színű a kőzetük, mint a Mátrában. Régebben csak két fatuskó szolgált leshelyül, de Tamás épített egy kényelmes tetővel ellátott lest az egyik szikla tetejére, amiről jól ráláthattunk a szóróra. A les egyik deszkájára valaki tollal ráírta Hobó Vadászat című albumának prológusát, ami számomra mindent elmond a vadászatról.

A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez.
Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel.
Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez.
A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását.
Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.

Tamással, valamelyik decsi vaddisznóhajtáson találkoztunk utoljára, ezért sokáig halkan diskuráltunk. Az alkonyat közeledtével szavunk is elhallgatott, egybeolvadtunk a természettel. Kisvártatva halkabb ágreccsenések kíséretében négy tavad bukkant elő az erdő sűrűjéből. A szelünk gyakran változtatta irányát, így a szarvasokat csak rövid ideig távcsövezhettük, mert könnyed kocogással visszaváltottak a menedéket adó bükkfák közé. Húsz perc várakozás után egy magányos disznó suhogása borzolta fel idegeinket, de a keverő szél miatt ő is szagot fogott és elsurrant az éjszakában.

Visszamentünk a vadászházhoz. Tamás felesége, Szilvi fenséges vacsorát készített nekünk. A vacsora elfogyasztása után jobbnál-jobb borokat poharazgattunk, a vadásztörténeteink is egyre színesebbé váltak.

Tamás mesélte, hogy nemrég az egyik vadőr barátját a decsi vadaskertben felöklelte egy bőgő bika. Etetés után hátulról rontott neki és görgette a földön agancsával. Az etető vödörrel próbálta ellökni magától, ami beleakadt a bika agancsába és ettől meghátrált. Szerencsére kisebb zúzódásokkal megúszta az esetet.

Másnap hajnalban három órát cserkeltünk. Nem éreztem magam erőben a rövid éjszakai pihenő miatt. Barangolásunk közben a mellettünk húzódó fiatal, átláthatatlan tölgyesből hallottunk menekülni valamit, később egy suta keresztezte utunkat. Hatalmas területrészt bejártunk.

Hol vannak a régi vaddal teli erdők? Mi lesz veled vadászat? –gondoltam magamban.

A hajnali hold még mosolygó ajkát mutatta, amitől nekem is derű kerekedett arcomra. A friss levegő teljesen felébresztett, de kezdtem érezni gyomromban az éhséget. Elhaladtunk egy fakereszt mellett, amit egy kanász emlékére állítottak, akit felfaltak saját disznói. Nem messze innen szintén állítottak egy emlék keresztet. Nevét arról az erdészről kapta, akit fa tolvajok vertek halálra, miközben lefülelte őket gaztettük közben. Holttestét kutyája találta meg a Kemence patak medrében. Ezt az emlékhelyet Foltán-keresztnek hívják, a Csóványos csúcstól két és fél kilométerre található. Barátommal végig látogattuk a közelebb eső szórókat; mindegyikre hintettünk kukoricát, de vadnyomot csak elvétve találtunk. A disznók a felázott földben turkáltak, a szarvasok a zölden lehulló kőrisleveleket eszegették. Utunk a vadásztanyánkra vezetett, itt bőséges reggeli fogadott, majd újra elkezdtem elmélkedésemet.

A nagy étkező asztalán írom történetemet, érzem a cserépkályha melegét a hátamon, és ontja magából történelmét az épület. Száz éve 1909 szeptemberében Királyházán vendégeskedett József királyi herceg és ebben az időpontban ejtette el ezredik szarvasbikáját. Az ágyam felett elhelyezett márványtábla is őrzi emlékét, amit Szokolyi Alajos vadászatbérlő megörökíttetett. Az idei bőgés idején……..?????????

Hamarosan délutánra fordult az idő, már vártam az estét. Feledhetetlen pillanatokkal gazdagíthattam élménytáramat.

Aznap a Verebes nevű erdőrészen fürkésztük a vadat. Lesünket sűrű szederinda övezte, helyenként néhány szál fiatal tölgyfa kukucskált ki a tüskék közül. Az alattunk kígyószerűen tekergő völgyet, a tölgyfák vörösbarna lombjai díszítették. A kőrisek zöldje és a vörösfenyők világosbarnás árnyalata adta a tökéletes színharmóniát. A keleti szél nagy erővel próbálta megemelni kalapomat, az apróbb zajokat nem lehetett elkülöníteni a falevelek csörgésétől. A völgyből az erős szél ellenére is több irányból hallottuk a disznók visítását, a búgás lázában mérkőzhettek a kanok az erdő takarásában. A hangok erősödéséből következtettünk, hogy a konda felénk közeledik, mintha ágropogás is kísérné mozgásukat. A les vonalával párhuzamosan fel s alá mocorogtak, de nem váltottak ki a ritkásabb növényzetbe. Egyszer a puskámat is vállamhoz emeltem, de a fekete szellem láthatatlan maradt, és morgó hangon lassan eltávolodott. A szemközti hegyvonulat felől róka ugatás hallatszott, majd később egy bika kocogtatta agancsával a fák törzsét.

A lesen állva maradtam, mert kicsit fájlaltam tomporomat. Két napja mikor lovammal jártam a Velencei-hegység erdőit, sikerült Nimród feje felett fenékre landolni a talajra. Kedves paripám haza vágtázott, így gyalog meneteltem utána.

