Vers és prózaverseny 2012.10.08 - 2012.10.14.

57 válasz [Utolsó bejegyzés]
Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Köszönöm szépen a múlt heti aktivitást. Néhány tanulság is leszűrhető. Például az, hogy volt valaki aki önmagára is szavazott. Igaz ez nem volt leírva a szabályok között de azt gondoltam, hogy ez természetes dolog és beszéltünk is róla többször. A továbbiakban egyértelmű, hogy saját magunkra nem szavazhatunk. Ezen kívül nagyon szépen kérem, hogy mindenki szavazzon és véleményezzen - ha csak egy-két szóban is - aki írást küld be. De a lényeg, hogy ez maradjon egy SZÉP JÁTÉK.

És akkor JÁTSZUNK TOVÁBB.

A héten kicsit összetett feladat lesz a versek területén. Látogassunk el a kelet világába - legalább kétharmad részben. Egy haiku és egy tanka megírása vár rátok, aztán, hogy oldjuk a "feszültséget" egy rondóval zárjátok a verselést. A haikuhoz egy szót, a tankához három szót, a rondóhoz hét szót adok meg. A témát ti válasszátok meg a versekhez. De mondjuk a haikunál a cím is a megadott szó legyen, illetve a tankánál a három szóból válasszatok címet. A rondónál mindegy a cím.

Akkor kezdjük a haiku-val:

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes versformája, mely a 20. század elejétől egyre több nyelv irodalmában megjelent. Három sorból áll, melyek rendre 5, 7 és 5 morásak ( szótagosak). Egyebekben formailag kötetlen, a sorvégek – mintegy mellékesen – rímelhetnek, de ez nem előírás. (Az összecsengő sorvégek sokszor csak a fordítók leleményei.) A haikut ugyanakkor nagyon erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán- és mássalhangzók hangulati értéke miatt, melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van.
Az európai lírai műfajokkal ellentétben a haiku nem én-központú. A természeti jelenségek leírása nem a szubjektum állapotának megjelenítésére szolgál, csupán egyszerű rögzítése azoknak. Ezen elvet úgy hívják: szono mama (éppen ilyen). Mivel a szöveg nem utal a művész saját értelmezésére, a befogadás alkotó jellege erős hangsúlyt kap, az olvasó ugyanolyan aktív részesévé válik a folyamatnak, mintha a tankából elhagyott két sornyi reflexiót kéne hozzáfűznie a haikuhoz. Basó szavaival: "a harang egyhangú kongása után fülünkben még hosszan zúg ez a hang… Ugyanígy a vers elolvasása után is valamilyen hangnak még tovább kell visszhangoznia az olvasóban"

A megadott szó pedig: ALKONYAT

Következik a tanka:

A 7. században formálódott ki a tanka (vagy waka), japán népdalokból, némi kínai hatással. A tanka öt sorból áll (5-7-5-7-7), az első három valamely látvány, vagy az általa előidézett benyomás leírása, megfogalmazása, a 4-5. pedig az erre adott reflexió. Tehát tulajdonképpen egy haikuval indul és két plussz sor jön hozzá 7-7 szótaggal.

A megadott szavak: ALKONYAT, HAJNAL, TŰZ (vigyázzatok mert ezek a szavak vonzák a közhelyeket)

Következik a rondó: (kettős rondót írunk, az érdekesebb, szebb)

A rondó: a XV. században kialakult refrénes versszerkezet, visszatérő sorral épített versforma két rím ismétlődésével, váltakozásával. Villon is alkalmazta. Két fő változata az egyszerű rondó és a kettős rondó.

Urunk, adj neki békességet,
S a te örök világosságod!
Ő teli tálat sose látott:
Moslék alig jutott szegénynek;
Megkopasztották a pribékek,
Akár a retket a szakácsok
Urunk, adj neki békességet!

Száműzte őt kemény ítélet:
Úgy rúgták farba - meg sem állott.
Hiába mondta: "Appellálok!"
Bár ebből a bolond is érthet...
Urunk, adj neki békességet!

 

Villon: Imádság rondóformában (Mészöly Dezső fordítása)

Rímképlete (és ezt be kell tartani):

 

A b b a a b A   a b b a A

(a kisbetű csak a rímet, a nagybetű az ismétlődő sort is jelzi)

A megadott szavak: ALKONYAT, HAJNAL, TŰZ, ÉBREDÉS, FÉNY, REPÜL, MAROK

 

PRÓZA:

Maradjunk ebben a formában is keleten. Nézzetek szét a keleti mitológiák területén és próbáljátok meg mai világunkba helyezni a történetet ami ott megtetszik nektek.

Jó játékot mindenkinek.



