BÜROKRÁCIA FELSŐFOKON...

siktár éva képe

 

Negyven évvel ezelőtt érkezett az első igazi nagy, mindent elsöprő szerelem az életemben, melynek házasság lett a vége. 1972. november o5.-re tűztük ki a házasságkötésünk napját. Minden oké, gondoltuk, senki, semmi nem állhat az utunkba. No persze, csak a HIVATAL. A Gyámhivatal. Mivel még nem töltöttem be a 18.életévemet szülői beleegyezés kellett, hogy frigyre léphessünk. Az megvolt, szülők beleegyeztek - úgysem tehettek volna semmit még ha akartak volna sem, mert ez csakis tőlünk függött a párommal - igen ám de a Gyámhivatal megálljt parancsolt. Közölte velünk a hivatal embere, hogy az ő írásos, pecsétes, hivatalos engedélye is szükséges, mert a szabály az szabály, ez a rend és rendnek kell lenni!
Meg is beszéltük a Hivatallal, megígérték, hogy ezt a viaszos pecsétes, pergamentet átküldik X helyőrségből Y helyőrségbe - annak Tanácsi Hivatalába - ahol házasságot szeretnénk kötni, nyugodjunk meg, időben oda fog érkezni.
Megnyugodtunk, hiszen ha egy felelősségteljes munkakört betöltő hivatalnok azt mondja, hogy rendben lesz minden, akkor annak úgy kell lenni, mert szabály az szabály.
Készülődtünk, meghívók, családtagoknak, rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak, kollégáknak, időpont egyeztetések, menyasszonyi-vőlegényi ruha kölcsönzése, varratása, no meg minden egyéb ami az esküvőhöz, lakodalomhoz kell.
Gyorsan telt az idő, elérkezett november o4.-e, amikor meg kellett jelennünk Y Tanácsi Hivatal Házasságkötési Iroda főnökasszonyánál a személyi igazolványunkkal, születési anyakönyvi kivonatunkkal, igazolásokkal, szülői beleegyezési nyilatkozattal. A Főnökasszony mindent rendben talált, és kérte a kolleginájától az X. település gyámhatósága által megküldött hivatalos, hétpecsétes, bélyegzőtintás, cirkalmazott iratot, mely tartalmazta (volna) a gyámhatóság engedélyét. A kollegina nem találta, keresték az iktatóban, a kollégák fiókjaiban, a postázóban, nem volt sehol, nem érkezett még oda hozzájuk.
- Sajnálom kedves fiatal pár, enélkül nem megy. Még nem kaptuk meg X.Gyámhatósági Hivatal hivatalos engedélyét, el kell, hogy halasszák az esküvőt! Nem tehetek semmit! - mondja a Házasságkötési Iroda Nagyasszonya!
- De kedves asszonyom, X.Gyámhatóság azt ígérte, minden rendben lesz, ideér az okmány mikorra kell. Holnap lenne az esküvőnk, minden vendég kiértesítve, minden tutira megszervezve, dőljek a kardomba mielőtt megházasodom? - mondtam a Nagyasszonynak.
Kérlelhetetlen volt, egy tippet tudott adni csak -gondolom azért tette ezt is, mert látta, hogy mint fiatal ara elkeseredettségemben tényleg kardomba dőlök - megmondta Y Tanács Osztályvezetőjének a nevét, aki esetleg segíteni tud. Igen ám, csak az a pasi betegszabadságon volt, ki tudja mikor gyógyul fel és áll újra hivatala élére. Helyettese nem volt aki érdemben is intézkedhetett volna.
Szomorúan távoztunk a hivatalból a vőlegényemmel, most akkor mi legyen?
- Ott egye meg a fene az összes hivatalt pecsétestől, viaszostól mindenestől! - mondtam a páromnak sírással küszködve. Mi a francot csináljunk? Közöljük a vendégekkel, hogy jaj, bocs gyertek már vissza a jövő héten, vagy két hét múlva, vagy 1oo év múlva? Most mondd meg, mit csináljunk? - kérdeztem páromtól aki szintén rohadtul ideges volt és veszettül gondolkodott, hogy mitévő legyen. Épp a portásfülke előtt haladtunk el - a Hivatalból kifelé menet - amikor egy idős, jóságos arcú öreg bácsika (ő volt a portás) utánunk szólt.
- Kedveseim, hallottam, hogy miről beszélt ez a kislány - mármint én - én adhatok egy tanácsot. Megadom a lakáscímét az osztályvezető elvtársnak, aki betegen fekszik otthon, keressék meg, kérjenek tőle egy nyavalyás pecsétet aláírással engedéllyel és le van rendezve. Ő meg tudja oldani.- mondta a portás bácsi lelkesen.
Nagy volt az örömünk, végre valaki egy józan, értelmes tanácsot tudott adni, nem marad el az esküvő.
A páromat ide már nem követtem, kezébe vette az előre elkészített borítékot, mert azért boríték nélkül ilyen helyre már abban az időben sem mehetett az emberfia, - hiszen ez rohadt nagy szívesség volt az osztályvezető részéről, mert szabályt szegett, utasítást tett semmissé, nagykapu mellett mely mindig zárva volt, kinyitotta a "kiskaput", no azért ennek ára volt, mert mi van ha lebukik? Oda a presztizse, az imázsa,  a tekintélye, no nem, ezt nem vettük volna a szívünkre. Nem is engedte volna, ezért elfogadta a borítékot. No tökmindegy, de rendes volt, hiszen 38,5 C fokos lázban égett, kezei remegtek amikor kiállította az engedélyt, aláírás, pecsét, minden oké. Amikor meglátta a feléje nyújtott borítékot elmúlt a kézremegés, talán ha lázat mértek volna nála már a kihűlés veszélye fenyegette volna, az is elmúlt, lehet, hogy meg is gyógyult, a fene tudja. Mindenesetre nagy volt az öröm, megvolt az esküvő, a lakodalom, a nászút, a boldogság, szerelem, következtek, illetve folytatódtak a dolgos hétköznapok. Eltelt három hét az esküvőnk után, kaptunk egy ajánlott levelet az Y hivatal Osztályvezetőjétől - igen, igen, a remegőstől - menjünk be, mert megérkezett az X Gyámhatósági engedély.
Beballagtunk, mereven nézett ránk az osztályvezető - nem emlékezett ránk, vagy nem akart, a fene tudja már - mi is rá és halkan, csendben átvettük a papirost, a kapun kilépve darabokra szaggattuk a hivatalos okmányt és együtt nevettünk a leselkedő portás bácsival.
 
