Fogadalom

Anne képe

Bőven benne vagyok már abban a korban, amikor egy nőnek illene férjhez mennie. Hogy ez mégsem történt meg eddig, annak igen jelentős oka van. Mielőtt még bárki ráhúzná az okot a kinézetemre, már most leszögezem, hogy nem tartozom a bányarém kategóriába. Hosszú, szőke hajammal és kékesforma szememmel talán még vonzom is a másik nemet.
Tehát nem ez az igazi ok. Én már gyerekkoromban eltoltam ezt a dolgot egy fogadalommal.
Ugyanis megígértem magamnak - és mindenkinek a közvetlen környezetemben, különös tekintettel a hímnemű egyedekre -, hogy csak olyan férfihoz megyek hozzá, aki nálam gyorsabban tud futni.
Általános iskolában minden évben én tartottam az osztályban a 60 méteres, a 100 méteres és a 12 perces futás rekordját. Nem volt olyan fiú az egész suliban, aki le tudott volna győzni.
Később a gimiben is hiába rendeztek futóversenyeket, ott sem akadt nálam gyorsabb. Legalábbis a fiúk között. A lányok pedig már eleve hiába versenyeztek értem, velük meg sem próbáltam vetélkedni.
Első munkahelyemen is büszkén eldicsekedtem rekordjaimmal. Persze az aktuálisan szabad prédának nevezhető kollégák az arcomba nevettek, hogy mit akarok én, amikor egy nőnél bárki gyorsabban tud futni. Gondolták ők. Csakhogy egy stopperral hamar megbizonyosodtunk róla, hogy ez bizony csak nevetséges férfiúi büszkeség és hősködés, mert a valóságban mind sorban lebőgtek előttem a sportpályán. Én pedig büszkén besöpörtem egyrészt az elismeréseket, másrészt az igen kemény fogadásokból nyert összegeket és ajándékokat.
Így aztán hamar meg is romlott köztünk a kollegiális viszony, és részükről átcsapott ellenségeskedésbe. Kezdtek kiutálni maguk közül, és minden más területen is próbáltak kitúrni, nehogy ezek után bármiben is jobb legyek náluk.  
Egy idő után meguntam az ellenszenves légkört és továbbálltam.
És továbbra is róttam megszokott köreimet a Margitszigeten, hogy nehogy kilendüljek a formámból.
Ahogy telt az idő, és egyre inkább közeledtem a bűvös harmadik iksz felé, kezdtem ráébredni, milyen magasra is tettem a mércét.
Aztán bevillant még egy mentő ötlet.
Feltettem egy társkereső oldalra egy hirdetést, hátha megtalálom a foltomat, mint aktívan keresgélő zsák. Beleírtam vágyamat, hogy igazából futásaimhoz keresek valakit, akivel méltóképpen megmérkőzhetek. Kilátásba helyeztem, hogy a futóverseny után - kellő szimpátia esetén - én magam lennék a díj.
Elég kevés jelentkező akadt, akivel találkozásig, netán futóversenyig fajulhatott a dolog.
És ekkor egyszer csak belecsapott a csalánba a mennykő...