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Próza 1. helyezet:

ermi-enigma

P á r i a


Ed - csak így hívták valaha, néha még neki sem ugrott be a rendes neve - lassan vánszorgott az utcán. Tegnap a szokott "búvóhelyén", egy park mélyén lévő már nem üzemelő trafóházban három fiatal suhanc lepte meg és szétrugdalták kicsiny motyóját, de a rúgásokból jutott neki is. Egy bakancs talpnyoma éktelenkedett a combján és érezte, hogy belül bizony szakadtak az izomrostok. Izomrostok? Elmosolyodott. Pipaszár lába volt, épp úgy mint karjai. Alig negyvenöt kilósan lassan már nem is emlékezett a valahai nyolcvan kilós versenysúlyára. Néha még felrémlett a himnusz dallama és látta magát amint a dobogó legfelső fokán áll, aranymedállal a nyakában és tízezrek ünnepelik. Fogott vele kezet államfő, nemzetközi sportvezetők garmadája és sok-sok híresség. Bizony valaha ő is hírességnek számított. Céltudatosan élt. A sport mellett diplomát is szerzett. Négy nyelvet beszélt, köztük a hindit, amit a hindu vallás iránti érdeklődése hozott előtérbe. Többször járt Indiában. Nem mint pénzes turista, legtöbbször akár a hippik élt ott egy-két hónapot. Páriaként. Leült egy padra és próbált visszaemlékezni. Mióta egy alkalommal az éhségtől megszédülve elesett és alaposan beverte a fejét a járdaszegélybe nem is volt ez egyszerű dolog. Indiában - mint idegent - úgy kezelték, mint a legalsó kasztosakat, a páriákat. Nehéz volt megszoknia, hogy a felső kasztok képviselőitől tisztes távolban kell megállnia, kezet nem fogtak vele - nehogy tisztátalatlanok legyenek tőle. Egy alkalommal - mert az utcán nekiment egy jól öltözött brahminnak -  a közelben lévő rendőr agyba-főbe verte. Pária volt ott mint idegen.

Az élete szépen futott a sport befejezése után is. Vállalkozásba fogott és a törvény adta lehetőségeken belül ügyeskedett és lépegetett előre. Vagyonra ugyan nem tett szert de már akadt "fölös" pénze. Szerette volna befektetni. Egy tanácsadóhoz fordult. Egy-két leforgása alatt jó pár lehetőséget átgondolt, de valahogy egyiket sem találta vonzónak. Aztán eljött a nagy nap. Egy jól-szituált férfi kereste fel. A legújabb BMW-n érkezett, elegáns öltöny, sugárzó magabiztosság, felkészültség az üzleti életben és lehengerlő modor. Fél óra alatt tökéletesen bemutatta, hogy a törvényeket betartva évente megduplázhatja a tőkéjét és semmit nem kell érte tennie, csak a tőkét adni.
Átgondolta. Ügyvéd barátjától is tanácsot kért aki alaposan átvizsgálta a szerződés tervezetet és nem talált semmi kifogásolni valót, sőt megjegyezte, hogy ez biztonságos üzlet.
Rábólintott ő is ezek után.
Egy hétfői napon ő is beszállt a BMW-be és a belvárosi híres ügyvédi irodába hajtottak aláírni a szerződést. Mivel már szinte kívülről tudta a pár oldalban leírtakat, nem vesződött az olvasgatással, csak sorban írta alá az oldalakat. Egy példányt egy dossziéba pakolva a hóna alá vágott, otthon pedig az íróasztala fiókjába. El éppen nem felejtkezett el róla, de nem is foglalkozott vele - mindaddig amíg olyan dolgok nem történtek amiket eleinte nem értett.
A házában megjelent egy ingatlan ügynök és közölte, hogy felméri az ingatlant hitelfelvételi biztosítékként. Közölte vele, hogy nincs szándékában hitelt felvenni. Az ügynök mosolygott rajta és tájékoztatta, hogy ő biztosan nem hanem az ingatlan tulajdonosa az ügyfele.
Nem értett semmit. A neki mondott nevet nem ismerte, bár valahonnan ismerősnek tűnt. Ott motoszkált a fejében egész nap mígnem este hirtelen beugrott, hogy a BMW-s illetőt hívták így. Valami azt súgta, hogy vegye elő a hónapokkal fiókba dobott szerződést.
Olvasni kezdte. A negyedik oldalon érte a meglepetés. Az az oldal nem azt tartalmazta amit előtte ő olvasott. Feketén-fehéren az aláírásával elismerve ott szerepelt, hogy hogy ingatlant eladta , a vételárat átvette. Ha ez így érvényes akkor nincstelen lett egy pillanat alatt.
Azonnal telefonált az ügyvéd barátjának aki kocsiba vágta magát és fél óra múlva már a szerződést tanulmányozta. Szomorúan nézett rá:

  - Ezt, hogy írhattad alá? Teljesen szabályos és érvényes. Támadhatatlan. Nem hittem volna, hogy ez az országos hírű ügyvéd a nevét adja ilyesmihez, de hát a pénz nagy úr. Nincs esélyed megtámadni a szerződést.

