Csak rád számíthatok...

siktár éva képe

 

Veronika a fővároshoz 4o kilométerre élt ötéves kisfiával Ákossal. Művészlélek volt, szabadidejében festegetett, olyannyira jól tudott, hogy "felfedezték" és rendelésre is készített festményeket. Ugyanakkor gazdálkodott, volt egy gyönyörű háza nagy telekkel, gazdasági épületekkel, melyben baromfit tenyésztett. A termőföldjén viszont zöldséget, gyümölcsöt, gyönyörű virágokat, melyet aztán a fővárosban értékesített. Hetente kétszer vitte kis teherautóján az árut a városi csarnokba. Volt vele munka éppen elég, de ugyanakkor jutott ideje 5 éves kisfiára is, no és a festészetre is. Egyedül élt fiával, mert férje 3 éve autóbalesetben életét veszítette. Veronikának nem volt senkije, szülei már régen meghaltak, rokonaival nem tartotta a kapcsolatot, bár nem is tudta, hogy lett volna neki. Kisfiát negyevenévesen szülte, egyetlen barátnője volt, aki a fővásorban lakott. Újságíró volt egy fővárosi lapkiadónál. Emőke minden évben 2 hónapot barátnőjénél nyaralt a vidéki házban. Nagyon szerették egymást, nagyon jól összebarátkozott Ákoskával is.
Teltek az évek, Veronika nem vágyott férfira, annyira szerette az elhunyt férjét, hogy a szívében nem volt hely soha többé férfiember számára. Ákoska ötéves lett, Veronika azon gondolkodott, hogy hová írassa gyermekét iskolába. A fővárosba nem akarta, valahol a közelben, a leközelebbi településen keresett a gyermeknek megfelelő helyet.
Egyik este, amikor az esti mesét mondta el Veronika gyermekének - mert azért az úgy működött kettejük között, hogy minden este mesélt elalvás előtt a gyermeknek - rettenetes fáradtság tört rá hirtelen, nem tudta mire vélni.
- Anyucikám, ez a mese sokkal rövidebb mint a tegnapi, mesélj még kérlek!- eképpen kérlelte anyukáját a kisfiú.
- Drágám, most nem tudok többet, majd holnap, most aludj szépen, nézd csak már az álommanó itt integet az ablakon, téged hív gyermekem. - és az ablakon egy kis árnyék - a fa árnyéka - suhant végig, melyet el is hitt az ötéves gyermek. Végre elaludt, de Veronika nem tudott aludni. Nagyon gyenge volt, fájdalmai ugyan nem voltak, csak rettenetesen fáradt volt. Gondolta másnap bemegy a fővárosba egy kivizsgálásra, mert ez a fáradtság már többször gyötörte, de ennyire még sohasem.
Másnap fel is kereste az orvosát, aki a megfelelő vizsgálatok után komoly arccal közölte vele a rettenetes igazságot. 
- Önnek kedves asszonyom, előrehaladott, mondhatnám utolsó stádiumban lévő rákos megbetegedése van. - mondta az orvos higgadtan. Arra számított, hogy az asszony üssze fog törni lelkileg, de nem, Veronika gyorsan átgondolta teendőit. Nem halhat meg, nem még nem, hiszen ott van az ötéves kisfia, akiről gondoskodnia kell, legalábbis arról, hogy megfelelő helyre kerüljön amikor ő már nem lesz.
- Mennyi időm van még doktor úr? - kérdezte halkan, szinte alig ismert a saját hangjára.
- Körülbelül 2-3 hónap, maximum négy.- mondta az orvos.
Elköszönt orvosától, hazafelé indult kézenfogva kisfiát aki közben a rendelőben várakozott.
- Anyucikám, nem veszel nekem fagyit? Tudod, hogy itt szoktunk fagyizni, amikor a fővárosban járunk. - mondta a gyermek kedvesen az anyjának.
- Tényleg Ákoskám, dehogynem, gyere már be is ülünk ebbe a kis presszóba, hiszen így szoktuk.- mondta kedvesen kisfiának Veronika, közben cikáztak a gondolatok az agyában. Fel kell hívnom Emőkét, ő az egyetlen ismerősöm és barátom. Rá kell bíznom a gyermekemet, nem szeretném ha idegenek nevelnél fel. Miközben ezek a gondolatok vésődtek Veronika agyába, megszólalt a mobilja. Majd ,hogy nem örömujjongásba tört ki, hogy Emőke hívta.
- Szia kedvesem, a hétvégén meglátogatlak benneteket, hosszú hétvége lesz, nem dolgozom 4 napig. Jól vagytok? Veronika, mi a baj, olyan furcsa a hangod, megfáztál? - kérdezte Emőke aggódva barátnőjét.
- Nem, nem fáztam meg, csak egy kicsit fáradt vagyok, gyere, várunk téged nagyon. - és gyorsan kinyomta a telefont, mert könnyeivel küszködött. Nem sírhat, most nem, mert Ákoskát megijesztené, gyorsan félre fordította a fejét, minden erejét összeszedve újra mosolygott kisfiára. Befejezték a fagyizást és elindultak haza felé. Azon a napon nem volt ereje dolgozni, csak nagyjából gyorsan ellátta a baromfiállományt, vacsorát készített, zuhanyoztak és mese után irány az ágy. Esti meséje még rövidebb volt, mint az eddigiek, de most nem reklamált Ákoska, mert elfáradt.