Egy hímnemű alany az elektronikus levelei alapján elég szimpatikusnak tűnt, és bár elég szűkszavúan nyilatkozott önmagáról, felkeltette a kíváncsiságomat és belementem a találkozásba. Előzetesen viszonylag sok mindenről társalogtunk, sok közöset találtunk egymásban. Semmi személyeset nem tudtam róla, csak azt, hogy milyen a külseje, és rólam kért részletes leírást. "Beígérte", hogy majd ő rámismer.
A Margitsziget egyik tavacskájához beszéltük meg a randit. Melegítőben, futócipőben vártam, hogy hamar túl is essünk a megpróbáltatáson.
Tudom, tudom, egy nőnek nem illik először odaérni, de engem eléggé hidegen hagy mindenféle szabály.
Kellően izgatottan vártam a Nagy Találkozást. Igyekeztem nem elmozdulni a megbeszélt helyről. Egyik pillanatban egy szál rózsát láttam magam előtt. Persze, már előre közölte is ama szándékát, hogy hoz magával valami gazt, nehogy eltévesszem és esetleg más karjaiba fussak - így fogalmazott.
Nagyon enyhén fejezem ki magam, ha azt állítom, hogy leesett az állam, amikor sarkon fordulva felismertem az előttem álló férfiban egykori gimis tornatanáromat! 
Nagyon sokára tértem magamhoz az első sokkból. Percekig nem jutottam levegőhöz, és ekkor legszívesebben felpofoztam volna! Hogy jön ő ahhoz, hogy így átejtsen! És egyáltalán, hogy jutott eszébe, hogy a hirdetésemre jelentkezzen?!
Nem várta meg, hogy rázúdítsam azokat a gondolatokat, amiket már kezdtem magamban minél csípősebbre fogalmazni.
Kezembe adta a virágot, megsimogatta az arcom, és kijelentette, hogy nem sokat változtam. Most is olyan harcias és magabiztos amazon vagyok, mint a suliban. Majd megkérdezte, melyik irányba szeretnék futni. Vagy futás nélkül is elhiszem-e, hogy ő nyerne.
Legszívesebben hazafelé indultam volna, de egyedül. Ezt az arcátlan, szemtelen...
De aztán eszembe jutott, hogy sosem láttam még futni, és ő sem fiatalodott az évek során... - bár még most sem tartozik a veteránok közé. Talán van némi sanszom a győzelemre.
Egy valamit felejtettem ki az okosan levezetett fejtegetéseimből: mivel ő volt a tanárom, minden időeredményemet ismerte, évekig büszkén írogatta az osztálynaplóba az ötöseimet, és készségesen kísérgetett a megyei versenyekre... Ő már tudta,hogy semmi esélyem.
Mivel a remény hal meg utoljára, vonakodva ráálltam, hogy ha már itt vagyunk, mérkőzzünk meg.
Felhívta egy barátját, akivel együtt érkezett, hogy ő kezelje az órát, és ezzel kizárja a csalás lehetőségét. Nehogy esetleg kifogást emeljek az ellen, hogy neki, mint szentnek, maga felé fog hajlani a keze.
Míg vártunk, volt egy kis időm megnézni magamnak. Hát, szégyen elismerni, vagy sem, határozottan jó pasinak tűnt. Bőven túl a negyvenen is csak egy-két ősz hajszál mutatkozott barna hajában, a szemeiben pedig csintalanság (?) csillogott.
A barát megérkezett, bemutatkozás után megígérte, hogy vigyáz a virágomra, amíg mi futkosunk.
Megbeszéltük a részleteket, majd "rajthoz álltunk". Visszaszámlálás, három-kettő-egy, és ekkor már éreztem az adrenalinszint-emelkedés szokásos jeleit.
Az első egy percben egymás mellett futottunk, majd rámnézett hideg szürke szemeivel, és kicsúszott a lábam alól a talaj. Ugyan nem szó szerint, de ekkorra az irányítást már elvesztettem... Szinte megbénított a pillantásával. Hiába mérgelődtem magamban, már nem győzhettem.
Büszkén végigvittem a távot, de persze előbb beért, mint én.
És szinte már ki is fújta magát, mire visszaértem. Nem szólt semmit, én pedig dühösen járkálni kezdtem, mint a ketrecben a sarokba szorított oroszlán.
Amikor úgy gondolta, már kitomboltam magam - magamnak, a barátja átadott neki egy kis bársonydobozt. Kedvesen rámmosolygott, átkarolt, és kezdte mesélni, hogy milyen mulatságosnak tartotta a hirdetésemet, és azt gondolta, hogy kissé megleckéztet, amiért hagyományos módon nem vagyok hajlandó a férfinemhez közeledni.
És megkérdezte, ugye hozzámegyek feleségül… Ezzel már húzta is fel a karikagyűrűt a kezemre. És a virágot is visszakaptam.
Ekkor kirobbant belőlem a nevetés.
Most értettem meg, hogy ezt a korlátot én állítottam fel saját magamnak, tehát senki más nem is oldhatja fel, csakis én. Én vagyok saját magam akadálya, ha nem változtatok.
És még egy elgondolkodtató tény, amire rájöttem, miközben kéz a kézben sétálni kezdtünk hazafelé: lehet, hogy egy futóversenyt életemben először elvesztettem, de az életben sokkal többet nyerhetek. Minden csak attól függ, mit mihez viszonyítunk. Amikor azt hisszük, már rosszabb nem történhet velünk, akkor esik meg velünk a legjobb dolog.

„Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.” 







 

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Szeretettel küldöm Nektek virtuálisan is Mosoly

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Nem véletlen a találkozásunk sem, mégha busszal, vonattal értük el a célt.
Mostantól hangoddal olvasom írásaidat. Köszönöm a pécsi szerepvállalásod a fesztiválon!
A futás meg?.. - Próbálok lépést tartani veled. Mosoly))

prayer

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Kedves Zoli!

Sajnálom, hogy mostanában olyan keveset találkoztunk. De a mostaninak igen örültem. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor én utazom Pécsre...
Nagyon köszönöm a meghívást, igyekeztem a szereplésre felkészülni, bár figyelmeztettelek, hogy már régen álltam színpadon. Mosoly
Most futok tovább....

 

zsuska képe
zsuska
Offline
Csatlakozott: 2010/09/12

Megkaptam! Mosoly

Szóval, ezért nem futkosom én........

Nagyon kis történet!

zsuska

Nem minden szó mondható ki. Az egyik magunk miatt, a másik kíméletből... s ha mégis megteszem?

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Na miért? Tán nem tetszik a tornatanár? Nagy vigyor

kereső képe
kereső
Offline
Csatlakozott: 2011/08/05

Eljenez

Üdv. Misi Mosoly


Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Köszönöm szépen!

Meghajlós, pukedlizős szmájli nincs?

Angyal

kereső képe
kereső
Offline
Csatlakozott: 2011/08/05

Kedves Anne!