mickey48 képe
mickey48
Offline
Csatlakozott: 2009/01/30

Csodásan jó poén, mondhatjuk ma,

de akkor koránt sem volt az!

Gratulálok életed szerencsés alakulásához.

És való igazság; a "portásbácsik" legtöbbször az

igazi ügyintézők, mert nincsenek elszállva a

saját beosztásuktól.

 

Üdvözlettel - Miki

Szívemben a nyár sosem ér véget.

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Miki!

Igen, így negyven év távlatából már mi is csak mosolygunk az egészen, nagyon aranyos volt az apósom, mert látta, hogy totál megviselt a dolog, azt mondta, hogy "ne aggódj kislányom, ma megtartjuk a lakodalmat, hiszen már itt vannak a vendégek, jót mulatunk, majd meg lesz az a hivatos papír, amely ugyan nem oszt nem szoroz nálatok én úgy látom". Még most is "hallom" kedves szavait.

Köszönöm szépen, hogy olvastál.

Szeretettel: Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Judit képe
Judit
Offline
Csatlakozott: 2008/07/21

Kedves Évi, a bürokrácia ellenére segítőre találtatok, s ez kedvezően befolyásolta az életeket Mosoly Szerettem ezt a novellát is !

Szeretettel: Judit

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Antoine de Saint Exupéry

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Juditkám!

Örülök annak, hogy ez a novellám is elnyerte tetszésedet, köszönöm, hogy olvastál.

Szeretettel: Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Dombyné Szántó Melánia képe
Dombyné Szántó ...
Offline
Csatlakozott: 2012/01/19

Kedves Évi !

Fantasztikus, hogy mit produkáltatok !  Gratulálok  a sztorihoz és az elbeszélésedhez, szeretettel: Melánia

Meláni

"Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret" (József Attila)

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Melánia!

Köszönöm szépen, hogy olvastál és véleményezted írásomat. Igen és ez pénteken derült ki, hogy nem érkezett meg a Gyámhatóság engedélye (17,5 éves voltam) és szombaton volt az esküvőnk. De tulajdonképpen mai eszemmel már úgy gondolom, hogy nem is kellett volna annyira parázni, hogy nincs meg az esküvő - hivatalos ceremónia -de abban az időben még számított és kiakasztott egy kicsit a tortúra, hibázott a hivatal. Mondta apukám, hogy amilyen "szerencsésen indul az életetek, biztos, hogy sokáig együtt maradtok" és így is lett. Ez egy nagy baromság volt különben én úgy gondolom, hiszen nem attól függött a boldogságom, hogy a Gyámhatóság engedélyezte-e vagy sem.

Köszönöm, hogy ismételten meglátogattál kedves szavaiddal.