Veronika nem tudott aludni, holott, nagyon fáradt volt. Kis idő elteltével autó állt meg a házuk előtt. De hiszen ez Emőke, megkérte a kollégáját, hogy hozza el őt a fővárosból a barátnőjéhez, mert nem hagyta nyugodni Veronika hangja.
- Szia barátnőm, már itt is vagyok, mert nem tetszett a hangod. No de te sem tetszel, nagyon ramatyul nézel ki hallod, mi a baj? Beteg vagy?- kérdezte aggódva Emőke a barátnőjét.
És akkor mint a zuhatag, ömleni kezdtek Veronika könnyei. Záporoztak, el-elcsuklott a hangja, barátnője vállába fúrta a fejét és úgy zokogott. Amikor végre alábbhagyott kicsit a zokogása, halkal erőtlen hangon megszólalt.
- Meg fogok halni. Legjobb esetben is négy hónapom van hátra. Ma voltam a dokinál, rákom van.- mondta Veronika.
Barátnője meg sem tudott szólalni a döbbenettől, mosolyt erőltetett arcára, de nem igazán sikerült neki.
- Arra gondoltam kedves barátnőm, hogy rád hagyom egyetlen gyermekemet Ákoskát, téged ismer, szeret, nem akarom, hogy idegenek neveljék fel. Benned megbízom, tudom, hogy gondját fogod viselni és felneveled tisztességesen helyettem.- mondta mostmár kissé megnyugodva Verobnika. Tudta, érezte, hogy barátnőjére számíthat.
- Rendben van, akkor viszont telefonálok holnap a főnökömnek, hogy fizetés nélküli szabadságot engedélyezzen meghatározatlan időre.- mondta Emőke kedvesen.
Így is történt, teltek a hónapok, Veronika egyre rosszabbul volt, de még az utolsó megrendelést - amely a festményére vonatkozott - teljesíteni akarta, már nem foglalkozott a gazdasággal, csak festett, festett, amíg erejéből tartott.
El kell beszélgetnie a kisfiával is, melyet eddig halogatott, de úgy ítélte meg, hogy itt az idő, hogy beszéljen vele.
- Kisfiam, gyere ide kérlek! Ákoska szófogadó gyermek volt, de most kissé morcosan hagyta abba a játékot - no persze mint egy ötéves -de figyelmesen nézett anyukájára.
- Kisfiam én nem sokára eltávozom tőled, nézd ott azt a felhőt - és kezével a felő felé intett, Ákoska felnézett és figyelmesen hallgatta anyukáját - oda távozom a felhők közé, onnan foglak téged figyelni, és a galambokkal fogok neked küldeni üzenetet, ha egy kis galamb leejti a tollát, azt te elkapod, az lesz az én üzenetem.-érted kisfiam?
- Értem én anyukám, de engem miért nem viszel magaddal, én addig hol leszek? De ugye hamar vissza fogsz jönni?- szinte egyszuszra mondta a kisfiú, mert már nagyon szeretett volna menni játszani.
- Kisfiam Te addig Emőkével leszel. Ő fog vigyázni rád.- mondta Veronika könnyeivel küszködve.
- Akkor jó, de ugye nem leszel sokáig?- kérdezte Ákos anyukáját, de már kacsintgatott a játéka felé, és amikor anyukája intett, hogy mehet játszani, kitörő örömmel tette.
Elérkezett az utolsó nap, ekkor már csak kerekes székében ücsörgött a lugas alatt Veronika, barátnője mellette fogta a kezét, simogatta lesoványodott kis arcát, és egy ilyen délután örökre eltávozott Veronika.
Emőke könnyek között hívta telefonon kollégáját, hogy jöjjön érte és a gyermekért, mert elérkezett az idő, hogy magával vigye a fővárosba és megkezdjék közös életüket.
Ákoska nem értette, hogy miért kell neki a fővárosba költözni, de mivel nagyon megszerette Emőkét boldogan ment vele. Azt már megértette, hogy anyukája most nem megy velük mert "elutazott" a felhők közé, azt még nem értette, hogy soha többé nem fog visszatérni.
Megérkezett Emőke kollégája, Emőke kézen fogta a gyermeket és akkor Ákoska felnézett az égre és egy galambtollat vett észre repülni és egyből Ákoska kezébe pottyant. A gyermek kitörő örömmel nézett Emőkére és megszólalt:
- Nézd, Emőke, egy galambtoll, most küldte az anyukám! Azt mondta, hogy mindíg ezzel fog üzenni nekem, ugye ahová most viszel, ott is vannak galambok? Nehogy ne kapjam meg az üzenetét, mert akkor nagyon sírna és fájna neki.- mondta komoly arccal elgondolkodva - mint egy ötéves gyermek -és beszállt az autóba.
 