Gondolkodik

Meglepetes Meglepetes

Üdv. Misi  Mosoly


Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Nagy vigyor

samway
Offline
Csatlakozott: 2008/08/30

Na erről is lekéstem...ez nem szép tőled, hogy csak a futók jöhetnek szóba Mosoly)) Drága írónőm Mosoly)))

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Tudsz te futni, nem féltelek  ;)

Köszönöm, Te Olvasó!

anyatka képe
anyatka
Offline
Csatlakozott: 2008/12/16

De Mosoly))) Nagyon tetszett, a tanulsága is igazMosoly)) Öleléseim: Andi

Szeretettel: Andi

 

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Köszönöm szépen, Andi! Tanulságként íródott volna, ha igaz lenne egy sora is... Nagy vigyor

Csillagszóró képe
Csillagszóró
Offline
Csatlakozott: 2010/11/12

Anne, láttad? Utánam futottak most is, igaz autóval. De a történetet jól megírtad. Hallottam Pécset is. Puszillak : Magda

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Bizony, Te aztán nagyon tudsz futni, és fiatalabb is vagy, mint bármelyik tinédzser. Még a férfiak is utánad futottak.
Örülök, hogy megismertelek, és köszönöm, hogy meghallgattál. Puszi:
Annamari

Csillagszóró képe
Csillagszóró
Offline
Csatlakozott: 2010/11/12

Na azért nem a "férfiak" csak egy "satnya" óriás, az is csak azértmert nem tudta hogy kivel kezdett ki. Mosoly futó és alvó vagyok. Örülök hogy hallottalak és megismertelek sok más kedves emberrel együtt. Puszillak: Magda

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Mosoly A alvókádat tanúsíthatom Mosoly

Puszi.

Taygeta képe
Taygeta
Offline
Csatlakozott: 2009/08/30

Kedves Anne, nagyon tetszett a történeted, élmény volt olvasni...

"Egy kapcsolat igazi próbája, hogy bár nem értünk egyet, nem eresztjük el egymás kezét."    -      Alexandra Penney

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Köszönöm szépen! Mosoly

blue képe
blue
Offline
Csatlakozott: 2008/07/14

Anne, nagyon jót mosolyogtam a történeten...örülök, hogy a Fesztiválon találkoztunk...pussz: Mosoly

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Örülök, hogy tetszett, és hogy találkoztunk Mosoly

Zsigai Klára képe
Zsigai Klára
Offline
Csatlakozott: 2008/07/31

Pécsett is hallottam, nagyon tetszett, és tanulságos a történetMosoly))Köszönöm, hogy itt is megosztottad!

"Adni úgy kell tudni, hogy el is lehessen fogadni.Elfogadni pedig csak azt lehet, amit úgy adnak!" (zsigaiklara)

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Köszönöm szépen, és azt is hogy meghallgattad Mosoly

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Bevallom, tetszett a történet kedves Anne Mosoly

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

Anne képe
Anne
Offline
Csatlakozott: 2011/08/02

Örülök és köszönöm Mosoly

Puszi: Anne

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Kántor Imre Gyöngyhalász / Perlenfischer toni 2024/05/16 - 07:52 2024/05/16 - 07:52
Irodalom Balla Miklós A sas / Der Adler toni 2024/05/15 - 08:43 2024/05/15 - 08:43
Irodalom Indali Gyula: Barnult avar / Bräunliche Laub toni 2024/05/14 - 07:42 2024/05/14 - 07:42
Irodalom Apostol Bertalan A gyimótvölgyi hársfa / Die Linde von Gyimotstal toni 2024/05/13 - 08:12 2024/05/13 - 08:12
Irodalom Vállaji Sipos Ida Őszi ibolyák / Herbstveilchen toni 2024/05/12 - 08:12 2024/05/12 - 08:12
Irodalom Torkos László: Áldott kezek / Gesegnete Hände toni 2024/05/11 - 07:51 2024/05/11 - 07:51
Irodalom Siklossy László Hangok / Stimmen toni 2024/05/10 - 09:11 2024/05/10 - 09:11
Irodalom Joachi Ringelnatz: Missglücktes Liebesabenteuer / A félresikerült szerelmi élmény toni 2024/05/09 - 09:02 2024/05/09 - 09:02
Irodalom Sas Ede Az éjszakába / In die Nacht. toni 2024/05/08 - 08:53 2024/05/08 - 08:53
Irodalom Havasi István A szegények háza / Das Armenhaus toni 2024/05/07 - 08:37 2024/05/07 - 08:37
Irodalom Tóth Árpád: Meddő órán / An karge Stunde toni 2024/05/06 - 07:54 2024/05/06 - 07:54
Irodalom Radnóti Miklós: Gyökér / Wurzel toni 2024/05/05 - 09:16 2024/05/05 - 09:16
Irodalom G. Diószeghy Mór Ahol nyilnak az akácok / Wo die Akazienbäume blühen toni 2024/05/04 - 08:18 2024/05/04 - 08:18
Irodalom Jakab Ödön: Édesanyámnak / Zu meiner Mutter toni 2024/05/03 - 07:15 2024/05/03 - 07:15
Irodalom Rigó Tibor Május ha lehetnék / Wenn ich könnte Mai sein toni 2024/05/02 - 07:46 2024/05/02 - 07:46

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40