Nézte a barátját, nem akarta elhinni, csak nézte és várta, hátha mond valami olyat, hogy ez nem igaz.
Aztán elkezdett imbolyogni a világ körötte és sötétség lett. Idegösszeroppanás. Egy évig kezelték. A tudata valahol olyan mértékben sérült, hogy képtelen volt alapvető dolgokat megérteni. Beszélni is újra tanult. Az idegen nyelveket - a hindi kivételével, ami rendkívül furcsa volt az orvosoknak is - elfelejtette. Egy darabig a szociális hálózat segítette, aztán szépen kihullott onnan is. Természetesen a barátai meg sem ismerték. Egy darabig az ügyvéd barátja próbálta segíteni aztán egy téli estén amikor csöngetett nála, annyit szólt ki az ajtó mögül - ki sem nyitva azt :

  - Ne haragudj. Nem jöhetsz be és ne keress többet. Sajnálom.

Az utca ma már a világa.

A kuka fedelét felemelve vizslatta, hogy mit találhat benne. A jobb lelkek az ételmaradékokat -kenyeret, kissé már gyanús felvágottakat vagy éppen a vasárnapi rántott hús maradékokat - nejlonzacskóba tették. Soha nem volt baja tőlük, talán egy-két hasmenést leszámolva.
Egy fiatal nő óvodás kislányával lépett ki egy ház kapuján. A kislány vidáman táncolt édesanyja kezét fogva. Csacsogott. Elmosolyodott ő is látva szép párt.
A kislány ránézett:

 - Anya! Mit csinál a bácsi? Kell neki a szemetünk?

Az anyja fejét lehajtva - talán szégyellve a szavait - csak ennyit mondott:

 - Ne figyelj oda kislányom, szegény pária ő. Gyere, siessünk mert elkésünk.

prayer

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

1. helyezet vers:

Vers-3

Gemini

Alkonyat (haiku)

Alkonyat van.
Piros tulipán az ég.
Szirmait zárja.

Tűz-oltó (tanka)

Alkonyat lépked,
terít a földre leplet,
s égen olt tüzet.
Esthajnalcsillag ébred,
Holdat hív, fényt az éjnek.

Repülj ! (dupla rondó)

Repülj, járd be a messzeséget!
Szárnyad legyen a szabadságod,
Hajnali fénnyel láss világot,
Miként s miért éled az élet,
Legyél látója ébredésnek,
Köszöntsd a Napot, égi vándort!
Repülj, járd be a messzeséget!

Ne félj, hogy szíved tűzként éget,
Tolladnak láng soha nem ártott,
Alkonyat sem olt bátorságot,
Szállj, maroknyi léted a téted!
Repülj, járd be a messzeséget!

 

prayer

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Szavazatok alapján a következő eredmény született:

Vers 1.   =   4 pont
Vers 2.   =   3 pont
Vers 3.   =   6 pont
Vers 4.   =   4 pont
Vers 5.   =   3 pont
Vers 6.   =   1 pont

Az összesített pontok alapján, a versversenyt a Vers 3. nyerte 6 szavazattal.



Prózában csak egy induló volt, így a győzelem az övé.

Gratulálok a nyerteseknek!

prayer

prayer képe
prayer
Offline
Csatlakozott: 2008/06/30

Vers:

1
3
4



Próza:

1

prayer

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Leszállt az alkony,

ki-ki aludni készül,

de nem a vámpír...

....................................

Jó lesz 7. helyezettnek?

Dóra képe
Dóra
Offline
Csatlakozott: 2012/08/21

Kedves Dávid! Ezt inkább nem szeretném tovább gondolni...Kacsint

"Kirohanok a létből anélkül, hogy a fő-fő célt pedzeném...hej, ha elölről kezdhetnék mindent, mindjárt a közepén kezdeném!"

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Méghogy nem konyítasz a haikukhoz, kedves Mandolinos :D  (bár a téma talán nem haikui gondolatiságú - de hát minden kezdet nehéz Mosoly )

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Itt egy téves bejegyzés volt, amit töröltem Mosoly

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Szavazatom:I:3  II:2  III:1

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

Csillagvirág képe
Csillagvirág
Offline
Csatlakozott: 2012/09/13

Szavaznék...