 
 
Dombyné Szántó Melánia képe
Dombyné Szántó ...
Offline
Csatlakozott: 2012/01/19

Kedves Évi !

Most is örömmel olvastam megható, szép novelládat ! Gratulálok ,szeretettel:Melánia

Meláni

"Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret" (József Attila)

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Melánia!

Nagyon szépen köszönöm, hogy olvastad novellámat és véleményednek különösképpen örülök.

Szeretettel: Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Csillagvirág képe
Csillagvirág
Offline
Csatlakozott: 2012/09/13

Nehezen jutok szóhoz....

csak ölellek drága

 

"akkor lesz itt szép világ, ha égig ér a szarkaláb, és az úton sündisznócska, riszálja a popsiját"

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Köszönöm!

Ölellek!

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

Kedves Évi.....a történeted sodorja magával az olvasót....leköti..kíváncsi a folytatásra...remekül megírtad.....fájó katarzissal.....jó prózás vagy, tudod ugye? (egy dologra azonban figyelj oda....a számokat betűkkel írjuk a prózákban négy számjegyig...utánna már lehet számokkal...)...

gratulálok....



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Imre!

Nagyon szépen köszönöm véleményedet és méltató szavaidat. Annak viszont végtelenül örülök, hogy kijavítod a hibáimat, nem tudtam, hogy négy számjegyig betűkkel írjuk, köszönöm. Én maximálisan örülök annak ha véleményezel, hiszen tudom, hogy a segítőszándék vezérel és tudásodat szeretnéd átadni, amire én mindig vevő vagyok, ugye tudod? Két éve írok ilyen intenzíven, azt sejtettem, hogy nem lehetnek olyan nagyon rosszak az írásaim, mert nagyon sokan olvasták eddig a másik portálon is és gondolom,ha rossz lenne, nem nyitnák rám az ajtót. De én nagyon örülök Neked, hiszen van még rengeteg tanulnivalóm ezzel kapcsolatosan és én soha nem leszek magammal megelégedve azt hiszem. Mindenesetre a hozzáértő emberek véleménye rettenetes motiváció az írás folytatására.