Az éj leple és a köd leszállt a Börzsönyre, ezért másnap hajnalban cserkeléssel folytattuk a vadászatot.

A Nagy-völgy meredek lejtőit figyelmesen átvizsgáltuk, muflonok után kutattuk az erdőt. Pár kilométer megtétele után felkapaszkodtunk a gerincre, és csendesen jártuk az Irtás bükk sűrűjét. Kísérőm lépkedett előttem. Jobb lábán a gumicsizmája kerékpár gumiragasztóval volt precízen megjavítva. A szitáló esőben lépteink ropogása csak halkabb zajt okozott, de mégis néhány gímszarvas hamarabb észlelt bennünket. Nemhiába az erdő az ő környezetük és élőhelyük. Egy régebben kidőlt fa szétzúzódott törzsét átléptük, ami sziklára zuhant élete utolsó percében, ahol több darabra szakadva lesz majd táplálója a növényzetnek. Gyaloglásunk közben hajtottuk magunkról a szarvas legyeket, nem bántam volna, ha kevésbé ragaszkodnak hozzánk. Az Irtás-bükkből kiérve a Nagy-völgyön keresztül baktattunk vissza az autóhoz.

A vadásznapok lövés nélkül maradtak, de a korona felkerülése nélkül is megmarad a királyi erdők emléke. Ebéd után három és fél óra alatt megjártam a Csóványos csúcsát, lefelé jövet a Rend-kövek felett gímszarvasok futottak át előttem. Még ha kevés is, de akad azért szarvas a Börzsönyben.

Németh Attila

2009-11-16

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Kedves Marika!

Attila fiadnak gratulálok a "vadász élményéhez", s bíztatom az írásra, és a hozzánk való regisztrálásra. Mosoly))

prayer

lukacs.maria képe
lukacs.maria
Offline
Csatlakozott: 2008/12/15

Köszönöm, és Attila is, hogy meghívtad a regisztrálásra. Élni fog a meghívásnak, most beszéltem vele. Ő a 'Nimród' vadász újságnak ír rendszeresen különböző beszámolókat. Szeretem olvasni az élményeit.

Szeretettel Marika

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Drága Máriám! Gratulálok én is Attilának az élménydús beszámolóhoz és bíztatom az írásra magam is. Nem tudom számít -e, de élvezettel olvastam és szinte én is ott kucorogtam velük a vadat lesve, elgondolkodva a "nagy idők" vadászatain:)) Örülnék, ha a CINKE csapatban tudhatnánk Őt, mert egy ilyen adottsággal élni kell!! Szívesen fogom olvasni vadászbeszámolóit és más irányú írásait úgyszintén:)

Köszönöm, hogy megosztottad velünk:)

Szeretettel ölellek: Judit

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

lukacs.maria képe
lukacs.maria
Offline
Csatlakozott: 2008/12/15

Judit, köszönöm! Ő csak a vadász élményekről szokott írni, és nem mindenki szereti. Sajnos néha el is ejtik a vadat, erről is beszámol. De ami a vadászattal kapcsolatos, csak a selejteket ejtik el. Az élményei szerintem nagyon olvasmányos, szereti a természetet, a lakás ablakából rá látni a tisztásra, ahová rendszeresen jár etetni, nagyon szereti az állatokat. Rengeteget kirándul a feleségével, igazi természet barát.

Nagyon jó, hogy olvasol bennünket, szeretettel Marika

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Zempléni Árpád: A kő / Der Stein toni 2021/12/01 - 07:32 2021/12/01 - 07:32
Irodalom Pálmai József: Palócz filozófia / Palócz-Philosophie toni 2021/11/30 - 09:55 2021/11/30 - 09:55
Irodalom Révai Károly: A vén diófáról / Von dem alten Walnussbaum toni 2021/11/30 - 09:16 2021/11/30 - 09:16
Irodalom Szabó István A hóhoz / Zum Schnee toni 2021/11/28 - 09:09 2021/11/28 - 09:09
Irodalom Móricz Zsigmond: Magyar fa / Ungarische Baum toni 2021/11/26 - 08:56 2021/11/26 - 08:56
Irodalom Ady Endre: Az eltévedt lovas / Der verirrte Reiter toni 2021/11/25 - 09:01 2021/11/25 - 09:01
Irodalom Ady Endre: Intés az őrzőkhöz / Winkzechen an den Wächtern toni 2021/11/24 - 08:50 2021/11/24 - 08:50
Irodalom Ady Endre: Az els üllyedt utak / Die versunkenen We toni 2021/11/23 - 09:44 2021/11/23 - 09:44
Irodalom Dzsida Jenő: Sajnálom őt / Er tut mir leid toni 2021/11/22 - 08:07 2021/11/22 - 08:07
Irodalom Ady Endre: A vég után / Nach dem Ende toni 2021/11/21 - 10:15 2021/11/21 - 10:15
Irodalom Kis-Bácskai gyerek vagyok toni 2021/11/20 - 09:48 2021/11/20 - 09:48
Irodalom Theodor Storm: In der Fremde / Idegenben toni 2021/11/18 - 10:13 2021/11/18 - 10:13
Irodalom Néhány híd... Ruder Jana 3 2021/11/02 - 21:49 2021/11/17 - 23:44
Irodalom Juhász Gyula: Szerelem / Liebe toni 2021/11/17 - 08:22 2021/11/17 - 08:22
Irodalom Tóth Árpád: Csak ennyi / Nur soviel toni 2021/11/16 - 09:31 2021/11/16 - 09:31

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40