VERS: I.-4, II.-5,III.-3

PRÓZA: I.-1

SZERETETTEL GRATULÁLOK MINDENKINEK

 

"akkor lesz itt szép világ, ha égig ér a szarkaláb, és az úton sündisznócska, riszálja a popsiját"

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

A szavazatom:

Vers 4 - 1 - 6

Próza - véleményem szerint ha csak 1 pályázat érkezik, azt a következő hetiekkel együtt kéne értékelni

 

Barátsággal Marika

 

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

Vers: 2 - 3 - 5

Próza: 1

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

janos képe
janos
Offline
Csatlakozott: 2009/01/24

Véletlem idekattintottam...

Itt volt a 2 tagú zsűri ? Dreaming és Te...vagy ...amit írtál priviben IDE kellett volna szavaznom ?
De úgy látom más sem tudta mi az ábra...

Azt írtad priviben, menj a fórumra szavazni...no melyikre ...?

Üdv.

János

' Akiknek az antennáit leerodálta már az idő, ők most itt miért nyerők ?

Üdv.

János

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Kedves János - olvasd el a pályaműveket, és saját értékelésed szerint sorold be az első három munkát, sorszáma szerint Mosoly

Tedd meg légyszives, mert úgy tűnik, még a pályázók sem veszik a fáradságot - pedig nekik elvileg "kötelező"...

Köszönjük

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

janos képe
janos
Offline
Csatlakozott: 2009/01/24

Mettől meddig lehet szavazni...?

Jól van, NODE ez nekem nem oly könnyű...talán 'vén gyöpös vagyok', de
szerintem jobb lenne pld 1-tól 10-ig pontozni, így ha kettő nálam holtversenyben van,
úgy 7 pont-7 pont ...
Pontokat könnyebb összeadni az összesítésnél és mindegy hány db pályazat
érkezett ....hülyeség  ez?

(jó ha tudod : én vagyok a GonoszJános, node lehetne 0 pontot is adni ha 0-10
lenne.... na vicceltem 1/2-ig : de asszem Ermi megdádáz ezért ! )

Visszaolvasva lehet, hogy ez halva született ötlet ?
 

Van másik:
mindenki csak 1-1-1 műre szavazhat, aki a legtöbbet kapta az a nyerő.
a sorrend ebből is kijön, ez is hülyeség ?

Jó, persze mindenki csak 1-szer  szavazhat...

(szerinem nem ártana népszerűsíteni ezt a lehetőséget az üzenőfalon,
más fórumon pld ott 'beégetve' legfelül az ilyen akciók állandóan láthatók.)

Üdv.János

' Akiknek az antennáit leerodálta már az idő, ők most itt miért nyerők ?

Üdv.

János

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Jelenleg tudtom szerint ez a mód: a szerinted legjobb három sorszámát kell rangsorolni - aztán Imréék egy bizonyos kód szerint pontozzák (a legelső feladványnál leírta Imre - katt ide)

Nekem nincserre befolyásom, csak elszomorít ez az érdektelenség Aggodik

Szeretek játszani Mosoly

Ja, és szombat estig lehet szavazni úgy tudom Mosoly

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

VERS-PRÓZA SZAVAZATOM:

VERS.   5 - 1  - 3

PRÓZA: 1



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-6

Dombyné Szántó Melánia


Alkonyat (haiku)

A Nap tűnőben,
alkonyat szövi fátylát,
ég ölel földet.

Alkonyat (tanka)

Alkonyat hídján
fény nyomába ér az árny.
Ég ölel földet,
szerelmük ad astra száll,
s hajnalpírban ,új nap kél.

Ég és föld (dupla rondó)

A horizont előbb vörösben izzik.
Színekben tobzódik majd az ég,
felhő-uszályain megtörik a fény.
Alkonyat fátylában éj közelít,
ég a földet palástja alá öleli,  
s szerelmükből újabb csillag kél.
A horizont előbb vörösben izzik.

Hajnal ébredése, ég a földtől válik.
Horizonton a nap tüzesen felbukik,
markából fény repül ég s föld felé,
s a nap bárkája ismét alkonyba ér.
A horizont előbb vörösben izzik.



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Haiku, tanka rendben...rondó elmegy...Gratulálok:b

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

A tanka nem fogott meg, a rondó remek, bár igaza van Inrének, verstanilag hibás!

Ettől függetlenül nekem tetszett!

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

vers: 4, 3, 2

próza: 1

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Csatlakozom Imréhez: a haiku remek!

A tanka nálam nem annyira...

A rodó nagyon tetszik - én eltekintenék a rímbotlástól Mosoly

Gratulálok!