Köszönöm szépen, hogy olvastál, véleményeztél és "tanítasz".

Szeretettel: Évi.:)

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Tiszai P. Imre képe
Tiszai P. Imre
Offline
Csatlakozott: 2011/02/24

oké Évi...Mosoly)))....de nekem  Lucifer a haverom..itt van velem...ő meg nem állja a tömjénfüstöt..:DDD



Barátsággal: Imre

Temetni már tudsz, siratni majd

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Nem baj, kedves Imre, majd hozzászokik, különben is, ha a haverod, akkor nem fog ártani neked... én úgy gondolom!:)

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Donna Ihunte Mária képe
Donna Ihunte Mária
Offline
Csatlakozott: 2011/11/15

Drága Évi!

Eddig is élvezettel olvastam az írásaidat, de ez a történet különösen megfogott. Szereplőiddel együtt éltem át a történteket.

Gratulálok szeretettel ( ...és még mindig könnyes szemmel)

Barátsággal Marika

 

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Drága Marikám!

Nagyon szépen köszönöm kedves, méltató szavaidat. Meg mondom őszintén, hogy amikor én megírok egy ilyen történetet, én is könnyes szemmel teszem, igencsak meg kell törölgetnem a szemüvegemet mire befejezem. Amikor a férjem hallja, hogy szipogok, már tudja, hogy olyat írok, aminek ilyen a végkifejlete. Annyira bele tudom élni magam - illetve csak is így tudom írni -, hogy szinte én is átélem.

Barátsággal és szeretettel ölellek: Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

Ilona63
Offline
Csatlakozott: 2012/11/05

Kedves Évi!

Meghatódtam a történettől, akár igaz is lehet. Gratulálok csendben.

Ilona

siktár éva képe
siktár éva
Offline
Csatlakozott: 2011/12/30

Kedves Ilike!

Nagyon szépen köszönöm, hogy olvastál, igen akár a valóságban is megtörténhet, bár én általában fikciókat írok, de olyat melynek lehet valóságalapja (is).

Évi

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél."

(Victor Hugo)

genálpiroska képe
genálpiroska
Offline
Csatlakozott: 2010/06/20

Drága Barátnőm!

Remek novelládhoz szeretettel gratulálok, szomorú, de szép és megható történet!

Sajnos nekem ma nehéz napom van, Anyukám halálának 6. évfordulója és nem tudom magam hova tenni!

Ölellek: Pircsi barátnőd.

Legújabb irodalmak

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Irodalom Apostol Bertalan A gyimótvölgyi hársfa / Die Linde von Gyimotstal toni 2024/05/13 - 08:12 2024/05/13 - 08:12
Irodalom Vállaji Sipos Ida Őszi ibolyák / Herbstveilchen toni 2024/05/12 - 08:12 2024/05/12 - 08:12
Irodalom Torkos László: Áldott kezek / Gesegnete Hände toni 2024/05/11 - 07:51 2024/05/11 - 07:51
Irodalom Siklossy László Hangok / Stimmen toni 2024/05/10 - 09:11 2024/05/10 - 09:11
Irodalom Joachi Ringelnatz: Missglücktes Liebesabenteuer / A félresikerült szerelmi élmény toni 2024/05/09 - 09:02 2024/05/09 - 09:02
Irodalom Sas Ede Az éjszakába / In die Nacht. toni 2024/05/08 - 08:53 2024/05/08 - 08:53
Irodalom Havasi István A szegények háza / Das Armenhaus toni 2024/05/07 - 08:37 2024/05/07 - 08:37
Irodalom Tóth Árpád: Meddő órán / An karge Stunde toni 2024/05/06 - 07:54 2024/05/06 - 07:54
Irodalom Radnóti Miklós: Gyökér / Wurzel toni 2024/05/05 - 09:16 2024/05/05 - 09:16
Irodalom G. Diószeghy Mór Ahol nyilnak az akácok / Wo die Akazienbäume blühen toni 2024/05/04 - 08:18 2024/05/04 - 08:18
Irodalom Jakab Ödön: Édesanyámnak / Zu meiner Mutter toni 2024/05/03 - 07:15 2024/05/03 - 07:15
Irodalom Rigó Tibor Május ha lehetnék / Wenn ich könnte Mai sein toni 2024/05/02 - 07:46 2024/05/02 - 07:46
Irodalom József Attila: Munkások / Die Arbeiter toni 2024/05/01 - 07:51 2024/05/01 - 07:51
Irodalom Palágyi Lajos Reggel a tengeren / Morgens auf das Meer toni 2024/04/30 - 07:29 2024/04/30 - 07:29
Irodalom Rigó Tibor: Cigány keringő / Zigeunerwalzer toni 2024/04/29 - 08:08 2024/04/29 - 08:08