Szeretettel: Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Kedves Éva. Mindig örömmel olvaslak, és el kell mondanom neked, csak akkor, ha tudom, hogy nyugodtan végig tudom olvasni az írásaid...máskülönben bele sem kezdek...Remélem előbb-utóbb nyomtatásban is olvashatóak lesznek remek történeteid, novelláid.Szóval megküzdöttetek a hivatallal rendesen Ti is.:)Valamikor régen nekünk is volt hasonló esetünk de vallási témában...szerencsére a Váci püspökatya "modernebb felfogású volt, mint a falusi blébános...:)Élvezetes írásod most is örömmel olvastam. Ölelésemküldöm, és szép estét neked:Barna

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Barna!

Nekünk egyházi esküvőnk nem volt - a fegyveres erők tagjainak nem lehetett akkoriban, no egyébként sem lett volna -, elég volt ez a bürokrata hivatal. Persze, ha várunk még fél évet és tizennyolc leszek, megúsztuk volna ezt a tortúrát, no de a szívnek parancsolni? Hogyan? Ott minden perc számít, no nem mintha azon az agyonbélyegzett papíroson múlt volna...

Az írásaim nem lesznek nyomtatásban olvashatóak, mert nem érdekel a könyvkiadás, nem ez a motiváció, csupán annyi, hogy imádok írni és örülök ha irodalmi klubokban publikálhatom.

Nagyon szépen köszönöm, hogy olvastál, mindig örülök, ha meglátogatsz kedves szavaiddal és véleményeddel.

Szeretettel ölellek: Évi:)

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Füles képe
Füles
Offline
Csatlakozott: 2012/09/24

Szeretettel olvastam a bürökrácia rögös útjáról szóló kedves történetedet. Örültem, hogy jól sűlt el a dolog és még ma sem bántad meg azt a lépést amellyel átjutottál a boldogság kapuján. Először azt hittem az lesz a poén, hogy ez egy égi jel volt, hogy ne fuss bele egy nagy pofonba. De azért így is jó.

Üdvözlettel: Joci

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Joci!

Örülök, hogy megtekintetted prózámat, lehet, hogy ha ezt a történetet fikcióként írom meg érdekesebb lett volna az általad javasolt poénnal, de mivel ez igaz történet így kellett megírni, így hiteles és tényleg boldog a végkifejlet.

Nagyon szépen köszönöm, hogy "meglátogattál" máskor is szeretettel várlak! 

Szeretettel: Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Gárdonyi Géza: Hóvirág / Schneeglöckchen toni 2019/10/14 - 11:01 2019/10/14 - 11:01
Irodalom Váriné Gulyás Ilona: Az anyák csak éjjel sírnak / Mütter weinen nur nachts toni 2019/10/05 - 09:38 2019/10/05 - 09:38
Irodalom Petőfi Sándor: Elpusztuló kert / Der sterbende Garten toni 2019/09/28 - 08:39 2019/09/28 - 08:39
Irodalom P. Molnár István: Bár hányszor születnék / Falls ich nochmals geboren würde toni 2019/09/21 - 09:45 2019/09/21 - 09:45
Irodalom Mint a szép híves patakra hori 2019/09/20 - 21:53 2019/09/20 - 21:53
Irodalom Szász Károly: Kereszt a sziklán / Kreuz auf den Fels toni 1 2019/09/14 - 09:28 2019/09/14 - 09:28
Irodalom Jakab Ödön: Az anya / Die Mutter toni 2019/09/08 - 11:02 2019/09/08 - 11:02
Irodalom Just Béla: Szonett I. / Sonett I. toni 2019/09/01 - 22:14 2019/09/01 - 22:14
Irodalom Mini mesék XI. Füles 2019/08/26 - 06:53 2019/08/26 - 06:53
Irodalom Rudnyánszky Gyula: Őszi séta / Herbstspaziergang toni 2019/08/24 - 09:39 2019/08/24 - 09:39
Irodalom Jozsef Attila: Altató / Schlaflied toni 2019/08/16 - 19:48 2019/08/16 - 19:48
Irodalom Gárdonyi Géza: Mikor a gyermek... / Wenn ein Kind... toni 2 2019/08/09 - 13:47 2019/08/10 - 16:54
Irodalom Könyves Tóth Kálmán: Önigazolás / Selbstbestätigung toni 2 2019/08/03 - 17:49 2019/08/10 - 16:53
Irodalom Petőfi Sándor: A világ és én / Die Welt und ich toni 2 2019/07/26 - 21:34 2019/08/10 - 16:51
Irodalom Eötvös József: A megfagyott gyermek / Das erfrorene Kind toni 2 2019/07/21 - 21:14 2019/08/10 - 16:50

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54
Audió Abody Rita: Biciklis és egyéb angyalok ambrusa 2018/12/31 - 11:18 2018/12/31 - 11:18
Audió Nádas Péter: Hazug, csaló ambrusa 2018/12/30 - 23:42 2018/12/30 - 23:42

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16
Fórumtéma Meghívó Balázsné Gyöngyi 2016/01/07 - 18:39 2016/01/07 - 18:39

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40