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-6-hoz

haiku: tokéletes....nálam talán a legjobb...

tanka: ez is nagyon jó - egy árnyalattal gyengébb mint a haiku - de dícsérendő mű....egy dolog zavar.....tudom mit jelent az "ad-astra" és a versolvasók döntő többsége is biztosan tudja...de jobb lett volna magyar kifejezés helyette.....de ettől függetlenül rendben minden...Mosoly

dupla rondó: a tartalom és felépítés remek....jó vers...egy baj van....az előírt (a rondó kötött rímeltetésű) rímképlet bicsaklik több helyen is: nekem ezt mutatja a verselemző - de olvasva is érezhető az eltérés:

A-B-B-C-C-B-A  A-A-B-C-A

ez igy nem felel meg a kritériumoknak...annak ellenére, hogy nagyon szép maga a vers....(bocs)



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Próza-1

ermi-enigma

P á r i a


Ed - csak így hívták valaha, néha még neki sem ugrott be a rendes neve - lassan vánszorgott az utcán. Tegnap a szokott "búvóhelyén", egy park mélyén lévő már nem üzemelő trafóházban három fiatal suhanc lepte meg és szétrugdalták kicsiny motyóját, de a rúgásokból jutott neki is. Egy bakancs talpnyoma éktelenkedett a combján és érezte, hogy belül bizony szakadtak az izomrostok. Izomrostok? Elmosolyodott. Pipaszár lába volt, épp úgy mint karjai. Alig negyvenöt kilósan lassan már nem is emlékezett a valahai nyolcvan kilós versenysúlyára. Néha még felrémlett a himnusz dallama és látta magát amint a dobogó legfelső fokán áll, aranymedállal a nyakában és tízezrek ünnepelik. Fogott vele kezet államfő, nemzetközi sportvezetők garmadája és sok-sok híresség. Bizony valaha ő is hírességnek számított. Céltudatosan élt. A sport mellett diplomát is szerzett. Négy nyelvet beszélt, köztük a hindit, amit a hindu vallás iránti érdeklődése hozott előtérbe. Többször járt Indiában. Nem mint pénzes turista, legtöbbször akár a hippik élt ott egy-két hónapot. Páriaként. Leült egy padra és próbált visszaemlékezni. Mióta egy alkalommal az éhségtől megszédülve elesett és alaposan beverte a fejét a járdaszegélybe nem is volt ez egyszerű dolog. Indiában - mint idegent - úgy kezelték, mint a legalsó kasztosakat, a páriákat. Nehéz volt megszoknia, hogy a felső kasztok képviselőitől tisztes távolban kell megállnia, kezet nem fogtak vele - nehogy tisztátalatlanok legyenek tőle. Egy alkalommal - mert az utcán nekiment egy jól öltözött brahminnak -  a közelben lévő rendőr agyba-főbe verte. Pária volt ott mint idegen.

Az élete szépen futott a sport befejezése után is. Vállalkozásba fogott és a törvény adta lehetőségeken belül ügyeskedett és lépegetett előre. Vagyonra ugyan nem tett szert de már akadt "fölös" pénze. Szerette volna befektetni. Egy tanácsadóhoz fordult. Egy-két leforgása alatt jó pár lehetőséget átgondolt, de valahogy egyiket sem találta vonzónak. Aztán eljött a nagy nap. Egy jól-szituált férfi kereste fel. A legújabb BMW-n érkezett, elegáns öltöny, sugárzó magabiztosság, felkészültség az üzleti életben és lehengerlő modor. Fél óra alatt tökéletesen bemutatta, hogy a törvényeket betartva évente megduplázhatja a tőkéjét és semmit nem kell érte tennie, csak a tőkét adni.
Átgondolta. Ügyvéd barátjától is tanácsot kért aki alaposan átvizsgálta a szerződés tervezetet és nem talált semmi kifogásolni valót, sőt megjegyezte, hogy ez biztonságos üzlet.
Rábólintott ő is ezek után.
Egy hétfői napon ő is beszállt a BMW-be és a belvárosi híres ügyvédi irodába hajtottak aláírni a szerződést. Mivel már szinte kívülről tudta a pár oldalban leírtakat, nem vesződött az olvasgatással, csak sorban írta alá az oldalakat. Egy példányt egy dossziéba pakolva a hóna alá vágott, otthon pedig az íróasztala fiókjába. El éppen nem felejtkezett el róla, de nem is foglalkozott vele - mindaddig amíg olyan dolgok nem történtek amiket eleinte nem értett.
A házában megjelent egy ingatlan ügynök és közölte, hogy felméri az ingatlant hitelfelvételi biztosítékként. Közölte vele, hogy nincs szándékában hitelt felvenni. Az ügynök mosolygott rajta és tájékoztatta, hogy ő biztosan nem hanem az ingatlan tulajdonosa az ügyfele.
Nem értett semmit. A neki mondott nevet nem ismerte, bár valahonnan ismerősnek tűnt. Ott motoszkált a fejében egész nap mígnem este hirtelen beugrott, hogy a BMW-s illetőt hívták így. Valami azt súgta, hogy vegye elő a hónapokkal fiókba dobott szerződést.
Olvasni kezdte. A negyedik oldalon érte a meglepetés. Az az oldal nem azt tartalmazta amit előtte ő olvasott. Feketén-fehéren az aláírásával elismerve ott szerepelt, hogy hogy ingatlant eladta , a vételárat átvette. Ha ez így érvényes akkor nincstelen lett egy pillanat alatt.
Azonnal telefonált az ügyvéd barátjának aki kocsiba vágta magát és fél óra múlva már a szerződést tanulmányozta. Szomorúan nézett rá:

  - Ezt, hogy írhattad alá? Teljesen szabályos és érvényes. Támadhatatlan. Nem hittem volna, hogy ez az országos hírű ügyvéd a nevét adja ilyesmihez, de hát a pénz nagy úr. Nincs esélyed megtámadni a szerződést.

Nézte a barátját, nem akarta elhinni, csak nézte és várta, hátha mond valami olyat, hogy ez nem igaz.
Aztán elkezdett imbolyogni a világ körötte és sötétség lett. Idegösszeroppanás. Egy évig kezelték. A tudata valahol olyan mértékben sérült, hogy képtelen volt alapvető dolgokat megérteni. Beszélni is újra tanult. Az idegen nyelveket - a hindi kivételével, ami rendkívül furcsa volt az orvosoknak is - elfelejtette. Egy darabig a szociális hálózat segítette, aztán szépen kihullott onnan is. Természetesen a barátai meg sem ismerték. Egy darabig az ügyvéd barátja próbálta segíteni aztán egy téli estén amikor csöngetett nála, annyit szólt ki az ajtó mögül - ki sem nyitva azt :

  - Ne haragudj. Nem jöhetsz be és ne keress többet. Sajnálom.

Az utca ma már a világa.

A kuka fedelét felemelve vizslatta, hogy mit találhat benne. A jobb lelkek az ételmaradékokat -kenyeret, kissé már gyanús felvágottakat vagy éppen a vasárnapi rántott hús maradékokat - nejlonzacskóba tették. Soha nem volt baja tőlük, talán egy-két hasmenést leszámolva.
Egy fiatal nő óvodás kislányával lépett ki egy ház kapuján. A kislány vidáman táncolt édesanyja kezét fogva. Csacsogott. Elmosolyodott ő is látva szép párt.
A kislány ránézett:

 - Anya! Mit csinál a bácsi? Kell neki a szemetünk?

Az anyja fejét lehajtva - talán szégyellve a szavait - csak ennyit mondott:

 - Ne figyelj oda kislányom, szegény pária ő. Gyere, siessünk mert elkésünk.



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Prózára nem szavazok, mert felesleges...

 

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

Egyértelmű, hogy első helyezett nálam! Mosoly

No viccet félre, tényleg jó történet és tetszik!

Gratulálok!

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Hm - egyedüli indulóként azt hiszem gratulálhatok Mosoly
Elnyerted a 2. helyet!   Kacsint

Najóóóóóócsakvicceltem! Mosoly

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

próza-1-hez

így könnyű nyerni.....egy szál próza...igaz nem te tehetsz róla....:DDD



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

mandolinos
Offline
Csatlakozott: 2012/04/07

Öt verssel lezárult az eheti játék... Szinte mindenki dobogós lehet... Reméltem, hogy legalább kilencen neveznek... A haiku népszerű szokott lenni, de a másik kettő talán kevésbé... De ez van... Na, majd a jövő héten!

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Mandolinos.....rosszul választottam feladatokat....van ilyen...ezen a héten egyest érdemelek.....Szomoru((



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-5

Dreaming58

Alkonyat (haiku)

bíborló illat
ég széle izzik fénylőn
alkonyat-virág


Alkonyat (tanka)

Lebukott napunk.
Hegycsúcsról a völgyekre
alkonyat ásít.
Homályban tűz melegít,
távol ballag a hajnal.


Hajnaltűz (kettős rondó)

Most tűz repül égre, üde fény!
Hajnal lassú ébredést hordoz,
húz a szívem a széphez, jóhoz,
szalaggal fűz által a remény
- bár az éj sötét vad televény -
áldott nap fenn sugarat boltoz.
Most tűz repül égre, üde fény!
 
Tél közeleg jéggel, a kemény,
hópaplan alatt fáznak bokrok,
alkonyat ég sötétet foltoz,
marokkal szór szikrás tüneményt.
Most tűz repül égre, üde fény!



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

A haiku enyhén képzavaros nekem...Tanka, rondó, rendben...a rondó különösen szép képeket, metaforákat hordoz magában.