Legújabb hangzóanyagok

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Audió Tompos Lilla: Karácsony ambrusa 2019/12/23 - 21:34 2019/12/23 - 21:34
Audió Kék mezőben Góth László 2019/12/14 - 05:58 2019/12/14 - 05:58
Audió Szabó Melinda: Októberi látomás ambrusa 2019/10/12 - 19:26 2019/10/12 - 19:26
Audió Kelvin: Angyalka ambrusa 2019/01/15 - 22:18 2019/01/15 - 22:18
Audió Visszatekintő: Karácsony Pécsett 1918-ban ambrusa 2019/01/02 - 12:54 2019/01/02 - 12:54

Legújabb fórumtémák

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Fórumtéma Megszűnt pályázat Markovics Anita 2019/12/31 - 13:41 2019/12/31 - 13:41
Fórumtéma Klapek Gabriella hímezve festő, énekes, zeneszerző prayer 2 2016/11/28 - 12:48 2018/03/31 - 00:43
Fórumtéma 2017. AKÍK Művészeti Pályázat prayer 2016/12/28 - 19:03 2016/12/28 - 19:03
Fórumtéma 2016 évi rendezvények capek 17 2016/01/14 - 11:27 2016/08/07 - 16:47
Fórumtéma CINKEfészek Antológia 6. Szt. Mártonnak ajánlva prayer 14 2016/04/17 - 18:06 2016/07/17 - 12:32
Fórumtéma CINKE klub Gyöngyivel prayer 20 2015/04/17 - 21:42 2016/07/09 - 14:15
Fórumtéma Cinke színdarab Emeraude 1 2016/04/25 - 09:38 2016/04/27 - 08:51
Fórumtéma Szent Márton évforduló pályázat prayer 5 2014/09/28 - 09:49 2016/03/01 - 22:47
Fórumtéma Ötletek, és a megvalósítás. prayer 164 2010/02/05 - 20:51 2016/02/02 - 14:28
Fórumtéma Aktuális pályázatok zsuska 177 2013/02/06 - 11:01 2016/01/26 - 12:16

Legújabb rendezvények

Típus Cím Szerző Válaszok Létrehozva Utolsó hozzászólássorrend változtatása
Rendezvény Tavaszi Varázs Fesztivál capek 2019/03/29 - 11:00 2019/04/12 - 12:06
Rendezvény Húsvéti nyusziles az Origó-Házban capek 2019/04/18 - 12:00 2019/04/12 - 12:02
Rendezvény Vidám farsang capek 2019/02/28 - 16:00 2019/03/14 - 12:11
Rendezvény CINKÉK a nagyvilágban - Lélekmorzsák capek 2019/02/22 - 17:00 2019/03/14 - 11:54
Rendezvény Versek Istenről, Hazáról, Szerelemről... capek 2019/01/24 - 16:00 2019/01/16 - 21:40