Gratulálok szeretettel:b

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-5-höz

haiku: a "bíborló illat" nekem értelmezhetetlen...(lehet bennem a hiba)

tanka: kifogástalan...jól megírt...szép képek és gondolatok....grat....

dupla rondó: szintén tetszetős és jó...két helyen kellene határozott névelő de látom, hogy a szótagszám miatt már nem fértek oda.....

összességében jó munka...Mosoly



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Úgy tünik, itt is a helyén van talán minden.

Tetszik!

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-4

barnabyy

alkonyat (haiku)

csend, tücsöknóta,
álmodó libikóka
bíborhomokkal...
 

alkonyat (tanka)


hajnal harmattal,
tűzkatlan fényvarázzsal
est merengésben.
parázsló alkonyatban
ébren varázsló álom


 alkonyat (kettős rondó)


Ölelj át szelíd sugarakkal, melengess fény.
Bíborselyembe szőtt bársonyt az alkonyat,
lágy maszkot takar,s csókolja arcomat,
pislant ezernyi csillag. Kacsint felém
a sovány hold. Sápadt, álmos szegény...
Ébredését várom majd, s hajnali hangokat.
Ölelj át szelíd sugarakkal, melengess fény
 
S, mint álmos sóhaj száll el merengve az éj
 tűz csordul újra, szeretve fényesít hantokat
kopár rögökre szór száz teli-marokkal
Szikra-világot. Új nappal virrad, életre kél....
Ölelj át szelíd sugarakkal, melengess fény.



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Tetszetősek, "szódával elmennek"...Gratulálok.

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

A rondó nagyon szép képekkel láttat. Tetszik!

A haiku érdekes, de nagyon jó lett! Összességében remek munka!

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-4-hez

a haiku mestermunka...egy játszótér elhelyezve természeti képekbe....gratulálok

tanka: hát itt van bajom: az idősíkokat kevered...hajnal-alkonyat kutyulva...(bocs)...ezt valahogy másképp kellett volna

dupla rondó: szép....remekül felépített....nagyon jónak ítélném...csakhogy a rímképlete megbicsaklik a végén: C - C az utolsó két sorban...amiben az utolsó előtti a hibás..az a sánta és rántja magával az utolsót is mivel közelebb áll rímtechnikailag az A-hoz mint az egyébként szabályos A rímelések a versben..furcsa ez...néha fellép ilyen "jelenség" a verselemzőben....de hát ez már nagyon szőrszálhasogatás tőlem ugye????...(bocs)



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Formailag rendben van.

Hangulatilag nekem ez a legtetszetősebb! Mosoly

Gratulálok!

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-3

Gemini

Alkonyat (haiku)

Alkonyat van.
Piros tulipán az ég.
Szirmait zárja.

Tűz-oltó (tanka)

Alkonyat lépked,
terít a földre leplet,
s égen olt tüzet.
Esthajnalcsillag ébred,
Holdat hív, fényt az éjnek.

Repülj ! (dupla rondó)

Repülj, járd be a messzeséget!
Szárnyad legyen a szabadságod,
Hajnali fénnyel láss világot,
Miként s miért éled az élet,
Legyél látója ébredésnek,
Köszöntsd a Napot, égi vándort!
Repülj, járd be a messzeséget!

Ne félj, hogy szíved tűzként éget,
Tolladnak láng soha nem ártott,
Alkonyat sem olt bátorságot,
Szállj, maroknyi léted a téted!
Repülj, járd be a messzeséget!



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Haiku nélkül dobogósak nálam az alkotások...szép, lágy hangulatú tanka, és szabad szárnyalású rondó...remek mindkettő...Üdv.Ellenszenves

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

Érdekes kép a haiku, nekem tetszik! Dobogós nálam!

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-3-hoz

a haikunál az első sor csak négy szótagos...ez hiba...de én gondolatban elé teszem, hogy MÁR..és akkor öt szótagos....de.....a piros tulipán kinézetű ég kicsit furcsa...értem mit akarsz mondani...alkonyati vörös égalja stb....de így nem ahogy van ez nem igazi..

tanka: ez ellenben talán a legjobb a tankák között...mind képileg mint "szóbafoglalva"...gratulálok..

dupla rondó: jó, szép...egyetlen bajom van...a negyedik sor: "Miként s miért éled az élet,"..ezt így nem értem....nem inkább ÉLETET?......



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

A haiku remek! A többi is nagyon jó Mosoly

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-2

ermi-enigma

Alkonyat (haiku)
 
Alkonyat fénye
ring álmosan az éjbe,
vágyak ébrednek.
 
Tűzben (tanka)

Hajnali fények
ébresztenek az éjből,
tűzben ég napod,
megfáradt emberként a
nyugtató alkonyt várod.


Rossz álmaid  (dupla rondó)

Rossz álmaid marokra fogod
és tűzre veted akarattal
azzal a szent fogadalommal,
hogy sikerül a partra másznod,
a szerencsére nem kell várnod,
mert a múlt most már nem marasztal,
rossz álmaid marokra fogod.

Fényben repülsz, a hajnalt látod,
az ébredést, szép új utakkal,
s elindulsz, telve izgalommal,
alkonyatban pihensz majd, dolgod:
rossz álmaid marokra fogod.



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

barnabyy képe
barnabyy
Offline
Csatlakozott: 2012/08/26

Haiku, jó, sokmindent elmond pár szóval...tanka:nekem a három napszakot meséli el, és ez nem baj...A rondó "technikailag "rendben...Gratulálok:B

Olvasni nagyon tudok, írni még nem...

Bakos Erika képe
Bakos Erika
Offline
Csatlakozott: 2012/02/14

Nekem ezek tetszenek, verstanilag jó, szép a mondanivaló!

"Akinek hite van, mindene van, s akinek hite nincs, semmije sincs."

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

vers-2-höz

a haiku erős...a tanka közepes...a dupla rondónál csatlakozom Évi véleményéhez....bár itt-ott erőltetett a szófűzés....



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

dreaming58 képe
dreaming58
Offline
Csatlakozott: 2012/09/21

Haiku, tanka rendben - tetszik a rondó optimista hangulata. Nálam dobogós Mosoly

...már nem is tudom, hogy te hiányzol-e, vagy csak az, hogy hiányozz...

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Vers-1

Bakos Erika

Alkonyat (haiku)
 
Az erdő mögött
színarannyá vált az ég,
már alkonyodik.
 
Hajnal-tűz (tanka)
 
Sötét alkonyat
terül a vér áztatta
tájra, forr az ég,
hol hajnal-tűzben lángol,
egy kihalt emberiség....
 
 
Ébredés (dupla rondó)
 
Eltakart seb itt az igazság,
alkonyat rabja vagy már régen, 
massza egy világmindenségben,
hol nem létezik a tisztaság,
hajnal-véresek az éjszakák, 
szolgaelméd minden sejtjében
eltakart seb itt az igazság.
 
Ébresztő! -Mátrix a valóság,
kék, netán piros fény a létben,
a hatalom csillagködében,
ám markodban hamis a világ, 
eltakart seb itt az igazság.



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Telekes Béla: Viszontlátás / Wiedersehen toni 2024/03/28 - 09:43 2024/03/28 - 09:43
Irodalom Rigó Tibor: Egyre kevesebb / Immer weniger toni 2024/03/27 - 08:30 2024/03/27 - 08:30
Irodalom Bertolt Brecht: Der Abgerissen Strick / Az elszakadt kötél toni 2024/03/26 - 08:07 2024/03/26 - 08:07
Irodalom Mucsi Antal-Tóni: Egy hópehely toni 2024/03/25 - 21:18 2024/03/25 - 21:18
Irodalom Torkos László: Kerülöm az embereket / Ich übersehe die Menschheit toni 2024/03/25 - 08:37 2024/03/25 - 08:37
Irodalom Szüry Dénes Tavasz volt akkor / Es war Frühling damals toni 2024/03/24 - 10:01 2024/03/24 - 10:01
Irodalom Kozma Andor: Éji dal / Nachtlied toni 2024/03/23 - 09:02 2024/03/23 - 09:02
Irodalom Gyulai Pál: Hölgyeinkhez / An unsere Damen toni 2024/03/22 - 08:33 2024/03/22 - 08:33
Irodalom Ifj. Téglás Gábor Carmen lugubre / Carmen lugubre toni 2024/03/21 - 10:16 2024/03/21 - 10:16
Irodalom Mucsi Antal: …és egy könnycsepp… / …und eine Träne… toni 2024/03/20 - 08:51 2024/03/20 - 08:51
Irodalom Jakab Ödön: A magvető / Der Seemann toni 2024/03/19 - 08:53 2024/03/19 - 08:53
Irodalom Arany János A tetétleni halmon / Auf dem Hügel von Tetétlen toni 2024/03/18 - 08:22 2024/03/18 - 08:22
Irodalom Lampérth Géza: Torinóban / In Turin toni 2024/03/17 - 10:06 2024/03/17 - 10:06
Irodalom Lampérth Géza Új sírok / Neue Gräber toni 2024/03/16 - 08:31 2024/03/16 - 08:31
Irodalom Krüzselyi Erzsike: Az a csillag / Dieser Stern toni 2024/03/15 - 10:20 2024/03/15 - 10:20

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40